Hurahtanut hamppuun

Otsikko sattaapi hieman hämätä, nimittäin tällä kertaa puhutaan ihan superfood hampusta. 😉 Kuoritut hampunsiemenet ovat ehkä yksi pitkäaikaisimmista superfood suosikeistani ja käytän niitä päivittäisessä ruokavaliossani. Ehkä se miksi alkujaan niihin koukutuin oli juurikin näiden siementen monikäyttöisyys ja maku. Joku ehkä sanoo, että pahoja mutta minä tykkään! Voin syödä noita ihan jopa pelkästäänkin. 🙂 Eniten siemeniä tulee kuitenkin ripoteltua salaatteihin, etenkin kanan päälle ja heitettyä smoothien sekaan. Kokonaisuudessaan hamppua menee lähes päivittäin useampi ruokalusikallinen mutta aikuisenhan on mahdollisuus käyttää sitä jopa 50-70 g/vrk. 

No miksi sitten käytän hamppua? Ensinnäkin, hampunsiemenet ovat todella ravinnetiheitä ja monipuolisia.  Ne ovat erinomainen proteiininlähde (sisältää 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa ja 12 muuta aminohappoa) ja, koska siemenet ovat sellaisenaan nautittavia on niissä tallella kaikki arvokkaat ravintoaineet. Kuumennushan monesti tuhoaa osan ravinteista ja täten terveellinenkin ruoka saattaa menettää huimasti terveellisyyttään. Yli 65 % hampunsiemenen proteiineista on loistavasti imeytyvää edestiiniä ja 35 % albumiinia joka sekin imeytyy kehoomme erinomaisesti. Itse en tosiaan pääsääntöisesti käytä maitotuotteita, joten prodea haetaan meillä ihan muualta kuin sieltä rahka -tai raejuustopurkista. 🙂 Yksi lähde on siis juurikin nämä siemenet. Myös omega 3 -ja 6 rasvahapot ovat hienosti edustettuna kyseisessä tuotteessa. Niiden suhde on hampunsiemenissä täydellinen, eli 1:3-1:4. (Lähde)

Mites sitten ne vaikutukset, olenko havainnut niitä? Eli ensinnäkin syön aika montaa superfoodia ja lisäravinnetta, joten niitä selkeitä vaikutuksia on aika hankala arvioida. Mutta kuten taannoin kirjoitin, superfoodien aloittamisen jälkeen olen ollut huomattavasti virkeämpi ja en enää ole kaivannut päiväunia työpäivän päätteeksi tai ”sammahdellut” työpäivän aikanakaan. Lisäksi iho, kynnet ja tukka voivat tällä hetkellä aika mukavasti, joten varmasti kaikkien ravintoaineiden yhtenäinen käyttö takaa sellaisen hyvän kokonaispaketin. Itse ainakin uskon vahvasti siihen, että olemme mitä syömme. Ei pelkästään ulkoisesti vaan myös sisäisestikin. 🙂 Meikäläisen aamupirtelö on nykyään aikamoinen ”jauhopommi”, hahah. Lisään sinne jo varmaan kymmenestä eri pussukasta kaikkea. 😀 No mutta itse uskon vahvasti luontaistuotteisiin ja superfoodeihin ja siihen, että niiden käytöllä on vaikutusta. 

Käyttääkö moni teistä hampunsiemeniä? Reseptivinkit ovat aina tervetulleita!

Kommentit (12)
  1. Olis kiva lukea postaus millaisia pirtelöitä teet? 🙂 mä oon niin huono miettimään mitä niihin laittas. 😀
    Mä kans liputan näiden hampun siementen puolesta, juuri äsken tuli syötyäkin luonnonjugurtin ja omenapaistoksen kera. 🙂

    1. Joo, jonkun verran smoothie-ohjeita olen laitellut mutta eipä niitä koskaan ole liikaa. 🙂 Eli latetaas taas korvan taakse! 😉
      Ja kyllä, herkkua ovat ja mikä parasta, niin ravinnerikkaita.

  2. Ilana Johansson
    9.12.2014, 19:45

    Mie oon syöny noita monta vuotta! Ihan lemppareita. 🙂 Smoothieen sekoitettuna, suoraan pussista telkkaria katsoessa, lenkin jälkeen, töissä välipalan lisukkeena… Nam! =)

    1. Joo, sanos muuta. Oikeaa herkkua ovat. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *