Ruokavaliomietteitä matkoilta

Ennen reissua mietin, että matkan/matkojemme aikana aijon syödä vapaammin ja kokeilla ulkomailla myös maitotuotteiden syöntiä. Viljojahan olen viime aikoina satunnaisesti Suomessakin kokeillut ja etenkin kauran havainnut hyväksi vatsalleni. Olen totutellut aika hyvin uuteen ruokavaliooni ja maitotuotteista en kaipaa enää kuin juustoja. Jogurtit ja rahkat eivät houkuta yhtään ja entinen suosikkini maitorahka-ananas combo saa lähinnä palan kurkkuun. Itsellänihän on näitä positiivisia kokemuksia juuri ulkomailla ruokailuista, eli vatsa on tosiaan reissuilla voinut paremmin kuin Suomessa koko vuoden aikana. Ja hittolainen, kävihän siinä jälleen kerran niin! 😀 Joku voi ajatella, että kuvittelen vaan mutta oikeasti jos omiakin ongelmiani miettii niin niitä ei vaan voi kuvitella. 

Ensinnäkin Kreetallahan meillä oli all inclusive, eli kaikkea mahdollista oli tarjolla ja sai syödä hyvin monipuolisesti, sekä ruokalajeja laidasta laitaan. Kreikkahan on juustojen maa, joten voitte kuvitella kuinka runsaasti niitä oli tarjolla… Vetelin siis ihan päivittäin erilaisia fetoja, vuohenjuustoa, kotijuustoa ja leivän päällä vielä jotain Emmentalia. Aamuisin lisäsin varovasti hedelmäsalaattini päälle paikallista maustamatonta rahkaa/jogurttia, käytin kahvissa maitoa, vedin ns. pullaleipää eli sekä vaaleaa, että jotain sekaleipää, erilaisia tzatsikeja ja muita dippejä jne. Eli hyvin laidasta laitaan ruokaa ja todella vapaasti. Myös jäätelöä tuli syötyä niin Kreetan, kuin Italiankin matkalla. Ja tosiaan lopputulos oli se, että vatsa voi erinomaisesti molempien matkojen ajan. Niin uskomatonta!!

Mua tavallaan oikeasti huolestuttaa tämä homma… Toisaalta sain vahvistuksen siitä, että en mä oikeasti ole niin ”allerginen” esimerkiksi juustoille jos kyseessä on vaan oikeat tuotteet. Myöskään rahka ei aiheuta oksettavaa oloa tai jää palloksi ylävatsalle jos kyseessä on muut kuin meidän kotimaan tuotteet. Se mikä tässä lähinnä huolettaa on tämä Suomen ruokateollisuus. Mikä täällä oikein mättää?! Miksi meille tehdään sellaisia maitotuotteita, jotka on niin pitkälle prosessoituja, että aiheuttavat laktoosia, maitoallergioita ja muita ongelmia? Suomi ymmärtääkseni on aika edelläkävijä näissä ruokavalio-ongelmissa… Ei meinaan ainakaan meidän hotelleista löytynyt pöydästä laktoositonta- hyla- ja normimaitoa. 😀 Siellä ei varmaan edes tiedetä mitä tuollaiset vatsaongelmat ovat. 

Aloin miettimään asiaa jälleen kerran ja siksipä olenkin nyt Suomenkin päädyssä hieman testaillut… Tilanne on sama kuin lähtiessä eli niin, kyllä tässä suomalaisessa ruoassa on jotain mätää! Moni on ehdottanut mulle itseasiassa Lidliä, koska heillä on tarjolla ulkomaalaisia tuotteita. Aika ikävää tavallaan metsästämällä metsästää ulkomaalaista, koska Suomessa on kuitenkin niin ”hyvä ja terveellinen” safka. Tai näinhän meille opetetaan ja periaatteessa haluaisin kyllä suosia suomalaista, tiedätte varmaan mitä meinaan… Mutta minkäs tekee jos tavara on niin pitkälle prosessoitua ettei oma vatsa kestä? Myös jäätelössä on aika hauska, nimittäin ulkomailla ei tullut mitään oireita ja täällä laktoositonkaan ei sovi. Onneksi sentään löytyy kaurajädeä, joka on ainakin itselleni hellekesän pelastus! 🙂

Mitä mieltä te olette tästä kirjoittamastani? Monella lienee varmasti samoja kokemuksia? Oletteko löytäneet Lidlistä joitain erinomaisia tuotteita esimerkiksi maito- ja leipätuotteiden saralla? Itse haluaisin, että tuotteessa olisi muutkin arvot kohdillaan, eli rahkassa ei olisi sitten kiloa sokeria vaikka tuote itsessään olisi muuten vatsalle sopivaa. 🙂

Kommentit (27)
  1. Moi
    Olen huomannut ihan samaa. Ulkomailla syöty aina mitä sattuu ja maha on voinut paremmin kuin koskaan. Syömisestä huolimatta ympärysmitta jopa pienentynyt . Eli ei ole sitä kauheaa ylävatsa turvostusta , ripulia jne
    Olimme juuri jenkeissä 2 vkoa mieheni ja ystävien kanssa ja kyllä oli aikamoista mättöä ruoka-listoilla. Palattuamme söimme taas ”suomiruokaa”–leipää, raakaa porkkanaa ja lakt jogurttia–saimme ihan kauheat vaivat suolistoomme. Nyt liki kahden viikon jälkeen, on taas tullut tuttu kauhea turvotus, ripuli ja painonnousu. Ja olemme koettaneet syödä vähemmän kuin jenkeissä 🙂 ja Ystävillä sama juttu!
    Työskentelen ruoka-alalla ja asiakkaani ovat sanoneet ihan tätä samaa! Asuessaan ulkomailla, ei mitään ongelmaa. Nyt koko perhe ”allergisia”.
    Miksi suomimaito/leipä ei sovi meille suomalaisille.
    Onkohan kemikaalit/ruis-ohra, maitotuotteet sekoittamassa suolistomme ja kohta päämme? Sekä sosiaaliset suhteet, kun ei uskalla lähteä mihinkään. selittele siinä kun olet ”niin allerginen” tai kun se kolttu ei mene kiinni (tänään)–vitsi.

  2. Mä pystyn usein syömään ei-suomalaisia, normirasvaisia luomu (homogenoimaton) maitotuotteita Suomessakin. Joka proteiinirakennetta oon miettinyt syyksi (kaseiinin tyyppi), mutta oon tullut vaan siihen lopputulokseen, että kaikkia syitä ei ehkä löydy ikinä, mutta FODMAP:n avulla ja mahd. prosessoimatonta ruokaa nautiskelleen pääsen parhaaseeen lopputulokseen. Jos yrittäisi etsiä jotain yhtä ja oikeaa syytä niin varmaan stressaisin vatsani entistä enemmän pialle. Kuten joku tossa kommentoikin niin kyllähän se ihan stressikin voi olla, ja nimenomaan ainakin osin. Uskon, että ihmiskropassa harvoin on yksi asia kunnossa tai epäkunnossa joka selittäisi esim. vatsaoireita, mutta tää nykykulttuuri ja sen myötä länsimaalainen lääketiede on omiaan tuottamaan ajatusmaailmaa, jossa kaikelle pitäisi olla diagnoosi. Ennen ne on ADHD:tkin pystyneet vipeltämään onnellisina ilman mitään diagnoosia saati lääkitystä, ei varmana enä pysty tässä hullunmyllyssä. 😀

    1. Jeps, onhan se noinkin. Mä en siis enää stressaa vatsaani koska tiedän pääosin mitkä sopii ja mitkä ei. Sitten, kun syön jotain ei sopivia juttuja tiedän vaan et tulee kärsiin… Toisaalta välillä siis tuleekin syötyä kaikkea mikä ei sovi tonkin uhalla. Pointti oli siis vaan se et jos on mahollista löytää mulle sopivia maitotuotteita Suomesta niin aika siistiä! 🙂 Siksi kyselin neuvoa jos joku osaa vinkata jotain tiettyä. Tsemppiä sinne! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *