Gluteenittomat perjantaisämpylät

Pyöräytin tuossa viikonlopun kunniaksi juuri sämpylät. Viikko sitten vieteltiin brunssia ystäviemme kanssa ja heiltä sain uuden mielenkiintoisen gluteenittoman reseptin. Muutamiahan olenkin jo kokeillut ja esimerkiksi tätä loistavaa reseptiä tehnyt jo niin lukemattomat kerrat, että jo on aikakin saada uutukaisia takataskuun! Katri antoi minulle uuden reseptin noin määrillä, hän on selkeästi samanlainen leipuri kuin minäkin ja tekee mieluummin mututuntumalla kuin mittailee tarkasti. :) Koitin kuitenkin vähän laskea tuossa taikinaa tehdessä noita määriä jotta on sitten helpompi tänne hahmotella. Lisäksi jätin itse hiivan kokonaan pois enkä korvannut sitä millään. Tietenkin hiivalla taikina tuplaantuisi mutta tällaisena vatsaongelmaisena en näe mitään syytä käyttää sitä.

Gluteenittomat perjantaisämpylät

4-5 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä (muutkin käy)
Maissijauhoja 2 dl
Riisijauhoja 2 dl
Tattarijauhoja 2 dl
Mantelijauhoja 0,5 dl
Psylliumia 0,5 dl
Kurpitsansiemeniä 1 dl
Pellavansiemenrouhetta 1,5 dl
Suolaa 2 tl (melkein voisi olla kolmekin!)

Aineet sekaisin ja vaivataan taikinaa. Lisäsin tässä vaiheessa vielä hitusen tattarijauhoja niin ettei taikina jäänyt käsiin kiinni. Terve harkinta on siis hyvästä jos tuntuu, että taikina on vielä tahmaista niin lisää vaan haluamiaan jauhoja! Paistetaan uunissa 225 asteessa niin kauan kunnes ovat kypsän näköisiä ja tuntuisia. Itse yleesä halkaisen yhden keskeltä jotta voi varmistua sämpylän kypsyydestä myös sisältä. 
Sitten vaan nautiskelemaan! 

Olin todella tyytyväinen lopputulokseen. Eri gluteenittomien jauhojen yhdistelmällä tulee selkeästi hyviä leipäsiä, kannattaa siis ehdottomasti kokeilla! Tattarijauhojen maku ei ole kauheasti omaan mieleeni, joten ensi kerralla varmaan korvaan ne vielä jollain toisella jauholla. Pitäisikin taas käydä Ruohonjuuressa shoppailemassa, siellä on mielestäni ehdottomasti parhaat valikoimat! Eipä muuten enää kaipaa juurikaan normi leipää, kun gluteenittomistakin jauhoista saa tehtyä niin hyviä. Tätäkin reseptiä ajattelin kokeilla tosiaan erilaisilla jauhoilla, näin saa pientä vaihtelua. :)

Olisiko teillä suositella jotain hyviä gluteenittomia jauhovaihtoehtoja noiden perinteisten lisäksi? Kookosjauhojahan olen myös käyttänyt ja ne ovat tosi jees mutta kaikki uudet vinkit ovat tervetulleita. :)


On my way

6 vastausta artikkeliin “Gluteenittomat perjantaisämpylät”

  1. provenan täysjyvä kaurajauho…ehdottomasti tulee parhaimman makuiset sämpylät yms. tästä ja lisäks voi yhdistellä jotain muuta:) ja löytyy ihan normi ruokakaupoista, jopa aika pienistäkin k-kaupoista…

  2. Sitäpä tuossa mietinkin että kun nuihin gluteenittomiin leipiin tulee aina ihan hulluna eri jauhoja , että onkohan olemassa jokin sekoitus versio? Ja mistä ostat kaikki nuo jauhot. Haluttais kokeilla mutta ei kehtais ostaa kaikkia eri jauhoja heti kerralla.

    • En itseasiassa tiedä… Itse ostin siis maissi-riisi- ja tattarijauhoja. Noilla pärjää ainakin hyvin. :)

    • Joo noita saa ainakin K-kaupoista jotka hyvin varusteltuja. Esim. Kaisaniemi, Kamppi jne. Varmasti monesta muustakin. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta