Gluteenittomat kaurajauhot

Kuten tiedättekin, leivon nykyään leivät/sämpylät itse. Joku lukijani kuitenkin vinkkasi minulle kauraleivästä, joka voisi mahdollisesti sopia herkkävatsaisellekin. Ostin kokeeksi Primulan Kaura 100 leipäsiä ja jes, kiitos vinkkauksesta! Super hyviä ja kyseisessä leivässä on vielä ravintoarvotkin kohdillaan. Itselleni on tärkeää ettei leipä sisällä vehnäjauhoja, vaan on sitten puhdasta kauraa jos sitä nimeä kantaa. Kauraleivästä innostuttuani ostin kokeeksi myös Provenan gluteenittomia täysjyväkaurajauhoja. Hyvä tietää, että kaupasta löytyy vaihtoehto mutta miksi ihmeessä en jatsaisi itse leipomista kerran vauhtiin olen päässyt? Siispä laitoin heti eilen kaurajauhot testiin ja pyöräytin jälleen pellillisen gluteenittomia sämpylöitä. 🙂

Tykkään tehdä sämpylät vaihtelevasti eri jauhoista. Lisäksi en koskaan tee desilleen samalla reseptillä vaan sovellan ja heittelen jauhoja mieleni mukaan. Parhaiksi olen todennut tähän mennessä riisi-maissi- ja tattarijauhot. Ja nyt tosiaan tuon yhden kokeilun jälkeen voin suositella lämpimästi kaurajauhoja. Kyseisistä jauhoista saa tehtyä kuulemma erinomaisia pannareitakin, eipä siis auta kuin testailla! 😉 Mihin te käytätte kaurajauhoja? 

Gluteenittomat sämpylät

* Vettä noin 6-8 dl, riippuen kuinka suuren satsin haluaa tehdä
* Oliivi- ja/tai kookosöljyä 0,5 dl
* Ripaus suolaa
* Siemeniä, jauhoja ja pellavansiemenrouhetta oman maun mukaan

Jauhoja ja siemeniä lisään yleensä desi kerrallaan kunnes taikina on tarpeeksi paksua ja sitä on hyvä vaivata. Koitan laittaa jauhoja suhteessa yhtä paljon, tosin välillä taas laitan jotain yksittäistä hieman voittoisammin. Riippuu minkä makua haluan korostaa. Siemeniä laitan huomattavasti vähemmän, ehkä yhteensä max 2 dl. Niistä tulee mielestäni helposti liian ”tykky” koostumus. Paistan sämpylät 225 asteessa noin 30-40 minuutin ajan.
Jos tulee mieleen jotain ”sämpylävinkkejä” niin saa antaa! 🙂

Kommentit (10)
  1. Ohje kuulostaa super hyvälle, sellainen kysymys heräsi että laitatko hiivaa tai leivinjauhetta tuohon? Vai kohoaako hyvin ilmankin? 🙂

    1. En laita ollenkaan. No siis itseasiassa mä en edes kohottele taikinaa. 😀 Mielestäni tulee silti hyvää. 🙂

  2. siis eikö noihin tullut muutakun vettä, suolaa ja kaurajauhoja? Ja siis siemet jos niitä tahtoo laittaa.
    Onnistuskohan tehä ihan kaurahiutaleista, jos ne surrais blenderillä. Ootko ikinä kokeillut ”tehdä” kaurajauhoja :)?

    1. Noup. Toki voi tehdä maitoonkin halutessaan. Mutta jauhot ja siemenet, sekä pellavansiemenrouhe tekevät kyllä taikinasta hyvän. Mä laitan siis useampia jauhoja, eli kaura-maissi- ja tattarijauhoja. Taisin laittaa myös riisijauhojakin. Itse ajattelin ensi kerralla heittää sekaan vähän juuri kaurahiutaleitakin. En tosin tiedä millaisia pelkistä niistä tulisi tai sitten noista itsetekoisista kaurajauhoista… En ole koskaan kokeillut?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *