Naisten juttuja

Tämä postaus on pelkästään naisille, joten miehet älkää ehkä vaivautuko. ;) Kirjoitin viime syksynä e- pillereistä ja pohdintaa niiden käytöstä omien kokemuksieni perusteella (postauksen voit lukea täältä). Jottei jokaisen tarvitse lukea vanhaa tekstiä uudestaan, pohjustan tätä hieman. Eli tilanne oli tosiaan se, että olin jo pidemmän aikaa kärsinyt iän myötä pahenevista pms- oireista. Näistä suurimpana pinnalla oli kiukkuisuus, mielialojen vaihtelut, itkeskely jne. Mielialani olivat välillä useamman päivän todella sekaisin ja saatoin itkeä ihan kaikesta. Tuttua? Kyseistä merkkiä olin syönyt jo kuuden vuoden ajan, joten yhtäkkinen pillerimerkin vaihdos toiseen tai muuhun ehkäisytapaan tuntui kyllä aika pelottavalle. Resepti oli muutenkin lopussa, joten varasin ajan gynelle ja sitä kautta sitten lähdettiin miettimään muita vaihtehtoja. 

Minulle suositeltiin erästä hyvinkin paljon esillä ollutta merkkiä, joka on aiheuttanut aika paljon mm. veritulppia. Ihmettelin tätä ja kyselin miksi hän tätä suosittelee, kuulemma maailman suosituin e- pillerimerkki ja tämän vuoksi juurikin tilastot sitten ovat niin korkealla veritulppien osalta. Jos en kuulu riskiryhmään niin pelkoa ei ole. Okei, myönnyin siis tähän kokeiluun ja täytyy sanoa, että not good. Kärsin päänsärystä todella monena päivänä viikossa, välillä tuli ikäänkuin sellaisia pistoksia sääreen ja mielialat olivat triplaten sekaisin. Kroppahan saattaa mennä sekaisin merkkiä vaihdettaessa mutta, että näin paljon. En suostunut jatkamaan tätä kokeilua kuukautta pidempään ja päänsärky oli kuulemma niin hälyyttävä merkki, että sainkin äkkiä uutta nappia kehiin.

No sitten minulle määrättiin vähemmän pahamaineiset minipillerit ja sillä tiellä olen edelleen. Minithän ovat miedompia, ne sisältävät keltarauhashormonia ja ainakaan näissä minun syömissäni ei ole estrogeeniä laisinkaan. Alkuun pelkäsin todella paljon miten sekaisin kroppani nyt meneekään mutta voisin melkein sanoa, että paras pilleri tähän astisista. Sopivat siis kropalleni ihan täydellisesti, itkukohtaukset ovat poissa (jäljellä enää ne naiseuteen kuuluvat ;)), ei ole menkkoja (eikä edes tiputtelua), ei päänsärkyjä tai masentunutta mieltä. Monet varoittelivat kuinka iho saattaa puhjeta kukkaan mutta oma ihoni on melkeinpä vaan tullut kuivemmaksi ja finneistä ei ole tietoakaan. Eli eipä oikeastaan mitään sivuoireita, tai ainakaan en osaa yhdistää mitään näihin nappeihin. 

On olemassa kuitenkin yksi seikka joka on mieltäni viime aikoina hieman vaivannut, nimittäin näiden pillereiden ehkäisyteho. Tyttöystäväni varoittelivat juuri viikonloppuna minua siitä kuinka epävarmat nuo ovat ja vieläpä, koska menkkoja ei tule et voi edes tietää mahdollisesta raskaudesta ajoissa… Aika kamalaa. Ei tokikaan sellaisille naisille, joille tämä raskaus on mahdollisesti toivottu tai jotka menevät fiiliksellä ”tulkoon jos on tullakseen”. Seurustelen kyllä ihmisen kanssa, jonka kanssa joskus lapsia haluaisin mutta en vielä. Ehdottomastikaan en. En ole millään tasoa valmis äidiksi ja tällä hetkellä se lapsen saaminen tuntuisi vielä ikäänkuin ”elämän loppumiselta”. Moni ystäväpiirissäni on tällä hetkellä raskaana ja osalla on jo lapsia. Ovathan lapset ihania mutta en halua itselleni vielä sitä vaipparulianssia, ei millään pahalla ketään kohtaan jokaiselle, kun on se oma aikansa.

Se miksi täällä nyt avaudun näinkin henkilökohtaisesta asiasta on mielenkiinto muiden kokemuksia kohtaan. Paljon tulikin kommentteja viime postaukseen ja siellä oli moni rohkea pillerit kokonaan lopettanutkin. Itse voisin sitäkin kyllä harkita jos tilalle löytyisi joku muu yhtä helppo vaihtoehto. Gynellä käynti sai kuitenkin muut ehkäisytavat tuntumaan kauhean vaivalloisille ja hankalille. Ainut mitä jäin miettimään on kierukka, tosin senkin asennusprosessi sun muu ei kuulostanut ihan hirveän houkuttelevalle… 

Löytyykö täältä monia minipillereiden käyttäjiä? Ovatko minit toimineet teillä pidemmän päälle hyvänä ehkäisykeinona? 
On my way

51 vastausta artikkeliin “Naisten juttuja”

 1. Moikka.

  Vaihdoin itse viime kesänä Yazit ehkäisyrenkaaseen – mediakohu tais laittaa aika monen pään sekaisin silloin. Aloin tosissaan pelkäämään veritulppariskiä, vaikka en kuulu riskiryhmään. Sinänsä Yazit kyllä sopivat, mutta halusin kokeilla muut. Ehkäisyrenkaaseen en ole ollut niin tyytyväinen, tuntuu jotenkin ilkeeltä ja vaivalloiselta. Siispä oon jälleen miettinyt, että aloittaisin pillerit. Sh puhui mulle sellaisesta merkistä kuin Zoely. Se on uusi matalahormoninen e-pilleri, jonka hormoni on kaikista ”luonnomukaisinta” eli lähellä oman kropan tuottamaa hormonia. Mutta tähänkin vaihtoehtoon liittyy tietty samanlainen veritulppariski. Minipillereitä en uskalla aloittaa, koska pelkään nesteen kertymistä ja painon nousua. Ei hyvä vaihtoehto sellaiselle, kellä on ollut painon kanssa ongelmia.. Mutta hienoa, että sulla on toiminut. Ens viikolla lääkärille, toivon että saisin vielä lisää tietoa noista Zoelyistä :) – Nina

  • Okei, en ole kuullutkaan merkistä? Niin, no tavallaanhan pillereiden ei pitäisi kuulemma lihottaa, vaikka ruokahalua ne kyllä mahdollisesti kasvattavat. Omasta puolesta en osaa oikein sanoa, kun syönyt jo niin kauan näitä. :) Toivotaan, että sullekin löytyy sopiva merkki ilman mitään oheisoireita!

 2. Mä kokeilin kahta eri e-pillerimerkkiä, kunnes vaihdoin Nuvaringiin (ehkäisyrengas). Siitä mä tykkäsin älyttömästi! En huomannut omalla kohdallani mitään ikäviä sivuvaikutuksia, ja niiden käyttökin on tosi helppoa! Mua rasitti pillereiden kanssa se, et piti joka päivä muistaa ottaa sellainen. Renkaan kanssa oli helpompaa, koska se otettiin pois tai vaihdettiin toiseen aina 21 päivän välein. Sen ehkäisytehokin on ainakin omalla kohdallani ollut loistava.

  Mä lopetin nelisen kuukautta sitten kaiken hormonaalisen ehkäisyn, koska mua ällötti ajatus siitä, että olen melkein 10 vuotta käyttänyt jotakin hormonaalista valmistetta. Mun kiertoni onneks starttasi täsmällisesti (ja on jatkunut täsmällisenä), mutta iho on mennyt huomattavasti entistä huonompaan kuntoon. En silti kadu, koska jotenkin ihanaa nyt tutustua omaan kroppaan ihan eri tavalla! :D Ja niin, kyllähän se vauvakin mun mielessäni on, mutta vasta ehkä vuoden päästä. :P

  • Okei! No siis mua taas ällöttää se renkaan kaivelu ja vaihto. Sitä kuulemma, kun mahdollisesti voi joutua ottamaan pois puuhastellessa… :D Mutta ehkäisytapana varmasti aika easy! :) Noihin pillereiden ottoonkin tottuu, tosin mä harvoin muistan vieläkään ottaa ihan minuutilleen. :/

  • En mä ole kyl koskaan ottanut sitä pois puuhastellessa! Eikä se ole koskaan edes lähtenyt itsestään pois puuhastelujen aikana.

   Se ei oikeesti oo niin ällöttävää kun vois ajatella. Se rengas vaan taitetaan keskeltä sellaseks vähän kasinmalliseks ja sit asetetaan niinku tampooni. Pois ottaminen on vähän ällömpää, mut ei mitenkään vaikeaa tai kivuliasta. :)

 3. Moikka! Mulla on aina ollut juurikin nuo Cerazetten minipillerit käytössä vakavan veritulppariskin vuoksi. Mulla ainoa sivuvaikutus on ärsyttävät hormoninäppylät, mitkä ilmestyvät helposti poskiin (ennen ei ollut ikinä poskissa mitään), mutta vaihtoehtoja ei oikeen ole, niin näillä mennään. Oon tasan kerran tehnyt minipillereiden kanssa raskaustestin (olen syönyt näitä n. 8 vuotta), luotan ehkä jopa vähän liikaakiin näihin. Eli jos haluaa varman päälle pelailla, muutaman kk välein raskaustestiä kehiin. :) Itse luotan kyllä näiden tehoon, ei niitä muuten varmasti niin moni käyttäisi.

  Muutenkin tykkään minipillereiden toimintatavasta enemmän, sillä terkkarin mukaan ne eivät estä kehoa käymästä kk-kiertoa läpi, vaan ainoastaan se kohdunseinämän paksuntuminen (en tiedä onko oikea termi), estetään, jolloin ei mitään kk-vuodon aikana siis valu pois. Eli muu kroppa käy normaalisti kierron kuitenkin läpi. :)

  • Okei juu, mulla ei ole tullut näppyjä vaan tuntunut, että iho on ennemminkin kasvoissakin vaan kuivempi. Yksilöllistä siis! Otatko nämä ihan minuutilleen? Mulla on edelleen ollut hankaluuksia muistaa ihan samaan aikaan, e-pillereitä, kun otin suunnilleen samoihin aikoihin. Niissä ei ollut niin tarkkaa parin tunnin heitto…

  • Moikka! Pyrin ottamaan samoihin aikoihin, mutta totuuden nimissä pakko myöntää et semmosella useemman tunnin heitolla sitä usein tulee mentyä.. Itsellä ei oo ”vahinkoa” päässyt silti tapahtumaan, mutta suosittelen et esim aamuisin meikatessa aina ottaa pillerin, niin pysyy suurinpiirtein se tahti tasaisena. Eli meikkipussiin pillerit, niin muistaa aina siitä sen ottaa. :)

 4. Hei!
  Ensi alkuun ejkä tosi tyhmältä kuulostava kysymys, mut jos noissa minipillereissä ei oo taukoa ollenkaan, ni eikö menkkoja sit tuu ollenkaan? Yritin googletella, ja kaikissa sanottiin, ettei tuu. Vai pidetäänkö jossain vaiheessa tauko, niinku e-pillereissä? Itelläni on normipillerit, mut oon miettiny niiden vaihtamista ku noita ihme raivokohtauksia tulee jatkuvasti..:D
  Nii, ja omaa kokemusta kierukasta ei oo, mut siskolla oli sellanen ja siitä aiheutu hirveet kivut vatsaan. Sit lääkäri sanokii, ettei se oo kunnolla paikallaan ja ettei sovi siskolle… Kierukka otettiin pois ja rahat meni hukkaan..

  • Siis jos pillerit sopivat menkkoja ei tuu, tai ne paksuuntavat kohdun seinämän niin ettei menkkoja tule. Jos ne taas ei sovi, voi olla jatkuvaa tiputtelua. Yksilöllistä siis… Moni taitaa käyttää tiputtelusta huolimatta, tosin itse varmaan vaihtaisin jos noin olisi.

 5. Itsellä oli cerazetten minipillerit käytössä puolisen vuotta, e-pillereitä ei ikinä edes määrätty migreenivaivoista johtuen. kierto meni kuitenkin täysin sekaisin jopa näistä minipillereistä ja menkat saattoi kevyesti kestää puoltoista kuukautta. vaikka kokeilujakso sinänsä oli lyhyt ja varmasti olis kroppa loppujenlopuksi tottunutkin pillereihin, kokeilun jälkeen totesin, ettei meillä enää jatkossa mitään hormonaalista ehkäisyä käytetä.

  vaikka se kortsu tuntuis miten epämiellyttävältä tahansa, on kuitenkin aina iso riski ryhtyä leikkimään oman hormonitoimintansa kanssa ja monesti haittavaikutukset saattaa olla paljon suuremmat mitä se lopullinen hyöty olisi. vaikka minipillereitä kuvataan e-pillereiden rinnalla paljon ”terveellisimpinä” vaihtoehtoina (ehkäisyteho ei ilmeisesti vastaa e-pillereiden tehoa kuitenkaan?), en itse käyttäisi kumpiakaan.

  vaihdan aihetta minipillereistä takaisin e-pillereihin, mutta just vähän aikaa sitten sattui korviin tapaus parikymppisestä perusterveestä naisesta, joka ei sitten yks aamu enää herännytkään sängystään (syynä kuolemaan ilmeisesti pitkään käytössä olleet e-pillerit). vasta nyt on taidettu alkaa yhdistää nuorten naisten kuolemat ehkäisypillereihin (tai toivottavasti yhtenäisyys pikkuhiljaa joka puolella maailmaa huomataan), sillä onhan nuo pillerit ja niiden käyttäjätkin yleistyneet huimasti viime vuosina. mutta kuten jo alussa mainitsin, hormonaaliseen ehkäisyyn en itse koskisi pitkällä tikullakaan.

  • Hui, kauhealta kuulostaa. :( Pahin on, että noita tosiaan määrätään ja sitä yhtä merkkiäkin perustellaan vaan sillä, että on niin yleinen jotta veritulppia on siksi niin paljon tämän merkin käyttäjillä. Tosi riskaa… :( Ymmärrän siis kantasi hormonaaliseen ehkäisyyn, paremmin kuin hyvin.

 6. Moikka,
  kahdet minipillerit kokeilleena (cerazette ja minipills) olen tullut tahtomattani raskaaksi vaikka olen ottanut pillerin 100% samaan aikaan ja ei ole ollut vatsatauteja tai unohduksia. No sanomattakin selvää, että luotto on omalla kohdallani nolla tällähetkellä kyseisiin :) Toki gynet ovat sanoneet, että toiset ovat vain hedelmällisempi ja siksi läpäisee tuon onnettoman prosentin kun ei toimikkaan ehkäisynä.

  • Eikäh… Noh, itse en taida olla, kun jo kerta 4 kk menossa kyseisillä. :D

 7. Hmm.. Mietein jo tätä lukiessani, että vois olla itsellenikin ihan hyvä vaihtoehto nuo minipillerit, mutta het-ko-nen… ei menkkoja lainkaan? Ou.. Vaikka ne menkat ei kovin kivat olekaan, niin kyllä mä silti haluan, että ne tulee edes kerran kahdessa kuukaudessa.. Oon ehkä vanhanaikanen tässä asiassa, mutta kun me menkat on naisille luotu, niin tuntuis todella ”epäaidolta” ja vähän pelottavaltakin, että niitä ei tulisi lainkaan.. Ite ajattelen niin, että kun ne menkat tulee, niin ainakin kroppa on siltä osin ihan kunnossa :) Eikö kroppa mene yhtään ”sekaisin”, kun naiselle ominainen ”piirre” eli menkat, lopetetaan pillereillä? Hui.. :) Ei kuulosta yhtään luonnolliselta :o Mitä itse ajattelet menkattomuudesta pillereillä ”sammuttaen”? Olisi kiva tietää, niin ehkä itsekin oppisi ajattelemaan asiaa eri kantilta :) Nyt vaan ajattelen, että naisilla ”kuuluu” olla menkat, ja kuulostaa oudolta ettei niitä tule :D Vai onko tämä vaan nyt tätä 2000 lukua että tervetuloa vaan? :D Mielenkiintoista tosiaan :)

  • ne e-pillereiden aiheuttamat menkat ei kai ole luonolliset…? mun ymmärtääkseni?:)

  • Itsekin olin ensin sitä mieltä että vaikka ne menkat ei mitään juhlaa ole niin olisi mukava kerran kuussa saada varmistus kropalta että kaikki pelaa ja etten ole raskaana. Lääkäri kuitenkin vakuutti minulle että hormonitoimintani on kunnossa ja rullaa normaaliin tahtiin vaikka vuotoa ei olekaan. Ja miksi minä sitä vuotoa siis kaipaisin?!

  • Niin noh, pakko luottaa vaan siihen, että se ei ole vaarallista. Itse siis söin e-pillereitäkin putkeen kun mulle lääkäri sanoi ettei nainen tosiaan tarvitse tyhjennysvuotoa kuin muutaman kerran vuodessa. Näissä sitä ei nyt tule ollenkaan, tai niin en ole lääkäri joten en ota sen enempää kantaa asiaan. :) Jos elämässä pelkää kaikkea niin meneepäs hankalaksi…

 8. Hei, söin Yaz-merkkisiä e-pillereitä puoli vuotta, kunnes minulla alkoi järjettömän kovat päänsäryt, ja viikon päästä päänsärkyjen alkamisen jälkeen, tuli puutumisoireita oikealle puolelle. Pään magneettikuvasta selvisi hyytymiä aivolaskimoissa. EN kuulunut mihinkään riskiryhmään, mutta silti kävi niin…

 9. Söin kolme kuukautta Cerazette minipillereitä, sivuvaikutuksena ainostaan tiputteluvuoto, joka kesti miltei kuukauden. Vaihdoin pillerit Nexplanon kapseliin, ja on kyllä helppo kolme vuotta voi ihan huoletta olla, täytyy ainoastaan muistaa vaihtaa uuteen kolmen vuoden päästä. Nexplanon kapseli sisältää oikeastaan samat aineet kuin cerzette. Ainoana sivu oireena on tämä tiputteluvuoto, mutta ei tästä silleen haittaa ole, mieluummin vähän pidempi aika niukkaa vuotoa, kuin ne viikon kestävät runsaat menkat. Luotettavaksi tätä terkkarilla kehuivat, samoin äitini jolla oli monia vuosia ehkäisykapseli.

  Hintaahan kapselilla on se n.180 € + lääkärikulut. Joissain kaupungeissa ensimmäinen kapseli on tosin ilmainen. Itse sain tämän ilmaiseksi ja koululääkäri tämän paikalleen laittoi, joten ei julkiselle tarvinnut jonotella tai yksityisellä pulittaa hirveitä summia :) Ja vaikka joutuskin koko summan maksamaan, niin loppujen lopuksi tulee halvemmaksi kuin pillerit. Kannattaa tosin testata Cerazetteja, ennen kuin tuon kapselin hommaa!!!

  • Mä laitoin kans pari kuukautta sitten e-kapselin. Ei mitään sivuoireita, ei edes satunnaista tiputtelua. Kerran on tullut menkat ajallaan, jotka kesti kaks päivää, awesome!!:D oon ollut supertyytyväinen, niin helppoa. Sisältää vaan keltarauhashormonia ja 99,9% ehkäisyteho.

  • Juu. Tuossa on varmaan se riski tosiaan sopiiko kapseli… Itse en jaksaisi jatkuvaa tiputtelua, minit on kuitenkin helppo lopettaa jos tiputtelu jatkuisi mutta kapselin poisto kyllä vaivalloisempaa.

 10. mä oon syönyt kohta vuoden yasminelleja ja mulle ne on sopineet yllättävän hyvin! vaihdettiinko sun pillerit yasmineen?? itsekkin aloitin sillä ja ei sopinut mulle YHTÄÄN!! nyt kuitenkin tekis mieli lopettaa pillerit kokonaan… ei oo mitään ongelmaa ollu yasminellejen kaa, tekis vaan mieli… olla ilman… mut ei se kondomikaan oikein toimi… tota kierukkaa mietin kanssa ja haluisin ehkä vaihtaa siihen….

  • Söin siis Yasminellee kans kuus vuotta ongelmitta mutta pms-oireet alkoivat pahenemaan about 25-vuotiaana. Onneksi tajusin tosiaan vaihtaa, e-pillerin vaihto toiseen pahensi mutta nämä minit toimivat hyvin. :)

 11. Ehdin syödä useamman vuoden e-pillereitä, kunnes niiden syöminen loppui heti kerralla jalkaan tulleen veritulpan vuoksi. Kaikki hormonaaliset ehkäisyt kiellettiin sen jälkeen ja se tuntui silloin aivan maailman lopulta. Myöhemmin ehdotettiin juuri noita minipillereitä ja hetken niitä harkitsinkin, mutta en sitten enää halunnut rasittaa elimistöäni millään pillereillä. Vaikka on parisuhteessa ja säännöllinen seksielämä niin ihan oikeasti kondomillakin pärjää! En ymmärrä miksi se toisille tuntuu niin kamalan vaikealta asialta. Täällä kuitenkin on jo yli viisi vuotta noin pärjätty ja yksi syy miksi en myöskään enää edes mitään pillereitä huolisi on se, että halut ovat nykyään itsellä miljoona kertaa paremmat pilleriaikoihin verrattuna ;)

  • Jokainen toki löytää itselleen ja kumppanilleen parhaan tavan. Ja varmasti veritulppa pistää kyllä miettimään hormonaalista ehkäisyä… Onneksi ei käynyt kuitenkaan pahemmin!!

 12. Olen itse syönyt cerazettea kohta 12 vuotta. Välissä tosin 2 puolen vuoden taukoa ettei hormoonit mene sekaisin, kun itsellänikin jäi menkat kokonaan pois. Omalla kohdallani ilmeisesti toiminut täydellisesti, kun ei ole ei-toivottuja raskauksia ollut koskaan. :)

 13. Vaihdoin puoli vuotta sitten e-pillerit hormonikierrukkaan. Ystäväni peloitteli asennuksesta joka sattuu valtavasti. Olin kuitenkin päättänyt että haluan kokeilla josko kierrukka sopisi minulle. Vaihdoin lähinnä taloudellisista syistä ja no oman laiskuuteni vuoksi. Helsinkiläiset saavat ensimmäisen kierrukkansa ilmaiseksi ja minä tosiaan aloin kolmen vuoden e-pillereiden syömisen jälkeen unohdella ottaa pillerin oikeaan aikaan…Nyt minun ei tarvitse ns. muistaa pillerin ottoa joka ikinen aamu tai kirota reissussa kun ne unohtuivat kotiin :D Olen ollut todella tyytyväinen tähän hormonikierrukkaan. Ei menkkoja, ei kipuja, ei tiputtelua, ei aknea. Asennus tuntui ikävältä, mutta se kesti korkeintaan minuutin. Sen kyllä kestää! Myös asennuspäivänä tunsin menkkakipujen kaltaista vihlontaa alavatsassa ja vuotoakin/tiputtelua oli ensimmäisen kuukauden aikana epäsäännöllisesti. Sen jälkeen en olekaan menkkoja nähnyt enkä toivottavasti nää niitä seuraavaan viiteen vuoteen! :) Suosittelen harkitsemaan asiaa!

 14. Ite vaihdoin syksyllä e-pillereistä ehkäisykapseliin. Se on siis keltarauhashormonia erittävä muovinen pieni tikku, joka asetetaan käsivarren ihon alle. Tosi varma ehkäsy kun käyttäjävirheitä ei tule. Mitä nyt raskaudenpelkoa voi tulla kun menkkoja ei ole… Jos sulla minipillerit toimii mutta teho mietityttää niin kannattaa vaihtaa tohon, kun siinä on sama vaikuttava aine, se keltarauhashormoni. Yleensä lääkärit kyllä väen vängällä yrittää saada naisia pysymään jonkinlaisilla pillereillä, että vähän saattaa joutua perustelemaan valintaa. Asetus oli myös tosi nopea ja ihan kivuton! Suosittelen

  • Niin, totta että pillereitä taidetaan suositella eniten. Helppo vaihtoehto lääkäreille… Kapseliakin on mietitty mutta toistaiseksi kuopattu ajatus.

 15. Itse lopetin kesän jälkeen Yasminelle e-pillerit, koska asuimme poikaystäväni kanssa eri paikkakunnilla, nyt tilanteeseen tuli muutos, ja ehkäisy täytyi päivittää ajantasalle. Kävin tiistaina erittäin pätevänoloisella lääkärillä keskustelemassa erilaisista vaihtoehdoista. Halusin mahdollisimman vähähormonaalisen vaihtoehdon, koska juurikin ylimääräisten hormonien nappailu ei enää kiinnostanut. Kierukkaa lääkäri ei suositellut alkuunkaan, se olisi herkälle alueelleni liian kova pala (sekä omasta mielestä ei paras vaihtoehto mikäli ei ole vielä synnyttänyt). Ehkäisyrengas tuntui liian vaivalloiselta, ei yhtään mun juttu kaivella ja asetella ylimääräistä asiaa sisälle. :D Kolmas vaihtoehto (mikäli siis kondomi ei ole vaihtoehto), joissa täysin varma ehkäisy, zoely minipilleri. Tämä on jokin pari vuotta sitten tullut uusi pilleri, jonka molemmat vaikuttavat hormonit ovat lähellä naiskehon itse tuottamia hormoneja. Pilleri on siis tuotu mahdollisimman lähelle luonnolista. Aloitan nämä pilleri ensi tiistaina, saa nähdä miten soveltuu. :) -Emmi

  • Juu, taitavat olla minit myös. :) Toivotaan, että soveltuvat! Olen ihan samaa mieltä tuosta renkaasta… Not my thing!

 16. Edelliseen lisäten vielä.. Joku ihmetteli tuolla ettei ole luonnollista ettei kierto tule joka kuukausi. Kysyin tätä lääkäriltäni ja hän kertoi että kynekologit ovat tutkineet paljon tätä, eikä koskaan ole löydetty mitään viittausta siihen että naisilla pitäisi tulla kerran kuukaudessa vuoto. Joillakin pillereillä on vaikutus, ettei ne kerrytä vuotoa lainkaan, joten tällöin tyhjennys ei ole tarpeen, kun ei ole mitään tyhjennettävää. Eli minkäänlaista tutkimustietoa siitä, että vuodon tulisi tulla, ei ole. Muutenkaan eihän naisilla ennen vuoto tullut todellakaan kerran kuukaudessa, koska oltiin raskaana vähän väliä, on uusi juttu että kerran kuukaudessa olisi ”luonnollista” olla kierto. -Emmi

  • Niin itsellenikin seliteltiin näin, tosin silloin kun söin e-pillereitä lääkäri sanoi että olisi hyvä antaa tyhjennyksen tulla about pari kertaa vuodessa. Mineillä ne menkat loppuvat ja mitä ilmeisemmin sen ei pitäisi olla haitaksi… Täällä syödään siis sokeasti lääkäreihin luottaen. :O

 17. Toi nyt on tollasta lääkärien höpinää… Totta kai kuuluisi tulla kuukautiset kerran kuukaudessa naiselle, joka ei ole raskaana. Hormonaalinen ehkäisy on todella epäluonnollinen tila naiselle. Vaikka itsekin siis käytän, olisi kiva kun ei tarvis.

  • No kuules lääkäri on totta höpissyt. Kuukautiskierron tarkoitushan on saattaa kohtu kuntoon mahdollista hedelmöitystä ja alkion kiinnittymistä varten, seinä paksunee ja muokkautuu, ja kun kiinnittymistä ei tapahdu, se vuotaa pois. Estrogeeni ja progestiini lähinnä saavat tämän aikaan (myös LH ja FSH). Yhdistelmä-e-pillerit tekevät siis tämän saman ns. kierron, mutta estävät munasolun kypsymistä, irtoamista ja kulkeutumista kohtuun hedelmöitettäväksi, jolloin hedelmöitystä ei tapahdu vaikka kohtu kuitenkin hormonien takia valmistautuu. Minipillerit (pelkkä keltarauhashormoni eli progestiini) taas ”huijaavat” kroppaa, ja tekevät kohdun olot ja hormonitoiminnan melkein sellaiseksi kuin olisi koko ajan raskaana. Siksi on luonnollista minejä syödessä, ettei menkkoja tule.

  • Kaikki nämä lääkkeenä otetut hormonit ovat kuitenkin synteettisiä ja tila on keinotekoinen. Mutta voihan sen noinkin ajatella

  • Toki on keinotekoinen, en siihen ottanutkaan kantaa. Selvitin vain, miksi minejä syödessä on ihan ok ja normaalia, ettei menkkoja tule. Kuten ei raskaana ollessakaan. Enkä vain ajattele asiaa näin, vaan näin se ihan oikeasti on :)

 18. Itsekkin aloitin cerazettella mutta ne pisti kehon ihan sekaisin ja menkat tulivatkin sitte viikon välein ja joskus olivat poissa pidemmänkin aikaa mutta tiputteli koko ajan. Järkihän siinä meni mutta migreenikkona ei oikein muita vaihtoehtoja ole. Vaihdoin minipill-merkkiin ja nekin pistivät sekaisin aluksi ja nyt menkat tuleekin sitten kerran kuussa säännöllisesti, yksilöllistähän se on miten ne toimivat :)

  • Nojoo, totta! Mulla tiputteli alkuun muutaman viikon mutta sitten loppui ja poissa on pysynyt.

 19. Moikka. Käytin e-pillereitä vuosien ajan, mutta ne eivät sopineet minulle sitten yhtään, kun päänsärky vaan lisääntyi, joten päätin lopettaa pillereiden käytön viime keväänä. Kävin gynen juttusilla ja luin netin keskustelupalstoja tiuhaan, koska halusin löytää uuden ehkäisymenetelmän. Gyne ehdotti hormonikierukkaa, ja pohdinnan jälkeen päätin kokeilla. Sain kierukan reilulla satasella, kun sen resepti kirjattiin runsaiden kuukautisten hoitoon(joita ei todellisuudessa ollut, mutta säästin monta kymmentä euroa.) Anyway, nyt ei ole ollut kuukautisia lainkaan reiluun puoleen vuoteen, mutta ehkäisy on kunnossa. Tottakai mietityttää useinkin, että mitä jos olenkin raskaana, kun kuukautisia ei ole, niin on vähän vainoharhainen toisinaan. Toistaseksi en ainakaan ole raskaana, ja luotan tämän ehkäisymenetelmän tehoon…ainakin vielä:) jännältähän se kuulostaa, että jopa 5 vuotta voi käyttää samaa kierukkaa…Iho on hiukan kuivemman oloinen ollut kierukan laiton jälkeen, mutta en tiedä johtuuko se itse kierukasta, vai kenties e-pillereiden lopettamisesta tai joistain muista syistä.

  Kirjoitit, että se itse kierukan laitto hiukan arveluttaa. Niin minuakin silloin, kuin päädyin ottamaan kierukan. Nopeasti se ’operaatio’ oli ohi. Laiton jälkeen muutaman päivän särki vatsaan, mutta sitten kipu hellitti.

  Tietenkin kaikki on yksilökohtaista ja joillain toimii joku juttu paremmin kuin joillakin toisilla, mutta oman kokemukseni perusteella voin suositella kierukkaa. Kaikilla ei jää kuukautiset pois hormonikierukan laiton jälkeen, mutta usealla kyllä, ja jos kuukautiset eivät jää pois, niin hormonikierukan pitäisi ainakin vähentää vuotoa…

  Onnea sen oikean menetelmän etsintään!

  • Mullakin on nykyään kuivempi iho. Ihmettelin hieman, koska useammilla homma on mennyt päin vastoin. :O No mieluummin kuivempi iho kuin finnejä. Hmm. Tuo kierukka pitää pitää mielessä ja mukava kuulla siitä positiivisia käyttökokemuksia! =)

 20. Mulla kävi niin että menin siihen normaaliin gynen tarkistukseen syksyllä jolloin myös olisi ollut tarkoitus uusia resepti e-pillereitä varten (mirellet) mutta lääkäri vilkaisi mun taustoja ja alkoi kyselemään mun migreenistä tarkemmin. Joka olikin lisääntynyt muutamien kuukausien aikana ennen tuota tarkistusta. Noh, lääkäri laittoi mut kokonaan yhdistelmäehkäisypilleri kieltoon niiden aiheuttaman veritulppa riskin vuoksi. Olin kuulemma riskiryhmään kuuluva migreenin vuoksi. Silti minulle oli tuo resepti muutama vuosi sitten määrätty vaikka tiedoissani luki migreenistä. Sain ko. pillerit lapsen saannin jälkeen jälkitarkastuksessa ja tämä minut nyt viimeksi tutkinut lääkäri tätä kovasti ihmetteli miksi nämä on mulle määrätty. Ja sitä kauhisteli myös että kuinka kauan olin kerennyt niitä syömään. Onneksi ei tullut veritulppaa :/ Muuten söin mielelläni mirellejä sillä menkat jäi melkeen kokonaan pois, joskus oli parin päivän ”menkat” eli tiputteluvuotoa lähinnä. Nyt syön mini-pills minipillereitä jotka käy migreenistä kärsivillekkin mutta en ole ollut kamalan tyytyväinen sillä samoin kuin sinulla pelkään raskaaksi tulemisen mahdollisuutta joka näillä pillereillä on hieman todennäköisempää ja lisäksi minulla on puskenut kunnon hormooni näppyä kasvoille sekä hieman niskaankin, en ole varma johtuuko pillereistä sillä minulla on takana lisäksi n. 6kk streessaava elämänjakso myös. Alan kallistua sille kannalle että kaikkein paras olisi jos ei söisi hormooneja ollenkaan. Minulla on niin kamalat ja kivuliaat luonnolliset menkat että sen vuoksi en mielelläni silti pillereitä kokonaan lopeta. Toivonkin jokin aika sitten aloittamastani sinkki-kuurista olevan apua näihin näppyihin/finneihin jotta voisin hieman huolettomammin jatkaa mini-pillsejen ottamista. http://notjustnumber.blogspot.fi/

  • Joo no on kyllä aika riskaa peliä määräillä eet jos on migreeni. Huh. Itsellänikin on taipumusta päänsärkyihin mutta eipä mulle koskaan asiasta sen enempää puhuttu vaikka söin Yasminelleja. En todellakaan tiennyt ettei päänsärkyä saisi olla tyyliin koskaan. :/

 21. Kiva, kun kirjoitit tästä aiheesta. Itse söin akneen n.8-9 vuotta Diane Novaa, joka ehkä se vahvin mahdollinen pilleri. Akne parani alta aikayksikön, mutta mielen ailahtelut ja ahdistelut voimistuivat vuosien käytön jälkeen. Vaihdoin lopulta viime vuonna yasminelleen, joka on kuulemma vähän lievempi versio, verrattuna tuohon Dianeen. Ekan muutamien levyjen aikana kärsin välivuodoista, joka oli vähän rasittavaa, mutta on rauhoittunut nyt, kun näitä on käyttänyt vähän pidempään.. Mielen ailahteluja on edelleen, tosin PALJON lievempänä ja harvemmin. Lääkäri suositteli kipujeni takia syömään 2-3 levyä putkeen, ettei tarvitse joka kuukausi kärsiä ja napsia särkylääkkeitä menkkakipuihin..
  Haaveilin minipillereistä aiemmin, mutta en uskalla ottaa riskiä, että naama räjähtää uudelleen, joten näillä mennään. :)

 22. Moikka, pakko kysyä vieläkö tänä päivänä sulla on minipillerit käytössä? Itellä ollut useemman vuoden harmonet merkkiset pillerit, nyt tullut niin järkkyjä päänsärkyjä (migreeniä) että pakko luovuttaa ja kokeilla jotain muuta! Oon ihan pelosta soikeena kun minipilsuihin saan nyt reseptin ja mitä oon niist kokemuksia googletellu niin on melkeenpä vaan kaikki negatiivista, tietenkin se on niin yksilöllistä miten toimii kenelläkin mutta oon jo valmiiks iha järkyttyny niiden kokeilusta etten vaa rupee kuvittelemaan mitään oireita itelle :-D

 23. Moi. Vanha juttu, mutta kommentoin kuitenkin. Mä olen syönyt Microluton merkkisiä minipillereitä koko aikuisikäni tai siis silloin ku ehkäsyn tarvetta on ollu. Joskus muistan lääkärin sanoneen, että tässä merkissä hormoonit on identtiset hormonikierukka Mirenan kanssa ja ehkä jopa ehkäsykapselin kanssa. Näitä kannattais syödä siis se kolme kk ennen hkierukan laittoa ja testata niin sopiiko hormonit vai ei. No mutta kuitennii, mulla menkat tulee näiden pilsujen kanssa päivän tarkkuudella ei siis kerro mitään ehkäsytehosta tuleeko menkat vai ei, tiputtelua ei oo, lanttu ei leikkaa kiinni, iho ok kunnossa (hormoniakne elää samoin ku ilman pillereitä…) ja muutenkin sopivat. Muksuja on, mutta kukaan ei oo tullu vahinkona tai yllärinä. Otan pillerit vähän miten sattuu, yleensä kuitenki sen 3h sisään. Lääkäri yritti mulle puhua hormonikierukkaa, mutta en semmosta ankkuria persiiseeni ;) halua… Tultiin siihen tulokseen, että lapsiluku on täynnä, isännältä katkastaan piuhat ja pillerit voi sitten unohtaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta