Ajatuksia e- pillereistä

Viime aikoina silmäni ovat yhä useammin ja useammin osuneet juttuihin koskien e- pillereiden haittavaikutuksia ja jopa vaarallisuutta. Iltapäivälehdissä, netin keskustelupalstoilla ja jopa blogimaailmassakin (ainakin Monan blogissa) aihetta on sivuutettu useampaan kertaan. Onhan tämä aika henkilökohtainen postauksen aihe mutta toisaalta koskee tuhansia suomalaisiakin naisia, joten mielestäni asiasta on syytä- ja pitääkin puhua. Itseäni aihe koskettaa aika paljonkin, nimittäin omalla kohdallani olen viimeisen muutaman kuukauden aikana käynyt kamppailua ja mietiskelyä juurikin näiden pillereiden syönnin suhteen. 

Aloitin pillereiden syömisen 19- vuotiaana ja siitä lähtien olen syönyt kyseisiä nappeja. Samaa merkkiä käytin seitsemän vuotta, kunnes noin kuukausi sitten vaihdoin uuteen merkkiin. Kyseisen vaihdoksen tein, koska olin havainnut jo pidemmällä aikavälillä enenevissä määrin mielialan vaihdoksia ja herkkyyttä. Ja etenkin pilleriliuskan loppupuolella oireet pahenevat, kuten useimmilla naisilla tuppaa käymään ennen kuukautisia, söivät pillereitä tai eivät. Nuorempanahan mulla ei ollut mitään PMS- oireita, jotka olisivat haitanneet elämääni. Eli nykypäivän kaltainen pillittely ja turhasta tihrustaminen eivät olleet aikaisemmin osa minua. Toki olen aina ollut herkkä ja itken aika helposti mutta viime aikoina se on alkanut menemään jo ihan omiin svääreihinsä (poikaystävä tykkää :D). Nämäkin oireet kuulemma vaan voivat tulla esille vasta ”vanhemmalla iällä”, eli eipä olla enää 20- vuotiaita. 😉 Tosin, useimpien pillereidenhän pitäisi jopa lieventää näitä kuukautisia edeltäviä oireita…

Kyseisten oireiden vuoksi hakeuduinkin taannoin asiantuntijalle keskustelemaan fiiliksistäni ja oikeastaan muistakin ehkäisyvaihtoehdoista. Pitkän keskustelun päätteeksi päädyimme kokeilemaan eri pillerimerkkiä. Tässä kyseisessä e- pillerissä syödään niitä ns. lumepillereitä neljä kappaletta, jonka jälkeen aloitetaan sitten uusi liuska. Nyt yhden levyn uutta merkkiä syöneenä on pakko todeta, että ovatpas nuo mielialat olleet aika sekaisin. Olen ollut useampana päivänä kuukaudesta alakuloinen, surullinen, pienetkin asiat ovat itkettäneet jne. Toki lääkäri varoitti näistä oireista, joita vaihdos saattaa aiheuttaa ja suosittelikin testaamaan merkkiä neljän kuukauden ajan ennen kuin lähdetään vaihtamaan takaisin vanhaan tms. Eli nöyränä nyt katson ainakin vielä toisen kuukauden. Tällä hetkellä ei vaan ole kyllä sellainen fiilis, että merkin vaidos kannatti. Enemmän ehkä jopa harmittaa jos tämä nyt ei sovikaan itselleni paremmin, kuin edeltävä merkki. 

On kuitenkin pakko sanoa, että nuo otsikot joita olen lehdistä viime aikoina lukenut ovat herättäneet minussa ja varmasti aika monessa muussakin naisessa pieniä pelon tuntemuksia. Toisaalta, kuten lääkäri selitti näissä kyseisissä tapauksissa on käytetty maailman eniten käytettyjä pillereitä, eli siksi luvut näyttävät tuolle. Ei kai sitä voi kuitenkaan olla miettimättä ovatko nämä kovin terveellisiä käytettäviä? Syömme jatkuvasti jotain lisähormonia, joka estää kehoamme toimimasta ns. normaalisti. Lisäksi kaikki positiiviset kirjoitukset, kuinka elämä on muuttunut positiivisemmaksi pillereiden lopettamisen jälkeen… Kyllähän nuo pistävä miettimään! 


Jos sitten näitä positiivisia asioita mietitään, niin itse olen pitänyt pillereiden helppoudesta. Nappaat yhden päivässä ja voit jopa siirtää kuukautisia niiden avulla esim. lomamatkaa tai tärkeitä juttuja ajatellen. Osaltaan kuukautisten siirtäminen on yksi syy miksi näitä edelleen syön. Tosin, loppupeleissä senkään terveellisyydestä ei kai ole 100 % luotettavaa tietoa. Pääni onkin tällä hetkellä täynnä avoimia kysymyksiä ja ajatuksia kyseisen asian suhteen. 

Olisikin aivan ihanaa jos jaksaisitte jakaa omia kokemuksia ja ajatuksianne aiheen suhteen! 
Syöttekö te e-pillereitä? Sopivatko ne sinulle vai millaisina ne koet? 
Jos täällä on muiden ehkäisymuotojen käyttäjiä, olisi niistäkin mukava kuulla mielipiteitä!? 🙂
Kommentit (114)
  1. Hei Jutta! Oletko jatkanut Yaz pillereiden käyttöä? Kuinka kauan olet käyttänyt niitä ja millaisia kokemuksia sinulla on ollut? Vai oletko vaihtanut toiseen merkkiin? Asia vaivaa minua ja on vaikeaa päättää mikä on hyvä vaihtoehto.

  2. Terveisiä kaikille! Kuukautisista saa fyysistä nautintoa – jos vain tajuaa sen hienouden. Keho ja mieli ovat yhtä, mikä ihana keino rentoutua, kun sen sisäistää. Mikä menetys koko naisihmiskunnalle tämä asian hallinnan pyrkimiseen ulkoapäin. Hormooneilla, myrkyillä, kaupallistettuna. Menetätte ihan totta osan itsestänne. Keho puhdistautuu itsestään. Miehillä agressio kerääntyy sisään. Hienoa Jutalta ottaa tämä asia blogiin. Kiitos!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *