Gluteeniton ja maidoton banaanileipä

Mun on jo todella pitkään tehnyt mieli tehdä banaanileipää mutta tietenkin gluteenittomana ja maidottomana versiona. Teen nykyään oikeastaan kerran viikossa kotitekoisia sämpylöitä ja olenkin oppinut aika hyvin yhdistelemään erilaisia gluteenittomia jauhoja ja muita aineosia. Jonkun verran tulee tietenkin googleteltua ja haettua eri resepteistä inspiraatiota mutta eniten tykkään tehdä hieman soveltaen. Inhoan nimittäin reseptien noudattamista, mielestäni on paljon kivempi maistella ja samalla heitellä sekaan aineita. 😀 Tämä on tavallaan todella huono tapa, koska sitten ei koskaan muista paljonko on mitäkin laittanut. Noh, onneksi olen oppinut pitämään edes hieman kirjaa jolloin saan tänne blogiinkin näitä reseptejä. 🙂

Tänään meidän keittiössä valmistui suhteellisen helppo ja nopea banaanileipä, joka on tosiaan täysin maidoton ja viljaton. Sopii siis erinomaisesti erityisruokavaliota noudattaville henkilöille. Taikinan teko oli todella nopeaa mutta paistaminen vei vähän enemmän aikaa kuin jos tekisi tavallisia sämpylöitä. Odotus kuitenkin palkittiin, nimittäin tuotos onnistui todella kivasti. Itse rakastan makeaa ja siksi tällainen hieman banaaninen ja makeaan menevä leipä ei ole ollenkaan huono juttu. Nams, tätä tulen tekemään vähintään vuoroviikoin. Vaihtelu virkistää!

Gluteeniton ja maidoton banaanileipä

4-5 banaania, mieluiten mahdollisimman kypsiä
4 dl kookosjuomaa
6 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
– 1-2 tl maapähkinävoita
1 rkl CocoVi:n psylliumia*
1 rkl CocoVi:n chian siemeniä*
hyppysellinen kardemummaa
2 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa ja inkivääriä (nämä oman maun mukaan!)
1,5 tl leivinjauhetta 

(* CocoVin tuotteet yhteistyössä)

Lämmitetään uuni 225 asteeseen ja tehdään taikina blenderissä tai esimerkiksi sauvasekoittimella. Taikina on todella simppeli, eli kaikki aineet vaan yhteen ja blendataan tasaiseksi massaksi. Lopuksi kaadetaan taikina voideltuun leipävuokaan ja paistetaan 45 minuuttia. Itse jätin leivän hautumaan vielä tuon ajan jälkeen uuniin noin 45 minuutiksi. Tuolloin tietenkin uuni on jo sammutettuna. Leipä jää sellaiseksi suhteellisen pehmeäksi, eli jos haluaa kuivemman ja kovemman version niin pitäisin suosilla tunninkin täydessä lämmössä. Kannattaa kokeilla leipää hammastikulla jolloin näet kuinka kypsä se on. 🙂

No sitten itse tarjoilusta. Omasta mielestäni banaanileipä ei välttämättä vaadi mitään päällysiä tai jos niitä haluaa laittaa niin sitten menisin maapähkinävoi -banaaninpala linjalla. Tai vastaavasti jotain sokeritonta omenahilloa tai muuta. Tarjoiluideoita saa toki antaa jos tulee mieleen jotain hyviä vinkkejä!? Itse vetelin tätä ihan sellaisenaan tässä iltapalaksi ja hyvää oli. 🙂

Onko täällä muita banskuleipään hurahtaneita? 🙂

Kommentit (12)
  1. Lisäksi leipä ei ollut kypsä sisältä vaikka se oli uunissa sen 1,5h. Onko toinen banaanileipäohjeesi mielestäsi parempi?

  2. Oletko saanut leivän aina onnistumaan tällä reseptillä? Tein leivän mantelimaitoon. Uunissa ollessaan leipä turposi ja keräsi ilmaa sisälleen ja sitten läsähti. Kuori jäi ikäänkuin irralliseksi muusta leivästä.paistoin ohjeen mukaan ja jätin vielä 45 min sammutettuun uuniin. Kuvassa leipä näyttää tiiviiltä ja kuori rapealta, minulla se on kumimainen. ?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *