Gluteeniton ja laktoositon mustikkapiirakka

Eilen oli pitkästä aikaa piirakkapäivä! Mustikkapiirakka on aina ollut suosikkini mutta tosiaan maidon välttelemisen vuoksi harvoin näitä tulee enää tehtyä. Äidin tekemänä se oli niin parasta lapsena! Googlettelin maidottomia ja gluteenittomia piirakoita mutta vaihtoehdot kuulostivat sen verran kuiville, että päätin tehdä sen gluteenittomaan pohjaan ja laktoosittomiin maitotuotteisiin. Itselleni ei ole yleensäkään niin väliä vaikka olisi vähän kuivakkaa mutta mieheni tuntien halusin, että hänkin voisi nautiskella piiraasta. :) Mähän teen säännöllisesti sellaista ”kokeilua” maitotuotteilla josko niitä voisi taas alkaa syömään mutta valitettavasti oireitahan niistä saan. Esimerkiksi kyläillessä tai muissa tapahtumissa en ole asian suhteen niin tarkka, kuin kotioloissa arkisin. Mutta kyllä sitä sitten taas syönnin jälkeen tietää miksi niitä kannattaa vältellä… 

Nojoo, mutta sitten itse reseptiin, joka mielestäni takaa todella herkullisen ”hieman kevyemmänkin” mustikkapiirakan. Ainut seikka mikä jäi vähän harmittamaan oli tuo pohja. Siitä tuli siis liian ohut tällaiselle tyypille, joka diggaa piiraassa etenkin siitä pohjaosasta. :D Kannattaa siis tehdä pohja joko puolitoista tai kaksinkertaisena jos piirakkavuoka on suhteellisen suurikokoinen! 

Gluteeniton ja laktoositon mustikkapiirakka

Pohja

1 kananmuna
1 dl Provenan gluteenittomia kaurajauhoja
1 dl kookosjauhoja
1/3 dl kookossokeria (halutessaan 1/2 dl ja käy esim. intiaanisokerikin)
2 tl leivinjauhetta
100 g laktoositonta voita

Sekoitetaan alkuun sula voi ja kananmuna keskenään vaahdoksi, seuraavaksi lisätään kookossokeri. Kun nämä on vaahdotettu sekaan heitetään kuivat aineet, tässä vaiheessa suosittelen vispilän vaihtoa kapustaan ja lopulta käsiin. Kun pohja on taikinamaista levitetään se voideltuun uunivuokaan. 

Täyte

 400 g suomalaisia pakastemustikoita
2 prk laktoositonta maitorahkaa
2 kananmunaa
4 tl vaniljasokeria / haluamaansa sokeria

Itse kaadoin mustikat suoraan pohjan päälle, jonka jälkeen tein vasta täytteen. Täyte sekoitetaan erillisessä kulhossa ja kaadetaan lopuksi pohjan ja mustikoiden päälle. Kannattaa vielä levitellä se nätisti, jotta lopputuloksesta tulee tasainen. :) Uuni noin 175 asteeseen ja paistellaan sellaisen tunnin verran. 

Tarjoiluun suosittelen jäätelöä, ehdottomasti! Itse vetelin vaniljaisen kaurajäden kera ja toimii. Tosin, nämä kuvat on napattu vasta tänään aamulla meidän ”aamupalalta” jolloin mentiin luonnollisestikin ilman jädeä. Tykkään piirakasta itseasiassa vielä enemmän, kun se on kylmettynyt kaapissa yön yli. :)

On my way

4 vastausta artikkeliin “Gluteeniton ja laktoositon mustikkapiirakka”

  1. Uusi banneri on ihana mutta toi sun uusi pieni omakuva ei saa multa kannatusta. Ehkä kokeilet jotain toista?
    Piirakka näyttää tosi hyvältä. oletko kokeillut mantelijauhoja? Niistä tulee todella meheviä leivonnaisia :)

    • Kiitos. :) Juu no ei mahda mitään jos ei miellytä. :) Itseasiassa mantelijauhot on mulle kyllä tutut ja välillä niitä käytänkin. Ovat kuitenkin hinnaltaan aika tyyriitä. :/

  2. miten se sun kaylan ohjelma toimi?? :) treeniohjelma siis kun viikon testasit, toimiko, jatkoitko vai?

    • No mä en edes kauheasti kerennyt sitä vetämään kunnes flunssa iski. :( Vatsatreeni oli super hyvä ja osaa liikkeistä sekoitin salitreeniin. Eli ihan puhtaasti en tuolla Kaylalla mennyt. Mulle tuli vähän sellainen fiilis, että homma menee liian työlääksi koska meillä ei oo himassa oikein semmosta tilaa, että noi erilaiset hyppymeiningit onnistuisi ja sali taas on aika pieni eli en voi varata venyttelytilaa tunniksi itselleni. :D Joulun jälkeen muutetaan putkiremppaevakkoon, joten silloin ajattelin tehdä tuota kunnolla jos saadaan suurempi asunto siksi ajaksi. Salikortti menee anyways jäihin niin olisi ehkä oikea sauma aloittaa tuo Kaylan ohjelma! Se meinaan kiinnostaa kuitenkin kovasti. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta