Gluteenittomat kaurajauhot

Kuten tiedättekin, leivon nykyään leivät/sämpylät itse. Joku lukijani kuitenkin vinkkasi minulle kauraleivästä, joka voisi mahdollisesti sopia herkkävatsaisellekin. Ostin kokeeksi Primulan Kaura 100 leipäsiä ja jes, kiitos vinkkauksesta! Super hyviä ja kyseisessä leivässä on vielä ravintoarvotkin kohdillaan. Itselleni on tärkeää ettei leipä sisällä vehnäjauhoja, vaan on sitten puhdasta kauraa jos sitä nimeä kantaa. Kauraleivästä innostuttuani ostin kokeeksi myös Provenan gluteenittomia täysjyväkaurajauhoja. Hyvä tietää, että kaupasta löytyy vaihtoehto mutta miksi ihmeessä en jatsaisi itse leipomista kerran vauhtiin olen päässyt? Siispä laitoin heti eilen kaurajauhot testiin ja pyöräytin jälleen pellillisen gluteenittomia sämpylöitä. :)

Tykkään tehdä sämpylät vaihtelevasti eri jauhoista. Lisäksi en koskaan tee desilleen samalla reseptillä vaan sovellan ja heittelen jauhoja mieleni mukaan. Parhaiksi olen todennut tähän mennessä riisi-maissi- ja tattarijauhot. Ja nyt tosiaan tuon yhden kokeilun jälkeen voin suositella lämpimästi kaurajauhoja. Kyseisistä jauhoista saa tehtyä kuulemma erinomaisia pannareitakin, eipä siis auta kuin testailla! ;) Mihin te käytätte kaurajauhoja? 

Gluteenittomat sämpylät

* Vettä noin 6-8 dl, riippuen kuinka suuren satsin haluaa tehdä
* Oliivi- ja/tai kookosöljyä 0,5 dl
* Ripaus suolaa
* Siemeniä, jauhoja ja pellavansiemenrouhetta oman maun mukaan

Jauhoja ja siemeniä lisään yleensä desi kerrallaan kunnes taikina on tarpeeksi paksua ja sitä on hyvä vaivata. Koitan laittaa jauhoja suhteessa yhtä paljon, tosin välillä taas laitan jotain yksittäistä hieman voittoisammin. Riippuu minkä makua haluan korostaa. Siemeniä laitan huomattavasti vähemmän, ehkä yhteensä max 2 dl. Niistä tulee mielestäni helposti liian ”tykky” koostumus. Paistan sämpylät 225 asteessa noin 30-40 minuutin ajan.
Jos tulee mieleen jotain ”sämpylävinkkejä” niin saa antaa! :)

On my way

10 vastausta artikkeliin “Gluteenittomat kaurajauhot”

  1. Mmm vettä jauhoa ja öljyä! :D Nojoo, varmasti ihan hyvää. Mitä jos kokeilisit joskus vaikka sellaista ”myslileipää”, sinne vois sekaan heittää vaikka pilkottuja kuivattuja marjoja, vaikka karpaloita ja miksei vaikka pähkinöitäkin. Sämpylän väliin vaikka paistettu kananmuna, meetwurstia tai pekonia ja tomaattia. Vois olla ihan hyvää! Tai miksei kuivattu karpalo, pähkinä ja loraus hunajaa, päälle suolattua voita? Nam!

    • Jos katot kaupassa leipäpussien kylkeä niin pääosin vedestä, jauhoista, suolasta ja rasvasta nuo tehdään. :) Mä olen kokeillut lisätä siemeniä runsaastikin mutta en oikein tykkää niistä leivässä. Karpalo voisi toimia, sitä kokeilen! :)

      Ja hei, kyllä mä tiedän mitä leivän väliin voi laittaa. Ei siinä tarvitse opastaa. :) Hyi meetvursti ja pekoni! Mieluummin vedän vaikka kalkkunaa ja kasviksia. Makuja on siis moneen.

    • Pyysit sämpylävinkkejä ja kun niitä vinkkejä ehdotellaan niin vastaat siihen sävyyn kun sun tyyli ois ainut ja oikea. Vaikka hän antoikin vinkkejä jotka just ei ehkä kuulu sun ruokavalion piiriin.

    • Okei juu hyi olkoon pekoni :D Just.. No miten olis vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja ja oliiveja? Sormisuolaa päälle..? En mä yritä opastaa, sähän kysyit leipävinkkejä. Itse en syö gluteenia enkä maitotuotteita eikä kyllä oikeen leipää tee juuri koskaan mieli..

    • Ymmärsin varmaan hänen vastauksensa hieman eri tavoin. Lähinnä siis ihmettelin naurua vedelle ja jauhoille, tokihan siis juuri vinkkejä pyysinkin ja mielelläni otan niitä vastaan mutta ymmärsin varmaan kommentin äänensävyn väärin. :) Leivänpäällistenkin heiton ymmärsin kettuiluna. Tosin en tarkoittanut, että kaipaisin vinkkejä siihen puoleen… Olisi varmaan pitänyt eritellä etten tarkoita päällisiä. :D

    • PS. Herbamare on mielettömän hyvää päällisten päälle ja sitä käytänkin säännöllisesti. Hyvä korvike ”sormisuolalle”.

  2. siis eikö noihin tullut muutakun vettä, suolaa ja kaurajauhoja? Ja siis siemet jos niitä tahtoo laittaa.
    Onnistuskohan tehä ihan kaurahiutaleista, jos ne surrais blenderillä. Ootko ikinä kokeillut ”tehdä” kaurajauhoja :)?

    • Noup. Toki voi tehdä maitoonkin halutessaan. Mutta jauhot ja siemenet, sekä pellavansiemenrouhe tekevät kyllä taikinasta hyvän. Mä laitan siis useampia jauhoja, eli kaura-maissi- ja tattarijauhoja. Taisin laittaa myös riisijauhojakin. Itse ajattelin ensi kerralla heittää sekaan vähän juuri kaurahiutaleitakin. En tosin tiedä millaisia pelkistä niistä tulisi tai sitten noista itsetekoisista kaurajauhoista… En ole koskaan kokeillut?

  3. Ohje kuulostaa super hyvälle, sellainen kysymys heräsi että laitatko hiivaa tai leivinjauhetta tuohon? Vai kohoaako hyvin ilmankin? :)

    • En laita ollenkaan. No siis itseasiassa mä en edes kohottele taikinaa. :D Mielestäni tulee silti hyvää. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta