Testissä leivinhiivaton ruisleipä

Voisin oikeastaan sanoa, että olen tällä hetkellä jonkunlaisella ”tutkimusmatkalla” ruokien maailmassa. Etsiskelen sitä itselleni sopivaa tapaa syödä ja koitan löytää ruoka- aineet joista omat vatsaongelmani ovat lähtöisin. Mikä parasta, olen alkanut oikeasti huomaamaan eroa voinnissa pienilläkin muutoksilla! Minulle suositeltiin hiivatonta- ja gluteenitonta leipää testimielessä. Otinkin neuvosta vaarin ja lähdin liikkeelle tuolla hieman lievemmällä vaihtoehdolla, eli hiivattomalla leivällä. En haluaisi luopua ruisleivästä ihan täysin ja gluteeniton leipä kokemuksieni mukaan maistuu aika puisevalle. Lisäksi hinta hipoo pilviä… Viime syksynä tein useampaankin otteeseen vehnättömiä siemensämpylöitä (ohje täällä) ja ajattelinkin, että niitä voisi taas välillä väsätä. Rakastan kuitenkin kunnon ruisleipääkin, joten pelkät sämpylät eivät kyllä houkuta ihan päivittäin… Onneksi vaihtoehtoja löytyy!

Miksi tuo hiivaton on sitten parempi vaihtoehto vatsaongelmaiselle kuin hiivallinen normaali leipä? Monet tutkijat arvelevat, että suoliston hiivan liikakasvu on yhteydessä erilaisiin allergioihin, migreeniin, ärtyneeseen paksusuoleen, astmaan, depressioon, sokerin himoon, väsymykseen jne. lista on aika pitkä. Itse vatsaongelmaisena otan kyllä tosissaan tämänkin oljenkorren. Olen kuullut myös jonkun verran kehuja siitä kuinka olo paranee, kun jättää hiivaa sisältävät ruoka- aineet veks. Jos ei kokonaan pysty niitä pois jättämään niin jo vähentäminenkin vaikuttaa varmasti oloon.

Itse löysin kaupan hyllyltä ikäänkuin vahingossa todella hyvän ruisleivän mikä ei sisällä lainkaan leivinhiivaa. Kyseessä on Uotilan Maalaislimppu mikä on leivottu 100 % ruisjauhoista, vedestä ja suolasta. Maku on todella rukiinen ja itse en ainakaan huomaa mitään eroa tässä muihin ruisleipiin verrattaen. Kyseessä on siis hyvin ”puhdas” ruisleipä mikä on hyvä vaihtoehto myös vähähiilarisella ruokavaliolla oleville. Tarkemmat tuotetiedot löytyvät täältä. Olen huomannut, että tämä on ainakin itselleni sellainen leipä mikä ei aiheuta vatsan turvotusta ja sopiikin siksi erinomaisesti, myöskään sellaista närästysoloa ei tästä ole itselleni tullut. Monista aikaisemmin syömistäni leivistä olo on saattanut olla kahden leivän syönnin jälkeen ihan karsea, sellainen kunnon ähky ja olo ettei leipä ole mennyt kunnolla alas. 

Suosiiko teistä moni leivinhiivattomia ruisleipiä? Onko jotain tiettyä merkkiä josta haluaisitte vinkata? Vaihtelu virkistää, joten voisi olla mukava tietää ainakin muutama hiivaton ruissivaihtoehto. 🙂 

Oikein mukavaa uuden viikon alkua! 🙂

Kommentit (17)
  1. Et selkeästi halua edes ajatela olevasi keliaakikko/vilja-allerginen. Voin kertoa, että viljattomalla ruokavaliolla on paljon paljon helpompaa olla kuin maidottomalla. (kyllä, olen joutunut kokeilemaan molemmat.) Ennen en ravintolassa tullut ymmärretyksi kun pyysin maidotonta. Aina toitotettiin että JUU löytyy meillä laktoositonta. Noh tarvitsen TÄYSIN maidottoman. Kaupan tuotteisiin tungetaan kaikkiin maitoproteiinia tai maitojauhetta tai jotain maidon pieniä ainesosia. Kun jätin viljat pois, kokeilin maitotuotteita ja huomasin etten saanut niistä enää kolmen päivän vatsakipuja. Ravintoloissa ollaan nykyään hyvin tietoisia G merkinnästä listassa ja niitä löytyykin paljon enemmän kuin maidottomia vaihtoehtoja. Ei se ole niin vaikeaa olla viljaton, usko pois!

  2. Tuolta sivuilta löydät paljon hyviä viljattomia ohjeita niin ei tarvitse kärvistellä kaupan gluteenittomila tuotteilla. YÖK!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *