Ruokakuulumisia ja jogurttilöydös

Kirjoitin joku aika sitten vatsaongelmistani ja niiden kanssa taistelusta myös täällä blogini puolella (teksti löytyy täältä). Nyt olen jo noin kuukauden ajan kiinnittänyt ruokavalioon entistä tarkemmin huomiota ja käynyt laktoosi- ja keliakia testeissä, sekä verikokeissa. Mitään selkeää syytä ei ole kuitenkaan löytynyt. Laktoosi ja keliakia ovat onneksi poissuljettuja, vaikkakin tavallaan sitä olisi ollut helpottavaa nähdä mustaa valkoisella jokin selkeä syy näihin vaivoihini. Toisaalta olen kiitollinen, ettei tuollainen mikään ehdoton juttu rajoita elämääni. Koska mitään tarkkaa syytä ei löytynyt olen ottanut asiakseni itse tutkia asiaa eri kokeilujen kautta. Lähdin liikkeelle maitotuotteiden pois jättämisellä, koska ne yhdistin usein tukkoiseen, raskaaseen, sekä turvonneeseen oloon. Viikon päästä kokeilin syödä hieman A- jogurttia, meni puolisen tuntia ja vatsaan alkoi sattumaan kovasti. Tämän jälkeen totesin, että ehkä nämä maitojutut on nyt syytä vaan pitää boikotissa. Myös jäätelön syöminen aiheuttaa vatsakipuja, oli se sitten laktoositonta tai ei. Havaittavissa on siis selkeää yliherkistymistä maidolle, joten tällä hetkellä käytän sitä todella minimaalisesti. Kahvimaitona laktoositon maitojuoma on toiminut ilman ongelmia ja laktoositonta juustoakin pystyy huoletta muutaman siivun päivässä syömään. Jee, edes jotain! 😉

No sitten päästään siihen maidottoman ”korvikkeeseen” eli soijaan. Mähän vedin alkuun soijajogurttia sitten kaksin käsin, kun huomasin ettei normi jogurtit käy. Soijamaito on tosi jees ja sitä käytänkin päivittäin mutta sitten jogurtin muodossa ehdoton ei, ei vaan sovellu itselleni. Olen aina rakastanut syödä jogurtteja ja rahkoja kera ananaksen, sekä muiden hedelmien. Siihen päälle sitten vielä pähkinöitä sun muuta. Onneksi löysin kuitenkin Yosa- jogurtit. Nämähän ovat siis maidottomia, soijattomia, laktoosittomia, sekä 100 % kasviperäisiä. Nyt joku sokerivahti tokaisee, kuinka näissä on paljon sokeria. Joo, jogurteissahan on useimmiten mutta en nyt vaan ole löytänyt parempaakaan vaihtoehtoa. Sokeriin ei kuitenkaan kuole ja jos miettii, että syö yhden tällaisen purkin päivässä niin en usko, että hetkauttaa perus terveellistä ruokavaliota nyt ihan hirveästi. Näissä on ihan super ihana koostumus ja makujakin löytyy useampia. Päälle heitän useimmiten juuri ihania supermarjoja tai sitten luomu mysliä, marjoja jne. 

Yksi juttu mitä olen miettinyt on Turkkilainen jogurtti, mahtaisikohan se sopia jos normi jogurtti ei käy? Jostain lueskelin myös, että vuohenmaidosta tehty jogurtti saattaa sopia vaikkei normi jogurtti passaisikaan?! Ehkä pitää vaan testata. 🙂 Ja jos jollain on jotain hyviä jogurtin korvikkeita mielessä niin ideoita otetaan vastaan! Toki puurot ovat hyviä vaihtiksia mutta tavallaan ei niitäkään jaksa montaa kertaa päivässä syödä jos kuitenkin harrastaa aamupuuroa. 🙂 

Muuten fiilis on ehdottomasti parempi, kun jonkunlaisia aiheuttajia on alkanut selviämään. Kannustankin kaikkia vatsaongelmien kanssa painivia ottamaan ohjat omiin käsiin! Parhaitenhan sitä löytää sen oikean ruokavalion kokeilemalla. Täällä on myös minipillereiden mahdollinen osuus asiaan otettu huomioon ja ovatkin menossa  pikapuolin vaihtoon. En kuitenkaan usko niiden olevan täysin syypäänä, koska ihan selkeästi tuo maitotuotteiden jälkeinen vatsakipu on havaittavissa. Lisäksi silloin vatsakipu ei ole ns. gynekologista vaan on enemmänkin vatsalaukun alueella. Naiset varmasti ymmärtää mitä meinaan, kyllä noissa vatsakivuissa on eroa. 🙂 Uskon kuitenkin, että minit ovat saattaneet pahentaa tätä, koska aloitin pillerit lokakuussa ja vatsaoireet ovat pahentuneet juuri viimeisten kolmen kuukauden aikana. Siksipä mielelläni lähden vaihtamaan pillerimerkkiä tai jopa kokonaan ehkäisykeinoa. Katsotaan mihin päädytään. 🙂

Aurinkoa teidän päiväänne! 🙂

Kommentit (23)
  1. Oletko jo tsekannut FODMAP-ruokavalion? 🙂 Tämä on käsittääkseni aika yleinen ongelma suomalaisilla, ja luulisin että suuri osa gluteenia välttelevistä saa apua juuri siksi, että sellaisessa ruokavaliossa myös FODMAP-hiilarit jäävät vähemmälle, ei niinkään esim. gluuteeniyliherkkyyden takia (vaikka onhan sekin tietysti mahdollista). Tässä lisää FODMAPista http://www.pronutritionist.net/ibsn-ruokavaliohoito-fodmap-hiilihydraatit-osa-2/

    Maitotuotteista taas monelle tuntuu sopivat paremmin A2-kaseiini, vaikka perusrahkat eivät vatsalle sopisikaan. Kaseiinieroista kriittisellä otteella lisää mm. http://www.kemikaalicocktail.fi/2013/02/alkuperaiskarjan-maito-on-terveellisempaa/

    Anneli

    1. Itseasiassa äitini suositteli mua tuon tsekkaamaan ja kurkkasinkin. 🙂 Gluteenia en ole vältellyt, koska olen huomannut että huono olo tulee maitotuotteiden jälkeen. En kuitenkaan vedä esim leipää isolla kädellä vaan muutaman palan päivässä. Myös näkkärin olen huomannut olevan oiva vaihtis. 🙂 Pitääkin lukea vielä tuo linkkaamasi postaus. Kiitos!

    2. Juu en oikeastaan viitannutkaan gluteenin välttelyllä sinuun, vaan ihan yleisesti, meinasin, että samoissa ruoka-aineissa on monia erilaisia yliherkkyyksiä aiheuttavia osia, niin joskus voi olla vaikeaa erottaa, mikä niistä itselle aiheuttaa vaivoja. FODMAPhan viittaa vaan huonosti sulaviin hiilihydraatteihin, esim. protskupatukoiden polyolit ovat sellaisia! Toivottavasti syyt löytyvät, tiedän kuinka karseeta on painiskella noiden kysymysten kanssa…

  2. Moi Jutta! Oletko vielä tsekannut ja kokeillut s-ryhmän rainbow proteiinirahkaa? Makuja löytyy vissiinkin vain tällähetkellä mansikka ja hedelmä (ei tosiaan lukenut mikä hedelmä on kyseessä) 😀 200g rahka maksaa 1,10 € muistaakseni ja protskua siinä on 20g ja hiilareita (sokeria) 18g. Halpa, hyvä ja helppo välipala, nami!

    1. Vältän siis maitotuotteita, joten en ole kokeillut. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *