Tuorepuuroa

Mua kiinnostaa todella paljon raakaravinto. Vatsani vuoksi olen joutunut miettimään ihan liikaakin näitä ravintoasioita ja sen myötä aina kiinnostun kokeilemaan uutta, jos sieltä vaikka löytyisi se sopivin tapa syödä. Raakaravintoa pääasiallisena ravinnonlähteenä en ole koskaan kokeillut mutta kiinnostus olisi suuri. Tuo kuitenkin tarkoittaa siirtymistä kasvisruokaan ja muutenkin todella paljon erikoisempia ruokavalintoja. Siispä yksi syy miksi sitä en ole edes pienellä kokeilujaksolla kokeilemaan lähtenyt, on juurikin sen vaivalloisuus (tai sitten se vaan tuntuu hankalalle?). Olen kuitenkin kuullut kyseisen ravinnon toimivan monille todella hyvin ja jopa kuullut sen auttavan joihinkin sairauksiin merkittävästi. Mua ehkä vaan pelottaa kaikki puutostilat joita voi tulla jos ei syö lihaa… Tiedän, olemassa on erilaisia ravintolisiä mutta imeytyvätkö ne kuitenkaan tarpeeksi hyvin? Lisäksi ei innosta juurikaan tehdä ruokailusta yhtään enää monimutkaisempaa. Homma näistä seikoista huolimatta kiinnostaa ja paljon! Löytyykö täältä raakaravinnolla eläviä? Olisi kiva kuulla miten se on muuttanut elämäänne tai vointianne jos se sitä lienee tehnyt?

Olin taas eilen itku kurkussa himassa kun vatsa on tosiaan viime aikoina taas oireillut aika paljon. En keksi tähän mitään muuta syytä kuin sen, että olen syönyt vapaammin. Maitoa on mennyt juustona alas ja leipääkin tuli sunnuntain brunssilla syötyä. Lisäksi olen lapannut sokeria mm. brunssilla herkkuina ja himassa kuivahedelminä… Joku varmaan nyt miettii, että vainoharhaisuutta ja plaa plaa mutta, kun ei se vaan sitä ole. Jos kärsii vatsan ongelmista tajuaa todella mitä se tarkoittaa. Päätinkin, että nyt on taas ihan pakko kieltää itseltä kaikki maidollinen ja viljallinen, ihan pakko. Myös sokerin syömistä on rajoitettava. 

Nojoo, palataas aiheeseen jolla tämän postauksen aloitin, eli raakaruokaan. Yksi muoto jona olen itse raakaravintoa syönyt on juurikin tuorepuurot. Tykkään todella paljon noista vaikka vatsani ei chian siemeniä kauheasti kestäkään… Välillä se on kuitenkin harvinaista herkkua, annos yön yli jääkaapissa muhinutta chiapuuroa jossa seassa on suomalaisia marjoja, sekä hunajaa. Vitsit, että on hyvää! Tuorepuuroja kannattaa myös maustaa kuten normi puurojakin, eli sekaan vähintäänkin kanelia niin maku on ihan toinen. Itseäni kiinnostaisi seuraavaksi kokeilla jotain omena -kaneli versiota, eli reseptit ovat enemmän kuin tervetulleita ja vielä kaikenlaiset sellaiset! 🙂 Suositteko te tuorepuuroja? 

Marjaisa Chia tuorepuuro

2,5-3 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
3-4 rkl CocoVi chiasiemeniä *saatu
rkl hunajaa
tl kanelia
1 pss suomalaisia pakastemarjoja

Sekoitetaan aineet ja laitetaan ilmatiiviiseen purkkiin. Annetaan muhia yön ylitse ja nautitaan aamulla. Todella ravitseva aamiainen tai vaikka välipala iltapäivään. 🙂

PS. Päivitin eilen illalla taas hieman blogikirppistä, josta ilmoitin blogini Facesivulla. Aina en siis tee uutta postausta pelkän päivityksen vuoksi, joten jos haluat olla ihan reaaliajassa tuon kirppiksen kanssa niin sitten vaan tykkäämään Facebook -sivustani. Täten saat ilmoitukset mahdollisimman nopeaa. 🙂 Äsken lisäsin postaukseen vielä linkit huuto.nettiin jossa mulla on muutama arvokkaampi tuote myynnissä. Nekin kannattaa siis kurkata jos kiinnostaa. 🙂 Päivitettyyn kirppispostaukseen pääset TÄSTÄ. 

Kommentit (22)
  1. Moi,

    Oireet kuulostaa samankaltaisilta, joista itse olen kärsinyt ja tuntuvat olevan (muista kommenteistakin päätellen) aika yleisiä Suomessa.
    Omalla kohdalla olen huomannut, että maidon ja viljan jättäminen kokonaan pois ei ole välttämätöntä, kunhan muistaa kohtuuden niissäkin. Juustot ovat vähän hankalia, niitä syön harvemmin, mutta maustamaton jogurtti/rahka sopii hyvin sekä ihan tavallinen maito kahvissa.
    Viljojen kanssa taas yksi sopii ja toinen ei. Täysjyvävehnää siedän kyllä myös, mutta kaura ja hirssi ovat parhaat, syön pääasiassa 100% kauraleipää. Ruis ei sovi. Mysökin olen huomannut perunan aiheuttavan oireita.
    Sitten se sokeri. Olen huomannut, että voin syödä kohtuudella maito- ja viljatuotteita kunhan pidän sokerin minimissä. Myös kuivatut hedelmät , koska ne aiheuttavat usein vatsaoireita.

    Toki jokaisen on syötävä niin kuin itsestä parhaalta tuntuu, enkä nyt väitä, että oma ruokavalioni olisi kaikille hyvä, mutta halusin vain antaa esimerkin, että aina ei välttämättä tarvitse kaikesta luopua kokonaan. 🙂
    Ja muuten, jos tosiaan kärsit ärtyvästä suolesta, ei raakaravintoa ehkä sinulle suositella. Kypsennetyt ja lämpimät ruoat yleensä sulavat helpommin kuin kypsentämättömät. Tsemppiä!

  2. Heippa! Orhan sulle tehty tähystykset? colonoskopia ja gastroskopia? Lääkärit nimittäin ei voi puhua ärtyneen suolen oireyhtymästä mikäli ei ole tähystetty. Suolisto/vatsa sairaudet näkyvät vain tähystyksissä, verikokeet harvoin kertovat mitään (tai vasta silloin kun tilanne on äärimmäisen paha) Itsellä esimerkiksi endometrioosia, joka aiheuttaa vatsaoireita (tosin erilaisia kuin sinulla), mutta se ei myöskään näy verikokeissa vaan vatsan tähystysleikkaus on sen tutkimisessa välttämätön.
    Pointti siis on se, että mikäli tähystyksiä ei ole tehty (usein lääkärit eivät laita lähetettä koska ”kustantavat” niin paljon) niin ehdottomasti sitten yksityiselle. Tähystämällä nähdään sen suoliston ja mahan oikea tilanne.

    1. Moikka! Ei ole tehty. Sitä jäinkin hieman ihmettelemään… Lääkäri jolla käyn on yksityinen, eli taitaa olla silläkin puolella tuota menoa ettei jakseta hoitaa asioita rahan vuoksi. Perhepiirisssä yhdelle henkilölle on tehty nuo tähystykset ja tuota kautta todettu ärtyvä paksusuoli, mulla on siis kai se sitten vähän niinkuin geeneissä. Ja samoin herkkävatsaisuus…

      Tuo tähystys on kuulemma aivan kamala, joten ehkä senkään vuoksi en ole niin halukas siihen menemään. :O Olen kuitenkin ruokavaliolla saanut vatsani kuntoon mutta ongelma on ollut se etten ole vaan noudattanut tuota ruokavaliota enää täysin kuten kirjoitin… Nojoo, jos tämä ei nyt tästä taas rauhoitu niin ehkä pitää ottaa uusi lääkärikäynti. Tuntuu vaan, että lääkäritkin suhtautuu asiaaan nykyään hieman ”daa-meiningillä”, koska vatsaongelmat ovat selkeästi yleistyneet. Ei jotenkaan oteta niitä tosissaan. Valitettavasti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *