Missä moraali?

Nyt on pakko avautua. Viime aikoina tv on alkanut tuottamaan yhä enenevissä määrin mitä eriskummallisempia ohjelmia. Ihan vastikään alkoi ”Ensitreffit alttarilla” ja nyt promotaan siitä kuinka kohta läjä varattuja tyyppejä suuntaa saarelle sinkkujen vikiteltäväksi sarjassa ”Temptation Island Suomi”. Siis ihan oikeasti?! Tietenkin se kertoo paljon ihmisistä jotka tällaisiin ottavat osaa mutta mietin oikeasti myös näiden konseptien luojia? Ilmeisesti on ideat vähissä tai sitten Suomen kansaa vaivaa joku ihme kansantauti jos tällainen p*ska koetaan viihdyttävänä. Vai olenko mä tylsä ja vanhanaikainen?

Itse omaan korkean moraalin. Aikanaan moraalini kävi pohjalukemissa ja en arvostanut enää avioliittoa tai ylipäänsä suhteita. Perimmäisin syy taisi olla se, etten enää arvostanut itseäni. Tuo oli henkilökohtaisesti minulle aikaa johon en haluaisi enää ikinä palata enkä mielelläni edes sitä muistele. Vaikka joskus arvomaailmani romuttuikin, on siellä sisimmässäni aina ollut ne arvot hyvin vahvasti juurrutettuna. Olen saanut kasvatuksen joka on korostanut rehellisyyden, oikeinmukaisuuden, luottamuksen ja pysyvien arvojen vaalimista. Ihmissuhteet eivät ole vaihtokauppaa ja toista ihmistä ei käytetä hyväksi. Arvostan myös ns. vanhan kansan meininkiä ja olen monissa asioissa juurikin vanhanaikainen, oma arvomaailmani sotii tämän ajan arvomaailmaa vastaan. Mulle esimerkiksi avioliitto on pyhä. Se ei ole mikään vitsi jossa kaksi tuntematonta ryntää alttarille. Avioliitto perustuu syvään rakkauteen ja kiintymykseen. Siinä syyt joiden vuoksi itse olin hyvin järkyttynyt kyseisestä ”tavataan alttarilla” -konseptista ja noh, varmaan tämän toisen ohjelman hämmästelyyn ei liioin tarvitse syitä ladella… Ihan kuin parisuhteet eivät joutuisi monilla koetukselle jo täällä arkisissakin ympyröissä?!

IMG_9253-001

Ilmeisesti ihmissuhteet eivät nykypäivänä enää lukeudu niihin asioihin, joita arvostetaan. Esimerkiksi parisuhteen alkuhuumaan kaikotessa suurinosa suhteista kaatuu, koska ei vaan jakseta panostaa tai antaa itsestään yhtään mitään. Mielestäni nykyään erotaan aivan liian helposti! Ennen vanhaan suhde oli ihan erilaisessa arvostuksessa ja, kun mentiin naimisiin mentiin periaatteella ”hautaan saakka”. Tietenkin silloinkin on ollut pettämistä mutta pääpiirteittäin maailma on ollut niin erilainen. Tänä päivänä arvostetaan nopeita arvoja, omaa mielihyvää ja fyysisyyttä. Musta tuntuu, että kaiken ulkoisen hössötyksen ohessa se sisin jää niin usein huomiotta. Muistan, kun olin pieni niin äitini sanoi mulle aina, että ole erilainen ja älä tee kuten muut. Siksipä sainkin todella paljon rohkeutta olla oikeasti sitä mieltä kuin halusin olla, enkä mennyt valtavirran mukana. En itseasiassa tee sitä vielä tänä päivänäkään vaan haluan rohkeasti olla sitä mieltä kuin olen. Joillekin nämä uudet televisio -ohjelmat ovat hyvää viihdettä mutta minulle ne ovat kauhistus. Jos viihteen taso on mennyt tuollaiseksi niin mielestäni samantien voitaisiin lopettaa koko realityn tuottaminen.

Millaisia ajatuksia teillä herää kyseisestä aiheesta? Olisi mukava kuulla olenko täällä yksin aatosteni kanssa?!

On my way

50 vastausta artikkeliin “Missä moraali?”

 1. Katsoin just ruuanlaitoin lomassa tuon Ensitreffit alttarilla ja täytyy sanoa ettei varmaan tule seurattua sarjaa jatkossa. Ihan mielenkiinnosta katsoin tuon ensimmäisenkin jakson koska kuulostaahan tuo nyt ihan älyttömältä idealta. Mutta siihen on menty että näiden ohjelmien pitää olla koko ajan shokeeraavampia. Oon kyllä ihan samaa mieltä siitä että jossain vaiheessa tulee hyvän maun raja vastaan, toisilla ennemmin ja toisilla myöhemmin. Myös tuo Temptation Island Suomi pomppasi verkkokalvoilleni tänään ja ensimmäinen ajatukseni oli etten IKINÄ lähtisi tuollaiseen mukaan.

  Meillä on häät tulossa ensi kesänä ja siihenkin liittyen näitä juttuja on tullut mietittyä.. Juttelin myös töissä vanhemman kollegan kanssa aiheesta ja hän sanoi että silloin kun hän oli mun ikäinen niin oli aika ennenkuulumatonta että on alle 30 ja avioero takana. Nyt kun miettii sellaisia tapauksia niin tulee mieleen useampia. Toki joihinkin eroihin on varmasti hyvät syyt mutta tosi paljon kuulee ja näkee sitä että erotaan kun ei ole enää kivaa. Eihän missään parisuhteessa aina ole kivaa vaan se vaatii nimenomaan sitä tahtomista. Missään nimessä en ole sitä mieltä että avioliittoa pitäisi jatkaa jos toinen vaikka pettää, on väkivaltainen tai on muuten jotain oikeita ongelmia. Mutta monet, varsinkin nuoret, menevät nykyään naimisiin ja ero on vireillä jo vuoden-parin päästä. Ei ymmärretä että se TAHDON tarkoittaa myötä- ja vastoinkäymisissä elämän loppuun saakka. Taannoin kun tasa-arvoinen avioliittolaki oli päällimmäinen puheenaihe moni perusteli kielteistä kantaansa sillä että se alentaa avioliittoinstituution arvoa. Mun mielestä sitä arvoa alentaa se että ei ymmärretä mitä se avioliitto tarkoittaa vaan mennään naimisiin koska halutaan pitää ihanat häät ja erotaan kun arki tulee vastaan ja alkuhuuma loppuu.

  • Kyllä, täysin samaa mieltä. Kun otsikon näin netissä piti ihan hieraista silmiä pari kertaa… Siis miten voi enää karseampaa realityjuonta keksiä? Ihan salettiin ohjelmaan oli vielä hurja tunku…

   Ja näinpä. Meidän ikäpolvi eroaa samantien, kun tulee ensimmäinen vastoinkäyminen. Avioliitto on niin iso lupaus, että naimisiin ei pidä mennä vaan sen sormuksen ja mekon takia… Siksi itse suosittelisin ihmisiä tuntemaan sen puolison läpikotaisin ennen kuin astelee alttarille. Nykyään eroaminen on varmaan vaan niin helppoa ja trendikästä. Etenkin pääkaupunkiseudulla vallitsee sinkkukulttuuri ja täällä ei ole mitenkään outoa olla vaikka eronnut yh. Niin kurjaa. Toivoisin niin paljon, että ihmiset jaksaisivat yrittää! Ei se vaihtamalla parane.

 2. Onhan tuo tv-viihde mennyt ihan älyttömyyksiin.. Kaikkea hullumpaa vaan keksitään. Muistampa muuten sutkin aikojen alusta yhdestä tv-hömppä ohjelmasta ;D

  • Joo olihan siinä unelmien poikamiehessäkin pohjimmainen idea että lopussa poikamies valitsee kahdesta ja kosii (ei kyllä välttämättä) toista neitoa lyhyen tuntemisen jälkeen. Toisaalta ohjelmassa kaikki sinkkuja ja ketään ei pakoteta kosimaan ketään että sinällään ihan ok.

  • Juu no en todellakaan puolustele sitä ohjelmaa. Oli yksi turhimmista jutuista mutta tulipahan koettua. Ja Leena, ei siinä todellakaan ollut pointtina kosiminen. :D Siinähän kaikki olivat sinkkuja ja lähtivät tavoittelemaan vapaata miestä. Todella turhanpäiväistä mutta ei sitä voi verrata mitenkään näihin kahteen mainitsemaani sarjaan. Ihan eri maata vaikka hömppää onkin.

 3. Mä nauroin just töissä, että kai mä olen tullu vanhaksi kun mua tv ohjelmat järkyttää :D eli olen täysin samoilla linjoilla sun kanssa!

 4. En voisi olla enempää samaa mieltä sun kanssa! Oon kakskymppinen mutta tunnen itseni välillä mummeliksi joka ajattelee kamalan konservatiivisesti ihmissuhteista.
  Totuus mielestäni kuitenkin on, että ihmissuhteet ihan ystävyyssuhteesta parisuhteeseen tarvitsisivat nykyään enemmän arvoa. Olen niin kyllästynyt siihen, että erotaan, kun ei ole vain enää ”kivaa”. Parisuhteessa pitää työskennellä, välillä vihata että voi rakastaa, välillä madella viikkotolkulla arkea etanan lailla eteenpäin…ja sitten taas rakastua uudelleen. Enemmänkin rakastaa. Ihmiset odottavat hirveää himoa ja rakastumista ensisilmäyksellä, ettei yksinkertainen rakastava kiintymys enää merkitse.

  Ja se on väärin. Joka ikinen joka on joskus tullut jätetyksi tällaisesti lapsellisesta syystä (että alkuhuuma meni jo), tietävät, miksi niin ei pidä tehdä.

  Nyt taisi mennä kommenttini hiukan aiheen vierestä :D Halusin kuitenkin ilmaista että täälläkin on tämmöinen moraalimummeli joka tahtoo lupausten kestävän, jos niitä oikeasti tehdään.

  • Kommentissasi oli mielettömästi pointtia! En voi muuta kuin nyökkäillä. Juurikin se arvostuksen puute puuttuu mikä on todella surullista. Ihan kuin ihmiset olisivat toisilleen jotain kauppatavaraa. Tottakai pitkässä suhteessa tulee monenlaisia vaiheita ja jos sitä arkea alkuun pelästyy niin ei se pois juokseminen mitään auta. Sama tilanne on edessä heti seuraavassa ihmissuhteessa. Itsekin pelkäsin alkuun todella paljon sitä suhteen arkipäiväistymistä mutta loppupeleissä se arkihan voi monesti olla ihan parasta! Toisen läheisyys siinä sohvalla kymppiuutisia katsoessa, juoksukaverina tai ihan vaan kauppareissulla. Vastoinkäymisiä tulee mutta niihin asennoituminen ei pidä olla hanskat tiskiin meiningillä.

   Musta tuntuu, että aika moni ihminen hyppii suhteesta toiseen. Ehkä itsellä on tämä asenne siksi, koska tiedän pärjääväni hyvin itsekin eikä mun tarvitse olla kenenkään kanssa vaan siksi, että on joku. Olen siksi toisen kanssa, että haluan sitä koko sydämestäni.

   Kiitos sinulle vielä kommentistasi ja ihanaa loppuviikkoa! :)

 5. Siis apua, just noin puoli tuntia sitten paasasin miehelle tismalleen samasta asiasta! :D

  Katsoin Ensitreffit alttarilla, ja katson varmaan huomennakin, sillä osallistujat olivat minusta ihan mukavan ja täysipäisen oloisia. Sen sijaan ohjelman konsepti ei sovi mun avioliittokäsitykseen, ja halventaa avioliittoa todella paljon. Vaikka kyseessä ei kirkkohäät olekaan, niin avioliittolupaus ei koskaan ole noin kevytmielinen asia.

  Mutta sitten tää Viettelysten saari, huhhuh!! Voisin kuvitella, että tietyntyyliset sinkut mielellään osallistuvat pariutumisohjelmaan, mutta kuka haluaa tieten tahtoan mennä vikittelemään varattuja? Ja nämä pariskunnat, jotka ohjelmaan osallistuvat, perustelevat sitä sillä että haluavat näyttää kuinka vahva oma suhde on ja päläpälä… mulla ja avomiehelläni on vahva ja turvallinen suhde, eikä tulisi mieleenkään edes miettiä moiseen shittiin osallistumista. :D Taitaa olla ennemminkin pikku pettämisen kiinnostus mielessä noilla, jotka osallistuvat… vastenmielistä! Tätä ohjelmaa en siis aio edes vilkaista.

  Tuntuu joskus pahalta, mihin maailma on menossa. Kaikki perustuu ulkokuoreen ja seksiin, eikä moni enää osaa olla parisuhteessa sen takia. Myönnän, että tässä kolmen vuoden seurustelun ja vuoden yhdessäolon jälkeen joskus tulee fiilis että apua nyt äkkiä vähän romantiikkaa taas tähän touhuun, mutta sieltähän sitä taas arjen keskelle löytyy kun antaa itse oman panoksensa suhteeseen. :)

  • Joo, ymmärrän. Kyllähän osallistujat varmasti ovatkin täyspäisiä, en heitä halua arvostella mutta ehkä heillä on oma käsityksensä avioliitosta. Tuskin kovin suuressa arvossaan sitä pitävät jos ovat valmiita naimaan ventovieraan.

   Ja kyllä, kuka oikeasti on keksinyt moisen konseptin? Ilmeisesti keinolla millä hyvänsä pitää saada pidettyä katsojaluvut korkealla. Parisuhde ei tosiaan aina ole välttämättä sitä romanttisinta hekumaa mutta kuten sanoit, kyllä sitä sieltä löytyy niiden arkistenkin asioiden takaa kun vaan antaa itsestään. Onneksi meillä on mieheni kanssa samanlainen arvomaailma ja ajattelutapa näissä asioissa joten kummankaan ei tarvitse edes miettiä vaikka tuollaiseen ohjelmaan osanottoa. :D

 6. Täysin samoilla linjoilla ollaan.. Miun omat vanhemmat ovat edelleen yhdessä ja uskon heidän pysyvänkin, kunnes kuolema erottaa. Avioliitto ei ole leikin asia.. Molempien täytyy olla silloin valmiita sitoutumaan ja rakastamaan toisiaan sekä pysymään yhdessä. On harmillista miten paljon ihmiset nykyään eroavat naimisiin menon jälkeen.

  Media ruokkii ja vaikuttaa niin paljon nykyaikana. Melkein joka viikko Iltasanomien sivuillakin törmää lööppeihin”mistä tunnistaa pettäjän”, ”miten voit välttää kiinnijäämisen” jne.. Media luo hyväksyttävän/kevyen kuvan asioista.. Harmillista..

  • Kyllä Kata, ikävää mutta näin se vaan tuntuu olevan.

 7. Ajattelen hyvin samoin tästä!
  En luultavasti vilkaisekaan noita sarjoja, varsinkaan tuota temptation islandia… Huhhuh, ajattelin kun kuulin ekaa kertaa että tuo ohjelma konsepti tulee suomeenkin ja ihmiset janoaa tuollaista sosiaalipornoa jatkuvasti…

  http://outikarita.fitfashion.fi/

  • No sanoppa muuta, olisi kyllä saanut jäädä tulematta. :D

 8. Allekirjoitan täysin. Nimenomaan kaikki moraali tuntuu hiljalleen rapistuvan. Eikä mitään saa kritisoida tai ihmetellä ilman että tuomitaan kukkahattutädiksi. Mutta tosiaan, se että joku viihdyttää itseään katsomalla jotain Viettelysten saarta kertoo paljon ihmisestä :/ Ihmissuhteet ja ihmismieli on kiinnostavia aiheita ja niistä voi ammentaa hyvää, viihdyttävää sisältöä, mutta toi on ala-arvoista. :(

  • Kyllä, todella harmillista. Kaikki ne oikeat ja oikeasti merkitykselliset asiat menettävät arvonsa vuosien saatossa. Kuten olen monesti aikaisemminkin kirjoittanut, pelottaa tehdä lapsia tähän maailmaan…

 9. Tänä päivänä kaikki tuntuu olevan kaupan tai viihteellistettävissä, näiden formaattien lisäksi täytyy sanoa, että Kingi kuuluu samaan sarjaan..ja pianhan alkaa se formaatti, jossa treffeille tullaan alasti, oliko se joku Eva ja Adam tms. siinä sitä on taas tirkisteltävää kaikelle kansalle. Vaikea sanoa, mitä näiden ihmisten päässä/sydämessä liikkuu, kun ylipäätään tällaisiin lähtevät mukaan, vaikka osassa olisikin fiktiota mukana. Välillä tuntuu todella pahalta kasvattaa lapsiaan tällaisessa ”pilaantuneessa” maailmassa.

  Naimisiin menosta sen verran, että osalle pareista se on tapahtuma, jota suunnitellaan ja hiotaan jopa 2-3 vuotta, ja sitten kun häät=hyvät bileet ovat ohi niin iskee häämasennus ja tyhjä olo…ja yhtäkkiä ollaankin heti ekassa kriisissä, kun ei siedetä tavallista arkea. Ei ne hulppeat häät takaa vielä mitään=)

  Onneksi olen saanut kotikasvatukseni kautta hyvän ja terveen arvopohjan, mutta kyllä se hirveää on katella miten jengi lyttää, väheksyy, pilkkaa, halventaa erinäisiä asioita…ehkä tämä porukka on jotenkin kadottanut itsensä ja sielunsa.

  Tulipas raskasta tekstiä..näin se vaan tuntuu olevan, ja vauhti senkuin kiihtyy.

  • No itseasiassa tuostakin olen kuullut mutta toivoin, että olisi pelkkä huono vitsi… Musta tuntuu, että monia suhteita pelastetaan väärin keinoin. Kun tulee ongelmia, tehdään lapsi. Ongelmat jatkuu hankitaan omakotitalo ja pari koiraa, kun ongelmat ei vieläkään katoa yhtäkkiä toisella onkin salasuhde. Jotenkin niin perinteistä, että monia suhteita koitetaan pelastaa ihan väärillä asioilla. Tietenkään joka suhde ei mene näin mutta ihmisillä on jatkuva tyhjyyden täyttämisen tarve. Se on tosiaan se sielu joka sielä janoaa kokoajan muuta kuin millä ihminen sitä täyttää. Ompas diippiä tosiaan. :D

   Se on mahtavaa, että on saanut terveen kasvatuksen. Siihen on hyvä rakentaa elämäänsä ja kasvattaa lapsiaan, olet varmasti hyvä äiti! :)

 10. Ensitreffit alttarilla -ohjelma ei saanut minua kauhistumaan vaan kiinnostumaan. Koko kuviohan on kuin ”järjestetty avioliitto” joka on käytössä edelleenkin useissa maissa. Salapoliisityön ja sen myötä sulhasen valinnan ohjelmassa tekevät suvun sijasta asiantuntijat. Järjestetyn avioliiton ideahan on että vanhemmat haluavat lapselleen rationaalisesti ajateltuna sopivan puolison. Mielenkiinnolla jään odottamaan miten ohjelman käy näin suomalaisessa kulttuurissa.

  • Oon Alinan kanssa samoilla linjoilla. Jotkut menevät naimisiin, kun nainen tulee raskaaksi. Jotkut siksi, että ovat haaveilleet siitä omasta prinsessapäivästä lapsesta saakka. Ohjelma on mielenkiintoinen. Toki olisi kohtuullista, jos asiantuntijat ensin valitsisivat parit, jotka tietyn ajan tapailun jälkeen päättäisivät haluavatko olla yhdessä vai eivät. Tuo heti naimisiin meno on todellakin vain tv-viihdettä. Toisaalta ihmiset eroavat nykyisin liian helposti, joten naimisissa olo saa ehkä tekemään suhteen eteen enemmän työtä. Joka toinen avioliitto päättyy eroon muutenkin, joten avioliiton ”arvo” ei muutenkaan ole enää sama mitä ennen.

   Viettelysten Saaressa testataan parisuhdetta. Siihen kuuluu kumppanista erossa oloa, bileitä ja houkutuksia. Tämähän on todellisuutta tavallisessakin suhteessa. Tietenkään ei ole kovin arvokasta, että sinkut tieten tahtoen jahtaavat varattuja ja palkitaan onnistumisesta, mutta myös normielämässä on ihmisiä, jotka jahtaavat varattuja. Miksi joku ohjelmaan lähtee, onkin sitten eri tarina…

  • Alina: Onhan tämä nyt hieman eri asia, onneksi. Järjestetyt avioliitot ovat mielestäni kauhea asia, kullakin ihmisellä pitäisi olla oikeus valita kehen rakastuu ja kenen kanssa elämänsä jakaa.

   Mä itse näen tämän ohjelman lähinnä vitsinä. En usko, että nuo osallistujat pitävät avioliittoa kovinkaan kovassa arvossa… Sieltä lähtee aika monta avioerohakemusta varmasti samantein, kun ohjelma on kuvattu…

   Hoo: Mutta miksi lähteä tuollaiseen? Ehkä hulluin konsepti ikinä… Jos parisuhde on hyvällä pohjalla en usko, että kenenkään tarvitsee sitä lähteä televisioon todistelemaan.

 11. Suurin osa kommentoijista ei ole varmaan vilkaissutkaan Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa. Mun mielestä siinä oli kypsiä ja fiksuja ihmisiä mukana ja ote oli muutenkin rauhallinen, eikä mitään shokeeraavaa kohkaamista. Mä seuraan ohjelmaa hyvin mielenkiinnolla (vaikka stalkkasin jo loppuratkaisut), koska onhan se todella erilainen konsepti. Jännä nähdä voiko asiantuntijat valkata oikeasti sopivan puolison tiedon, testien ja haastattelujen perusteella. En tiedä onko esimerkiks Satuhäät sen enempää avioliittoa kunnioittavampi ohjelmaformaatti, lähinnä hyvät bileet ja viinan hakeminen Virosta on pääpointti. Mä näen tän niin, että ”live and let live”, enpä koe, että tv-ohjelmat kovasti murentaa ainakaan oman avioliittoni arvoa.

  • Satuhäissä pariskunnat rakastavat toisiaan ja haluavat naimisiin. :) Se ero hommassa taitaapi olla. En tietenkään vaikuta minunkaan avioliittokäsitykseen mutta lähinnä ihmetyttää miksi tuollainen konsepti on kehitelty. Mutta kaikkea sitä, lopun alkua.

 12. Minäkin ensin kauhistuin Ensitreffit alttarilla ohjelmasta, mutta ensimmäisen jakson jälkeen mielenkiinto todellakin heräsi. Kuten edellinen jo kommentoi, tämähän on kuin järjestetty avioliitto. Sen sijaan, että vanhemmat naittavat tyttärensä rahasta tai muusta hyödykkeestä (kärjistetty toki) ”asiantuntijat” valitsevat sopivat kumppanit toisilleen. En näe syytä miksei tämmöinenkin kuvio voisi toimia, jos sitä tahtomista löytyy. Toki minussakin pieni moraalin kukkanen puhkesi, että eihän tämä ole avioliitto rakkaudesta, mutta avioliittoja on monenlaisia. Toivon sydämeni pohjasta, että edes yksi näistä pareista löytää itselleen ohjelman kautta hyvän kumppanin.

  Temptation Island on taas ihan oma lukunsa, en voi sanoa kun huhhuh :D Ohjelma jotenkin sopii mielikuvaani jenkeistä, mutta että suomalaisetkin lähtevät tähän mukaan. En ymmärrä.

  • Juu, itse en sitä kyllä halua edes katsoa. Uhrata kallista vapaa-aikaani… Avioliittoja on monenlaisia, kyllä. On paljon liittoja joissa ei ole piirun vertaa rakkautta ja liiton taustalla molemmilla on rakastajat. Mielestäni tuollainen suhde ei vaan mene siihen omaan käsitykseeni hyvästä avioliitosta. En ymmärrä miksi ihmiset ovat yhdessä rahasta tai velvollisuudesta? Meillä on kuitenkin yksi elämä käytettävänä ja se on kallisarvoinen. Miksi antaa sen valua ohitse?

   Toivotaan, että nuo liitot kestävät. Olisihan se hienoa jos joku löytäisi tuolta sielunkumppaninsa mutta pahoin pelkään, että se prosentuaalinen mahdollisuus on aika pieni. Oli ohjelmassa kuinka asiantuntijoita tahansa mukana. Hekin ovat vain ihmisiä…

 13. Musta on kyllä ikävä sanoa noin, että erotaan kun tulee ensimmäinen vastoinkäyminen ja koska se on trendikästä. Ihanko oikeasti sellasia ihmisiä on ja vielä niin paljon, että tässä yhteydessä pitää eronneiden motiiveja noin yleistää? En todellakaan mennyt naimisiin siksi että halusin kivan mekon ja kivat juhlat. Huh. En myöskään eronnut ensimmäisestä vastoinkäymisestä. Melko inhottava asenne eronneita kohtaan.

  Onneksi nykyään ei ole pakko olla hautaan saakka saman ihmisen kanssa, sillä vaihtamalla todellakin parani. Enkä tarkoita sitä, että kevyin perustein ois hyvä erota, mutta joskus se tilanne vaan on mahdoton vaikkei puolisolta turpaan tulisikaan. Päivääkään en oo katunut.

  Noista ohjelmista oon samaa mieltä. Toivottavasti ei yllättänyt.

  • Arvostan todellakin ihmisiä, jotka yrittävät viimeiseen saakka pelastaa suhteensa. Johonkinhan he ovat jossain vaiheessa toisissaan rakastuneet. Tietenkin voi olla, että jossain kohtaa on tehty virhearviointi, menty liian aikaisin naimisiin tms. Joitain suhteita ei kuitenkaan taida voida pelastaa, se on fakta.

   Yleistin ehkä siksi koska ympärilläni on niin paljon noita eroamisia ja kepoisia ihmissuhteita. Siksi ehkä helpompi yleistää, koska tuntuu että se on vaan yksinkertaisesti niin yleistä. :D Yleisempää kuin onnelliset suhteet on epäonnelliset suhteet. Jos ette petä ja olette rehellisiä toisillenne olette suorastaan erikoisessa suhteessa…

 14. Katsoin myös ensimmäisen jakson ja sitten luin Iltiksen sivuilta lopputulokset. Jotenkin ennalta-arvattavaa, koska suuri osa oli aikuisia, järkeviä ja mukavia ihmisiä, jotka yhteen päästessään ihastuvat ja rakastuvat. Siinä ensirakkauden huumassa voi mennä tyypistä riippuen muutama vuosikin, ainoa ero on että tyypit ovat jo valmiiksi naimisissa. En arvosta kyseistä formaattia ja nyt kun tiedän jatkonkin, en usko jaksavani seurata.
  Viettelysten saari aiheutti itselle kylmiä väreitä, eikä hyviä sellaisia, jo silloin kun se ilmestyi amerikkalaisena versiona. Voisi sanoa vielä sairaammaksi formaatiksi kuin tuo Ensitreffit alttarilla.

 15. Ihan samaa mieltä. Itse olen saanu varmaan aika samanlaisen kasvatuksen kuin sinä. Nykyään on aika vaikeaa pitää kiinni omista periaatteista ku tuntuu että suurimmalle osalle kaikki on aivan sama ja ihmiset saa tehdä niin kuin tykkää. By the way, asustelen täällä himangalla. Oon löytäny sun blogin jo kauan aikaa sitten ja tykkään kyllä lukea tätä. Kiva kun kirjottelet paljon terveys ja kuntoilu juttuja, ne jaksaa tsempata itteä ku koitan aloittaa terveellisemmän elämän.

  • Niin se on totta! On kuitenkin tavallaan mahtavaa seistä omien arvojensa takana, mä en ainakaan epäile sitä hetkeäkään. :) Aah, mukava kuulla. :) Ja hei mahtavaa jos voin tsempata ja olla inspiraationa, jee! Kiitos kun kerroit sen, tuli hyvä mieli. :)

   Ihanaa loppuviikkoa sinne ja toivottavasti kommentoit aina välillä jatkossakin!

 16. Temptation Islandin formaatti on juurikin moraaliton, sitä sanaa hain itsekin kun asiaan törmäsin. Ihan vääristynyt asetelma ja pöyrostyttävää että parhaiten menestyy se joka kaataa eniten varattuja/menee pisimmälle. Huh huh välillä tuntee itsensä hämmentyneksi, että onko tää todella arkipäivää, ja ihmiset huvittelee näin. :S

  Sulla on hyviä ja motivoivia kirjoituksia, jatka samaan malliin. :) luen aina, ei vaan tule yleensä kommentoitua.

  • Nojoo, ihan täyttä shaissea koko formaatti! Mur!

   Hei kiitos, huippu kuulla! Kiva kuitenkin kun jaksoit kommentoida, aina ei ole tarviskaan mutta piristäähän se minua kun saan teksteilleni hieman vuorosanoja. :)

 17. Avioliiton merkitys on täysin kulttuuri-ja aikasidonnainen. Pysyvän parisuhteen merkitys on aikojen saatossa vaihdellut suuresti. Ihmisapinan lauman ja heimon yhteishuoltajuus, jossa lisääntymään pyrittiin miesten puolelta mahdollisimman paljon, ja naisten puolelta mahdollisimman vakaasti ja turvallisesti.

  Egyptin, rooman ja kreikan aikojen sukupuolineutraaleista liitoista, uskonnollisiin perusteisiin vetoavaan moniavioisuuteen, kuten esim. raamatun useat hahmot. ”Perinteinen avioliitto” on käsitteenä täysin veteen piirretty viiva.

  Kysymys kuuluu, mihin kulttuuriin ja aikaan olet sattunut syntymään. Kuinka paljon ajassa taakse on halukas niitä avioliiton määreitä lähteä hakeamaan? Avioliiton käsitys on jäänyt suurelta osin roikkumaan jonnekkin 50-luvun ja hollywood elokuvien välimaastoon.

  Naistenoikeuksien ja tasa-arvon edistyttyä länsimaissa, sekä yhä turvallisempien ja saatavilla olevien ehkäisymenetelmien käyttö on antanut naisille vapauden valita yhä tiukimmilla kriteereillä kumppaninsa. Enää ei pakkoraskaus, lapsen kasvattaminen ja siitä juontuva ”kunniallisuus” ole automaattisesti avioliiton tarkoitus ja vain miehen päätettävissä.

  Avioliiton ja pysyvän parisuhteen merkitys on saanut uuden humanistisemman roolin nykypäivänä. Rakkaus, yhteenkuuluvuus ja kumppanuus ovat syrjäyttäneet ”perinteistä” avioliittokäsitystä, missä vakiintunut parisuhde oli pääosin lisääntymisen varten ja miehen ja naisen välinen asia. Onneksi näin, parisuhteen, avioliiton, kuin minkä tahansa kanssakäymisen on oltava pääosin täysin niiden ihmisten välinen asia, keitä se koskee, ei muiden. Olivat ihmiset sitten samaa sukupuolta keskenään tai halutaanko/pystytäänkö niitä lapsia saamaan siihen liiton jatkeeksi. Tai ainakin näin olen asian itselleni selittänyt.

  • Kaikki on nykyään LIIAN vapaamielistä, huoletonta ja minä-keskeistä miltä musta nyt tuntuu, mikä on mulle hyväksi – elämää….

   Itse allekirjoitan ao. näkökulmat avioliitosta. Ne, jotka ovat asiasta toista mieltä, voisivat tosiaan käyttää sitten toista ilmaisua parisuhteestaan esim. pariliitto, joka sopisi henkilöille jotka haluavat vakinaistaa suhteensa. Pariliiton voisivat solmia myös homoseksuaalit. Kummassakin olisi lainopillisesti samat oikeudet. Mutta näin ei loukattaisi ihmisiä, joille avioliitto on pyhäliitto oikeuksineen ja velvollisuuksineen.

   Yhteiskunnallinen näkökulma
   Avioliitto on yhteiskunnan parisuhdemalli, jolle on lainsäädännöllinen suoja.

   Kristillinen näkökulma
   Avioliitto on Raamatusta nouseva parisuhdemalli, joka on luomisessa asetettu elämän perusrakenteeksi.

   Inhimillinen näkökulma
   Avioliitto on suoja kumppanuudelle. Tunnetason läheisyys ja seksuaalielämä saavat aikaa syvetä. Lasten henkinen koti on vanhempien (äidin ja isän) parisuhde.

 18. itse olen samalla ajatuksella kyllä avioliitosta MUTTA katsottuani ohjelmaa ja formaattia ensitreffit alttarilla mietin miksen itse ole huomannut hakea! Nämä kysyiset parit tuntuivat ohjelman perusteella olevan hyvin mukavia, fiksuja ja ihan tosissaan ettimässä kumppania. Tämäkin on yksi tapa löytää se oikea. Kaikille ei ole yhtä helppoa löytää kumppani ja tässä siihen saa apua asiantuntijoilta, mahtava juttu musta. voi olla että muut keinot on käytetty. En tiedä onko tässä yhtään sen suurempi todennäköisyys eroon kun muissakaan liitoissa loppupeleissä. toivottavasti kestää, jakson perusteella kaikki sopivat hyvin toisilleen! :)

 19. Hyvä Netta, saanen huomauttaa muutamasta epäkohdasta kommentissasi. Ironiaa ”kaikki on liian musta tuntuu” -elämästä on vaikea olla huomaamatta.

  Yhteiskunnallinen näkökulma:
  Avioliitto on lainsuojainen parisuhdemalli. Sen kieltäminen samaa sukupuolta olevilta, kiistää heiltä yhdenvertaisen kohtelun ja täten perusihmisoikeuden. Kaksi eri mallia on moraalitonta, lue; rotuerottelu.
  Mitätön mutu argumentti.

  Kristillinen näkökulma:
  Avioliittoon raamatussa pakotetaan raiskattu nainen ja vielä raiskaajansa kanssa. Salomon 700 vaimoa ja 300 rakastajaa? Avioliittoperinteitäpä hyvinkin. Ai niin, ne kohdat erehtymättömästä jumalan teksistä pitää unohtaa ja editoida pois. Mitätön mutu argumentti.

  Inhimillinen näkökulma:
  Useat puolueettomat tutkimukset ovat todistaneet kiistattomasti, että samaa sukupuolta olevien vanhempien lapset voivat ja menestyvät yhtä hyvin kun heteroidenkin. Useissa tapauksissa jopa paremmin. Jos välittää lasten hyvinvoinnista, pitäisi siis olla vakaan, rakastavan liiton puolella.
  Mitätön mutu argumentti.

  ”Minä en tykkää” – ei onneksi määritä toimivaa ja yhdenvertaista yhteiskuntaa, parisuhdetta eikä avioliittoa. Suvaitsematon saa toki olla ihan omassa kotonaan.

 20. Pakko kommentoida järjestetyistä avioliitoista: on niitäkin erilaisia. Joissakin maissa vanhemmat maksavat agentuurille, joka valitsee sopivia puolisoehdokkaita, joista tytär sitten päättää. Miten tämä eroaa jostain Match.comista, joka on myös maksullinen? Jossain maissa vanhemmat etsivät tuttavapiiristä tai kaukaisempien sukulaisten taholta ehdokkaita, jotka esitellään toisilleen ja he saavat itse päättää. Moni tuollainen pari sanoo, että alussa ei ollut rakkautta, mutta se kasvoi vähitellen. Onko se huonompi kuin mennä rakkauden huumassa naimisiin jolloin huuma voi haihtua? Yhden ystävän kanssa ollaan juteltu, että paljon parempi olisi, jos vanhemmat etsisivät niitä sulhasehdokkaita, koska kuitenkin tunevat lapsensa (ainakin meidän tapauksessa). Järjestetty avioliitto ei aina ole pakkoavioliitto!

  • Ööh. Match.com on ymmärtääkseni aikuisten ihmisten saitti jossa jokainen tekee itse päätöksensä lähteekö henkilöön tutustumaan. Tuohan on vaan rahastusta siinä mielessä, että sivun pitäjät ottavat välistä ja jengi saa etsiä itselleen kumppania. Eihän se nyt ole verrattavissa kuitenkaan ihan järjestettyihin avioliittoihin vaikka niissäkin rahalla pelattaisi? :D On eri asia naittaa toista ihmistä kuin itseään…

   Mä en suosittelen rakkauden huumassa naimisiin menoa. Suosittelen tuntemaan toisen hyvin ja olemaan varma siitä, että haluaa viettää toisen kanssa lopun elämää. Sitten on oikeast motiivit mennä naimisiin ja sanoa se ”niin myötä kuin vastoinkäymisissä”. Avioliitto on lupaus Jumalan kasvojen edessä ja se on pyhä asia. Sitä se minulle on.

   Kaikille se ei kuitenkaan tuota ole ja ei se minua yllätä. :) En usko esimerkiksi, että ohjelmaan menneet voivat ihan kauheasti avioliittoa arvostaa tai sitä pyhänä pitää.

 21. Moi Jutta (ja muut)! Pakko kommentoida tähän. Mielenkiintoinen aihe, joten mielestäni tosi hienoa, että otit sen esille. Varoisin kuitenkin sanojen ”perinteinen” ja ”moraali” käyttämistä ilman tarkentavaa kuvausta. On aika selkeää, että sinulla on raamatulliset arvot, mutta järjestetty avioliitto on monissa kulttuureissa juurikin perinteitä ja moraalia kunnioittavaa. Meillä Suomessa vaan ajatellaan todella minä-keskeisesti, monissa Etelä-Euroopankin maissa taas me-keskeisesti. Esimerkiksi Intiassa on todella tärkeää, että morsiamen ja sulhasen perheet sopivat yhteen ja tulevat toimeen. En todellakaan ole asiantuntija, ja tiedän, että järjestetty avioliitto on aiheuttanut myös surullisia ihmiskohtaloita, mutta kuten kaikessa, myös siinä on hyvätkin puolensa. Tässä vaiheessa pakko myöntää, että en ole katsonut kyseistä tv-ohjelmaa ja suhtaudun siihen itsekin aika skeptisesti, mutta en tunne osallistujien taustoja tai motiiveja joten en siis lähtisi arvostelemaan heidän tekemiään valintoja (vaikka en itse koskaan moiseen lähtisi mukaan…). Formaatin tarkoituksena on tietenkin herättää huomiota ja nostaa katsojalukuja, siitä ei ole epäilystä.

  Kiitos siis aiheesta ja hienoa että tuot oman mielipiteesi esille. On vain hyvä, että keskustelua syntyy ja kristillisistä arvoista puhutaan välillä positiivisessakin mielessä :)

  Oikein hyvää ja siunattua vuoden alkua!

  • Kyseenalaistin tuntemattoman kanssa naimisiin menon. En usko, että oikeasti avioliitolla on kovin suuri paino jos tuollaisen uhrauksen on valmis tekemään. Sen enempää en ole henkilöihin pureutunut tai heitä itsessään lähtenyt moittimaan mutta ohjelmaan osallistuminen kertoo heistä kyllä tuon osan arvomaailmasta ja millainen paino avioliitolla on, sitä ei varmasti kukaan voi kieltääkään?

   Muuten postasin lähinnä yleisellä tasolla aiheesta reality-ohjelmat ja niiden moraalittomuus. Osalllistujat ovat sivuseikka.

 22. Ja nyt leimaat ohjelmiin osallistujat kaikki idiooteiksi, koska kyseiset ohjelmat ei sovi sun arvomaailmaan? Kannattaa olla vähän avarakatseisempi ja miettiä, että ei ehkä ole yhtä oikeeta tapaa elää, ja ehkä se tapa millain sut on kasvatettu, ei ole se ainoa oikea vaihtoehto, vaikka ehkä tuntuukin, että on jotenkin parempi ihminen kuin nyt vaikka nuo ohjelmaan osallistuneet.

  • Ööh, kuka on tuollaista väittänyt? Nyt sinä teet itse omat johtopäätöksesi. :) Sanoin, että ohjelmaan menneet eivät voi arvostaa avioliittoa kovin paljon kerta ovat tuntemattoman kanssa valmiita alttarille astelemaan. Thats it. :) Enkä ole parempi ihminen tai kuvittele niin. Tuo on sinun omaa kuvitelmaa ja päätelmää.

 23. Hei

  Näissä moraaalittomissa ohjelmissa on kysymys suuresta rahasta. Monokansallinen yritys jolla on oikeus tuottaa tällaista ohjelmaa Suomessa saa hyvät korvaukset ohjelman myynnistä. TV-ohjelmayhtiöt ovat suurimmalta osin kansainvälisiä suuryrityksiä. Suomessa ei liene enää ole moraalin vartijaa. Nykyään ajatellaan, että jokainen ihminen hallitsee oman elämänsä ja tekee omat viisaat, moraaliset ratkaisunsa. Näihin ohjelmiin kyllästytään pian ja sitten esitetään vielä järkyttävämpää, jotta ohjelma kiinnostaisi mahdollisimman monia. Mukaan tulee eläimiä, ihmisiä, verta, väkivaltaa. Löytyykö ennen tätä joku viisas, joka tämän kehityksen pystyy pysäyttämään.

 24. Hei

  Moraaalittomissa ohjelmissa on kysymys suuresta rahasta. Monokansallinen yritys, jolla on oikeus tuottaa tällaista ohjelmaa Suomessa, saa hyvät korvaukset ohjelman myynnistä. TV-ohjelmayhtiöt ovat suurimmalta osin kansainvälisiä suuryrityksiä. Suomessa lienee moraalin vartija lomautettu. Nykyään ajatellaan, että jokainen ihminen hallitsee oman elämänsä ja tekee omat viisaat, moraaliset ratkaisunsa. Näihin ohjelmiin kyllästytään pian ja sitten esitetään vielä järkyttävämpää, jotta ohjelma kiinnostaisi mahdollisimman monia. Mukaan tulee eläimiä, ihmisiä, verta ja väkivaltaa. Löytyykö ennen tätä joku vaikutusvaltainen viisas, joka tämän kehityksen pystynee pysäyttämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta