Paha sokeri

Mahtoiko moni törmätä eilen uutiseen jossa erikoislääkäri ihmettelee suomen ruokailutottumuksia? Kyseisessä Iltasanomien uutisessa lääkäri kertoo kuinka tänä päivänä yhä useampi ja useampi tulee vastaanotolle valitellen vatsakipuja tai väsymystä. Kun lääkäri kysyy potilaalta millaiset ruokailutottumukset hänellä on niin sieltä paljastuu, että niitä sipsejä ja karkkeja uppoaa… Hän heittää jutussa mielestäni myös aika nasevan lausahduksen johon ainakin oma huomioni kiinnittyi, eli ”syöttäisitkö sipsejä kissallesi?”  -tai makeisia? Vastaushan on tietenkin ei, koska eläin sairastuu sellaisesta määrästä sokeria tai suolaa. Silti me tosiaan olemme itse valmiita pumppaamaan sitä kehoomme pitkin päivää, mielestäni aika pysäyttävää!

Tänä päivänä sokeria on tungettu vähän kaikkeen. Jengi on väsynyt ja tarvitaan energiaa, joten mistäs muualta sitä saakaan paremmin kuin sokerista. Firmat tunkevat sokeria myös terveysjuttuihin jotta saadaan porukka innostumaan hyvän maun ja ”terveellisyyden” yhdistämisestä. Ihmisiä koukutetaan sokerin käyttämiseen, se on ikäänkuin huumetta. Olen sanonut tämän ennenkin mutta itse boikotoin ihan täysin niitä proteiinirahkoja sun muita jo ihan tuosta periaatteesta, että niissä saattaa hyvin olla sokeria pienen karkkipussin verran. Tuo on mielestäni aika hurjaa! Jengille tehdään helppoja vaihtoehtoja ja niillä sitten koukutetaan ostamaan tuota herkullista mutta ”terveellistä” rahkaa taas seuraavana päivänä pikaevääksi. Kaikki valmisruoathan ovat myös aika kuraa ja ihan suolaisessakin ruoassa on vaikka kuinka paljon sokeria. Eihän sitä ihan heti uskoisi mutta näin se vaan valitettavasti on.

Minä olen aina ollut makean perään, pienestä pitäen. Olen myös ollut taipuvainen sellaiseen koko karkkipussi kerralla syömiseen, eli mitään säästöjä en ole koskaan voinut jättää. Siskoni ja äitini ovat samanlaisia. Meillä on myös suvussa diabetesta, joten verensokerini on aina ollut hieman heittelevä eikä kuten useimmilla muilla ihmisillä. Mua alkaa esimerkiksi todella helposti heikottamaan jos ruokailusta on muutama tunti ja vastaavasti jonkun karkkipussin syötyäni verensokerit ponnahtavat tosi helposti sinne ääripäähän. Noita heikotuksia saattaa tulla ihan vaan vaikka kesken treenin vaikka olisin syönytkin hyvin ennen sitä jne. Tämä on ollut ihan sellainen koko elämäni kestävä juttu ja olen tiedostanut tuon ”puutteellisuuden” kropassani. Siksipä esimerkiksi juuri sokeri on tavallaan itselleni sellainen ”vihollinen” ja nykyäänhän mulla on tietenkin vielä tämä yliherkkä vatsa joka reagoi sokeriin aika mukavasti. Täällä ainakin on siis aika monta hyvää syytä välttää tuota paholaista! Tavallaan olen kyllä sitä mieltä, että ei sokeri sovi kenellekään mutta toiset meistä ovat herkempiä. 

Toisaalta mietin sokerin syöntiä myös opittuna tapana. Jos lapsi esimerkiksi ei saa koskaan makeisia tai muuta sokerista ei hän todennäköisesti tule olemaan sokeririippuvainen. Tietenkin koukuttua voi vanhemmallakin iällä mutta lähtökotaisesti haluaako henkilö joka ei ole lapsenakaan syönyt juurikaan makeaa, niin syödä sitä edes aikuisiällä. Se ei ole opittua niin välttämättä ei? Ehkä tätä voisi testata vaikka niiden mahdollisten omien lapsien kanssa? :) 

Vaikka tässä nyt olen paasuttanut sokerista ja sen myrkyllisyydestä niin olen silti sitä mieltä, että me eletään täällä myös elämästä nauttimista varten. Liian ankara ei saa olla ja herkuttelu on mielestäni täysin sallittua kunhan se ei ole päivittäistä ”ravintoamme”, koska silloin me sairastumme kuten vaikka ne kissat tai koirat. Meillä on kuitenkin henkinen puolemme joka himoitsee aina välillä jotain hyvää, oli se sitten suolaista tai makeaa. 

Itse ainakin kaipaan välillä herkuttelua ja silloin herkkuja myös ostan. Nykyään tuo irtokarkkipussi on vaan vaihtunut kuivahedelmiin ja suklaalla päällystetyihin pähkinöihin. Voi tosin olla etteivät nuo ole sen parempi vaihtoehto mutta ainakin niissä välttää ne väriaineet joita irttarit sisältävät todella paljon. Irtokarkeista voi opetella myös pois ja tosiaan vaihtaa tilalle jotain muuta. Jäätelökin on huomattavasti parempi! Periaatteessa herkuttelupäivän herkkuja tärkeämpää on kuitenkin ihan se päivittäinen sapuska mitä vedämme. Siinä kannattaakin tarkkailla ettei vedä väsyttävää ja lamaannuttavaa piilosokeria turhaan. Itse ainakin aijon tuon uutisen jälkeen jälleen terästää silmäni ja makuaistini, turha sokeri boikottiin! 

Heräsikö teillä jotain aatoksia sokerista? Tai mitä olette mieltä tästä piilosokerimeiningistä? 


On my way

30 vastausta artikkeliin “Paha sokeri”

 1. Mulla oli pienenä kielletty melko pitkälle sokeri, limuja ei ikinä ostettu kotiin, pienen karkkiaskin sai kerran viikossa karkkipäivänä. Teini-ikään päästyäni ja vikkko rahaa saadessani menivät ne aina karkkiin. Tuntu että kun ne oli pienenä kielletty niin niitä vaan teki enemmän ja enemmän mieli. Voi käydä niinkin päin:)

  • Meilläkää ei pienenä syöty ikinä mitää karkkeja tai juotu koskaan limuja, mut sit ku alko saada omaa rahaa, nii karkkiinhan ne meni haha :D Himot vaa ylty (no ei kai :D).

  • Haha, joo noin siinä saattaa käydä. Toivotaan, että ne vanhemmiten vähän helpottaisi… ;)

 2. Mä olen sitä mieltä, että usein tää sokerikeskustelu käydään vähän väärien ihmisten kanssa. Siitä jauhaa ihmiset, jotka jo valmiiksi urheilevat ja syövät suht terveellisesti, kun keskustelua pitäisi käydä niiden ihmisten kesken, jotka oikeasti vetävät sipsiä aamupalaksi ja karkkia kaksin käsin päivittäin. Todellisuudessa sokeri on vain hiilihydraatti ja jos mietit esim. urheilevaa, nuorta ihmistä jolle on iskostunut sokerin ja hiilihydraatin pelko, ei välttämättä saa edes tarpeeksi hiilaria ruoastaan tämän pelon ja ylivälttelyn vuoksi. Ja siis nyt en puhu siitä että pitäis vetää pussi karkkia päivässä, mutta ei se nyt katastrofi voi olla missään määrin jos päivittäin syö hedelmän pari tms.
  Ja tosta sun kuivahedelmähimosta tuli mieleen, et monesta tuutista tulee reseptejä raakakakkuihin ja muihin ”terveellisiin” herkkuihin eikä käy juuri mielessä että niissä on usein enemmän kaloreita ja rasvaa kun siinä herkussa, mitä ”oikeasti” tekis mieli ;)

  • Joo näin on. Mutta juttahan puhuikin siitä sokerista ja kuinka epäterveellistä ja koukuttavaa se on. Missään ei ollu mainintaa että olisi kevyempää syödä hedelmiä ja pähkinöitä suklaalla kuorrutettuna vaan pointti se että niissä on ”pikkasen” vähemmän sokeria ja väriaineita yms muita myrkkyjä kuin irtokarkeissa….

  • Ymmärrän mitä tarkoitat, mutta jos miettii useimpaa ”sokerikoukkuista” niin se koukku on ihan puhtaasti tapa. Ja kuten tuossa sanoinkin, niin joo, ei oo ”terveellistä” (mitä ikinä se onkaan) vetää päivittän kaksin käsin karkkia (vaikka saiski mahdutettua kalorirajoihin sun muihin makrojakaumiin) mutta sokeri on rajusti yksinkertaistettuna ihan vaan hiilihydraatti eikä mikään pelottava mörkö. Vedin muuten äkkiseltään haun kuivattu ananas (aika tyypillinen kuivattu hedelmä) VS. nallekarkki, nallekarkissa 59g sokeria/100g, kuivatussa ananaksessa 67.5g sokeria/100g.

  • Ensinnäkin, ekalle anonyymille mistäs sinä voit tietää millaiset henkilöt blogiani lukee? Varmaan aika kirjavaa sakkia eivätkä kaikki oletettavasti elä terveellisesti. :) Kyllä, sokeri on hiilihydraatti ja missään en sanonut, ettei muka hedelmiä voisi syödä. Olisi ehkä pitänyt mainita VALKOINEN sokeri, joka on se meille pahin sokeri. Esimerkiksi sokereitahan on hyvän laatuisiakin. Ja hedelmiä voi todella syödä, niissähän on hedelmäsokeria. Ja en nyt taaskaan tarkoittanut tätä kärjistettynä eli, että kaikkea sokeria pitäisi välttää. Puhuin lähinnä piilosokerista jota on valmisruoissa ja herkuissa. Moni saattaa kärsiä väsymyksestä jonka taustalla saattaa juuri olla ylimalkainen sokerin syönti vaikka luulee syövänsä terveellisesti.

   Ja ööh, raakakakut ainakin tehdään puhtaista aineista. Minä en ainakaan laske kaloreita ja toivon mukaan et sinäkään. :) Rasvaa saa ja pitääkin syödä, elikkäs ihan avocadoja ja öljyjä vaan kehiin. Raakakakuissa on useimmiten kookosöljyä mikä on todellakin hyvä rasvanlähde eikä missään nimessä huonoksi meille. Sitä huonoa rasvaa on se kova rasva jota on esimerkiksi pizzoissa ja sipseissä. En kyllä tiedä mikä osa sinun mielestäsi raakakakuissa on huonoa? Nehän tehdään täysin hyvistä raaka-aineista. Tietty taateleissa on vähän sokeria mutta raakakakkujenkaan idea ei varmaan ole niiden päivittäinen vetäminen… Sen sijaan kaiken maailman Profeeleja on tarkoitus vetää välipalana joka päivä. :)

  • Joku tämän maan ruokavaliossa vaan mättää, kun jengia lappaa lääkärissä edellä mainittujen oireiden vuoksi. Minä itse ainakin kyseenalaistan nykyään todella paljon kaupasta ostettavaa ruokaa ja en suosi enää juuri mitään valmiita paketteja… Kirjoitin viime viikolla siitäkin kuinka oloni on muuttunut sen ajan, kun söin paljon valmisruokia. Virkeystilassa on tapahtunut ihan järjetön muutos ja tämä on vaan fakta jonka haluaisin, että jokainen tiedostaa.

   Ja tosiaan, sokeri on hiilihydraatti mutta sitä kannattaa kuitenkin nauttia hyvässä muodossa tai hyvien lähteiden kautta. Kuivahedelmissä on tosiaan paljon sokeria ja siksi en niitä nautikaan joka päivä. Mulle kuitenkin kuivahedelmät on parempi vaihtoehto jos verrataan väriainepommi irtokarkkeihin. Vaikka niissä olisi sokeria harvemmin niissä on väriaineita.

  • Ohhoh… Nyt suosittelen kyllä melkein tsekkaamaan vähän faktoja. Ensinnäkin, okei, uskon, että sun blogia lukee ihmiset jotka ovat kiinnostuneita samoista aiheista joista kirjoitat ja samantyylisestä elämäntavasta josta annat viitteitä täällä. Ja kun puhut että ”valkoinen” sokeri (nk. ”nopa sokeri) on pahasta, miten niin, riippuu tilanteesta. Esim treenin jälkeen on hyvä saada nopeita sokereita elimistöön hitaiden sijasta. Raakakakuista, mitä ovat nämä ”puhtaat” raaka-aineet, ruoka on hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja eri suhteessa. Laskenko kaloreita? Tietty! Mistä muuten tietäisin kuinka paljon ravintoa saan kehooni, en grammalleen, mutta suunnilleen. Ei se ole mikään syömishäiriön merkki mitä ollaan annettu ymmärtää. Rasvasta, kannattanee nyt vähän tutkia, tämä kova rasva myytti on murrettu aika monella taholla… Sun kommenteissa ilmenee just se mistä ite ainakin ärsyynnyn, moni vaan sokeana uskoo kaiken mitä joku iltalehti tai dailymail syyntää, välillä kannattaa oikeasti kyseenalaistaa asioita. Miksi jättää tiettyjä ruoka-aineita pois jos niistä tykkää, etenkin kun ei ole ”pakko”? Tietty olen samaa mieltä siitä että ”aito” ruoka on parempaa ihan vain siksikin että se on nimenomaan sitä aitoa ruokaa jota keho kaipaa ja helposti välttyy makeanhimoltakin kun panostaa siihen ruokapuoleen.

  • Hahah, no mä en kyllä tuota usko. :) Mä kirjoitan aika paljon muustakin kuin terveysjutuista tai treeneistä, itseasiassa kirjoitan aika vähän niistä nykyään joten täällä on varmasti henkilöitä joille esim. se Saarioisten keitto on ihan arkipäivää. ;) Niin ja mikä yllättävin tieto, mun blogin kävijöistä 50 pinnaa on miehiä jotka eivät ainakaan salettiin jokainen treenaile. :D

   Me perustetaan aika eri juttuihin ruokavaliomme. Mä en meinaan laske kaloreita tai makroja enkä muutakaan. Pyrin kuitenkin syömään puhtaasti ja terveellisesti. :) Mulle kehon toiminta ei ole matematiikkaa vaan tykkään myös nauttia siitä mitä syön. Esim avocadohan on aikamoinen kaloripommi mutta miten paljon hyvää rasvaa se sisältääkään… :) Mä tosiaan hain tällä tekstillä sitä, että kannattaa välttää piilosokeria juuri vaikka niissä valmisruoissa ja tehdä ruokansa itse. Sulla on selkeästi oma ruokailu kohdillaan ja saat mun puolesta syödä sokeria niin paljon kuin haluat ja niitä ruokia joista pidät. Ymmärsit tämän jotenkin kovin hassusti… Mä en usko mitään lehtijuttuja vaan ihan itsekin asiaa olen joutunut tutkimaan näitä juttuja aika paljon vatsani vuoksi. Huomaan sokerin vaikutukset mahassa aika nopeaa ja oikeastaan sen perusteella mikä on itselleni se sopivin ruokavalio olen löytänyt hyvän ja mukavan tavan syödä.

  • Nyt Jutta puhut ihan mitä sattuu:

   Ensinnäkin kookosöljy on kovaa, eli huonoa rasvaa vaikka muuta kaikenmaailman ”asiantuntijat” väittävät. Kovan rasvan tunnistaa siitä, että se on huoneenlämmössä kiinteässä muodossa.

   Toiseksi on tavallaan hölmöä ajatella kuivahedelmien olevan suoraan parempia kuin karkit. Kuten joku jo totesikin, kuivahedelmät sisältävät usein jopa enemmän sokeria kuin karamellit. Ja se on aivan sitä samaa sokeria kuin karkeissakin. Sokeri on sokeri. Kuivahedelmät sisältävät usein myös erilaisia rikkiyhdisteitä, joten puhtaita nekään eivät ole.

  • Kukin ajatelkoon kookosrasvasta mitä tykkää. Meillä käytetään kookosöljyä paistamiseen ja leivontaan. :) Huoh, johan kirjoitin, että niissä on kyllä sokeria. :D Eli en väittänyt niiden olevan huomattavasti parempia mutta kyllä veikkaisin kuitenkin sivuuttavan irtsikat mennen tullen. Eli puhtaiksi en ole väittänyt. :)

 3. Rahkoista tuli mieleen, että Skyr-rahkoissa ei ole lisättyä sokeria (paitsi mansikka ja mustikka, jostain ihmeellisestä syystä).Toki niistä löytyy sitten makeutusaineista, enkä tiedä ovatko ne sitten yhtään sen parempia.
  Luin myös tuon Ilta-Sanomien jutun, josta jälleen huomaa lääkäreiden/tutkijoiden ja yleisestikin terveydenhuollon ammattilaisten mielipide-erot, esimerkiksi tässä ”uutisessa” mistä ihminen saa maidon parhaat ravintoaineet. Erikoislääkäri sanoo, että juustosta ja tutkijan mielestä taas rasvaton maito. Ja juuri kun luulin lukeneeni, että rasvaton maito on niin kemiallisesti tuotettua, ettei sitä kannattaisi ainakaan juoda. Pointtina siis se, että kaikkien lääkäreidenkään mielipiteisiin ei aina kannata sokeasti luottaa.

  • Toinen asia mihin en enää koske on makeutusaineet. Vedin useamman vuoden paljon light-tuotteita (silloin kun ne olivat ”pinnalla”) ja nykyään mun vatsa on suoraan sanoen ihan paska. Uskon niin vahvasti, että nuo ovat vaikuttaneet asiaan. En siis suosittele kenellekään niiden syöntiä… Ja olen kuullut, että niillä jopa lihotetaan sikoja (olikohan tyyliin aspartaamilla), hyi hyi ja hyi.

   Eikä tietenkään, ei. Jokainen kokeilee ruokavalioita ja löytää sieltä omansa. Minä vaan olen kokenut itse tuon piilosokerin ja sokerin vaikutuksen. Se väsyttää, lamaannuttaa jne. Toki sokeria saa impata niin paljon kuin haluaa jos sen kokee hyväksi itselleen. Mä ainakaan en ole näin kokenut (kuten aikaisemmissa kommenteissa kirjoitin) ja mietin lähinnä sitä jos moni ihminen miettii miksi väsyttää tai aivot ei pelaa niin löytyisik vaikutus juuri syödystä Saarioisten kanakeitosta? :)

  • Hmm, hassua. olet nyt parissa viime kommentissa sanonut että ”olin aina huonovointinen kun söin sitä sitä ja sitä se on sen ja sen ruoka-aineen syy nyt elämäni on parempaa” ensin valmisruoka ja sitten makeutusaineet.. niin ja sokeri tietysti pahiksista pahin.

  • Juu, mulla on super herkkä/ärtynyt vatsa. Todettu on kuitenkin, että makeutusaineet, sokeri, maito ja useat viljat aiheuttavat mulla vatsaongelmia. Jäljelle jää kuitenkin onneksi paljon vaihtoehtoja! ;)

   Tätäkään ei nyt siis ollut tarkoitettu sellaiseksi ettei sokeria saisi yhtään syödä, ihmiset vaan aina haluaa kääntää tekstin kirjoittajaa vastaan… :) Ja siis valmisruoat sisältää sitä sokeria, eli eipä ihme että onkin reagoinut. Ravitsemusterapeuttihan laittoi mut täysin sokerittomalle neljäksi viikoksi ja voin sanoa ettei vatsa ole voinut yhtä hyvin aikoihin. Tuohon kuului myös gluteenin ja maidon välttäminen.

   Mutta joo, ne jotka on kärsineet vatsaongelmista ei kyllä varmasti naureskele tai laita niitä luulotaudin piikkiin. Mäkin mielelläni söisin mitä vaan, usko pois. :)

  • Lihotetaan sikoja, hui :o Itsekin kyllä vältän light-tuotteita keinotekoisuuden vuoksi, mutta myös ihan rehellisesti siksi, että normituotteet ovat vaan niin paljon paremman makuisia. Ostin viikonloppuna vahingossa light-mozzarellaa, ja mitä kumia se olikaan! Meni muuten hyvä pitsa vähän pilalle.

   Entinen työkaverini söi aina lounaalla valmisruokia ja valitti, kun iltapäivällä oli niin väsynyt olo. Myös miesystäväni söi erittäin paljon valmisruokia ennen kuin muutimme tavarat saman katon alle, ja hän rupesi syömään minun tekemiä normiruokia. Eikä aikaakaan kun hänen väsymys kaikkosi ja myös paino putosi muutaman kilon. Kyllä piilosokereilla on siis selkeitä vaikutuksia, mutta onneksi kaikesta ei kuitenkaan tarvitse kieltäytyä :)

  • Jep, näin olen kuullut… Makeutusaineissahan on tavallaan se meksnismi, että ne kuulemma lisäävät makeanhimoa. :(

   Ja joo, vaikutusta kyllä on. Muutenkin valmisruoissa on aika paljon kaikkea shaissea ja pieni määrä vain oikeita ravinteita. Ja ei tietenkään, välillä on lupa ja syy herkutella. :)

 4. Mulle pienenä tuputettiin sokeria kaksin käsin! :-D Pidin herkkulakon eli en syönyt mitään sokerista 9kk. Nyt olen alkanut vähän rikkoa sitä: isänpäivänä otin ehkä noin 20ml jäätelöä ja puolikkaan digestiven ja se riitti! :-D toissaviikonloppuna söinkin oikein kunnon överit: 1/2 twix, suffelipatukka, raakasuklaapatukka, pari joulukonvehtia ja sokeritonta suklaata n. 100g. Olo oli sen mukainen! Nyt kävin itsenäisyyspäiväksi ostamassa hiukan karssuja – yksi jokaista laatua jota halusin. Pussin pohja ei edes peittynyt ja tiesin jo nyt et otin liikaa, en tuu syömään näitä kaikkia koska en enää kaipaa sokerimättöjä ja sitä tönkköä oloa. Muutama karkki riittää mulle! :-) Pelottaa mun veljen puolesta, hän syö sokeria kilokaupalla – sokerijugurtteja päivästä toiseen, aina kun on tarjolla niin herkkuja naamaan, iso kasa hilloa puuron päällä, mehuja janoon… :-/

  • Joo, mahtavaa, että olet päässyt koukusta eroon! Monilla se vaatii pidempi aikaisen lakon… Mulla taas lakot eivät toimi vaan ennemmin rento ote jolloin syön herkkuja silloin, kun mieli tekee. Ja jostain syystä makeanhimo on tosiaan vähentynyt kun en enää pidä selkeitä karkkipäiviä tai syö pussia karkkia kerralla. :)

 5. Mä oon ollu sokerikoukussa ja syönyt päivittäin karkkia ja limuja. Nykyään syön karkkia noin yhtenä päivänä viikossa ja oikeastaan ei tee ees mieli vaikka syönkin :D tai tottakai se maistuu hyvälle ja tykkään niitä syödä,mutta tuntuu ettei enää oo sellasta järjetöntä himoa. En myöskään syö sokeroituja rahkoja/jogurtteja ym.

  Oon aina ajatellut,että lapsilleni en tulevaisuudessa syötä karkkia,mutta kuten joku aiemmin kommentoikin voi siinä taas käydä päinvastoin. Vanhempana niillä onkin kauhea himo makeaan,koska ei oo lapsena ikinä saanut karkkia :D
  Tosin muistelisin,että oon jostain lukenut makeanhimon olevan ihmisillä luonnostaan,kun taas suolasen ruuan himoitseminen on itseopittua,tiedä sitten. :)

  • Joo kyl se vähenee, kun vähentää määrää tai kertoja. Monesti toi karkkipäiväkin on semmonen tapa ja karkkia tekee lauantaina mieli kerta siihen on tottunut. Toi on yksi syy miksi en itse halua olla riippuvainen noista herkkupäivistä… Syö aina välillä ja vaikka söisi useamman kerran viikossa mutta pieniä määriä on sekin ihan toimiva. Fiiliksen mukaan! :)

   Aah, mä taas oon kuullut, että jos äiti herkuttelee paljon raskaana niin lapsestakin tulee sokerille perso. Menee verenkierron mukana lapseen ja hänelle tulee luontainen makeanhimo. Tiedä sitten?

   Ja toikin voi pitää paikan. Toimi mulla ainakin alkoholin suhteen juuri noin… Kun se kiellettiin halusi sitä jossain vaiheessa kiskoa kaksin käsin.

 6. Piilosokeri on tietty huono juttu enkä ees kauheen usein jaksa tutkia tuotteiden selostuksia minkä verran mitäkin ainesosia siinä on. Mutta se lääkärin kommentti sipsien syöttämisestä kissalle oli kyllä mun mielestä vähän typerä. Kai nyt ihmiset muutenkin ymmärtää, että sipsit ja karkit on epäterveellisiä. Ehkei kaikki osaa yhdistää niitä mahakipuihin, mutta silti… Anyways, mua se artikkeli ei sen enempää liikuttanu suuntaan tai toiseen, aion edelleen sillon tällön nauttia karkkia sun muuta makeeta, koska kuten sanoit, ”me eletään täällä myös elämästä nauttimista varten”. Tiedä sitten onko mun äiti raskausaikana herkutellu paljon, koska mulla tuntuu olevan luontainen makeanhimo :D

  • No ilmeisesti aika iso osa varmaan ymmärtää mutta kuinka moni soveltaa arkeen? Jotenkin hassua miten jengi aattelee naiivisti että kyllä täällä ihmiset tietää ja ettei ”rautalangasta” tarvii vääntää… Kun nimenomaan täällä on aika paljon ylipainoisia ja ihan päivittäin herkkuja puputtavaa jengiä. Ja heille tuollaiset vertauskuvat ovat paikallaan. Tietenkin minä tiesin asian mutta mahtavaa, että osa lääkäreistä vaan täräyttää totuuden ilmoille. ;) Ja ei varmasti osaa yhdistää! Kuten ei valmisruokiakaan…

   Ja tietenkin, elämästä pitää tosiaan kuten mäkin sanoin. :) Niin, en tiedä. Jätetään arvailuiksi vaan… :)

 7. Musta on kivaa että jaat täällä nimenomaan omia kokemuksia terveydestä/ruokavaliosta! Itse olen myös karsinut ruokavaliostani sellaisia tutteita joista itselleni tulee huono olo(light-tuotteet,einekset,valkoinen sokeri).
  Ja sen myös olen huomannut, että vaikka vetäisin hedelmiä kuinka paljon tahansa, en ole koskaan saanut niin huonoa oloa/väsymystä niistä kuin mitä saatan helposti saada puolikkaasta karkkipussista. Joten kyllä sillä sokerin laadulla ja lähteellä on ainakin itselleni merkitystä.
  Harmi että ihmiset kommentoi noin kärkkäästi sun blogitekstejä:( sitähän varten sä kirjottelet näitä että voisit mahdollisesti jakaa myös meille vinkkejä hyvän olon saavuttamiseen :) jos jotakuta epäilyttää nää ”terveysvinkit” niin eihän niiden ole pakko niitä itse noudattaa. Ja eriasiahan se olis jos olisit joku ravitsemusterapeutti, nimittäin silloin kannattaisi olla 100% varma siitä mitä vinkkejä muille jakelee.
  Jatka vaan samaan malliin, äläkä ota turhaa stressii siitä mitä me muut ajatellaan!:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta