Lapsia vai ei

Puhelin piippaa uutis -merkkiäänen ja tsekkaan näyttöä. ”8- vuotias tyttö ei palannut koulusta kotiin -isot poliisietsinnät Turussa” kertoo Ilta-Sanomat. Voihan olla, että tyttö on vaan mennyt kaverilleen koulusta ja unohtanut ilmoittaa? Luonnollinen selitys saattaa löytyä tai sitten ei. Olen todella huolissani tästä maailmasta ja etenkin meidän lasten ja nuorten tulevaisuudesta. Jos nyt miettii omaa lapsuuttaan niin voi millaisessa lintukodossa sitä onkaan saanut kasvaa!

Tämä aika on oikeastaan yksi suuri syy sille miksi olen alkanut miettimään haluanko lapsia. Tokikaan nykypäivänä se ei ole välttämättä edes haluamisesta kiinni mutta jos lähdetään siitä lähtökohdasta, että niitä olisi joskus mahdollista saada. Muistan, kun alle parikymppisenä mietin kuinka olen naimisissa ennen 25 ikävuotta ja mukuloitakin voisi olla kolme. Hitusen on ajatusmaailma ja maailman tilanne muuttunut tuosta ajasta. Moni sanoo, että lapsia tehdään sitten, kun parisuhteeseen tulee tilanne, että mitäs nyt. Jotkut tekevät lapsia muodon vuoksi ja toiset taas ovat syntyneet äideiksi. Joillekin äitiys ja isyys on luonnollinen jatkumo. Syitä voi olla monia. 

Mun on oikeasti pakko sanoa, että koen jopa pientä pelkoa tehdä lapsia Suomeen ja siksi en ole edelleenkään varma haluanko niitä koskaan tehdäkään. Maamme on muuttunut mielestäni muutamassa vuodessa todella paljon ja täällä tapahtuu jatkuvasti asioita joita ei pitäisi tapahtua. Tavallaan vaikka antaisit kuinka rakastavan ja hyvän kasvatuksen siellä kotona niin riittääkö se enää? Jos miettii maailmaa parinkymmenen vuoden päästä, kun lapsi olisi aikuisuuden kynnyksellä ja elämä edessä niin onko täällä oikeasti enää mitään hyvää? Joku voi pitää ajatusmaailmaani outona tai miten edes voin miettiä noin pitkälle mutta tällaisia asioita päässäni välillä pyörii. Tietenkään mitään ei voi saada jos pelkää mutta tavallaan mietin onko oma äitiys sen arvoista, että lapseni joutuisi katsomaan mahdollisesti kolmatta maailman sotaa ja pyssyjen pauketta? Onko tähän aikaan jopa itsekästä tehdä lapsia? Sitten vielä, kun miettii miten moni lapsi näkee nälkää maailmalla ja jopa täällä koto Suomessakin on huostaanotettavia aikamoiset määrät. Niin onko typerää tehdä lisää lapsia jos voisi vaikka tarjota kodin jo olemassa olevalle? Todella monelle taitaa olla tärkeintä se, että lapsi on omaa lihaa ja verta mutta omasta mielestäni lapsen adoptoiminen voisi olla jopa omaa lasta parempi vaihtoehto.

Tällaisia ajatuksia tuo uutisotsikko tosiaan nosti pintaan. Tuntuu vaan, että kokoajan sattuu ja tapahtuu jotain pahaa. Onneksi tiedän olevan vielä hyviäkin ihmisiä mutta oi miten saisikin laitettua ne kaikki maailman lapset sellaiseen lintukotoon. Siipien suojaan jossa saisi viettää lapsuuden leikkien ja kukaan aikuinen ei tekisi pahaa? Tuo on vaan niin mahdotonta. Lapset ovat niin usein sijaiskärsijöitä ja joutuvat kokemaan pahaa vain ja ainoastaan meidän aikuisten vuoksi. 

Mitä ajatuksia teille herää äitiydestä tässä ajassa? Tuntuuko se luontevalle jatkumolle vai onko monella samanlaisia aatoksia kuin minulla?

Kuva täältä

Kommentit (18)
  1. Hyvä ja puhutteleva kirjoitus. Haluan tuoda esille myös sellaisen asian, mitä ei aina itse ajatellessa ko. aihetta hoksaa; silloin, kun me olimme lapsia, olimme lapsia. Emme me tienneet kaikkia asioita, mitä maailmassa ja Suomessa tapahtui, ainakaan niitä pahoja. Vielä 90-luvulla pääkaupunkiseudullakin oli melko pahojakin tapahtumia, mieleeni tulee nuorten saatananpalvojien paloittelu ja polttaminen. Pitää muistaa, että lapsi ei elä tai etenkään lapsen ei tarvitse elää täysin samassa tietoisuudessa aikuisten kanssa. Siihen oman hankaluutensa tuo kylläkin pientenkin lasten kyky surffailla internetissä, mutta sitäkin on mahdollista hieman rajoittaa. Tuntuu, että nykyään lapset tietävät jo nuorena melko rajujakin asioita, sellaisia mitkä eivät ehkä heidän lapsuuden mieleen kuuluisi. Ja toisaalta on myös hullua ajatella lasten tekoa maailman tilanteen mukaan, kun lapsia tehdään ja on aina tehty keskelle sotiakin, myös Suomessa.

    1. Moikka! Asiallinen kommentti ja kannanotto. Totta tuokin ettei lapsena oke tietoinen kaikesta… Olihan 90-luvulla lamakin joka aiheutti varmasti monenlaista. Itse oon vaan saanut viettää niin turvallisen lapsuuden, että nykyajan meno tuntuu liian hurjalle. 🙁 Lapset eivät saa enää olla lapsia.

  2. Suomessa asiat ovat hyvin verrattuna moniin muihin maihin, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö parantamisen varaa olisi. Kuten aiemmin kommentoitiin, on sijaiskodeista huutava pula. Lapsia ei tulisi hankkia, jos ei ole varma asiastaan, perhesuhteet on pielessä tai tunne mainitsemastasi luontevasta jatkumosta puuttuu. Suomessa on niin paljon jo lapsia, jotka on tehty vain siksi, että lapsia vain pitää olla eikä lasten vaikutusta omaan elämään ole huomioitu. Tällaisessa perheessä voi olla ikävä kasvaa.

    Ihana, että ajattelet oikeasti asioita etkä vain tee niitä, koska niin vain tehdään!

    1. Todella asiallinen kommentti!! Olen täysin samaa mieltä tuosta, että lapsia jotka on tehty vaan koska niitä pitää olla. Mielestäni lasten teolle pitää olla oikeasti halu ja muutenkin lapsiin pitää olla valmis satsaamaan jos niitä tekee. Itse en esim ymmärrä, että huonoon taloudelliseen tilanteeseen pyöräytetään mukuloita.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *