Terveempi minä

Olen jo jonkun aikaa mietiskellyt ja pähkäillyt erästä tällä hetkellä jo aika trendikästäkin ruokavaliota ja tähän ei ole vastauksena karppaus, eikä gluteeniton. ”Ruokavalio perustuu evoluutioon ja siinä jäljitellään kivikautisten metsästäjä- keräilijöiden oletettua ruokavaliota ennen maanviljelyn syntyä n. 10 000 vuotta sitten.” (Lähde Wikipedia) 

Kyseessä on siis Paleo- ruokavalio. Olen kuullut nyt viime aikoina todella monelta kehuja tästä ruokailutavasta ja sen vaikutuksesta koko elimistön hyvään oloon. Niin mielen, kuin kehonkin. Kyseinen ruokavaliohan perustuu siihen, että syödään niitä asioita joita muinoinen luolamieskin söi. Eli paljon marjoja, vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, kananmunia, kanaa, pähkinöitä ja siemeniä. Välttelylistalla ovat maitotuotteet, viljatuotteet, riisi, pasta, peruna, palkokasvit, sokeri, teollisesti valmistetut tuotteet ja lääkkeet. Mielestäni ihan järkeen käypä lista, molemmin päin!

(Kuvat lainattu weheartit.com)

Tänä päivänä suurinosa ruoasta on hyvin pitkälle prosessoitua ja oikeasti herääkin kysymys miten ihmiselimistö selviää kaiken tuon suodattamisesta? Uskon näiden prosessoitujen tuotteiden aiheuttavan meille yliherkkyyksiä ja allergioita. Toki jos vatsasi sietää kaikkea, älä turhaan mieti vaan syö kaikkea, itse ainakin söisin. Iso osa meistä ei kuitenkaan pysty syömään kaikkea ja itse olen havahtunut tähän asiaan omalla kohdallani. Muutos voi olla hyvinkin pienestä kiinni ja sitten sitä miettii, miksi en kokeillut tätä vaihtoehtoa aikaisemmin. Ja kokeileminenhan kannattaa aina, siinä ei koskaan menetä mitään. 

Mulla nyt ei ihan hirveästi tekstin perusteellakaan ollut tietoa ja muuta tästä hommasta, sen verran uusi juttu on itselleni kyseessä. Haluaisinkin udella teiltä paleolaisilta miten tähän ruokavalioon vaihtaminen on muuttanut elämäänne? Suositteletteko? Voitteko oikeasti paremmin ruokavalio- muutoksen vuoksi? Kertokaahan!:)
On my way

61 vastausta artikkeliin “Terveempi minä”

 1. Sanon tähän vaan, että hohhoijaa. Perusterve, paljon liikkuva ihminen voi erittäin hyvin ihan normaalilla ruokavaliolla. Jättää pois sen, mitä oma vatsa ei siedä ja mistä ei tykkää ja elää turhia stressaamatta ruuasta. Väittäisin, että se on paljon terveellisempää kuin paleot ja karppaamiset. Kaikesta turhasta ruuan kanssa säätämisestä tulee loppujenlopuksi vaan vihaiseksi. Ja kyllä, paleo on tuttu, seurustelen miehen kanssa joka ennen noudatti tuota. Ei kuulemma enää koskaan palaisi siihen, koska se nyt vaan yksinkertaisesti oli todella tylsää.

  • Helppohan se on sanoa jos itse voi syödä mitä vaan. :) Kyllä sitä kaikkea haluaa kokeilla jos tuntuu ettei oikein mikään täysin sovi.

  • Mutta etkö itsekin syö esim. ruisleipää? Jos se ei sovi, jätät sen pois. En minäkään syö leipää kuin vain harvoin, koska siitä tulee huono olo. Miksi hypätä johonkin ruokavalioon, jossa saa syödä vain tiettyjä juttuja, miksi ei vaan yksinkertaisesti jätä pois sitä, mikä ei itselle sovi. Eli niin, en itsekään ”voi” syödä mitä vaan, jos haluan ylläpitää hyvää oloa.

   Ja niin, kyllä kaikki ruoka vähän ”turvottaa vatsaa” just syömisen jälkeen, se on ihan normaalia.

  • No eikä kyllä ole ”normaalia”. Voin ainaki itse paremmin fyysisesti kuin henkisestikkin, kun ei tarvitse tätä ruokaturvostusta kestää.

  • Huvittaa hieman, kun latelet täällä itsestään selvyyksiä… :) Luuletko tosiaan etten ole kokeillut jättää eri juttuja pois mutta ei se aina vaan ole noin yksioikoista. Toisilla se varmaan toimii noin mutta itselläni ei ole kyllä valjennut vaikka vältellyt eri asioita. ” Ja niin, kyllä kaikki ruoka vähän ”turvottaa vatsaa” just syömisen jälkeen, se on ihan normaalia.” Hahah, ootko tosissas… :D

  • No kyl mun vatsa ainakin ”turpoo” kun sinne laitetaan ruokaa, tietty? Tai siis, en mä nyt ihan kauheesti ees syö?

  • Tottakai vatsalaukku kasvaa/venyy, kun syö, mutta se on eri asia turvotuksen kanssa, joka saattaa olla hyvinkin epämiellyttävää.
   Itse joudun siis välttämään paljonkin tiettyjä ruoka-aineita tämän turvotuksen vuoksi ja ruokavalio lähenteleekin paljon Paleota. Itse en tykkää luokitella ruokavaliotani tiettyyn lokerikkoon, sen ajatus jopa ahdistaa että pitäisi syödä tietyllä tavalla. Sitä vaan syö niin, että on hyvä olla :)

 2. Mulla on kieltämättä tullut välillä sun blogin kautta susta sellanen kuva että hyppäät mukaan kaikkeen ”trendikkääseen” etenkin kun kyse on terveydestä. Se on hieno juttu että kokeilee uusia juttuja ja tuulia mutta nykyään on jopa harvinaista että ihminen syö perusterveellistä ruokaa. Okei, jos maitotuotteet turvottaa mahaa, niin ei sitten syö niitä. Tarvitseeko perusasioiden olla aina jotain ihmeellistä, jotain, jolla on jokin nimitys? En nyt kritisoi sua, mietin tässä oikeastaan asiaa vain ääneen ja kuulisin mielelläni myös sun mielipiteen…

  • Kyllähän tuo osittain pitääkin paikan. Mua kiinnostaa erilaiset uudet jutut ja olen kiinnostunut terveydestä, sekä hyvinvoinnista. Tuntuu, että täällä Suomessa useimmille se on aina ongelma jos joku uusi juttu kiinnostaa muita kuin itseään. Mitä sitten jos lähden mukaan johonkin ”trendikkääseen”, maailma on täynnä trendijuttuja ja mua ne ainakin kiinnostavat! Tiedätkös, syön tälläkin hetkellä perusterveellistä ruokaa ja en ole karppaaja tai muukaan. Tuotakaan ei ole niin helppo selvittää turvottavatko ne maitotuotteet mahaa… No mutta, eiköhän lääkäri osaa selvittää nämä asiat parhaiten, joten sillä mennään.

  • Mietin samaa edellisten kanssa.. Ja sun motiivit sotii pahasti usein. Nytkin kirjoitiy, että söisit mitä vaan jos vatsa kestäisi. Eli oikeasti sua ei kiinnosta se terveyden kannalta mitä syöt, vaan ainoastaan mikä ei aiheuta vatsakipuja.. Aivan typerä tuo kommentti, että söisit mitä vaan jos voisit :D se siitä tervellisyyden tavoittelustasi…

  • En tarkoittanut millä vaan kaikkea roskaa vaan ihan perus juttuja, kuten leipää, juustoja, rahkoja, jogurttia jne. Eli ihan terveellisiä juttuja meinasin, sinä ymmärsit kuten halusit ymmärtää. :)

 3. Luolamiesten eliniänodote taisi myös pyöriä jossain 20-30 vuoden paikkeilla…

 4. Ihminen pärjää 300 grammalla lihaa viikossa, aika sairasta jos meinaat kuvassa olevan lautasmallin mukaan vetää puolet lautasesta lihaa. Sepä vasta ”terveellistä”… Jos meinaat välttää prosessoitua ruokaa niin kannattaa jättää liha vähemmälle ja ostaa vain luomua.

 5. Mä kyllä luulen ettei näillä ”luolamiehillä” ole ollut tarjolla ihan noin monipuolista ruokavaliota! :D Mites noi vihannekset on muuten tullut kuin viljelemällä!? En usko että metsät on ollut pullollaan vihanneksia..tai siellä missä vihanneksia on ollut, niin ei kyllä ole ollut marjoja.

  • Siis anteeks, mutta repesin ja pahasti kun kuin tämän kommentin! :D Mistä kasvikset on peräisin jolleivat luonnosta? Eivät ihmiset keksineet esim parsakaalia, luoneet tyhjästä ja alkaneet viljelemään! Muista että on muitakin metsiä kuin suomen marja- ja juuripitoiset metsät! Ihmiset ovat vaan raivanneet ja jalostaneet kasviksia, joten metsästä löydettävät kaikki vihannekset eivät edes näytä samalle kuin meillä kaupasta löydettävät viljellyt ja jalostetut sukulaiset…

   Omasta mielestäni paleo ruokavalio on hyvinkin järjeenkäyvä. Syöminen kannattaisi pitää mahdollisimman luonnollisena, ja välttää paljon käsiteltyä ja prosessoitua ruokaa (pahimpia maito ja valkaistut viljat). Huomiota pyytäisin kiinnittämään lähinnä lihassa sen laatuun, koska paljon käytettynä hyvin prosessoitu liha toden näköisesti on haitallista.
   Tsemppiä uuteen ruokavalioon, se on hankalaa pitää hyvin tiukalla linjalla etenkin suomessa, jossa kasvikset ja liha ovat kalliita ja jokapaikkaan on työnnetty maitoa, viljaa ja sokeria.

 6. No en kyllä ymmärrä nyt ollenkaan. Miksi haluat rajata ruokavaliosi noin tarkaksi, kun ei sulla ole mitään tarpeita laihduttaa ja kroppa näyttää olevan hurjan hyvässä kunnossa? Kaikkee saa ja voi tietysti kokeilla, mutta tommoset erikoisruokavaliot voi heittää kehon myös aika sekaisin. Ensin tutkituttaisin allergiat, ja jos ois joku vilja tai maitoallergia/yliherkistyminen, niin sitten ihan ymmärrettävää, muuten en lähtisi noin radikaaliin muutokseen. Oon ite kantapään kautta oppinut. Nykyään keho on paljon herkempi sekoamaan, kuin ennen ruokavaliokokeilujani. ”ortorektisesta” päästä kärsii koko ruumis.

  Tässä nyt vaan mun pohdintaa.

  • Juu, mietinkin että pitää käydä tutkituttamassa asiaa ensin. Ystävä epäili, että saattaisi olla helikobakteerikin, koska oireet kutakuinkin samat.

 7. Mitäpä jos ottaisit tyttö hyvä nyt ihan rauhassa. Syö ruokaa, joka maistuu hyvältä. Turha stressaaminen se vasta saakin mahan kipeäksi. Hyvää syksyn jatkoa! :)

 8. Lämpimät suositukset Paleo-ruokavaliota testailemaan. Suolistoa ei turhaan sanota ihmisen toisiksi aivoiksi ja nimenomaan maito- sekä viljatuotteet tuovat haasteita useammille ihmisille tälle alueelle. Jos oireita ei tällä hetkellä huomaa, niin myöhemmin epäkunnossa oleva suolisto saattaa ilmetä esim. autoimmuunisairauksina, mielenterveysongelmina (kyllä, suolistolla on todella merkittävä rooli kun asiaan hieman perehtyy), vuotavan suolen oireyhtymänä (monella ihmisellä tietämättään tämä) jne. En itse todellakaan koe jääväni mistään kulinaarisista elämyksistä paitsi, mikä sen herkullisempaa kuin maltillinen määrä laadukasta & miel. luomulaatuista kalaa/lihaa, puhtaasti viljeltyjä kasviksia, villiruokaa, ”superfoodeja”, avokadoa, marjoja.. värikäs ruokavalio -> värikäs olo ;) Kokeile ihmeessä erilaisia juttuja mitkä saattais toimia, paleo-tyyppinen ruokavalio on kumminki ollu ihmisrodussa testissä jo aika pitkään ;’D ja ihan tässä sadan vuoden sisällä on vasta tullut kuvioihin ruuan rankka prosessointi ja samaan syssyyn syövät, elintasosairaudet jne. Mun mielestä paleo on vaan tosi loogista :)

  • Kiitos vinkistä! Ihan täysin en pysty kyllä luopumaan gluteenista ja maitotuotteista, ellei nyt sitten jotain allergiaa todeta mutta muuten tuollainen paleo- aatoksellinen ruokavalio kuulostaa kyllä hyvälle. Ja varsinkin vielä jos tekee hyvää myös mielelle. :)

  • Mutta eihän se ole paleo-ruokavalio mikäli nauttii maitotuotteita.

  • Viimeisen sadan vuoden aikana ”lisääntyneet” syövät johtuvat pääsääntöisesti siitä, että ihmiset elävät pidempään (suurin osa syövistä on vanhoilla ihmisillä) ja diagnosoinnin mahdollisuudet ovat kehittyneet (syövät havaitaan herkemmin). Elintasosairaudet puolestaan johtuvat pääsääntöisesti passiivisesta elämäntavasta sekä siitä, että ruokaa on tarjolla enemmän kuin ihminen ehtii kuluttaa.

 9. Uskon että toi vois toimiakki!:) nimittäin aiheeseen hieman liittyen luin lehdestä jutun jossa eräs mies kertoi kuinka hänen tyttären atooppinen iho ja sen ongelmat (eli erittäin kuiva ja vaikeasti hoidettava iho joka saattaa mennä niin rikki että verta tulee) parantuivat maitohappobakteereilla ja selityksenä tälle sanottiin olevan juurikin se että nykypäivän ruoka on nii ”puhdasta” ja tehtyä että jotkut oireilevat siitä. Kärsin itsekkin atooppisesta ihosta ja kaikki keinot ja apteekin rasvahyllyt koluttu läpi ilman kunnon apua ja aloinkin juuri eilen kokeilemaan niitä maitohappobakteereja, mutta tämä ruokavaliokin saattaisi olla kokeilemisen arvoinen :)

  • Joo, no sanoppas muuta. Mä uskon ihan täysin siihen, että tuo prosessoitu shitti rikkoo loppupeleissä ihmisten kroppaa ja aiheuttaa sairauksia.

  • Minäkin luin eilen lehdestä, että Jeesus tulee huomenna ja ylihuomenna on maailmanloppu. Se, että yksi ihminen on saanut avun asiasta x ei tarkoita sitä, että voitaisiin kaikkien ihmisten saavan avun asiasta x. Tämän yhden ihmisen sama apu ei myöskään välttämättä ole minkäänlaisessa syy-yhteydessä esim. ruokavalion muutokseen, vaan kyse voi olla puhtaasta sattumasta.

   Normaalin ruokavalion ei tarvitse tarkoittaa ”prosessoitua shittiä” tai einesten puputtamista, vaan sitä, että syö monipuolisesti, kohtuudella kaikkea eikä harrasta elämänlaatua ja -piiriä kaventavia, spesifejä ruokavalioita.

 10. Ohhoijaa. Kivikaudella ihmisen eliniänodote huiteli jossain siinä 30-40 vuoden paikkeilla, eli eipä se ruokavalio erityisen pitkää ikää taannut ja hyvinvointia ei taidettu juuri kivikaudella tutkia. Kunhan hengissä pysyttiin. On siis ihan kukkua, että paleoruokavalio olisi ihmiselle jotenkin erityisen hyväksi. Mitäs sitten kun ruokavalioon jää enää kasvikset ja vähärasvainen proteiini? Ei liene sattumaa, että tämän kaltainen ruokavalio tapaa myös anoreksian tyyppi-ilmentymä. Mikäli muistelen sun aikanaan julkaisemaa ruokapäiväkirjaa, veikkaisin, että sun osa sun ”hyvinvointiongelmista”, jotka ilmeisesti jotenkin mahaan liittyvät, korjautuisivat sillä, että söisit runsaista, monipuolisia aterioita. Jos mahaan vetää päivä pitkät vain kasviksia ja vähärasvaista protskua, ei ole ihme, jos turpoilee ja jumittaa.

  Patrik Borg puhuu teksteissään usein ”liian hyvästä syömisestä”: ”Liian hyvän syömisen voi käytännössä tiivistää siihen, että henkilö yrittää liki kaikessa syömisessään tehdä vain järkeviä ratkaisuja: jokaisen viljatuotteen pitää olla täysjyväinen, valita vähäsokerisin tuote tai vähärasvaisin, perinteisiä herkkuja ei syödä vaan herkuiksi valikoituu uusia ’terveellisiä herkkuja’ jne.”

 11. Mua kiinnostaa myös tää paleo ruokavalio, tuntuu ihan loogiselta, en ymmärrä mitä noi aiemmat kommentoijat on noin negatiivisella asenteella liikkeellä :) Viime vuosina on ihan hirveesti lisääntynyt kaiken maailman mahaongelmat, joten on luonnollista olla kiinnostunut ravintoasioista. Oon aiemmin ollut todella herkkämahainen, tuli syötyä ihan perusterveellisesti..ei mitään roskaruokaa tms. mutta maha oireili, turvotti jne… sittemmin aloin syödä kevyemmin, eli paljon salaattia, avokadoja, munia, siemeniä, kanaa, kalaa, marjoja jne. ja nykyään voin tosi hyvin. En suinkaan karppaa tai mitään, vaan välttelen yksinkertaisesti pastaa, riiisiä, perunaa, vaaleaa leipää, koska olen huomannut ettei ne sovi mulle, enkä kyllä enää kaipaakaan niitä niinkuin alkuun tein…kaikkeen tottuu. Silloin tällöin toki saatan syödä esim.tummaa riisiä tms. lisukkeena, varsinkin jos treenaan, tarvitsen enemmän energiaa. Siitä ei kuitenkaan tuu enää mulle mitään oireita, tuntuu että maha on vahvistunut. Toki lautasella on aina myös joko salaattia/kasviksia ja vähemmän sitä hiilaripitoista lisuketta, mutta kuitenkin… Leipää menee myös. Varmasti, jos söisin viikon putkeen pastaa ym. alkaisi taas vähän tuntumaan mahassa, mutta kun pääsääntöisesti syön ns. järkevästi, voin välillä tehdä myös poikkeuksia ja maha voi hyvin :) Kivaa viikon jatketta Jutta! :)

  • Joo, no sitäpäs minäkin, jengiä vaan ärsyttää. Se on aika perus. ;) Kiva kuulla, itse syön aika samalla linjalla mutta paljon olen vetänyt etenkin maitorahkaa. Katsotaan mitä tässä nyt tapahtuu, ihanaa viikkoa myös sinulle ja kiva kun kommentoit! =)

 12. Heippa Jutta,

  Itse olen taistellut jo vuosia erilaisten vatsavaivojen kanssa. Pari vuotta sitten vointini alkoi huonontua muutenkin ja tuntui kuin olisin ollut jatkuvasti flunssassa, väsynyt ja huonovointinen. Yritin kaiken maailman ruokavalioita, ja jättää vähän väliä jotain pois kun tuntui että mikään ei oikein sopinut minulle. Ensin luulin että olen vain laktoosi-intolerantikko, sitten luulin olevani allerginen jo viljoillekin ja lopulta oli vakuuttunut että kaikki maitotuotteetkin aiheuttavat vaivoja.
  Vointini ja yleiskuntoni huononi yhtäkkiä vauhdilla ja viime talvena sain diagnoosin sairasteluuni paksusuolentähystyksen yhteydessä- krooninen paksusuolentulehdus, colitis ulcerosa. Ei parane koskaan, mutta hoidettavissa lääkkeilä. Minulle eivät valitettavasti normaalit kyseistä sairautta hoitavat lääkket, kuten kortisoonit, auta. Olen kokeillut vaikka mitä. Nyt on käytössä biologiset lääkkeet, jotka aluksi auttoivatkin mutta nyt vaste on jo huonontunut…
  Paleo-ruokavaliosta olen kuitenkin saanut apua. Se vaatii aika paljon itsekuria ja tuntuu välillä äärimmäisen tylsältä ja haastavalta, mutta olo palkitsee kaiken vaivan.
  Suosittelen että kokeilet jättää maitotuoteet hetkeksi pois, myös soijatuotteet, viljat ja etenkin sokerin. Kookosmaito ja mantelimaito (huom! suurin osa kaupan mantelimaidoista ovat suuriltaosin pelkkää sokeria, eli kannattaa tehdä itse.) ovat hyviä maidonkorvikkeita ruuan laitossa. Mutta jos vatsaoireesi ja muutkin huonot tuntemukset terveydentilastasi jatkuvat yhä, kävisin sinuna lääkärillä tutituttamassa asian. Suolistosairaudet, kuten colitis ja crohn, ja muutkin autoimmuunisairaudet ovat lisäytyneet ihan räjähdymäisesti viime aikoina nuorilla ihmisillä. (itse uskon että juuri tuossa prosessoidussa ruuassa on osa syy).
  Toivottavasti uusi ruokavalio toisi helpotusta oloosi! Tässä vinkki blogiin josta löytyy ihania paleo-reseptejä http://www.againstallgrain.com/
  Kaikkea hyvää sinulle! :)

  -Jenni-

 13. lisäys edelliseen.
  Tässä vielä yksi mielenkiintoinen kirjoitus maidosta- http://www.elinahytonen.fi/2013/03/murheita-maidosta/
  Suosittelen myös tutustumaan superfoodeihin, ja ottamaan päivittäiseen käyttöön ainakin spirulinan (http://www.superfoodit.com/spirulina.html) ja macan (http://www.superfoodit.com/maca.html). Paljon urheilevana tarvitset paljon energiaa ja proteiinia ja etenkin spirulina toimii tässä asiassa loistavana lisänä! :)

  -Jenni-

  • Elina Hytönen näyttäisi olevan kiinalaisen lääketieteen terapeutti. Mikähän kompetenssi hänellä mahtaa olla kirjoittaa ravitsemuksesta? Se on aivan sama kuin Rane raksalta kirjoittaisi, että hänelle lihis kahdella nakilla on paras mahdollinen ruokavalio ja vointi on NIIN hyvä. Lähdekritiikkiä, please. Koululääketiede ei varmasti ole ainoa vastaus kaikkeen, mutta kummasti siihen aletaan luottaa kun ihan oikeasti on henki kyseessä. Vai menisitkö leikkaamaan aivokasvaimen homeopaatille? Minä en ainakaan.

 14. Hetkonen… eikös tämä ”paleo” olekin sitä mitä tuolla joku peräänkuulutti, eli monipuolista safkaa vähärasvaisen protskun ja vihannesten sijaan? :D Sitäpaitsi ei ole olemassa mitään auktoriteettia joka kieltäisi esim linsisit (nekin kannattaa liottaa kunnolla) ja monet semipaleot vetelee iloisesti esim hapanmaitotuotteita päälle jos vatsa tykkää (joillain tykkää kovastikin!).

  Toiseksi, naurattaa tuo ”syö tyttö hyvä normaalia ruokaa” -retoriikka. Oletteko vilkaisseet ikinä virallisia ravitsemussuosituksia? Ne nyt ei vaan satu olemaan ”normaalia” ruokaa siinä missä ainakaan minä sen näkisin. Miksi söisin esim. teollisia margariineja jos voin sen sijaan lappaa avokadoa tai pähkinävoita sen sijaan, vaikka sitten sen kauraleivän päälle? Tai itse tehtyjen (siemen)kräkkereiden?

  Oon samaa mieltä siitä, että koko ruokavalioasialle uhrataan nykyään tolkuttoman paljon aikaa ja sen ”normaalin” ruoan syöminen ja rutinoituminen voisi ihan oikeasti tervehdyttää monen ajatusmaailman ja opettaa priorisoimaan ajakäyttöä. Ruoan ei tulisi olla pääasia elämässä, enää ei kuitenkaan olla metsästäjiä. Silti olisi hyvä uhrata ajatus sille, mistä meidän ”normaali” on peräisin – se ei välttämättä ole optimaali.

  Totta on myös että jokaiselle sopii varmasti hieman erilainen ruokavalio, ja toiset ovat onnistuneet saamaan esim suolistonsa niin kamalaan kuntoon että kaikki ruoka-aineet ei vaan mene kivuttomasti alas (no pun intended…). Mutta totta on myös, että moni on turtunut siihen jatkuvaan turvotukseen, mahannipistelyyn ja ruoansulatusongelmiin kun ei tiedä paremmasta. Miksi siis ei kokeilla jotain uutta? Joku nyt on halunnut brändätä tämän ruokavalion vähän hupaisasti, mutta minusta oikeaan suuntaan mennään siinä että a) ruoka ei ole ilmaista, b) oikean ruoan laitto vie aikaa, c) ruoka on pohjimmiltaan polttoainetta kropalle, eli välillä syöminen ei ole mitään makujen ilotulitusta, d) yksinkertaisestakin ruoasta oppii nauttimaan, kun makuaisti tottuu siihen (esim. itselle ei enää sokeri maistu lainkaan).e) ruoka voi edesautta terveyttä eli jopa toimia lääkkeenä. Terkkuja vaan saarioisten lasagnelle!

  Huh, tulipa romaani mutta rupes kyrsii :-D

  Anneli

  • Hmmm, minä kyllä ymmärsin tuon ”syö tyttö hyvä normaalia ruokaa” -retoriikan tarkoittavan juuri itsekin mainitsemaasi ilmiötä siitä, miten mahantoiminnan ja ruoan miettimiseen käytetään turhan paljon aikaa, kun sen pitäisi olla täysin luonnollinen juttu. Kun nimittäin tiedän aika monia ihmisiä (nuoria naisia erityisesti…), jotka ovat saaneet suolistonsa juuri siihen kamalaan kuntoon laihduttamalla ja elämällä niin niukalla hiilarimäärällä, että mahalaukun bakteerikanta on tuhoutunut johtaen vilja- ja maitotuote yliherkkyyteen. Itse esimerkkinä; ennen syömishäiriötä pystyin syömään mitä vaan ja nykyään kärsin mahaoireista joka päivä, että onnea vaan kaikille uuden fitness/ortoreksia-trendin pariin eksyneille <3

  • Jep, juuri näin. Kokemusta on. Nim. Se toinen kärkäs anonyymi.

  • Olen kyllä ehdottomasti samaa mieltä siinä, että ruuan laadulla pystyy parantamaan elämänlaatuaan. Karppasin puolisen vuotta ja en ole koskaan voinut paremmin. Valitettavasti tosiaan tietyn tiukan ruokavalion ylläpitäminen on vaikeaa ja voi olla myös todella stressaavaa, kuten itselläni oli. Pitää KOKO AJAN miettiä ruokaa, eikä siinä ole enää mitään terveellistä. Eli ts. kroppa voi hyvin, pää ei. Jatkuvasti tulee tilanteita, joissa pitää kieltäytyä ja ruoka yleensäkin pyörii mielessä aivan liikaa. Sen lisäksi, että helposti jää vaille jotain, josta ei ole hajuakaan. Oma esimerkkini se, että alavartaloon alkoi tulla hillittömän isoja mustelmia ihan koko ajan, enkä tiennyt, mistä johtuivat. Verikokeet eivät kertoneet mitään. Eli jokin ilmeisesti oli pielessä ruokavaliossa, jotain puuttui. Palatessani ns. perusterveelliseen ruokavalioon, mustelmatkin hävisivät. ”Perusterveellinen” ei kuitenkaan tarvitse olla hillitöntä määrää viljatuotteita, sokeria täynnä olevia jugurtteja, pullaa kahvin kanssa! Valintoja voi kaupassa tehdä menemättä mihinkään ääripäähän (paitsi tietenkin jos se on ainoa oikea ja itselle sopivin, ei siihen ole kenelläkään mitään sanomista) ja tosiaan, makuaisti tottuu. Vaikka aiemmin kritisoin paleota, niin, tottakai paljon siihen todella tyytyväisiä ihmisiä löytyy. Ja jos niin voi parhaiten, niin sittenhän se on ihan parasta.

  • Totta. Silloin kun puhutaan näissä yhteyksissä ”syö normaalia ruokaa”, niin se ei tarkoita hirvittävää määrää pullaa, pastaa, kermakastikkeita tai leivitettyjä nugetteja. Normaalilla ruokavaliolla tarkoitetaan tässä tapauksessa tasapainoista ruokavaliota, johon kuuluu proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvaa sopivassa suhteessa toisiinsa. Ns. normaaliin ruokavalioon voi sisällyttää myös herkkuja kohtuudella ja silloin kun oikeasti tekee mieli. Normaalia ruokavaliota on helppo pitää yllä ihan vain tietämällä ravitsemuksen perusteet, sen, että ateriarytmin tulee olla säännöllinen, aterioita ei korvata välipaloilla ja että jokaiselle aterialle on hyvä sisällyttää protskuja, hiilareita ja hiukan rasvaa. Pääsääntöisesti normaali kotiruoka ajaa tämän asian. Päivään kuuluvat aaminen, normaali lounas työ-/opiskelupaikalla ja päivällinen. Väliin muutama välipala, jos tarve. Ateriakoot sellaisia, että nälkä menee ja pärjää seuraavaan ateriaan.

   Se, että joutuu koko ajan miettimään ruokavaliotaan, ei ole tervettä saati terveyttä edistävää. Se takia on aika näätää pukea rajoittunut ruokavalio terveyden edistämisen verhoon, kuten tässä postauksessa tehtiin. Rajoittunut ruokavalio alkaa usein pidemmän päälle aiheuttaa erilaisia mielihaluja sekä eristäytymistä normaaleista ruokailutilanteista. En ole voinut koskaan paremmin kuin päästessäni omasta hiilarikammostani. Entisten salaattilounaiden sijaan saatan nykyään vetää opiskelijaruokalassa lounaaksi makaronilaatikkoa, koska a) sitä on tarjolla enkä jaksa kikkailla, b) on kiva lounastaa kavereiden kanssa, c) makaronilaatikko on hyvää, d) voin illalla syödä protskupainotteisemmin, jos mieli tekee, e) hiilari auttaa jaksamaan treeneissä. Saatan jopa lorauttaa päälle aimo annoksen ketsuppia, vaikka se sisältää, OMG, sokeria! Mutta mitä olisikaan makaronilaatikko ilman ketsuppia, ja elämä ilman rentoa, mutta kohtuullista nautintoa ruoasta.

  • ”Kun nimittäin tiedän aika monia ihmisiä (nuoria naisia erityisesti…), jotka ovat saaneet suolistonsa juuri siihen kamalaan kuntoon laihduttamalla ja elämällä niin niukalla hiilarimäärällä, että mahalaukun bakteerikanta on tuhoutunut johtaen vilja- ja maitotuote yliherkkyyteen”
   Siis anteeksi, ihan mielenkiinnosta kysyn että miten laihdutus/ niukka hiilarimäärä vaikuttaa suoliston bakteerikantaan tai yliherkkyyteen?

 15. Mä olen kärsinyt akneen taipuvaisesta ihosta kohta 6 vuotta, vaikka olen kokeillut kaikenmaailman hoidot siihen (ei mitenkään paha akne kyseessä mutta kuitenkin). Nyt oon sitten 2 viikkoa ollut paleo -ruokavaliolla (lukuunottamatta maitorahkan syömistä), ja kasvot ovat tosi hyvässä kunnossa! Lisäksi oon syönyt superfoodeja, kuten macaa, gojimarjoja, spirulinaa, kylmäpuristettua kookosöljyä sekä joitakin ravintolisiä. Lopetin just toissapäivänä e-pillerit ja aijon nyt jatkaa tätä ruokavaliota, sillä tän ois ilmeisesti tarkoitus tasapainoittaa hormonitoimintaa. Kannattaa lukea Kaisa Jaakkolan blogia/hänen kirjottamansa kirja tästä ruokavaliosta, ellet oo vielä lukenut! Sieltä sain tosi paljon hyviä vinkkejä :) Enkä mäkään nyt yhtään ymmärrä miks noi ylemmät kommentoijat oli tästä ruokavaliosta niin ärsyyntyneinä :-D Jokaiselle sopii erilainen ruokavalio, ja mitä sitten jos jotkut saa hyvää fiilistä syömällä terveellisesti ja puhdasta ruokaa? Tietysti pitää pitää huolta ettei ortoreksian puolelle mennä, mutta jos ihan yleisesti vaan haluaa noudattaa tietynlaista ruokavaliota. Kiitos Jutta kivasta blogista! :-))

  • Kaksi viikkoa ei valitettavasti riitä osoittamaan yhtään mitään. Ihmismieli on ihmeellinen, se haluaa uskoa kaikenlaista. ;)

 16. Perunaa saa syödä! Mut kannatan todellaki. Multa hävis noin vuoden vaivannu närästys kokonaan, aineenvaihdunta parani ja sain lisää energiaa, jonka takia ei tarvinu enää nukkua päikkäreitä. Bonuksena viiden kilon painonpudotus!

  • Sun kohdalla kyllä mahtava juttu! Pääasia onkin että syö juuri siten miten oma kroppa voi parhaiten. :)

 17. http://lotta.fitfashion.fi/
  Tossa on bloggari, joka noudattaa paleo-ruokavaliota. sieltä saa vinkkejä ja ideaa, mikäli haluaa itse kokeilla.

  Mä olen niin maitotuotteisiin ja näkkileipään rakastunut, ettei itsellä varmaankaan moinen kokeilu onnistuisi :D

  • Joo, Lottaa seuraankin ja häneltä saanutkin hieman lisäkimmoiketta kun kertonut hyvistä fiiliksistään. :)

 18. Terveellistä olisi se, että jättäisi lihaa vähemmälle. Ihmiset eivät ajattele, kuinka paljon lääkejäämiä yms. liha sisältää (luomuliha erikseen), hyvin terveellistä siis… Plus nykyään lihaa syödään aivan liikaa ihmisen tarpeisiin nähden -> tervetuloa syöpä! Ja niinkuin joku tuolla aiemmin kertoikin, muinaiset luolamiehet elivät sen 20-30 vuotta, että niin terveellistä ;)

 19. ”Joo, no sitäpäs minäkin, jengiä vaan ärsyttää. Se on aika perus. ;) ”
  Eniten ärsyttää se, että jos joku kommentoi jotain negatiivista (tässäkin postauksessa kysyit asiasta nimenomaan muiden mielipiteitä) niin heti ollaan kateellisia, kiukkuisia ja mitä vielä.. Aika monessa blogissa sama juttu. Mutta joo..
  Itseäni epäilyttää tässä paleossa se lihan syönnin määrä ( nojoo, olen itse ajatellut lopettaa lihansyönnin) Jos lihaa alat noin paljon vetelemään niin osta sitten edes luomulihaa. Perusliha on usein juuri sitä prosessoitua shittiä.
  Ei aina tarvi lokeroida itseään johonkin tiettyyn lokeroon.

  • ”Kateellisia”… ööö? Kehitellään jokainen oma ruokavalio niin että ollaan jokainen itse tyytyväisiä oloomme! :)

 20. Moi,

  itse olen karpannut viime vuodet,eli jätin sokerit, viljat, riisit yms pois, tilalle paljon kasviksia ja hyviä rasvoja sekä sopivasti marjoja ja hedelmiä (niitäkään ei saisi syödä paljon per päivä, sisältää kuitenkin hedelmäsokeria). Maitotuotteita käytän edelleen maustamattomina, niistä ei tule mulle mitään ongelmia, proteiinia syön saman verran kuin ennenkin, eli kalaa, kanaa, punaista lihaa jonkin verran (yrittänyt vähentää kun aiheuttaa kuulemma suolistosyöpää yms liikaa syötynä..). Eron todellakin huomaa, jo kohta 14 v jatkunut akneihoni parani, menkkakivut hävisivät, samoin mielialavaihtelut, ruokavalio siis tasoittaa hormonitoimintaa. Olen pirteämpi, unen tarve vähentynyt, jaksan paremmin, mieliala on hyvä ja tasainen, nivelkivut hävisivät (pelkäsin jo yhdessä vaiheessa nivelreumaa ja verikokeitakin otettiin, nivelet oli turvonneet ja kipeät huonon hiilaripitoisen ravinnon takia). Tuo on kyllä muuttanut elämäni täysin. Sitten tietysti jos on paino-ongelmia niin tällä lähtee ne ylimääräiset kilotkin, äitini laihdutti 10kg aika lyhyessä ajassa.. Nykyään pidän 1-2 herkkuiltaa viikossa, siitäkin yritän päästä eroon, mutta kyllä sitä välillä voi herkutella, noin pieni määrä ei aiheuta vielä suurempia muutoksia voinnissa, kunhan ei ole jokapäiväistä. Todellakin suosittelen kaikille!!!

  • Hei, tohon edelliseen viestiini lisäisin vielä sen että tosiaan nuo elintasosairaudet johtuu huonosta ravinnosta, sokeri, viljat, prosessoidut ruuat, kovat rasvat, kaikki nämä aiheuttaa syöpää, diabetesta, autoimmuunisairauksia, verenkiertoelimistön sairauksia, sydäntauteja yms. Mielestäni ruokavalion muuttaminen puhtaaseen, luonnonmukaiseen, käsittelemättömään suuntaan on paras teko minkä voi tehdä oman terveytensä eteen, mikään liikunta ei poista niitä riskejä joita prosessoitu hiilarimössö”ruoka” aiheuttaa. Itselläni myös vastustuskyky parani, ennen sairastuin varmaan 2-3 kk välein johonkin, mutten enää. Ja olo on tosiaan mitä mainioin, pysyy pää ja kroppa kunnossa. Paleossa on erotuksena karppaukseen tuo maitotuotteiden puuttuminen, muutenhan periaate on sama. Ne maitotuotteet mitä käytän on tosiaan rasvaisia ja maustamattomia ( eli käsittelemättömiä) pääosin jogurttia ja rahkaa sekä raejuustoa ja kermaa.

   T. Anna

  • Olis kiva kuulla jotain perusteluita noihin sun väitteisiin. ”aiheuttaa kuulemman syöpää” ihan tv:stäkön kuulit ja nyt täysin vakuutuit asiasta?

  • No sitä on tutkittu ja asia on ollu paljon esillä viime aikoina. Saathan sä sitä syödä jos haluat, en mä kiellä.

 21. Hauska lukea näitä kommentteja.. Se, että joku tietty ruoka-aine aiheuttaa suoraan syöpää/sairauksia, ei kyllä varmaan pidä paikkaansa!! On tieteellisesti tutkittu, että terveellinen ruoka ( tarkoitan nyt ruokavaliota, jota on OIKEASTI tutkittu KAUAN. Ei mitään nykyisiä pikatutkimuksia jonkun ruisleivään epäterveellisyydestä!?) Suomen terveyssuositukset ovat hyvät ja en usko, että kukaan niitä noudattamalla lihoo tai saa suoranaista sairautta ruokavaliostaan.
  Ja huvittavaa miten joku YKSI tutkimus (useimmiten uusi tutkimus) saa ihmiset uskomaan kaikkea! Esim. että leipä on erittäin epäterveellistä yms. Kun tuhannet muut tutkimukset osoittavat, että täysjyväviljat estävät paksusuolen syöpää (ihan loogista, jos perehtyy kunnolla ihmisen fysilogiaan ja paksusuolen toimintaan….), 2-tyypin diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja.
  Olin vuosi sitten yliopistolla luennolla, jossa eräs lääkäri puhui tästä paleo-ruokavaliosta. Ja hän valitettavasti nauroi sille! :D Jos haluaisi oikeasti syödä kivikautisesti pitäisi syödä : itse pyydystetyä lihaa, suoraa maasta poimia kasvit, marjat, sienet ja syödä niitä. Ja monia muitakin pointteja siinä oli, mistä tuli mieleen, että tämä nykyinen paleo-ruokavalio on kyllä hieman modernimpi ja hienompi versio kivikautisesta ruokavaliosta. Ja tosiaan kivikaudella keskimääräinen elinikä oli n. 35-40 vuotta, joten oliko se terveellistä ja ravitsevaa ravintoa? :)

 22. Olkaa onnellisia jos normiruoka sopii eikä mikään vaivaa. Elinikäiset ja elämää rajoittavat vaivat pistävät väkisinkin etsimään keinoja parempaan oloon! Itse karppaan viljattomasti jonka ansiosta 20 vuoden vatsavaivat historiaa ei närästystä allergiat vähentyneet ja autoimmuunisairastajana koen itseni ensimmäistä kertaa terveeksi. On hullua ajatella että yksi sama lautasmalli sopisi kaikille! Ps. Itse pidän herkkupvän kerran vkossa jonka jälkeen aina muistan palata omaan ruokavalioon kun muistaa mitä se elämä oli ennen sitä! Jutalle tsemppiä. Lukekaa andreas eenfeldtin ruokavallankumous jos aihe herättää kysymyksiä. Karppausta voi olla monenlaista itse en juurikaan käytä voita…

  • Ihmettelen ehkä hieman monien suhtautumista tyyliin ”Vältä vaan sitä ja älä sitten syö tuota jos et pysty”- kommentteja. Jos kommentteja on yhtään lukenut täällä on tosiaan ihmisiä, joilla on erilaisia sairauksia asian tiimoilta. Jos karppaus tekee jonkun terveemmäksi niin go for it! En ymmärrä miksi se muista ihmisistä on niin kamalaa. :) Jokaisen oma kroppa kuitenkin kyseessä ja silloin siitä saa myös itse vastata mitä sinne laittaa. Tsemppiä sinulle myös! :)

 23. Silloin kun rasvojen välttely oli trendikästä, välttelit rasvoja. Silloin kun karppaus oli trendikästä, aloit karppaamaan. Ja nyt kun paleo-ruokavalio on trendikästä niin KAPPAS, mitäs se Juttaa meinaakaan kokeilla!

  Alkaa oikeasti mennä lopullisesti maku tähän, miten juokset ruokatrendien perässä ja saat pahimmassa tapauksessa kroppasi aivan sekaisin vaihdellessasi sen saamia ravintoaineita kulloisenkin muodin mukaan. Nyt HERÄTYS! Kuten joku aiemmin kommentoikin, niin pahiten vatsasi taitaa mennä sekaisin tuosta jatkuvasta ruoasta stressaamisesta ja tiettyjen aineiden ehdottomista kielloista. Toivon todella, että vielä joku päivä ymmärrät, ettei elämä ole yhtä trendien perässä kulkemista. Ehkä sitten saat lopulta sen toivomasi hyvän olon :)

  • En ole koskaan ollut karppaaja, en vältellyt rasvoja sen enempää kuin kukaan muukaan itsestään huolehtiva ja edelleenkään en ole Paleolla. :) Hassua miten ihmiset kuvittelevat tietävänsä kaiken vaikka eivät edes tunne. Parempi, että tämä koko keskusteluketju loppuu nyt tähän, tai itse en ainakaan enää tähän aijo osallistua, koska mitään uuttahan infoa täällä ei yksinkertaisesti enää tule. :)

  • Ehkä Jutta haluaa etsiä itselleen sopivan ruokavalion millä voi parhaiten. On se jännää miten negatiivisesti ihmuset reagoi, ei se ole muilta pois. En halua lokeroida ketään mutta oman 5v karppauskokemuksen mukaan nämä arvostelijat suurin osa on asiaan perehtymättömiä ihmisiä joilla itsellä terveysongelmia (monesti ylipainoa) ja joita suorastaan ärsyttää että hoikka ja nätti ihminen myös huolehtii itsestään ja jolla on itsekuria. Just viime viikolla kuulin n. 150kg naisen suusta kommentin kun kieltäydyin kakusta että se itse ei todellakaan aio rajoittaa elämänsä ja jos tekee mieli kakkua niin hänhän sitä syö, koska huomenna voi olla että jää bussin alle ja silmien edessä vaan menee ne kakut ja pullat jotka jäi syömättä. Mielestäni todella säälittävää ettei elämässä ole muuta sisältöä kun ruoka. Sellaiset ihmiset jotka pitää itsestään huolta, urheilee ja katsoo mitä suuhunsa pistää, vaikkei karppaa tai mitään vaan syö ihan niiden virallisten suositusten mukaan, suhtautuu kuitenkin positiivisesti kun kerron että karppaan ja että se normalisoi mun hormonitoiminnan ja moni vaiva paranee ja on iloisia mun puolesta. Niin se vaan menee että ihmisiä vaan ärsyttää ja on varmaan kyse kateudestakin joidenkin kohdalla, kun ei itse jaksa pistää omaa elämänsä ja terveytensä kuntoon niin ärsyttää että joku muu pystyy, se on surullista, pitää antaa ihmisten syödä ja tehdä mitä ne itse haluaa ja mikä niille sopii, en mäkään tulee mussuttaa niille ylipainoisille työkavereilleni jotka syö sitä äklömakeaa jälkiruokaa joka ikinen pv että nyt lopetat ton, sulla on jo tarpeeks sitä läskiä jo ennestään. Mikä oikeus niillä on puuttua meidän muiden asioihin?

 24. Haluan vielä tähän loppuun lisätä, että en tosiaan ole tälläkään hetkellä Paleolla, jos se jollekin jäi epäselväksi. Postauksen aihe oli kyseenalaistaa ja kysellä asiasta, ei suoranaisesti sitä, että olen nyt ko. ruokavalioon siirtymässä. :) Kerron varmastikin täällä blogissa jos siihen siirryn ja koen hyväksi, miksi en kertoisi. Kiitos kaikille ASIALLISILLE kommentoijille mielipiteistänne, minulle valkeni useampikin uusi juttu asian tiimoilta. Ja sehän olikin keskustelun tarkoitus, ei osoitella sormella kuka nyt syö miten syö. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta