Olenko ruokavammainen?

Alunperin mietin etten kirjoita tästä blogissani ollenkaan. Jokin sai minut kuitenkin aloittamaan tämän tekstin ja ”avautumaan” vaikkakin vaivasta on kärsitty jo melkeinpä niin pitkään kuin muistan. Ehkä se on se tietoisuus, että teidän joukossanne on kultaisia ihmisiä jotka ovat hyvä hyvyttään valmiita antamaan ehkä jopa omakohtaisia neuvoja ja vertaistukea? 🙂 Tämä kurja huolenaihe liittyy siis vatsaani, ruokailuun, ruokaan ja kaikkeen mikä liittyy siihen mitä tuosta suusta alas laitan. 

Mulla ei ole viimeiseen vuoteen ollut viikkoa etten olisi kärsinyt joistain vatsaongelmista edes yhden päivän ajan (paitsi Turkin lomamme aikana). No sitten, viimeiseen kahteen kuukauteen ei ole oikeasti ollut päivääkään ettei olisi ollut jotain probleemaa. Milloin vatsa on sekaisin, milloin turvonnut, milloin kipeä, milloin paineen tunne ylävatsalla ja mikä on kaikista huolestuttavinta, viime aikoina kehiin on tullut myös pahoinvointi. Siis niin paha sellainen, että olen jo ihan veskissä kyykyllään valmiina oksentamaan ihan vaan syötyäni normaalia ruokaa. Lisäksi viimeiset pari kertaa, kun olen ollut ulkona ja ottanut alkoholia olen seuraavana aamuna halannut pönttöä ihan sinne iltapäivään saakka. Tämä on varmaan normaalia monelle mutta itse en ole koskaan ollut tuollainen alkoholista oksentelija. Ainut milloin oksennan on migreenin oireisiin liittyvä pahoinvointi, en muuten. 


Olen koittanut välttää maitotuotteita, syödä hylaa, laktoositonta jne. Välillä toimii ja välillä taas ei. Sitten jos en syö maitotuotteita saan jotain oireita jostain muusta. Välillä jätin leivänkin pois mutta sitten oireita tuli taas jostain. Oikeasti niin kuluttavaa, kun ei vaan tiedä mitä saa syödä ja mitä ei, kaikesta tulee JOTAIN. Tehän tiedätte, että täällä syödään vielä kaikenlisäksi arkisin perusterveellistä safkaa, eli harvoin vedän edes niitä vatsan pahimpia vihollisia eli pastoja. Siis todella harvoin. Olen jo oikeasti alkanut miettimään onko kyseessä joku kropan pH- epätasapaino, vatsahiiva, yliherkistyminen (kaikelle?) vai ihan puhtaasti jotan allergioita tai jopa vakavempaa. 

Piti vielä sanoa tuosta, kun mainitsin kuinka Turkissa vatsa voi todella hyvin viikon ajan niin mietin tosiaan, että mikä siinä olikaan. Kysyin mieheltäkin, että mitä me siellä oikein syötiin, kun olo oli koko loman ihan super keveä… Yhteinen lopputulos oli, että ei ainakaan mitään maitojuttuja (paitsi kahvimaitoa/kermaa) ja leipääkin aika minimaalisesti (tosin sekin oli ns. pullaleipää mitä syötiin) Voiko ruis olla jopa pahempi? Lisäksi vedettiin kananmunia, munakkaita, lihaa, kalaa, kasviksia, paljon hedelmiä ja sitten jonkun verran erilaisia jälkkäreitä. Täällä jos olen kokeillut tuollaista järjestelyä muutaman päivän tuntuu ettei ole ollut mitään apua. Toisaalta laktoosin poistumiseen kehosta menee kuulemma pari viikkoa, eli erityisruokavalioita pitäisi kai jatkaa vaan maltillisesti pidemmän aikaa jotta saisi jotain selville.

Välillä kuitenkin iskee vaan sellainen ärsytys ja toisaalta väsymys koko asiaan. Ei jaksa välittää tai miettiä ja opettelee vaan elämään asian kanssa. Nyt kuitenkin, kun mukaan on tullut tuo pahoinvointi on tässä ihan pakko hakeutua tutkittavaksi. Ensi viikolla olenkin menossa tosiaan lekurille ja toivon mukaan saan jotain selkeyttä. Olen kuitenkin ehkä hieman epäileväinen lääketieteen suhteen, kun liikutaan näillä aihealueilla. Epäilyttää siis tuleeko sieltä mitään selvyyttä vai tyyliin ”vältä nyt vaan näitä ja näitä, plaa plaa.”

Olisi aivan ihanaa kuulla jos tämä teksti osui ja upposi johonkin omakohtaisella tasolla?
Olen googletellut aihetta ihan mielettömästi mutta niin kiva olisi saada muilta ”ruokavammaisilta” omakohtaisia kertomuksia josko niistä voisi olla apua vaikka itsellenikin? 🙂 Onko moni löytänyt avun vaivoihinsa ja jos niin mistä?






Kommentit (97)
  1. Kokeilkaa paleoliittistä ruokavaliota,Se auttoi mullekin.

  2. Kirjoitit korkeiden kolesterolien pelosta. Korkea kolesteroli ei ole se ongelma vaan tässäkin elimistön tulehdustila. Ilman tulehdusta (jonka saa aikaan kaikki luonnottomat aineet gluteeni tietääkseni etunenässä) kolesteroli ei tartu suonen seinämiin eikä siis ahtauta niitä. Kannattaa olla aika lähdekriittinen. Viralliset suositukset liputtavat maidon puolesta samaan aikaan kun maidonkulutus on kärkiluokkaa kuten myös osteoporoosin esiintyvyys. Joka toinen suomalainen valittaa vastaanotolla vatsaansa, kaikilla on varmaan stressi? 😉 tsempit!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *