Ruokavaliomietteitä matkoilta

Ennen reissua mietin, että matkan/matkojemme aikana aijon syödä vapaammin ja kokeilla ulkomailla myös maitotuotteiden syöntiä. Viljojahan olen viime aikoina satunnaisesti Suomessakin kokeillut ja etenkin kauran havainnut hyväksi vatsalleni. Olen totutellut aika hyvin uuteen ruokavaliooni ja maitotuotteista en kaipaa enää kuin juustoja. Jogurtit ja rahkat eivät houkuta yhtään ja entinen suosikkini maitorahka-ananas combo saa lähinnä palan kurkkuun. Itsellänihän on näitä positiivisia kokemuksia juuri ulkomailla ruokailuista, eli vatsa on tosiaan reissuilla voinut paremmin kuin Suomessa koko vuoden aikana. Ja hittolainen, kävihän siinä jälleen kerran niin! :D Joku voi ajatella, että kuvittelen vaan mutta oikeasti jos omiakin ongelmiani miettii niin niitä ei vaan voi kuvitella. 

Ensinnäkin Kreetallahan meillä oli all inclusive, eli kaikkea mahdollista oli tarjolla ja sai syödä hyvin monipuolisesti, sekä ruokalajeja laidasta laitaan. Kreikkahan on juustojen maa, joten voitte kuvitella kuinka runsaasti niitä oli tarjolla… Vetelin siis ihan päivittäin erilaisia fetoja, vuohenjuustoa, kotijuustoa ja leivän päällä vielä jotain Emmentalia. Aamuisin lisäsin varovasti hedelmäsalaattini päälle paikallista maustamatonta rahkaa/jogurttia, käytin kahvissa maitoa, vedin ns. pullaleipää eli sekä vaaleaa, että jotain sekaleipää, erilaisia tzatsikeja ja muita dippejä jne. Eli hyvin laidasta laitaan ruokaa ja todella vapaasti. Myös jäätelöä tuli syötyä niin Kreetan, kuin Italiankin matkalla. Ja tosiaan lopputulos oli se, että vatsa voi erinomaisesti molempien matkojen ajan. Niin uskomatonta!!

Mua tavallaan oikeasti huolestuttaa tämä homma… Toisaalta sain vahvistuksen siitä, että en mä oikeasti ole niin ”allerginen” esimerkiksi juustoille jos kyseessä on vaan oikeat tuotteet. Myöskään rahka ei aiheuta oksettavaa oloa tai jää palloksi ylävatsalle jos kyseessä on muut kuin meidän kotimaan tuotteet. Se mikä tässä lähinnä huolettaa on tämä Suomen ruokateollisuus. Mikä täällä oikein mättää?! Miksi meille tehdään sellaisia maitotuotteita, jotka on niin pitkälle prosessoituja, että aiheuttavat laktoosia, maitoallergioita ja muita ongelmia? Suomi ymmärtääkseni on aika edelläkävijä näissä ruokavalio-ongelmissa… Ei meinaan ainakaan meidän hotelleista löytynyt pöydästä laktoositonta- hyla- ja normimaitoa. :D Siellä ei varmaan edes tiedetä mitä tuollaiset vatsaongelmat ovat. 

Aloin miettimään asiaa jälleen kerran ja siksipä olenkin nyt Suomenkin päädyssä hieman testaillut… Tilanne on sama kuin lähtiessä eli niin, kyllä tässä suomalaisessa ruoassa on jotain mätää! Moni on ehdottanut mulle itseasiassa Lidliä, koska heillä on tarjolla ulkomaalaisia tuotteita. Aika ikävää tavallaan metsästämällä metsästää ulkomaalaista, koska Suomessa on kuitenkin niin ”hyvä ja terveellinen” safka. Tai näinhän meille opetetaan ja periaatteessa haluaisin kyllä suosia suomalaista, tiedätte varmaan mitä meinaan… Mutta minkäs tekee jos tavara on niin pitkälle prosessoitua ettei oma vatsa kestä? Myös jäätelössä on aika hauska, nimittäin ulkomailla ei tullut mitään oireita ja täällä laktoositonkaan ei sovi. Onneksi sentään löytyy kaurajädeä, joka on ainakin itselleni hellekesän pelastus! :)

Mitä mieltä te olette tästä kirjoittamastani? Monella lienee varmasti samoja kokemuksia? Oletteko löytäneet Lidlistä joitain erinomaisia tuotteita esimerkiksi maito- ja leipätuotteiden saralla? Itse haluaisin, että tuotteessa olisi muutkin arvot kohdillaan, eli rahkassa ei olisi sitten kiloa sokeria vaikka tuote itsessään olisi muuten vatsalle sopivaa. :)

On my way

27 vastausta artikkeliin “Ruokavaliomietteitä matkoilta”

 1. Heij, ihan samanlaiset tuntemukset, Kreikassa söin paljon maitotuotteita ja paljon vehnäleipää, eikä päivääkään vatsa kipeänä, Suomeen palattua se on taas kipeä vähän väliä/kokoajan hieman vaikka lomalla vielä ollaan (ei siis stressistä kipeä) ja laktoositon ruokavalio käytössä ja vehnät minimissä.
  Olisiko maito- ja vehnätuotteet meillä niin prosessoituja vai voisiko kraanavedessä olla jotain?

  • Joo, sanos muuta! Joo mä siis en tavallisesti käytä enää maitoa ollenkaan, mitä nyt jos jossain ruoassa on niin en jaksa nipottaa jne. Mutta muuten meen ihan mantelimaidolla. Ja vehnät täälläkin minimissä… Mulle siis toimii tämmönen ruokavalio kyllä, eli vatsa ei oo kipee. Ois vaan välillä kiva syödä niitä juustoja jne. Eli lähinnä mielitekojen takia haluaisi löytää vaihtoehtoja ja noh, onhan juusto niin hyvää leivänkin päällä! (syön siis gluteenitonta) Jotenkin kauheesti harmittaa miks ulkomailla voi syödä mut täällä on tämmöstä, argh. Niin no hanaveden kelposuutta en ole koskaa edes miettinyt mutta epäilen… Itse ainakin yleensä huomaa sen vatsakivun tai muun vaivan aiheuttajan jos miettii mitä onkaan päivän aikana syönyt. Eli sinällään syyttäisin noita maito-ja viljajuttuja… Voi olla kyllä hyvin yksilöllistäkin mutta anyways ärsyttävää. :(

 2. Entä jos vaihtaisi tuotteet pois niistä rasvattomimmista vaihtoehdoista? Normi maitoa ja maitotuotteita, eikä rasvatonta:) Itse kamppailen hieman samanlaisista vatsavaivoista, mutta kaikkea en ole uskaltanut vaihtaa normaaliin rasvaiseen, mutta tottahan se on ettei ne olisi niin pitkälle prosessoitua kuin rasvattomat. :) Mahaongelmat on kyllä niiiiiiin ärsyttäviä!

  • Mistä päättelet, että vedän rasvattomia? :) Joskus kyllä söin mutta nykyään käytän ihan rasvallisia, myös juustoissa. Jogurteissa ja rahkoissa on kans kokeiltu ihan Turkkilaisetkin jogut ja samalla tavoin aiheutti oksettavaa oloa. Ei vaan toimi siltikään… On joo, ärsyttävää! Löysin hyvän balanssin tässä kevään aikana mutta reissussa kun söi niin paljon kaikkea ja huomasi ettei vatsa reagoikaan niin alkoi vaan miettimään, että mikäs täällä Suomessa nyt oikein mätää. Harmillista. :/

 3. Ootko kokeillut samoja tuotteita Suomessa luomuna? Onko ollut samanlaisia ongelmia niidenkin kanssa? Itselläni on myös aika herkkä vatsa monenkin tuotteen suhteen, mutta koitan kieltää ongelman (:D) ja syödä silti monipuolisesti ihan kaikkea, mutta olen miettinyt josko luomutuotteet eivät toisi kyseistä turvottavaa ja äklöttävää oloa. :)

  • Aika vähän luomua olen käyttänyt mutta olisi ehkä syytä enemmän. Maidossahan voisi toki testata… Joskus ostin jotain kotijogurttia mutta se ei tod sopinut. Kyllä mäkin elin niin pitkään kun alkoi tuleen ihan suoranaista oksentamista tiettyjenruokien syömisen jälkeen. Siinä vaiheessa tajusin et joku tässä nyt mättää. Herkkävatsasuus vaivannut kyllä jo hyvin pitkään…

  • Minulla on samanlaisia oireita kun sinulla ja olen todennut ettei luomu tuotteet aiheuta itselläni juuri mitään oireita, suosittelen kokeilemaan!:)

  • Mä ostin hei tänään luomu Edamia, joka on tehty saksalaisesta maidosta. Nyt mielenkiinnolla kokeilen toimiiko!! :)

 4. Lidlin kevytmaito on ainakii sellasta, mitä voin todellisenä vatsavammaisena juoda. Mulle ei sovi myöskään laktoosittomat jne suomalaiset tuotteet, mut tuo Saksasta tuotu tavallinen maito ei oo aiheuttanu mtn ongelmia..

  • Juu empä mäkään ole huomannut eroa laktoosittomien ja normituotteiden kanssa… Eli voishan tota kyllä testaa! :) Kiitti!

 5. Itse oon ainakin Lidlin kreikkalaisesta jugusta tykännyt. Sieltä saa myös ihan erilaista raejuustoa kuin nää normi Valiot ja Rainbowt, mutta sille en oo vielä lämmenny. Sopivia leipiä en oo vielä harmikseni löytäny:/

  • Oon joskus kokeillut niiden raejuustoja mut muistaakseni maistui aika pahalle… :D Usksltaiskohan tota kreikkalaista testaa… Hmm. Kiitti kuitenkin vinkeistä. :D

 6. Voi kyllä, jotain Suomessa tuotteille tehdään! Mulla on ihan rehellinen maitoallergia, että niistä tuotteista en tiedä muuallakaan, mutta viljat. Suomessa ei mene ollenkaan, mutta Italiassa pitsat ja leivät sunmuut käy ihan passelisti, jos maltilla syö. Prosessoinnissa on jotain. Jostain kertoo se, että Suomessa on ihan huimat määrät allergioita, osteoporoosia ja yliherkkyyksiä, vaikka suomalaista ruokaa niin kovasti hehkutetaan. Kasviksissa, hedelmissä ja lihoissa varmaan näin onkin, mutta jos se suomalainen maito on kerran niin hyvää ja sitä juodaan niin paljon, miksi osteoporoosia esiintyy paljon enemmän kuin muualla, jossa maitotuotteita käytetään vain nimellisesti jos ollenkaan? En ymmärrä.

 7. Minulla oli outoa mahakipuilua ollut jonkin aikaa ja syynä oli sappikivet. Turkin lomalla oltiin viikko ja siellä ei mitään oireita, vaikka söin kaikkea!

  • Okei, multa kyl poistettiin toikin vaihtoehto. Vatsa kun ei ole pelkästään kipeä vaan enemmän siihen liittyi kaikkea muuta. Nyt on siis parempi kyllä kun tiedän mitä syödä ja mistä tulee oireita. Postauksen tarkoitus oli vaan pohtia uudestaan voisiko jotkut tuotteet täällä kuitenkin sopia…

 8. Kannattaa myös testata noita juustoja orientaalikaupoista (esim. turkkilaisista kaupoista). Siellä on paljon valikoimaa ja varmaan löytäisit samantyylisiä tuotteita, joita olet syönyt Kreikassa…? Toivottavasti löydät ratkaisun ongelmaan Jutta :-) Hyviä vointeja!

  • Kiitos vinkistä! :) Katsotaan löytyykö tai sitten jatketaan vanhalla linjalla. :)

 9. Kannattaa myös huomioida kaikki muut tuotteet, joita käytät kotimaassa mutta et ulkomailla. Itselläni esim. sorbitolia sisältävä vitamiiniporetabletti, jonka join joka aamu, aiheutti pitkään vaikeita ongelmia. Sattumalta joskus tajusin tämä yhteyden, ja nyt joudun tarkistamaan kaikista tableteista, vitamiineista jne, että sisältävätkö ne tuota sorbitolia. Toinen yleinen vatsaongelmien syy on fruktoosi-intoleranssi, joka tunnetaan Suomessa huomattavasti muuta maailmaa huonommin. Tällöin vatsa ei kestä laktoosi-intoleranssin oireiden tapaan fruktoosia, mitä siis on kaikissa hedelmissä mutta myös tavallisessa sokerissa. Tämä tuskin vaivaa sinua, mutta muille tiedoksi! :) Myös monet muut ns. tavalliset allergiat ilmenevät vatsaongelmina, mitä on vaikea todentaa ns. tavallisin allergiatestein.

  • Jep! Olen huomannut, että sokeri aiheuttaa juuri vatsajuttuja. Kun syön esim karkkipussin sen tuntee vatsassa… Hedelmistä en ole huomannut mutta ne kaikki makeutusaineet ja xylitoli ovat pahoja.

 10. Eiköhän asia johdu ihan vain siitä, että reissussa sitä vaan ”relaa” vähän enemmän ja kotona stressi yms. muut tekijät saavat aikaan noita ongelmia :)

  • Ei mun kohdalla. Kumpa oiskin noin. :( Sen eron vaan huomaa niin selkeästi. Onneksi oon kuitenkin löytänyt hyvän ruokavalion jota noudattaa. Sitä vaan välillä toivoo et löytäisi jotain uusia juttuja jotka sopisivat. :)

 11. Mä pystyn usein syömään ei-suomalaisia, normirasvaisia luomu (homogenoimaton) maitotuotteita Suomessakin. Joka proteiinirakennetta oon miettinyt syyksi (kaseiinin tyyppi), mutta oon tullut vaan siihen lopputulokseen, että kaikkia syitä ei ehkä löydy ikinä, mutta FODMAP:n avulla ja mahd. prosessoimatonta ruokaa nautiskelleen pääsen parhaaseeen lopputulokseen. Jos yrittäisi etsiä jotain yhtä ja oikeaa syytä niin varmaan stressaisin vatsani entistä enemmän pialle. Kuten joku tossa kommentoikin niin kyllähän se ihan stressikin voi olla, ja nimenomaan ainakin osin. Uskon, että ihmiskropassa harvoin on yksi asia kunnossa tai epäkunnossa joka selittäisi esim. vatsaoireita, mutta tää nykykulttuuri ja sen myötä länsimaalainen lääketiede on omiaan tuottamaan ajatusmaailmaa, jossa kaikelle pitäisi olla diagnoosi. Ennen ne on ADHD:tkin pystyneet vipeltämään onnellisina ilman mitään diagnoosia saati lääkitystä, ei varmana enä pysty tässä hullunmyllyssä. :D

  • Jeps, onhan se noinkin. Mä en siis enää stressaa vatsaani koska tiedän pääosin mitkä sopii ja mitkä ei. Sitten, kun syön jotain ei sopivia juttuja tiedän vaan et tulee kärsiin… Toisaalta välillä siis tuleekin syötyä kaikkea mikä ei sovi tonkin uhalla. Pointti oli siis vaan se et jos on mahollista löytää mulle sopivia maitotuotteita Suomesta niin aika siistiä! :) Siksi kyselin neuvoa jos joku osaa vinkata jotain tiettyä. Tsemppiä sinne! :)

 12. Moi
  Olen huomannut ihan samaa. Ulkomailla syöty aina mitä sattuu ja maha on voinut paremmin kuin koskaan. Syömisestä huolimatta ympärysmitta jopa pienentynyt . Eli ei ole sitä kauheaa ylävatsa turvostusta , ripulia jne
  Olimme juuri jenkeissä 2 vkoa mieheni ja ystävien kanssa ja kyllä oli aikamoista mättöä ruoka-listoilla. Palattuamme söimme taas ”suomiruokaa”–leipää, raakaa porkkanaa ja lakt jogurttia–saimme ihan kauheat vaivat suolistoomme. Nyt liki kahden viikon jälkeen, on taas tullut tuttu kauhea turvotus, ripuli ja painonnousu. Ja olemme koettaneet syödä vähemmän kuin jenkeissä :) ja Ystävillä sama juttu!
  Työskentelen ruoka-alalla ja asiakkaani ovat sanoneet ihan tätä samaa! Asuessaan ulkomailla, ei mitään ongelmaa. Nyt koko perhe ”allergisia”.
  Miksi suomimaito/leipä ei sovi meille suomalaisille.
  Onkohan kemikaalit/ruis-ohra, maitotuotteet sekoittamassa suolistomme ja kohta päämme? Sekä sosiaaliset suhteet, kun ei uskalla lähteä mihinkään. selittele siinä kun olet ”niin allerginen” tai kun se kolttu ei mene kiinni (tänään)–vitsi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta