Minun ruokavaliostani

Sen verran tuli eiliseen postaukseen kysyviä kommentteja ruokavaliostani, joten päätin omistaa sille aiheelle taas vaihteeksi oikein oman postauksen. Musta on itseasiassa todella mukava kirjoittaa aiheesta jos pystyisin vaikka auttamaan joitain samoissa tilanteissa painivia tai painineita. Itsehän voin tällä hetkellä todella hyvin ja vatsani kunto on parantunut huomattavasti. Puoli vuotta takaperin muistan itkeneeni sängyssä ja miettineeni mikä mua vaivaa. Oksettava olo vaivasi useana päivänä viikossa ja oksennuskin kirjaimellisesti lensi usein. Edelleen olen super kiitollinen Ravintovalmentaja Annika Havasteelle, joka hän auttoi minut alkuun ja antoi tarkat ohjeet ruokavaliolle. 

Alkuunhan noudatin todella tarkasti maidotonta, gluteenitonta ja vähäsokerista ruokavaliota mutta nykyään teen kyllä aina välillä poikkeuksiakin. Poikkeuksilla tarkoitan esimerkiksi juustoja pizzan tai leivän päällä, ruokaa jossa aineosana on maitoa (esim. makaronilaatikko), jos olen jossain juhlissa tai erityistilaisuudessa yleensä syön oikeastaan mitä muutkin syövät, herkuttelen aina välillä karkeilla jne… Leipääkin olen alkanut syömään kauraleivän muodossa ja aina silloin tällöin syön myös ruisleipää. Maitorahkoihin ja jogurtteihin mulla on kuitenkin jäänyt se kauhu, ne olivat meinaan niitä pahimpia… Ja itseasiassa esimerkiksi kahvimaito laittaa kyllä kropan sekaisin. Se on siis aika jännä kuinka toiset maitotuotteet vaikuttaa tosi vahvasti ja toiset lievemmin. Kokeilin muuten jonkun lukijan toimesta myös luomujuustoa leivällä ja ei sekään kyllä toiminut. Maito päivittäin käytettynä ei vaan ole oma juttuni ja itseasiassa eipä se mua ollenkaan haittaa. Pääasia, että aina välillä voin vähän lipsua, koska niin usein elämässä tulee eteen tilanteita joissa saatavilla ei ole erityisruokavalioita. 

Jonkun verranhan olen jakanut ruokakuvia ja reseptejä täällä blogissa. Elämä ei siis todellakaan kaadu maidottomuuteen saatika siihen, että välttää gluteenia. Päinvastoin! Musta jopa tuntuu, että nykyään panostan enemmän ruokavalioon kuin ennen ja vaihtoehtoja piisaa… Nettikin on reseptejä pullollaan ja mikä parasta myös niitä kohtalotovereita. Ainoat ärsyttävät tilanteet ovat juurikin ne juhlat ja muut. Ja tietty ne jos mies ehdottaa, että tehdäänkö lettuja… Siinä sitten pitää punnita haluaako vatsakivun vai tekeekö oman satsin itselleen banskulettuja. 🙂 Arjen valintoja joiden kanssa on kuitenkin pakko oppia elämään ja haluaakin oppia ihan vaan oman hyvinvoinninkin vuoksi. 

Minä tosiaan korvaan maitoa pääosin kaura- ja mantelimaidolla. Soija ei sovi itselleni niin hyvin, saan siitä siis usein vatsakivun tai vatsa menee sekaisin. Tosin, tässäkin on poikkeuksia… Nimittäin soijajäätelö ja Alpron pienet maustetut soijajogurtit taas käyvät mutta se puhdas juoma ja suuremmassa purkissa oleva maustamaton soijajogurtti ei. Tää on niin hassua… 🙂 Makeuttamattomalla mantelimaidolla pääsee kuitenkin hyvin pitkälle, se on se perus hyvä tuote esimerkiksi kahviin ja smoothieen. Lisäksi markkinoille tulee kokoajan lisää noita erilaisia variaatioita, kookosmaitoja, suklaajuomia jne. Eli ei ole ollenkaan orpoa. 🙂 

Kuten mainitsin, ruisleipää syön aina välillä. Tai oikeastaan pääosin hotellin aamupaloilla tai brunsseilla, sekä tilanteissa jotka ovat hieman spessumpia. Riippuu aina aika paljon leivästä onko se ihan ok vatsalle vai täysi katastrofi. Jossain vaiheessa leivoin aina itse leivän esim. kookos, riisi, kaura ja mantelijauhoista. Nykyään ostan kuitenkin aika usein kaurasatasia, koska ne eivät sisällä vehnäjauhoja vaan ovat puhdasta kauraa. Ja mikä parasta, kauraleipähän on vielä super hyvää! Leivän päällisistäkin olen täällä kertonut, eli erilaisia tahnoja tulee käytettyä ja juuston sijaan kasviksia, avocadoa, kananmunaa ja välillä jotain leikkeleitäkin. Mielikuvitus on vaan rajana eikä ainakaan vielä ole alkanut maistumaan puulle. 
Nykyinen ruokavalioni on siis aika erilainen mitä se oli vielä vuosi sitten. Vielä vuosi sitten käytin todella paljon erilaisia valmiskeittoja ja muita, nykyään en osta noita enää ikinä. HYI! Lisäksi ruokavalio oli tosi paljon erilaisia proderahkoja sun muuta. Myös superfoodeja en käyttänyt silloin juurikaan ja nykyään ne ovat mulle päivittäinen juttu. Tavallaan tekisi mieli tehdä teille ruokapäiväkirjaa ihan havainnollistamisen vuoksi mutta sitten toisaalta rasittaa se, että siellä on kuitenkin joku arvostelemassa ja mittailemassa mun makrot, sekä päivän kalorit. 🙂 Se on rassaavaa, koska jokaisella meillä on omat ruokailutottumuksemme. Itse en esimerkiksi ole tottunut syömään kahta lämmintä ateriaa päivässä ja näin on ollut niin kauan kuin muistan. Toki välillä on poikkeuksia tässäkin mutta pääosin se menee näin. Ei vaan yksinkertaisesti tee mieli työpäivän jälkeen uutta satsia kanaa, mieluummin teen juuri leipää ja juon smoothieita, syön kananmunia jne. No mutta jokatapauksessa katsotaan. Ehkä rohkenen ottamaan sen riskin, että ruokapoliisit ovat liikkeellä. Tärkeintä on kuitenkin se, että itse voin hyvin ja ruokavalioni toimii juuri minulle. 🙂

Piti muuten vielä mainita, että syön nykyään enemmän vitamiinejakin kuin ennen. Esimerkiksi vahva maitohappobakteeri kuuluu mun päivittäiseen vitskusatsiin, enää en mene niillä Gefiluksilla vaan käytän oikeasti vähän vahvempia tuotteita. Pitääkin tehdä vitamiinipostausta teille tässä taas! Sinne on tullut muutama uusikin vitamiini ja mikä parasta pureskeltava sellainen. 

Heräsikö teillä jotain kysymyksiä tekstiin liittyen? Saa kommentoida ja kysellä! Mielelläni autan omakohtaisten kokemusteni perusteella. 🙂

Kommentit (23)
  1. Nämä postaukset kiinnostavat uutta ruokarajoitteista 🙂 Lääkärissä ravattu enemmän kun tarpeeksi, suljettu tähystyksillä pois keliakia ja suolistosairaudet. Ei löytynyt mitään, joten diagnoosi ärtynyt suoli. Mitään fiksuja neuvoja en lääkäristä saanut, vaikka kävin yksityisellä. (en nyt tiedä onko sillä mitään merkitystä) Päätin kuitenkin itse siirtyä fodmap-ruokavalioon. Vielä käytän tosin laktoosittomia maitotuotteita, mutta gluteenittomuuden suhteen olen ehdoton. Olo on nyt parempi, mutta ei täydellinen. En tiedä vaikuttaako tuo, että käytän vielä maitotuotteita vai onko elimistö/suolisto/joku niin sekaisin. Tuskin ainakaan normaali on. Kun ei tarkkaan itse tiedä, mikä aiheuttaa oireita, tuntuu että yrittää analysoida joka aterian jälkeen. Tai niiden aterioiden, kun oireita tulee 😀 Itse ostin Puhdas+-merkkistä maitohappobakteeria, se on ilmeisesti ”samaa” kun vaikka Precosa, eli aika vahvaa. Itse toivon pääseväni tasapainoon vatsani kanssa tai saavani ainakin paremman ja virkeämmän olon.

    Vitamiinit ja superfoodit kiinnostavat 🙂 itse mietin, millä voi herkutella, kun olen löytänyt tasan yhden merkkistä gluteenitonta ja laktoositonta suklaata. Toisaalta olen harkinnut siirtymistä raakasuklaaseen, joka on minulle ihan uusi tuttavuus. Myös proteiinin saanti mietityttää minua, kun en tosiaan mitään perus protsku- ja palautusjuomia ja rahkoja käytä.

    1. Moikka! Tutulle kuulostaa. Minä sinuna kokeilisin täysin maidotonta. Huomaisit sitten onko vaikutusta. Voithan ottaa ne takaisin jos ei ole vaikutusta.

      Protskua saa mm. Kanasta, pavuista, kananmunista jne. Eli on niitä muitakin vaihtoehtoja kuin pelkät rahkat. Maidoton ja gluteeniton suklaa on juuri raakasuklaata, eli koklaa sitä! Myös raakakakut on hyvää herkkuu, lisäksi kaura -ja soijajädet. Ei vaadi edes kauheasti luovuutta. 🙂

      Toivottavasti näistä oli jotain apua, tsemppiä! :))

  2. Moi! Mitä palautusjuomaa käytät? Mulla ollu nyt käytössä soija-90 mut jos soijakin voi aiheuttaa samoja oireita ku maito niin mitä pitäisi käyttää? 🙂

    1. En itseasiassa käytä tällä hetkellä palkkaria. Laitan riisiprodea sitten smoothieen ja pyrin syömään proteiinipitoista safkaa pian treenien jälkeen. Siis ei soija kaikille aiheuta, seuraile itseäsi. Itselleni aiheuttaa, joten siksi en viitsi kauheasti käyttää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *