Taas ne maitotuotteet

Mun oli ihan pakko kirjoittaa tästä aiheesta luettuani torstaina Helsingin Sanomien jutun runsaan maitotuotteiden käytön yhteydestä kuolemanriskiin. Uutisessa kerrotaan, kuinka ruotsalaisen tutkimuksen mukaan maitotuotteiden sisältämä laktoosi ja galaktoosi saattaisivat ylläpitää kehossamme jatkuvaa stressiä ja tulehdustilaa. Lisäksi etenkin naisten kohdalla havaittiin yhteys runsaan maidon juomisen ja ennenaikaisen kuoleman välillä, nice. Jos joltain on mennyt juttu sivusuun niin se kannattaa ehdottomasti lukaista täältä. Lopussa kerrotaan kuitenkin, kuinka tutkimus pitää vähintäänkin toistaa jotta tulokset voidaan ns. todistaa oikeiksi. Elikkä, mitään 100 % varmuutta asiasta ei ole mutta itse en kyllä epäile tätä yhtään!


Itselleni tuo liman kertyvyys ja tulehdustila eivät olleet ollenkaan uusia seikkoja. Olen kuullut asiasta ennenkin ja mikä oikeastaan ratkaisevinta, kokenut haittavaikutuksia omassa kehossani. Olen nyt ollut viime keväästä saakka maidottomalla ja pääosin syönyt tuotteita jotka eivät sisällä pisaraakaan maitoa. Ennen vedin maitorahkoja päivässä useampia, lappasin jogurttia ja juustoa kului päivittäin leivän päällä. Myös raejuustoa tuli syötyä, koska se nyt vaan on niin ”terveellistä”. Olo oli säännöllisesti väsynyt, turvonnut ja limainen. Tuo limaisuus on aika hankala selittää mutta kuvaisin sitä osittain olotilalla mikä saattaa olla krapulassa. Kropassa menee kylmiä väreitä ja olo tuntuu sellaiselle tulehtuneelle, raskaalle. Nuokaan oireet eivät tietenkään saaneet minua tajuamaan asiaa vaan pidin sitä oikeastaan ihan normaalina. Itseasiassa oireiden yhdistäminen oli omalla kohdallani yllättävän hankalaa. Pidin todella pitkään normaalina myös vatsakipuja, vatsan sekaisin olemista jne. Vasta siinä vaiheessa, kun aloin voimaan pahoin ja oksentamaan ruokailujen jälkeen, tajusin että nyt ei ole kaikki kunnossa. Olen kertonut tarinani useamman kerran mutta jottei mene nyt ihan kertaukseksi niin halutessaan tarkempaa tarinaa muutoksesta löytyy *ruokatägin alta.  

Huhhuh. Tuntuu todella pahalle edes miettiä tuota aikaa… Se oli oikeasti aika kamalaa ja pahinta oli pelko, kun ei tiennyt mistä tuo kaikki johtuu. Lisäksi pelko ruokavalion muutoksestakin oli stressaava. Millä korvaan maitorahkan, raejuuston, juuston jne.? Kuinka ihmeessä pystyn siihen? Loppupeleissä homma olikin todella helppoa. Tajusin, että maidottomana en oikeasti missaa yhtään mitään makuelämyksiä. Todella monia juttuja voi soveltaa ja huomasin vaan, että enhän joutunut luopumaan kuin muutamasta jutusta. Parasta ja motivoivinta oli kuitenkin se olo ja fiilis kropassa!! Ei enää huonovointisuutta, ei oksentelua, ei vatsakipuja tai vatsan sekaisin olemista… Miksi ihmeessä kaikki nämä vuodet olen kärsinyt noista oireista?

No miten sitten tänä päivänä? Halusin kirjoittaa tästä, koska koen edelleenkin samoja hyvän olon fiiliksiä jos en käytä maitoa. Nykyään olen tehnyt jonkun verran poikkeuksia, eli syönyt ruokaa jossa maito on ollut aineosana. Näitä poikkeuksia ovat olleet monet tilanteet, joissa kieltäytyminen on ollut epäkohteliasta tai vaikka lounaalla, kun olen yksinkertaisesti halunnut vetää sen Ysibaarin kana-caesarin. Näitä tapahtuu tosiaan aina välillä ja ne itselleni sallin vaikka monesti jälkeen päin hieman harmittaakin, kun lieviä oireita ilmaantuu. Haluan kuitenkin ehdottomasti tsempata kaikkia vatsaongelmien kanssa kärsiviä oikeasti ottamaan sen askeleen ja kokeilemaan maidotonta ruokavaliota. Ja entistä enemmän vielä tällaisten tutkimusten jälkeen sitä toivoisi, että mahdollisimman moni voisi vaikka vähentää maitotuotteita. Tai edes seurata omaa vointiaan, tuleeko niiden syömisestä hyvä olo? 

Ihmettelen ylipäänsä aika paljon suomalaista ruokakulttuuria. Täällä etenkin maito ja leipä ovat todella suuressa roolissa ja meidän ruokaympyrä kehoittaakin nauttimaan molempia runsaasti. Onko se oikeasti hyvä juttu? Suomessa on todella paljon ruokaongelmaisia ja laktoosi-intoleranssi on varmaan joka toisella. Keliakiakin taitaa lisääntyä uhkaavasti… Mielestäni täällä voitaisiin enemmän soveltaa vaikka itämaista keittiötä ja hakea niitä vivahteita Thaimaasta ja Indonesiasta. Kuinkahan monella siellä on diagnosoitu laktoosi tai maitoallergia?


Sitten muutamia korvaavia esimerkkejä maidosta luopuville ”aloittelijoille”:

– Maitorahkaa ja ananasta KORVAA – Oatlyn kaurajogurtti hedelmillä tai soijajogurtit. Myös smoothiet tehtyinä esim. makeuttamattomaan mantelimaitoon toimivat! 

– Juusto leivän päällä KORVAA – Avocado, kasvikset, kananmuna ja päälle Herbamare -yrttiseosta, nam.

– Voi ja margariini KORVAA – Erilaiset tahnat, kuten tahini, mantelivoi, cashew -tahna jne. 

– Kahvimaito KORVAA – Totuttelu makeuttamattomaan mantelimaitoon, alkuun ei ehkä parasta mutta ajan kanssa makuun tottuu. 😉

– Ruokakermat KORVAA – Oatlyn kaurakerma tai Alpron soija-kasvisvalmisteet.

– Maito janojuomana KORVAA – Vesi jossa limeä tai sitruunaa

Kyselkäähän ihmeessä jos tulee mieleen joku ruoka-aine jolle kaipaatte korvaavaa! Koitan jeesiä parhaani mukaan. 🙂

Herättikö kyseinen artikkeli muuten teissä millaisia fiiliksiä? Olisi kiva kuulla ajatuksianne!

Kommentit (18)
  1. http://www.pronutritionist.net/maito-muka-pilattu/

    Tästä aiheesta on käyty niin paljon keskustelua ja haluaisin sanoa että asiaan löytyy myös tällainen näkökulma 🙂

  2. Olen kyllä itsekin huomannut tuon limaisuuden maitotuotteiden syönnin jälkeen. Esim. jos syön aamupalaksi vaikka kreikkalaista jogurttia ja hedelmiä, kurkussa tuntuu syönnin jälkeen sellaista ”limaa”. Vaikea selittää.. Maitotuotteet sisältävät vaan tosi hyvin proteiinia enkä oikein tiedä mistä saisin aamu- ja iltapalalle korvaavat proteiinit. Soijajogurtissakin on aika huonosti proteiinia.. Banaaniletut ovat kyllä hyvä vaihtoehto, mutta harvoin niitä arkena jaksaa aamupalaksi tehdä. En siis ole mikään himotreenaaja enkä tuijottele proteiinimääriä pahemmin, mutta koska en syö punaista lihaa enkä siipikarjaa ja kasvisproteiinin lähteissä on yleensä vähän vähemmän proteiinia kuin lihassa, pyrin syömään aamu- ja iltapalalla proteiinipitoista rahkaa tai kreikkalaista jogurttia yms.

    1. Et syö siis kananmuniakaan? Niissähän on ihan mukavasti prodee. Tai sitten juo smoothie johon heität esim riisiproteiinia sekaan. 🙂 Mä koitan syödä just kananmunia koska en maitoa käytä. Myös kanassa on hyvin prodea mutta sinun tapauksessasi tuo on poissuljettu tietty.

      Ja jep, ei ole ikävä sitä limaista tulehdusoloa, ei sitten yhtään!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *