Tuorepuuroa

Mua kiinnostaa todella paljon raakaravinto. Vatsani vuoksi olen joutunut miettimään ihan liikaakin näitä ravintoasioita ja sen myötä aina kiinnostun kokeilemaan uutta, jos sieltä vaikka löytyisi se sopivin tapa syödä. Raakaravintoa pääasiallisena ravinnonlähteenä en ole koskaan kokeillut mutta kiinnostus olisi suuri. Tuo kuitenkin tarkoittaa siirtymistä kasvisruokaan ja muutenkin todella paljon erikoisempia ruokavalintoja. Siispä yksi syy miksi sitä en ole edes pienellä kokeilujaksolla kokeilemaan lähtenyt, on juurikin sen vaivalloisuus (tai sitten se vaan tuntuu hankalalle?). Olen kuitenkin kuullut kyseisen ravinnon toimivan monille todella hyvin ja jopa kuullut sen auttavan joihinkin sairauksiin merkittävästi. Mua ehkä vaan pelottaa kaikki puutostilat joita voi tulla jos ei syö lihaa… Tiedän, olemassa on erilaisia ravintolisiä mutta imeytyvätkö ne kuitenkaan tarpeeksi hyvin? Lisäksi ei innosta juurikaan tehdä ruokailusta yhtään enää monimutkaisempaa. Homma näistä seikoista huolimatta kiinnostaa ja paljon! Löytyykö täältä raakaravinnolla eläviä? Olisi kiva kuulla miten se on muuttanut elämäänne tai vointianne jos se sitä lienee tehnyt?

Olin taas eilen itku kurkussa himassa kun vatsa on tosiaan viime aikoina taas oireillut aika paljon. En keksi tähän mitään muuta syytä kuin sen, että olen syönyt vapaammin. Maitoa on mennyt juustona alas ja leipääkin tuli sunnuntain brunssilla syötyä. Lisäksi olen lapannut sokeria mm. brunssilla herkkuina ja himassa kuivahedelminä… Joku varmaan nyt miettii, että vainoharhaisuutta ja plaa plaa mutta, kun ei se vaan sitä ole. Jos kärsii vatsan ongelmista tajuaa todella mitä se tarkoittaa. Päätinkin, että nyt on taas ihan pakko kieltää itseltä kaikki maidollinen ja viljallinen, ihan pakko. Myös sokerin syömistä on rajoitettava. 

Nojoo, palataas aiheeseen jolla tämän postauksen aloitin, eli raakaruokaan. Yksi muoto jona olen itse raakaravintoa syönyt on juurikin tuorepuurot. Tykkään todella paljon noista vaikka vatsani ei chian siemeniä kauheasti kestäkään… Välillä se on kuitenkin harvinaista herkkua, annos yön yli jääkaapissa muhinutta chiapuuroa jossa seassa on suomalaisia marjoja, sekä hunajaa. Vitsit, että on hyvää! Tuorepuuroja kannattaa myös maustaa kuten normi puurojakin, eli sekaan vähintäänkin kanelia niin maku on ihan toinen. Itseäni kiinnostaisi seuraavaksi kokeilla jotain omena -kaneli versiota, eli reseptit ovat enemmän kuin tervetulleita ja vielä kaikenlaiset sellaiset! :) Suositteko te tuorepuuroja? 

Marjaisa Chia tuorepuuro

2,5-3 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
3-4 rkl CocoVi chiasiemeniä *saatu
rkl hunajaa
tl kanelia
1 pss suomalaisia pakastemarjoja

Sekoitetaan aineet ja laitetaan ilmatiiviiseen purkkiin. Annetaan muhia yön ylitse ja nautitaan aamulla. Todella ravitseva aamiainen tai vaikka välipala iltapäivään. :)

PS. Päivitin eilen illalla taas hieman blogikirppistä, josta ilmoitin blogini Facesivulla. Aina en siis tee uutta postausta pelkän päivityksen vuoksi, joten jos haluat olla ihan reaaliajassa tuon kirppiksen kanssa niin sitten vaan tykkäämään Facebook -sivustani. Täten saat ilmoitukset mahdollisimman nopeaa. :) Äsken lisäsin postaukseen vielä linkit huuto.nettiin jossa mulla on muutama arvokkaampi tuote myynnissä. Nekin kannattaa siis kurkata jos kiinnostaa. :) Päivitettyyn kirppispostaukseen pääset TÄSTÄ. 

On my way

22 vastausta artikkeliin “Tuorepuuroa”

 1. Raakaruoassa saattaa olla joidenkin mahalle juuri negtiivinen juttu: se raakuus. Olen lukenut paljon happo-emästasapaino ruokavaliosta (btw, erää taulukon mukaan esimerkiksi kaurapuuron happamuusluku on lähes korkeampi kuin vehnäjauhon!) ja samalla intialaisesta auervedisestä ruokavaliosta, jossa soveltuvat ruoka-aineet jaetaan vartalo/persoonatyypin mukaan. ”Huuhaata” tai ei, tunnistan itseni hyvin pitkälti yhdestä noista tyypeistä kropan mallia ja toimintaa sekä luonteenpiirteitä myöten. Erityisesti tyypin mukainen ”vältä” lista on kuin suoraan itselleni mahaongelmia aiheuttavien ruoka-aineiden lista! Siinä myös kehotetaan syömään nimenomaan ruokaa, mikä on kypsää (ei esim raakoja vihanneksia eikä raakoja hedelmiä! pelkkä ajatuskin raa’asta banaanista aiheuttaa vatsakivun minulla!) ja täyteläistä, jolloin esim salaattien kohdalla pitää huolehtia riittävästä rasva/öljymäärästä.

  Samasta syystä välttelen tuorepuurossa kaurahiutaleita, chiasiemenet toki eri juttu!:)

  • Okei. Itse En ole kauheasti vielä aiheeseen perehtynyt mutta pitääkin tutkiskella… Niin. Herkkävatsaiselle saattaa olla liian stydi ruokavalio. Mulla taas tulee chiasta suuremmassa määrässä vatsakipuja. Jostain kumman syystä…

   Kiva kuulla, että olet löytänyt selkeän ruokavalion jota noudattaa. Se kyllä tuntuu ihan taivaalliselle kun huomaa millä vaivat häviää. :)

 2. On jännä juttu, että iso osa tyypeistä, jotka ovat jossain vaiheessa olleet pitkäkestoisesti tiukalla ruokavaliolla, alkavat kärsiä mahaongelmista. Kysypä vain entisiltä syömishäiriöisiltä tai rankasti dietanneilta fitnesskisailijoilta! Kaikkia yhdistää se, että ollaan esimerkiksi noudatettu vähähiilarista kapeanlaista ruokavaliota ja jonkin ajan kuluttua kaikki ns. normaali ruoka alkaa aiheuttaa oireita: turvotusta, vatsakipuja jne. Maha ei vain enää osaa käsitellä esimerkiksi viljoja.

  Valitettavasti sen sijaan, että rajoittaisi ruokavaliota entisestään, asiaan auttaa sitkeä siedätys. Nim. Kokemusta on – ja ei vain itsellä vaan myös vertaisryhmästä.

  • Toi on myös jännä juttu, että ai-na joku ottaa esiin tuon syömishäiriökortin. :) Jokainen jolla on vatsaongelmia on nykyinen tai entinen potilas. Eiköhän se ole ihan yleistä tietoa, että Suomessa erilaisista ruoka-aineyliherkkyyksistä, allergioista jne. kärsii yllättävän moni. Myös EI syömishäiriöiset. Veikkaan myös, että hyvin moni normaalipainoinen kärsii vatsaongelmista mutta ei kiinnitä niihin sen kummempaa huomiota.

   En mäkään aikaisemmin kiinnittänyt siihen, että vatsa oli sekaisin, sitten taas kovalla, milloin kipeä ja milloin ilmapallo. Ajattelin, että tää on ihan normaali fiilis ruokailun jälkeen. Ja uskon, että hyvin moni ajattelee noin. Elää sen kanssa. Itse käytin paljon light-tuotteita silloin kun niiden aika oli ja uskonkin, että makeutusaineet ovat saattaneet herkistää vatsaani. Myös antibioottikuurit vaikuttavat vatsan bakteerikantaan kaksi vuotta syömisen jälkeen… Eli jos mietit, että vedät vaikka parikin kuuria vuodessa voit olla varma ettei vatsasi ole entisensä… Syitä voi siis olla hyvin monia. Useille ihmisille myös stressi aiheuttaa oireita.

   Mä en valitettavasti usko tuohon siedätykseen… Oon koittanut sitä tehdä sen neljän viikon totaali maidoton, viljaton ja sokeriton kauden jälkeen ja ei se vaan toimi. Tässä on nyt siis kokeiltu satunnaisesti jo useamman kuukauden ajan… Tavallaan mua ei siis suomalainen ruokaympyrä edes kiinnosta, eli en pidä meidän oikeaoppista ruokavaliota mitenkään erityisen hyvänä. Täällä on vaan hankala olla saamatta ruoassa edes jonkun verran maitoa, juustoa, viljoja jne. Aina joutuu tutkimaan selostukset niin tarkkaan ja se on hankalaa… Mulle siis arjessa sellainen maidoton ja gluteeniton syöminen ei ole mikään ongelma. Ainut on sitten tietty kaikki ihanat brunssit ja lounaat ulkona jolloin haluaa valita se hyvän annoksen eikä sitä kuivinta köntsää. :)

   Nojoo, mutta toivottavasti sait pointista kiinni. Luulen, että sulla tuo ruokaongelma on ollut myös henkistä jos oot syömishäiriöinen ja käynyt tukiryhmässä. Silloin asia on aivan eri kuin vaikka omassa tapauksessani. Jos olisin sairastanut jonkun syömishäiriön kertoisin siitä ihan varmasti täällä blogissakin, kuten kerron kaikesta muustakin aika avoimesti… Eli siis vihjailut tukiryhmistä ja siedätyksistä ovat nyt aika turhia omalla kohdallani. :)

  • Ei kannata vetää hernettä nenään jos joki vinkkaa :)

  • En vihjannut syömishäiriöön päin, nyt ylitulkitsit. Otin esiin myös esimerkiksi fitnesskisaajat, jotka ovat joutuneet dieettaamaan rankasti. En tunne Sinua henkilökohtaisesti, joten en todella halua vihjailla mistään sairauksista. Silti esimerkiksi aiempien ruokapäiväkirjojesi perusteella musta on lukijana tuntunut, että olet ollut aika tiukkis. Etkö sen taannoin itsekin jossain postauksessa myöntänyt?

   Siinä, että maha turpoaa, siihen sattuu ja kaikki syöminen tuntuu aiheuttavan oireita, ei ole mitään henkistä. Se on fyysinen, inhottava vaiva. Silti itseäni ihmetyttää, että ennen omaa tiukkistelukauttani maha toimi ihan normaalisti. Kuten useilla muillakin henkilöillä, joiden kanssa olen keskustellut. On ihan luonnollista, ettei maha pysty käsittelemään ruoka-aineita, joista se on totutettu pois. Laitapa 10 vuotta vegenä ollut syömään reippaan kokoinen pihvi, varmasti maha ärtyy! Sillä ei kuitenkaan ole välttämättä mitään tekemistä mahaan tai suolistoon liittyvän _sairauden_ tai ruoka-aineyliherkkyyden kanssa – aivan kuten lääkäritkin ovat Sinulle todenneet.

  • Sitten ymmärsin tekstisi hieman väärin, ei se mitään. :) ”Myönsin”, että joskus olen syönyt todella terveellisesti ja treenannut paljon pelkän ulkonäön vuoksi mutta en sairastanut tuolloin kuitenkaan mitään anoreksiaa. Ehkä hieman ortorektisia piirteitä tuolloin syömisessäni oli mutta jälkeenpäin mietittynä tuo oli aika tavallista tuota light-ajan rasvatonta ja sokeritonta ruokailua. Ja viittaan nyt siis aikaan tyyliin kolmisen vuotta taakse päin. Vatsan kanssa ongelmia on ollut vasta viimeisen vuoden ajan pahasti mutta tuohan tosiaan saattaa heijastua juurikin noista makeutusainetuotteiden käytön ajoilta. Vatsa alkaa nyt vasta oireilemaan…

   Vatsaongelmat usein tulevat iän myötä, kuten monet muutkin sairaudet ne saattavat puhjeta vuosien saatossa. Elämä saattaa muuttua hektisemmäksi, tulee stressiä, juuri noita antibiootteja kasaantuu jne. syitä voi olla monia. Eli en lähtisi yhdistämään vatsavaivoja mihinkään ”tiukkaan kauteen”. Tietenkin jos kymmenen vuotta on syömättä jotain ja yhtäkkiä sitä syö niin oireita tulee varmasti. Tässä nyt kuitenkaan ei ole kyse tuollaisesta ajanjaksosta… Nojoo, turha tästä on vängätä. Se mitä asiantuntijan kanssa olen asiasta jutellut niin aika tavallinen vaiva tämä on. Ravintoterapeutilla kuulemma ramppaa ihan tavallisia tyyppejä valitellen samanlaisia oireita kuin vaikka itselläni. Vaikuttaako siihen sitten joku aika jolloin on vetänyt makeutusainekamaa niin hyvin vaikea nyt sanoa… Enkä oikeasti niitä syitä edes kauheasti ole miettinyt vaan lähinnä koittanut paikallistaa oireiden aiheuttajia ja mistä niitä saan. :)

 3. Ootko käynyt ihan tutkituttamassa lääkärillä, että ei ole kyse mistään suolistosairaudesta? Itse koko elämäni mahani kanssa kroonisen sairauden kanssa kamppailleena tiedän, että maha on kyllä oikukas, eikä sen toimintaa pysty oikein määritteleen. Joskus joku sopii ja joskus joku ei ja usein puuttuu täysin logiikka. Mulla maha ei kestä viikonloppureissailua kotimaassa.. tämä on outoa, koska välillä ajattelin että esimerkiksi koti-kotiin mennessäni syön eri tavalla ja johtuu siitä, mutta kokeilujen jälkeen ei ole tämäkään syynä.. heti aina olo normalisoituu kun palaan kotiin. En kuitenkaan millään tavalla stressaa matkustamista kotiin :D joten en tajua mikä on syynä. Tsemppiä! Toivottavasti rauhoittuu ja alat voimaan taas pian paremmin. -M

  • Kyllä olen käynyt mutta sielläkin vaan todettin, että ärtyvän paksusuolen oireet ja toinen sanoi, että älä missään nimessä jätä suomalaista ruisleipää, että se on kuidun lähde blaa, blaa… :D Eli siis nämä lääkärikäynnit ovat olleet vähän tuollaisia, että huomaa tämän olevan nykypäivää tässä maassa. :) Kaikilla on se ärtyvä paksusuoli, lääkäritkin kyllästyy. Tosin, toki multa on otettu ihan näytteitä jne. ja niillä selvitelty. Ja kävin ravintoterapeutilla jolta sain paljon apua ja hänen ohjeillaan sainkin vatsan rauhoittumaan. Nyt, kun on taas vähän rentoillut niin vatsa oireilee.

   Ja joo itseasiassa tiedän tuon! Mulla on siis usein sama, eli joskus jostain juustosta ei tule mitään ja toisinaan vatsa on jo samana iltana sekaisin. Ulkomailla voin syödä mitä vaan… Eli mysteerinen maha ja voipi olla ettei täyttä balanssia sen kanssa tule edes koskaan.

 4. millaiset ravintoarvot mantelimaidossa on ja miten se eroaa lehmänmaidosta? :-) miksi suosit mantelimaitoa? paljonko sitä olisi jees juoda päivässä?

  • Moikka! Siis mantelimaidossa ei ole ollenkaan maitoa. Käytin ehkä hieman väärää sanaa, sillä se on mantelijuoma. Maito saattaa sekoittaa mutta jostain syystä usein sitä käytän. :D Suosin sitä sen vuoksi, koska vältän vatsani vuoksi normaaleja maitotuotteita jolloin mantelijuoma on hyvä korvike maidolle. Mitään suosituksia ei kai ole, ihan kuten maitoa käyttäisi. :)

   Tuotetiedot löytyvät täältä: http://www.alpro.com/fi/tuotteet/juomat/manteli/makeuttamaton

 5. Heippa Jutta!

  Itselläni on ollut samanlaisia vaivoja kuin sinulla, gluteenittomuus & maidottomuus muutaman vuoden on toiminut tosi hyvin ja niitä tulin aikoinaan sullekin suosittelemaan, kun ekoja kertoja kirjotit siitä rahkan sopimattomuudesta! =)
  Maitoa käytän silloin tällöin juustojen muodossa, mutta huomaan siitä tulevan raskaampi olo ja monesti tulee tukkoiseksi :/ Gluteeniin en koske tikullakaan, koska pari kertaa muutaman vuoden aikana kun niin oon vahingossa tehnyt, mulle on tullut ihan sairas olo ja migreeni kolmeksi päiväksi..ei mitään järkeä :O
  Mutta mutta: Suosittelen sulle Enzymedica-entsyymejä sekä suolahappoa (esim Solgar) aterioiden yhteydessä. Esim Kaisa Jaakkola näistä kirjoittanut enemmän. Probioottia olet ymmärtääkseni jo käyttänyt?
  Enzymedicat saattaa tuntua ehkä hintavilta, mutta iHerbistä olen niitä itse tilannut, ei paina sillon lompakossa niin paljon ja nää on niin toimivia, että maksaa mieluusti!
  Raakaruokaa en ainoaksi ravinnoksi suosittele, itellä se ehkä aluksi anto paljon energiaa jne mutta lopulta ajoi mun vatsan huonompaan suuntaan ja tuntui, ettei ravinto imeydy kunnolla.. Siitä myös puuttuu proteiinit, jotka on tärkeitä rakennusaineita ja pitää myös vastustuskykyä yllä. Meni sitten taas aikansa siitäkin palautua. Kuitenkin suosittelen kypsennetyn ruoan kylkeen paljon raakaruokaa, eli paljon kasviksia raakana, jotta niiden ravintoaineet&entsyymit ovat vielä tallella =)

  Kaikkea hyvää!

  -E

  • Moikka! Tosi kiva lukea tällaista tsemppaavaa kommenttia, kiitos. :) Mulla on kyllä Probiootit käytössä (puhdistamon hieman stydimmät) mutta tuota suolahappoa en olekaan kokeillut. Pakko googlata! Kaisan luennolla kävin jpskus aikanaan jolloin olin ihan ”terve”. Jossain vaiheessa meinasin tilata hänen kirjansakin sillä arvostsn todella hänen ajatuksiaan ravinnosta.

   Okei. No tuota mietinkin… En kaipaisi todellakaan lisäongelmia… Eli ehkä unohdan raskaravinnon paitsi lisukkeena tuetenkin. :)

 6. Mä laitan usein tuorepuuroon tattariryynejä, kourallisen manteleita tai muita pähkinöitä, banaania ja marjoja. On hyvää ja hiilariakin riittävästi esim treenin jälkeen syötäväksi! Ryynejä ja pähkinöitä kannattaa liottaa muutama tunti, sit kaikki ainekset blenderillä sekaisin ja ääntä kohti :)

  Jonna1983.fitfashion.fi

 7. Heippa! Orhan sulle tehty tähystykset? colonoskopia ja gastroskopia? Lääkärit nimittäin ei voi puhua ärtyneen suolen oireyhtymästä mikäli ei ole tähystetty. Suolisto/vatsa sairaudet näkyvät vain tähystyksissä, verikokeet harvoin kertovat mitään (tai vasta silloin kun tilanne on äärimmäisen paha) Itsellä esimerkiksi endometrioosia, joka aiheuttaa vatsaoireita (tosin erilaisia kuin sinulla), mutta se ei myöskään näy verikokeissa vaan vatsan tähystysleikkaus on sen tutkimisessa välttämätön.
  Pointti siis on se, että mikäli tähystyksiä ei ole tehty (usein lääkärit eivät laita lähetettä koska ”kustantavat” niin paljon) niin ehdottomasti sitten yksityiselle. Tähystämällä nähdään sen suoliston ja mahan oikea tilanne.

  • Moikka! Ei ole tehty. Sitä jäinkin hieman ihmettelemään… Lääkäri jolla käyn on yksityinen, eli taitaa olla silläkin puolella tuota menoa ettei jakseta hoitaa asioita rahan vuoksi. Perhepiirisssä yhdelle henkilölle on tehty nuo tähystykset ja tuota kautta todettu ärtyvä paksusuoli, mulla on siis kai se sitten vähän niinkuin geeneissä. Ja samoin herkkävatsaisuus…

   Tuo tähystys on kuulemma aivan kamala, joten ehkä senkään vuoksi en ole niin halukas siihen menemään. :O Olen kuitenkin ruokavaliolla saanut vatsani kuntoon mutta ongelma on ollut se etten ole vaan noudattanut tuota ruokavaliota enää täysin kuten kirjoitin… Nojoo, jos tämä ei nyt tästä taas rauhoitu niin ehkä pitää ottaa uusi lääkärikäynti. Tuntuu vaan, että lääkäritkin suhtautuu asiaaan nykyään hieman ”daa-meiningillä”, koska vatsaongelmat ovat selkeästi yleistyneet. Ei jotenkaan oteta niitä tosissaan. Valitettavasti.

 8. Moi,

  Oireet kuulostaa samankaltaisilta, joista itse olen kärsinyt ja tuntuvat olevan (muista kommenteistakin päätellen) aika yleisiä Suomessa.
  Omalla kohdalla olen huomannut, että maidon ja viljan jättäminen kokonaan pois ei ole välttämätöntä, kunhan muistaa kohtuuden niissäkin. Juustot ovat vähän hankalia, niitä syön harvemmin, mutta maustamaton jogurtti/rahka sopii hyvin sekä ihan tavallinen maito kahvissa.
  Viljojen kanssa taas yksi sopii ja toinen ei. Täysjyvävehnää siedän kyllä myös, mutta kaura ja hirssi ovat parhaat, syön pääasiassa 100% kauraleipää. Ruis ei sovi. Mysökin olen huomannut perunan aiheuttavan oireita.
  Sitten se sokeri. Olen huomannut, että voin syödä kohtuudella maito- ja viljatuotteita kunhan pidän sokerin minimissä. Myös kuivatut hedelmät , koska ne aiheuttavat usein vatsaoireita.

  Toki jokaisen on syötävä niin kuin itsestä parhaalta tuntuu, enkä nyt väitä, että oma ruokavalioni olisi kaikille hyvä, mutta halusin vain antaa esimerkin, että aina ei välttämättä tarvitse kaikesta luopua kokonaan. :)
  Ja muuten, jos tosiaan kärsit ärtyvästä suolesta, ei raakaravintoa ehkä sinulle suositella. Kypsennetyt ja lämpimät ruoat yleensä sulavat helpommin kuin kypsentämättömät. Tsemppiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta