Mikä bloggaamisessa oikein viehättää?

Bloggaushan on noussut muutamassa vuodessa ihan huikean suosituksi somen muodoksi myös Suomessa. Tokikaan täällä ei olla vielä läheskään samoilla linjoilla kuin vaikka naapurimaassamme mutta sitä kohden ollaan menossa. Bloggaaminen on mediaseksikästä ja ihmiset kiinnostuvat sinusta, kun sanot kirjoittavasi blogia. Näin uskallan ainakin omakohtaisten kokemuksieni perusteella väittää. Tokikaan nyt en tarkoita, että se olisi ainoa peruste mutta kyllä bloggaaminen herättää ihan valtavaa kiinnostusta jengissä ja hyvin moni haluaa kuulla aiheesta lisää. Blogeja taitaa löytyä Suomesta jo satoja ellei tuhansiakin ja kokoajan niitä perustetaan lisää. Itse en usko tahdin hiipuvan ainakaan vielä pariin seuraavaan vuoteen, tosin bloggauksen muoto saattaa muuttua enemmän videopainotteiseksi ja blogimaailman taso muutenkin kehittyä roimasti. Bloggaajilta vaaditaan kokoajan enemmän ja enemmän. Pitää tulla mielenkiintoista juttua ja samaan aikaan todella laadukasta kuvaa. Uskaltaisin väittää, ettei enää pärjää millään digikameralla ainakaan Suomen blogien kärjessä. Kuvilta vaaditaan hyvää laatua ja tasokkuutta. Samaan aikaan bloggaajan pitäisi kokoajan antaa itsestään jotain uutta ja inspiroivaa porukalle. Uusia asuja, uutta kosmetiikkaa, paljastuksia elämästä, sisustusjuttuja, matkakuvia ja mitä vielä. Blogin suunta tulee olla kokoajan ylöspäin tai muuten putoat kelkasta.

Jep, tämä on siis aika vaativaa puuhaa sanoisinko. Silti aika jännä ettei itselleni ole koskaan vielä tullut vahvaa fiilistä, että haluaisin lopettaa. Toki välillä on ollut väsyneempiä kausia, eli blogia on ikäänkuin veivannut eteenpäin vaan joten kuten. Tuon pystyy useimmiten lukijatkin jo huomaamaan blogin sisällöstä ja sen puutteesta. Hyvät lukijat ymmärtävät ja antavat blogin kirjoittajalle tilaa, he jaksavat seurata vaikka välillä tulisikin tylsempää juttua. Blogi elää kuitenkin bloggaajan ehdoilla eikä sen tule hallita kirjoittajaa. Itsekin joskus miettinyt tuota stressin iskiessä ilta kymmeneltä, kun ei ole vielä mitään kirjoitettavaa huomiselle. Joskus tyhjästä on vaikea nyhjäistä.

Vaikken lopettamista olekaan koskaan harkinnut, välillä mietin mikä tässä puuhassa oikein viehättää? Miksi bloggaaminen on niin suosittua ja suosio kasvaa jatkuvasti?

Kuva

Jokainen, joka kirjoittaa blogia kasvoillaan haluaa jonkin sortin huomiota. Sitä on kenenkään aivan turha kiistää. Toiset haluavat sitä huomiota yritykselleen, tuotteelleen, harrastukselleen jne. ja toiset ihan puhtaasti itselleen. Miettikää nyt asiaa. Useimmat bloggaajat napsivat asukuvia monta kertaa viikossa ja julkaisevat kymmeniä kuvia omasta kropasta ja pärstästään, myös minä itse. Kuvataan ruokia kymmeniä minuutteja ennen kuin päästään itse annokseen käsiksi, jotain kynsilakkaa suunnasta jos toisesta. Hahah, onhan tämä tavallaan aika hullun hommaa mutta joku siinä vaan silti kiehtoo. :D Itse olen oikeastaan ylittänyt pääosin esimerkiksi sen nolouskynnyksen, eli kehtaan mennä kuvailemaan vaikka täpötäyteen ravintolaan buffetin ruokia ja muuta tällaista. Jengi toljottaa sua kuin hullua mutta mitäs sitten. Mä teen mun omaa juttua ja that`s it. Eli kiteytettynä, yksi bloggaamisen viehätyksen salaisuuksista on huomion saaminen jollekin omalle jutulle, oli se sitten ihan joku materia, laji, tyyli tai mikä tahansa. 

No sitten moni lukija varmasti ajattelee, että moni kirjoittaa blogia niiden tavaroiden ja hulppeiden matkojen vuoksi. Jep. Onhan tuotteiden kotiin saaminen kiva plussa ja välillä vaikka hotelliyöt hotelleissa ihan hauskoja. Mikään näistä ei kuitenkaan ole ilmaista. Se, että tekee jonkun yhteistyön vaikka jonkun yrityksen kanssa ei todellakaan ole itselle mikään pelkkä lahjus. Sitä joutuu oikeasti tekemään sen eteen duunia! Kuvaaminen paikan päällä (tarkoittaa paljon kuvia), kuvien mahdollinen muokkaaminen, tekstin kirjoittaminen ja usein vielä erilaisten tietojen kaivaminen. Joskus tuon kaltaiseen juttuun saattaa mennä kokonainen päivä. Veivaat juttua ja kuvia moneen kertaan muttet vieläkään ole tyytyväinen. Sitten, kun saat sen päivän duunin valmiiksi joku toteaa kommenttiboxissa, että taas oot saanut ilmaiseksi jotain. Silloin kiehuu monesti muutaman kerran kattila yli, hahah. 

Negatiivisesta kommenttisodasta huolimatta, mielestäni bloggaajat ovat kuitenkin siis tietyllä tapaa etuoikeutettuja. He pääsevät testailemaan erilaisia juttuja ensimmäisten joukossa, saavat käydä kivoissa tilaisuuksissa ja heidän on mahdollista tehdä erilaisia yhteistöitä. Onhan noissa jutuissa oma viehätyksensä vaikka itse pakko myöntää etten todellakaan jaksa ravata jokaisessa pressissä ja otan vain ne yhteistyöt vastaan jotka todella kiinnostavat. Alkuaikoina tosin ajattelin, että joskus jos pääsen tilaisuuksiin ja saan niihin kutsuja käyn jokaisessa. Mutta niin, yeah right. Uutuudenviehätyskin katoaa ajallaan. :)

Kuva

No mites se palauteosio? Bloggaajanahan joutuu ottamaan vastaan monenlaista palautetta, niin hyvää kuin huonoakin. Itse olen nykyään aika vahva siinä mielessä, että esimerkiksi ulkonäön arvostelu (jota eniten saankin) ei laita mua maan tasalle vaikka moni siihen pyrkisikin. Toisaalta jokaisellahan on oikeus antaa palautetta omalla tavallaan mutta mielestäni monen pitäisi kuitenkin miettiä kaksi kertaa. Kuinka rakentavaa on haukkua toista vaikka rumaksi tai luuseriksi, kuten joku fiksu minua taannoin haukkui. Todella rakentavaa palautetta, jes! Vaikka niin moni meistä lukee sitä sontaa blogien kommenttiboxeista laitetaan silti oma blogi pystyyn, eli sekään ei sinällään monia haittaa. :) Mietinkin, että mahtaako monia viehättää juuri se palautteen saaminen? Blogiinhan saa paljon myös kehuja ja eihän sitä voi kieltää etteivätkö ne tuntuisi kivalta… ?!

Bloggaajana pääsee tutustumaan todella paljon uusiin ihmisiin. Blogi tuo siis tietyllä tapaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia ja avaa ovia. Itselleni yksi bloggaamisen parhaimmista puolista onkin ollut juuri se uusiin ihmisiin tutustuminen. Ala on mielestäni niin kovin mielenkiintoinen, että noita kiinnostavia ihmisiä tuntuu riittävän. Olen löytänyt muutamia ihania ystäviäkin blogin kautta ja se jos mikä on parasta! Uskallankin veikata, että aika moni nauttii bloggaamisen kautta tulleista ihmissuhteista tai pitää niitä yhtenä parhaista jutuista. 

Kuva
Kylläpäs tämä teksti alkoi vilkkaasti mutta hiipui loppua kohden, hahah. Mulle käy aina näin, ajatus alkaa jotenkin katkeilemaan ja mietin onko tekstissäni nyt sittenkään mitään järjeä. :D Eipä tule meikäläisestä siis mitään kolumnistia näillä taidoilla. ;) Loppuun haluan kuitenkin kiteyttää neljä tärkeintä syytä miksi minä bloggaan tai koen tämän homman niin mieluisaksi kaikkine vikoineen päivineen. Yksi parhaimmista harrastuksistani, mutta miksi?

1. Mahtavat ihmiset ja niihin tutustuminen. -Jes, todellakin!
2. Kanava ilmaista itseään ja tuoda esiin omaa persoonaa, sekä omia juttuja, mielenkiinnonkohteita jne. -Vapauttavaa ja luovaa!
3. Oman elämän raottaminen ihmisille ja inspiraation lähteenä oleminen. -Ihan parasta!
4. Mahdollisuudet moneen, blogi avaa todella paljon ovia ja tuo eteen uusia mielenkiintoisia juttuja. -Super iso plussa! 

Miksi te bloggaatte tai miksi luulette bloggaamisen olevan tänä päivänä niin suosittua?

On my way

14 vastausta artikkeliin “Mikä bloggaamisessa oikein viehättää?”

 1. Ihan samoilla linjoilla oon sun kanssa!
  Mä tiedän ainakin bloggaamisen tuovan hyvän ja helpon kanavan ”jakaa ja hehkuttaa” sitä omaa elämäänsä, ilman, että kaverit joutuvat ottamaan sen kaiken pinnallisen mössön vastaan :) Blogistani höpöhöpöt ja pärstäkuviani voivat katsella ja lukea ne, joita sentyyliset jutut kiinnostavat. Uskonkin blogin olevan monelle myös helppo paikka käsitellä niitä asioita, joista kaveripiiri ei ehkä niinkään innostu (esim. harrastus tms)

  Itse kuitenkin tykkään siitä, että blogin kautta oma elämä ”kaunistuu” vähäsen. Jaksan ihan eri tavalla asetella ruokani lautaselle ja inspistellä kauniita juttuja, kun on joku kanava mihin ne jakaa :) Lisäksi olen ihan superinnoissani siitä, että saan enemmän hetkiä tallennettua filmille, kun kamera keikkuu useammin mukana :) + tietysti moni asioista, jotka itse mainitsit!

  ❤: Lotta / My Happybubble

  • Se on kyllä totta! Kanava tehdä omaa juttua ja tosiaan myös niitä asioita joista ei välttämättä lähipiiri innostuisikaan. :) Muutenkin hyviä pointteja, keep going! :)

 2. Ite oon huomannut, että bloggaamisen kautta ei oo pelkästään inspiraation lähde lukijoille, vaan myös itselle. Selaamalla omia vanhoja postauksia huomaa, kuinka paljon itse on muuttuunut ja kasvanut ja miten oma tyyli kehittyy. Blogi on sellanen paikka, minne voin jakaa mun elämästä ihan mitä haluan, sellaisiakin asioita mitä en jakaisi vaikkapa facebookissa tai instagramissa, koska mun blogia lukee vaan ne, joita ne jutut kiinnostaa.

  Toisaalta, vaikka kuinka väittäisi kirjoittavansa blogia vain itselleen, on ne kommentit aina kivoja :D

  Kaisa | kaisamarian.blogspot.com

  • Hyvä pointti Kajsa! :) Mä pidän blogia tietynlaisena päiväkirjana. Esimerkiksi vuoden vanhoja postauksia on ihana selailla ja tulee niitä samoja fiiliksiä joita oli silloin postauksen kuvia ikuistaessa tai tekstiä kirjoittaessa. :) Ja totta, mäkin tykkään niistä kovasti ja niistä saa positiivista energiaa. Moni ihana kommentti saa jopa hymyn huulille ja voi pelastaa huononkin päivän!

 3. Kyse on myös siitä, että printtilehdet siirtyvät (ovat jo osin siirtyneet) verkkoon. Jos totta puhutaan, on sun blogi hyvin paljon sama asia kuin jokin kaupassa myytävä naistenlehti. Mitä tasokkaampi toimitus, sitä enemmän lehtiä tai vastaavasti blogia luetaan. Suurin erotus tässä on perinteisen mediaan verrattuna kommunikointi. Lukijan on mahdollisuus kommunikoida suoraan blogin toimittajan tai muiden lukijoiden kanssa. Perinteisessä printtiversiossa on ”yleisönosasto” verrattavissa oleva kommunikointikeino, mutta kovin hidas sellainen. Myös liikkuva kuva puuttuu printistä.
  Ihailen kovin sitä, että On my wayta toimittaa vain yksi Jutta-toimittaja, kuvausapua sentään on välillä käytössä. Lisäksi blogi ilmestyy usein, viikkolehti vain kerran viikossa. Jokin näistä nykyblogeista jää elämään vuosiksi, kasvaa ja mahdollisesti toimittajia voi tulla taustalle enemmän.

  • Tämä on totta, hieno mielipide! :) Hahah, joo toimitus pyrkii olemaan aktiivinen ja pitämään lukijat tyytyväisinä. ;)

 4. …jäi vielä edellisestä puuttumaan: toimittajien kestitseminen, houkutteleminen, palkitseminen eri tavoin on aivan normaalia ja tavallista toimittajien kanssa työskentelyä.

  • Ymmärrän, sellainen tietynlainen henkireikä arjesta. Sitä se on myös itsellenikin vaikken äiti olekaan. :)
   Ja sepä, ihan parasta tavata uusia mielenkiintoisia ihmisiä!

 5. Tosi hyvä kirjoitus! Loistavia pointteja, ja erityisesti tuo ”ilmaisten lahjusten” saaminen oli hyvä tuoda esiin, koska ei-bloggaavat lukijat sitä tuskin tulevat ajatelleeksi, että kaikkien niiden tuotteiden ja palvelujen eteen on tehtävä töitä – ja kaiken lisäksi hoidettava työnsä hyvin.

  • Kiva kuulla, kiitos. :) Niin. Ja tänä päivänähän nuo tavaratkaan eivät ole bloggaajille täysin ”ilmaisia” edes rahallisella tasolla… Ja tosiaan, paino sanalla hoidettava hyvin. Yhteistöissäkin on usein pieni paine päällä vaikkei välttämättä uskoisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta