Keskiviikon ruokakassilla

Kuten alkuviikosta lupailin, luvassa olisi postausta kauppareissustani tai siitä mitä tavallinen ruokakassini sisältää. Pyrin käymään ruokakaupassa vain muutaman kerran viikossa, eli ostan yleensä kerralla hieman enemmän ja ”varastot täyteen”. Extempore reissuja saattaa tulla jos teen useampana päivänä viikossa eväät töihin. Mulla on kuitenkin tapana kantaa eväitä mukana 2-3 kertaa viikossa ja syödä ulkona lounas muutaman kerran. Pyrkimys on siihen omien eväiden tekoon päivittäin mutta välillä on mielestäni ihan virkistävää käydä lounaalla työtovereiden kanssa. Niin ja toki kauppaan tulee eksyttyä välillä myös mielitekojen perässä mutta pyrin siihen etten osta kaappeihin karkkeja tai muuta notkumaan. Olen sellainen ihminen, että jos karkkia on kaapeissa ne sieltä kyllä katoavat. Mies aina naureskelee, kun hän tosiaan tykkää säästää herkkuja niin yhtäkkiä joku pussukka onkin kadonnut ennen kuin hän on siihen ehtinyt edes koskemaan. Sanonkin ettei kannata ostella tuollaisia houkuttimia sillä olen perso kaikelle makealle. :) Perjantaisin kauppakassi näyttää usein hieman erilaiselta mutta näin viikolla pyrin syömään terveellisesti ja monipuolisesti, eli tämän postauksen ostokset ovat ns. tavalliset keskiviikon ostot. :)

Me muuten ostetaan mieheni kanssa omat ruoat. Tähän päätökseen tultiin jo heti alussa, koska syödään niin paljon erilaista ruokaa (mun ruokarajoitteet) ja määrät ovat täysin eri luokkaa. Meillä järjestely on toiminut hyvin. Tokikin jos tehdään yhdessä safkaa esimerkiksi viikonloppuisin ostetaan yhdessä aineita tai vastaavasti välillä annetaan omista toiselle jne. Eli ei meillä mitään pilkunviilausta omien ruokien suhteen ole. :) Mutta sitten itse kassin sisältöön…

1. Kasviksia. Kuten sanonta kuuluu, puolikiloa päivässä on hyvä määrä. Itselläni tuo ei varmaan ihan täyty mutta ainakin pyrin syömään vihreää runsaasti. Tavallisesti ostan leivän päällisiksi salaattia, paprikaa, avocadoa, kurkkua ja tomaattia. Samoista aineosista voi väsätä myös salaatteja duunievääksi tai tehdä meheviä vegemunakkaita. Porkkanoita ja munakoisoa tai kesäkurpitsaa ostan yleensä siltä varalta, että haluan tehdä esimerkiksi uunikasviksia kanan kaveriksi. Avocadoja menee myös smoothieisiin, joten niitä kyllä kuluu ainakin puolikas päivässä. 

2. Pakasteet. Nykyään ostan pakasteina oikeastaan enää suomalaisia marjoja ja smoothiehedelmiä. Nyt varmaan joku taas kyseenalaistaa miksi en voi ostaa hedelmiä tuoreena niin tähän pakko vaan sanoa, että syynä on helppous. Esimerkiksi aamulla on niin kätsä heittää banaanin kanssa blenderiin pussi smoothie -mix hedelmiä, säästää kummasti aikaa. En myöskään näe syytä miksi nämä pakastehedelmät nyt olisivat niin huono vaihtoehto. Okei, ravinteet katoavat osittain pakastimessa mutta jostain olen myöskin kuullut, että hedelmät pitäisi syödä kuorineen jotta saisi niiden kaikki ravinteet. Eli tuopa on vähän komsii komsaa. :) Tietysti välillä heitän smoothien sekaan esimerkiksi omenaa, appelsiinia, mandariinia, hunajamelonia jne. tuoreita juttuja mutta itse diggaan kyllä noista pienistä smoothiemix -pussukoista. Myös kylmä pakaste tuo smoothieen juuri sitä oikeaa fiilistä. Mangokuutiot ovat muuten pakasteiden lemppareita! Niistä tulee niin ihana smoothie. :)

3. Soijajogurtit. Kuten aikaisemmin olen blogissani kirjoittanut, soija kaikissa muodoissa ei ole se vahvin minulle sopiva ruokaaine. Kuitenkin jostain syystä näistä Alpron soijajogurteista ei tule mitään vatsakipuja ja sama pätee soijajäätelöön (onneksi!). Nämä jogurtit ovat mielestäni kiva korvike maitoversioille ja makujakin löytyy useita erilaisia. Hedelmäiset sekoitukset ovat suosikkejani! 

4. Kaurakerma. Tätä ostan jääkaappiin ainakin purkillisen jokaisen kaupassa käynnin yhteydessä. Aivan mieletön tuote! Todella maukas ja mielestäni kymmenen kertaa parempi kuin jotkut soija tai muut kasvisperäiset ”ruokakermat”. Tässä on oikeasti makua ja homma vahvistuu vielä sillä, että mieskin tykkäsi. Laitoin viimeksi maanantaina purkin tätä kanakeiton sekaan ja hän ei ollut usko, kun sanoin ettei keitossa ole kermaa. :) Erinomainen tuote myös kanakastikkeissa.

4. Maidon korvikkeet. Ei kuitenkaan äidinmaidon korvikkeet vaan ihan vaihtoehdot maidolle. :) Omiksi suosikeikseni ovat nousseet Alpron makeuttamaton mantelimaito ja gogreenin makeuttamaton kookosjuoma. Mikä näissä kahdessa on parasta, on se ettei näitä ole makeutettu. Esimerkiksi tavallinen kaurajuoma on makeutensa vuoksi omaan suuhuni aika ätläkkää ja maistuu etenkin kahvissa hyvin pahalle. Käytän näitä molempia smoothieissa ja ”kahvimaitona”. En ole osannut päättää kumpi on parempaa, joten yleensä ostankin molempia purkin. :) Välillä toki joutuu esimerkiksi lähi Alepassa taipumaan kauramaitoon, koska sieltä ei saa mantelimaitoa. Ja toisinaan kokeilen jotain uutuuksia näiden juomien saralla jne. Pääosin mulla kuitenkin kuluu erilaisia maidottomia juomia 2-3 purkkia viikossa. 

5. Lihatuotteet. Käytän hyvin vähän punaista lihaa ja tämä siksi, koska punainen liha sulaa niin huonosti ja sen syömisestä tulee usein hyvin raskas olo. Lisäksi yksi aika painava syy on siis ihan puhdas ällötys, ällöttää läskiset naudan tai possunpihvit, hyih. Tavallaan ei saisi sanoa noin, kun osa maailman ihmisistä näkee nälkää mutta niin, en vaan pidä. Ainut miten punaista lihaa saatan syödä on tortillojen välissä jauhelihana tai jossain makaronilaatikossa , sekä lasagnessa. Suosinkin lihatuotteista oikeastaan ainoastaan kanaa ja kalkkunaa. Tykkään sellaisista oikein ohuista ja kuivista pihveistä, joten siksi nämä kalkkunapihvit ovat tainneet tehdä vaikutuksen. :) Ostan yleensä kerran tai pari viikossa paketin ohuita fileepihvejä ja niitä tulee sitten paistettua pannulla tai tehtyä uunissa. Lohta tulee valitettavasti harvemmin tehtyä itse vaikkakin ulkona sitä yleensä aina valitsen esimerkiksi salaatin kaveriksi. 

6. Hedelmät. Niitä pyrin myöskin ostamaan viikottain monipuolisesti. Haluan, että kaapissa on aina vähintäänkin paria hedelmälajiketta, eniten makuuni on omput ja päärynät. Banaaneja meillä on aina, koska käytän niitä smoothieissa päivittäin. Hedelmät on loistava välipala tai jälkkäri ja niistä voi tehdä halutessaan hedelmälautasia tai hedelmäsalaattia. Nams!

7. Pähkinät ja mantelit. Mantelit ovat sellaisia joita pyrin myös aina pitämään kaapissa. Ne ovat erinomainen hyvien rasvojen lähde ja sullonkin niitä päivittäin smoothieisiin. Pähkinöitäkin ostan viikottain mutta huomaan pussin vaan hupenevan yleensä turhan nopeaa. Tapana on siis käydä aina siellä pähkinäpussilla, ihan vaan huvikseen. :D Kourallinen päivässä sääntö ei meinaa aina pitää… Ollaan mieheni kanssa allergisia monille pähkinöille mutta cashewit ovat sellaisia joita meillä kyllä kuluu! Myös kuivattuja luumuja ostan yleensä jokaisella kauppakeikalla. Mielestäni todella hyvä kuitujen lähde ja auttavat vatsan toiminnassa. Onhan kuivahedelmissä hieman sokeria mutta kunhan ei pusia kerralla vedä niin ei sillä niin väliä ole. :)

Tässä oli tosiaan eilisen kauppakeikan saldoa. Tästähän puuttuu nyt esimerkiksi kananmunat, öljyt, tahini, maapähkinävoi, superfoodit ja jauhot joita meillä on aina kaapissa. Niitä ei kuitenkaan onneksi tarvitse ihan joka viikko ostella. :) Myös satunnaiset mehut, jäätelöt ja muut erikoisjututu puuttuvat eli älkää ajatelko ettei meillä muuta syödä. Tästä onkin muuten hyvä jatkaa siihen ruokapäiväkirjaan, miten sovellan ostamiani tuotteita itse arjessa. ;)

Löytyykö sinun kauppakassistasi samoja tuotteita? Tai tuleeko mieleen jotain mitä mun kannattaisi ehdottomasti kassiini lisätä? :) 

On my way

17 vastausta artikkeliin “Keskiviikon ruokakassilla”

 1. Aika samoja juttuja löytyy meilläkin. Paljon hedelmiä, kasviksia, kanaa, lihaa ja kananmunia melkein aina. Lisäksi tietty rahkaa, raejuustoa ja maitoa, vaikka oon kyllä itse koittanut vähentää maitotuotteiden käyttöä viime aikoina..

  Meillä on muuten vähän sama, mä syön aina poikakaverin karkit kaapeista :D Hups..

  • Juu. Meillä rahkaa ja raejuustoa vetää enää mies. :) Kannattaa kyllä jos tuntuu ettei niiden syönnistä tule hyvä olo. Mun ei oo kyl yhtään ikävä niitä…

 2. Juu, mäkin innostuin tuosta kaurakermasta. Meillä kyllä syödään punaista lihaa; nautaa ja possua, marinoidaan itse. Broileria kuluu kans melkoisesti. Vihannesten ja hedelmien määrää pitäisi lisätä. Ruokakauppaan saa kyllä melkoisia summia kulumaan..meillä menee kuukaudessa 600€ ja siihen päälle molempien työpaikkaruokailut. Lapset syö viikolla pvkodissa aamupalan ja lounaan. Kyse on 4-henkisestä perheestä. Pyritään ostamaan kotimaista ja laadukkaita peruselintarvikkeita, joskus herkutellaan. Olisikin mielenkiintoista kuulla millaisia summia teillä muilla kuluu ruokaan kuukaudessa?

  • Mietin, että oonkohan oikeasti koskaan edes laskenut… Olisi mielenkiintoista tietää! Viikossa omiin ruokiini menee arviolta 80-100 € plus ne kerrat jos syön ulkona. Ja sitten toki miehen ruoat jos perheestä puhutaan… Hänellä menee ehkä vähän vähemmän koska ei osta noita ns. erikoisjuttuja mutta toisaalta hän kyllä ostaa sitten kaikkea hieman enemmän. Vaikea kyllä sanoa!! Olen alkanut kyllä kiinnostumaan omasta kulutuksestani ja olisikin mielenkiintoista tehdä jonkunlainen laskelma siitä mitä kuluttaa kuussa…

 3. Kiva nähdä muiden ruokaostoksia, ihanan fressiä. :) Vähän hassu kysymys, mutta jos käytät vain puolikkaan avokadon miten säilytät sen? Eikö se tummu aika paljon vai käytätkö yleensä kokonaisen kerralla :D

  Oon ostanut automaattisesti broikun fileitä (tai -suikaleita) ja joskus kananpojan jauhelihaa.. Mites nuo kalkkunan fileet, osaakko sanoa, erooko hinnalla tai terveyjutuilla broikun fileistä kauheasti?

  • Kiva kuulla, että postaus miellytti! Säilön sen sellaisenaan jääkaapissa. :D Kokonainen avocado esim smoothiessa maistuu mielestäni aivan liikaa, joten mieluummin käytän sen vaikka sitten leivälle. :)

   Joo, itsekin aika paljon broileria olen syönyt mutta noissa koostumus on vielä ohuempi ja ns. kuivempi. I like! Hinta on muistaakseni tolla paksilla jossa on joku 5 piffia niin vajaa kuus euroa eli hintaeroa ei nyt ihan kauheesti kuitenkaan oo. Aika samaa luokkaa?

  • Eiku hups… 4 pihviä. :) Niin ja terveysvaikutuksia tuskin on enempää tai et eroais siinä mielessä mitenkään. :)

 4. Teettekö miehen kanssa sitten aina eri safkat viikolla? Syöttekö töiden jälkeen eri aikoihin vai?

  • Kyllä tehdään. :) Mä syön duunissa ja töiden jälkeen en ite syö enää lämmintä ateriaa. Mies taas syö välillä kaks lämmintä ateriaa ja välillä ei. Sillä menee aika omalla rytmillä kans. :)

 5. Samoilla linjoilla mennään, mutta maidon korvikkeita en osta. Ostan kookosmaitoa/kermaa joyta laitan smoothien sekaan ja ruokaan. Maapähkinävoi kuuluu kyllä melkein viikottaiseen ostoslistaan kun sitä tulee laitettua kaikkeen…: D Paljonko sulla kuluu rahaa ruokaostoksiin viikossa (pyöristettynä kymmeniin)?

  • Tätä aloin miettimään, kun joku kysäisi… Hmm. Epäilen 80-100 € plus jos syön ulkona. Voi olla alakanttiinkin. :D

 6. Meillä on sama systeemi kuin teillä eli mies tekee omat ruokansa ja mä teen tytölle ja itselleni. Rahaa palaa ruokaan aika paljon koska mäkin leivon raakakakkuja viikoittain ja muutenkin tykkään kokeilla ja kokkailla kaikenlaista :)

  • Juu kyllä sitä rahaa saa helposti ruokaan haisemaan ihan mukavasti. Itse myös erityisruokavaliota noudattavana saan ostoksiin helposti uppoamaan useamman kympin kerralla… Ja ne kaikki erikois leipomukset, jep. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta