Miksi minä suosin gluteiinitonta?

Somessa pauhataan nyt aika paljon gluteenittomuudesta ja siitä, että tuosta ruokailutavasta on tullut ikäänkuin hiilarittoman tai sokerittoman kaltainen ”trendi”. Koska itsekin suosin gluteiinitonta ruokavaliota, ajattelin hieman avata omia syitäni tähän. Syy numero yksi löytyy vatsaongelmista joista kärsin viime keväänä (taustaa voit lukea täältä). Vaikka nuo ongelmat on hyvin pitkälle selätetty niillä ruokavalion muutoksilla niin silti edelleen olen hyvin herkkävatsainen. Mulle ovat ihan tavallisia yhtäkkiset vatsavaivat jonkun erikoisemman ruoan jälkeen tai välillä ihan ilman selvää syytäkin. Vatsani kanssa joudun aika paljon tasapainottelemaan mutta pyrin elämään silti mahdollisimman normaalisti, en halua olla täysin ehdoton minkään ruokaaineen suhteen jos ei ole ns. pakko.

Arkisin syön pääosin gluteiinitonta leipää, pizzani otan aina gluteiinittomaan pohjaan ja spaghettikin on meillä nykyään aina gl-merkinnällä varusteltua. Kuten edellä mainitsin, en ole kuitenkaan ehdoton. Kun viime keväänä vietin neliviikkosen ilman maitoa ja gluteiinia voin aivan mielettömän hyvin! Tuossa siis toinen syy siihen miksi olen tälle tielle jäänyt, hyvä ja kevyt olo. Vatsa ei tule kipeäksi gluteiinittoman leivän jälkeen eikä olosta tule tukala. Kaurahan sopii myös vatsalleni todella hyvin, eli sitäkin ilolla suosin. Ruis on mulle ehkä se kaikista vaikein ja ruisleipään liittyvätkin ne pahimmat huonovointisuuden kokemukset. Miksi siis vetää jotain ruispaloja jos vatsa ei kestä? Moni kauhistelee, että enkö syö tätä Suomen ”kansallisleipää” enkä totta puhuen oikein ymmärrä miksi sitä nyt niin ylistetään. Suurinosa ruisleivistä jota jengi vetelee on aika pitkälle muuta kuin sitä itseään.

IMG_9873-001

No se mitä mieltä olen tästä ”trendistä” niin mielestäni jos vatsaongelmia ei ole niin ei ole painavaa syytä suosia esim. gluteiinitonta leipää. Jos kuitenkin kärsit turvotuksesta, ilmavaivoista tai tukalasta olosta niin kannattaa miettiä gluteiinittoman ruokavalion kokeilua. Tosin usein myös maito aiheuttaa edellä mainittuja oireita, joten parasta on ehkä testata molemmat. Ja yksi hyvä pointti on tosiaan tarkistaa sen syömänsä leivän ravintoarvot. Suurimpaan osaan ”ruisleivistäkin” on nykyään lisätty vehnää, joten jos olet yhtään herkkä vehnälle reagoi vatsasi samantien. Oli muuten aika hauska, kun etsin itselleni kaupasta valmista kauraleipää niin löysin vain yhden ja ainoan pussukan johon ei ollut vehnää lisätty, uskomatonta! Tämä kyseinen leipä on Kaura 100 ja sopii ainakin omalle vatsalleni mielettömän hyvin, kannattaa kokeilla. Aika paljonhan leivon itse kotona leipää mutta aina, kun ei ehdi niin on hyvä, että kaupasta saa jotain hyväksi todettua. Pitäisikin tänään leipoa taas satsi täksi viikoksi. Ajattelin kokeilla uutta reseptiä joten jos se hyvin onnistuu voisin sen täälläkin jakaa. ;)

IMG_9883-001

Jos nyt siis loppuun pitäisi kiteyttää ne omat syyni tämän ruokavalion liputtamiselle niin ne ovat hyvä olo ja vatsan hyvinvointi. Miksi vetelisin ruisleipää väkisin, koska ruokaympyrämme niin kehottaa? Kuituja saa paljon muustakin eikä ruisleipä ole se ainoa vaihtoehto. Sama pätee maitoonkin. Mielestäni jokaisen pitää seurata omaa oloaan ja syödä sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Trendien seuraaminen ruokavalion perustana on typerää ja ajattelematonta. Itsekin siis joskus aikanaan light-tuotteiden suurkuluttajana voin sanoa, että niin TYPERÄÄ. Itse siis söin sokeritonta, koska kaikki nyt vaan söi sokerittomia ja niitä pidettiin terveellisempänä vaihtoehtona. Silloin ei tullut kauheasti mietittyä millaisia vaikutuksia noilla makeutusaineilla saattaisi kehooni olla.

Jos siis omaat terveen vatsan ja voit syödä vapaasti niin nauti siitä. Tuotakin osaa arvostaa vasta sitten, kun se vatsa alkaa temppuilemaan.

Mitä mieltä te olette tästä trendikkäästä ruokavaliosta? Te jotka suositte gluteiinitonta niin miksi olette tälle tielle päätyneet?

On my way

10 vastausta artikkeliin “Miksi minä suosin gluteiinitonta?”

 1. Moi Jutta :) Itekin suosin gluteenitonta, just sen takia, että vehnä vaan saa voimaan niin pahoin. Mutta nuo gluteenittomat jauhoseokset musta on kyllä aika kamalia! Suurimmalta osin ne on riisi-, maissi- ja perunajauhoja ja lisäks vielä kasa e-koodeja :( Maissia on käytetty sikojen nopeaan lihottamiseen, koska se hidastaa niiden aineenvaihduntaa. Lisäks se sisältää vielä paljon tärkkelystä, ja sitä nyt yleisestikin pidetään huonona hiilarina. Mä käytän esim. tattari- (paljon proteiinia!) ja kaurajauhoa ja hirssihiutaleita rieskoihin sun muihin, hyvän makuisia ja psylliumia kun lisää ni melkein yhtä hyvän koostumuksenkin saa ku vehnäleivissä ;)

  • Tästä juuri chatissa keskustelimme, mutta vastaan nyt vielä tännekin. :) Eli kyllä, olet oikeassa ettei tuo ihan täysin puhdas tuote ole. Itse tykkään käyttää sitä hitusen leipomisessa, koska on sopinut kaikkiin kokeilemiini leivonnaisiin. Pizzapohjasta tuli ihan super tuolla!! Mutta kuten sanottu, ei ole täysin puhdasta ja siksi enemmän suosin niitä puhtaampia tuotteita kuten tattaria, mantelijauhoja, kookosjauhoja jne. Tuo tuli ostettua sattumalta lähikaupasta kun ei ollut muuta tarjolla, joten saas nähdä ostanko kuitenkaan enää uudestaan… Kiva Elina, kun kommentoit!! :)

 2. hei minkä merkkinen se kaura 100 leipä on? ja mistähä kaupasta sitä saisi? :) ois kiva saada semmonen päivä sun kanssa postaus ja just ruokine kaikkineen :)

 3. Jätin itse viljatuoteet vuosi sitten pois, vähensin myös kaiken herkuttelun minimiin. Nyt siitä vuoden takaisesta olen kymmenen kiloa hoikempi sekä minusta tuntuu paljon paremmalle! :) Se että syön nykyään terveellisemmin tuntuu paljon paremmalle. Eikä tuo veden juonnin lisääminen ole turhaan hehkutettu juttu! :) aivan täysin en ole leipää pois jättänyt, mutta sillon harvoin kun sitä syö, se kyllä vatsassa tuntuu.. :/ mutta tämäkin tuntuu olevan joku ’trendi’ siksi en omaa syömistä viitsi mitenkään sen enempää ’mainostaa’. :D

  • Hienoa kuulla, että sinullekin on löytynyt sopiva ruokavalio ja plussana vielä pudotetut kilot sekä parempi olo. Minunkin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota juuri veden juontiin se saa ihmeitä aikaan! Ja vähän samoilla linjoilla tosiaan leivän suhteen. Välillä ei voi kieltäytyä mutta etenkin se ruis tuntuu kyllä sitten vatsassa.

   Mukavaa kevättä sinne! :)

 4. Itse jätin viljat (paitsi kauran) noin vuosi sitten pois. Mulla alkoi olemaan ihan ihme iho-oireita mm. ihottumaa ja aina aamuisin ihan turvonneet silmät jos olin edellisenä päivänä syönyt jotain jossa oli ollut gluteenia. Saatoin näyttää siltä kun olisin ryypännyt pari viikkoa putkeen :D. Joo ja olihan mulla myös vatsa-ongelmiakin. Jonkun aikaa ihmettelin näitä oireita kunnes aloin tarkemmin kiinnittämään huomiota siihen mitä syön. Kävin jopa allergiatesteissä mutta näyttivät täysin negaa. Olen jättänyt pois jopa tuotteet, joissa on käytetty tärkkelystä, maltodekstriinia tai rypälesokeria kun yleensä saattavat olla vehnäperäisiä. Olenkin nyt yrittänyt pysyä luontaisesti gluteenittomissa tuotteissa. Voin kyllä sanoa, että olo on mitä mainioin ja myöskin iho kiittää! Mutta hieman ikävä on ollut niitä ylimakeita siidereitä, irtokarkkeja, leivoksia ja mitä näitä nyt on :D. Ei vaan sitten oikein uskalla enää syödä mitään edellämainituista kun pelkään tuota kamalaa ihottumaa ja turvonneita silmiä :/.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta