Salaatti = dieettisafkaa?

Ootko sä jollain dieetillä, kun syöt salaattia? Tuttu lause, eikö? Mua ärsyttää monien ajatus siitä, että salaatit ovat jotain laihdutussafkaa. Tokihan ne ovat vähäenergisempää settiä kuin vaikka ranskikset kera piffin mutta salaattikin voi olla täyttävä. Koko hommahan on kiinni täysin siitä mitä siihen laitat.

Itse rakastan salaatteja. Ne ovat niin raikkaita, maittavia ja tekevät olosta täyden juuri sopivalla tapaa. Jos vedät lounaalla pastan sijaan täyttävän salaatin, voin väittää, että iltapäivä on mukavampi. Tietenkin välillä on mukava herkutella pastoilla ja syödä kanaa riisillä, eli missään nimessä täällä ei olla mitään hiilarikammoisia. Salaatin syöminen ei automaattisesti tarkoita karppaamistakaan. :) Itse tykkään monipuolisista salaateista, eli sellaisista joissa on mahdollisimman paljon kaikkea hyvää eikä missään nimessä punnittuna. Minä en siis punnitse ruokaa vaan syön sitä sen verran, että olen kylläinen. En koskaan syö itseäni valtavaan ähkyyn, vaan osaan aika hyvin arvioida oman annoskokoni esimerkiksi duuniin lounasta tehdessäni. Mulla ei ole myöskään buffeteissa tapana ahtaa itseäni kuoleman kieliin, vaan omaan ajattelutavan ettei ruoka syömällä lopu. Me ei kuitenkaan kärsitä nälänhätää, joten sitä ruokaa on tarjolla myös huomenna.

IMG_0360-001IMG_0376-001

Moni sanoo, että salaatti ei täytä ja sen vuoksi lounaalla on pakko vetää se pasta carbonara. Itse olen sitä mieltä, että jos ei löydy paikkaa josta saa tarpeeksi täyttävän salaatin niin sitten on paras tehdä se itse. Kyllä salaatti täyttää, kun se on tehty oikeista raaka-aineista. Tarpeeksi hyviä rasvoja niin kyllä siitä hyvä tulee. ;)

Muutenkin musta tuntuu, että hyvin monilla on hieman vääristynyt ajattelutapa lounaan tarkoituksesta. Eihän se ole mikään dinneri? Lounaan tarkoitus on täyttää vatsa siten, että olet työkykyinen vielä useamman tunnin ajan. Aika monella tuo hirveä nälkä puolen päivän aikaan johtuu varmasti myös siitä, että aamiainen skipataan. Niin väärin!! Eihän sitä voi millään jaksaa edellisen illan energioilla tai kahvin voimalla kovin pitkään. Sitten lounas -aikaan tartutaankin siihen suurimpaan saatavilla olevaan annokseen tai vedetään buffetissa kahden eestä. Jep, ruokailu on kokonaisuus. Jos syöt tasaisesti päivän mittaan et koe missään vaiheessa erityisen suurta piikkiä, vaan olet koko päivän energinen.

Jos tuntuu ettei keksi mitä sinne salaattiin laittaa tomaatin ja kurkun lisäksi, niin tässä muutama oma suosikkini:

 • Tuoreet vihannekset (tomaatti, paprika, kurkku)
 • Jäävuorisalaatti
 • Salaattisekoitus (rucola, purjo, punasalaatti)
 • Avocado
 • Pähkinät (etenkin cashew)
 • Oliiviöljy
 • Balsamico
 • Aurinkokuivatut tomaatit
 • Ananas 
 • Kananmuna
 • Auringonkukansiemenet 
 • Broileri
 • Uunilohi
 • Punasipuli
 • Pippuri
 • Oliivit
 • Karpalot

Onko täällä muita salaattien ystäviä? Olisi myös mielenkiintoista kuulla mitä muut syövät lounaaksi? :)

IMG_0414-002IMG_0411-002

On my way

17 vastausta artikkeliin “Salaatti = dieettisafkaa?”

 1. Minulle salaatit ovat enemmän kesäjuttu – talvella syön tosi mielelläni vähän samantapaista ruokaa (linssejä, kasviksia, kanaa/kalaa), mutta lämpimänä! Myös keitot ovat talvella suursuosiossa. Kesemmällä sitten taas salaatteja kohti :).

  Vähän sama juttu aamupaloissa: Kesällä rakastan smoothieita, talvella lämpimiä, mieluiten mausteisia (kaneli/kardemumma) puuroja :).

  • Kuulostaa loogiselle. :) Itse taas en oikeen koskaan syö keittoja. Ne on jotenkin tylsän makuisia. :D Kana-kookoskeitto on varmaan ainoa…

   Täällä uppoaa ne smoothiet kesät talvet ja vieläpä hyvin samanlaiset. En varmaan koskaan kyllästy varsinkaan vihersmoothieisiin. :D

 2. Etenkin näin vuoden alussa huomasin äitini pakkaavan töihin salaattia evääksi: siellä oli siis pieni lautasellinen salaattia, tomaattia, kurkkua ja ananasta, sekä pari oliivia ja muutama hassu fetapala. Viikon jälkeen lähti pussi-pastacarbonarat matkaan. :D
  Mie arkisin syön mitä koulu tarjoaa – jos koulussa ei ole liikuntaa, niin jätän usein pastan/riisin/perunan pois, jos siltä tuntuu. Jos tekee mieli näitä tai leipää, syön helposti kolme leipää ja viisi perunaakin :D Viikonloppuisin syön yleensä keittoa, juurikin herkullista salaattia tai ihan jotain perus kotiruokaa :) Myös usein syön pari ruisleipää avocadolla, kananmunilla ja salaatti kylkeen. On hyvää!! :)

  • Hahah, ehkä sinne pitäisi tosiaan lisätä jotain tuhdimpaa. ;) Kotiruoka on kyllä ihanaa! Harmi vaan, että sitä ei enää ole oikein kukaan tekemässä eikä sitä itse tule väsättyä kovin usein. Lihapullia kyllä välillä kaipaan… Oikein sellaisia äidin tekemiä. :)

 3. Olen samoilla linjoilla Tessan kanssa, vilukissana kaipaan talvisin lämpöä ruoastakin, pataruoat ja erinäiset ruokaisat keitot ovat tähän aikaan vuodesta ihania. Kesällä syön enemmän salaatteja, mutta en kuitenkaan ole mikään ”salaatti-ihminen”, lähinnä sen vuoksi että salaatin puputtaminen kestää turhauttavan kauan… Onneksi on vihersmoothiet, sinne vain pinaatit ja muut perinteisesti salaattiin kuuluvat ainekset ja ongelma on ratkaistu :)

  • Täällä taas nautitaan juuri siitä puputuksesta, keitot on tylsiä. ;) Ollaan me erilaisia! Vihersmoothiet on kyllä parhaita, nam. Ja siis ylipäänsä kaikki smoothiet.

 4. Syön aina ruoalla pääasiassa salaattia ja kasviksia ja lihaa. Mutta kyllä mulla on jokaikisellä ruoalla myös sitä hiilaria koska treenaan kovaa. Sitä ei ole paljon. Yleensä noin desi riisiä tai tummaa makaronia.
  Salaatit on ihan parhaita! Viime vuonna olin Miamissa ja ruoista mieleen jäi eniten yksi taivaallinen salaatti mitä sieltä sai ja kuola valuu vieläkin kun mietin sitä. Nam. Niistä kyllä todellakin saa itsensä täyteen :)

  • No mutta toi on ihan hyvä! Itsekin usein pakkaan lounaalle riisiä myös, se ei tee samaa fiilistä ainakaan mulla kuin vaikka pasta. Ja kyllä, salaatit todella ovat parhautta. ;)

 5. Täällä yksi salaattimaanikko ilmoittautuu. Pidän erityisesti muiden tekemistä salaateista. Jostain syystä omatekemä salaatti ei ole ikinä niin hyvää kuin vaikka äidin tai kaverin tekemä. Salaateissa yksi suosikeistani on myös pähkinät, juurikin cashew-pähkinät ja avokado ja lohi jajajaja… :D Minulla myös se kiljuva nälkä iskee jo lopunasaikaan, vaikka syönkin täyttävän aamupalan joka aamu ;)

  • Hahah, ai? Hauska homma. :) Joo, noita samoja suosikkeja täälläkin liketetään. Mä vedän myös jotain välipalaa ennen lounasta. tavallisesti soijajogua tai sitten jonkun hedelmän. Lounasta on kiva hieman pitkittää. :D

 6. Salaatti on mitä mainioin lounas töihin! Lähes päivittäin teen evääksi salaatin. Toki välillä vähän vaihtelua esim. Wokilla tai muulla lämpimällä ruualla, kuten mainitsikin! Myös välillä tulee ravintolassakin tilattua salaatti, sillä ne maistuvat siellä ehkä vähän vielä paremmilta. ;) yleensä siitä saa kyllä tuomitsevan katseen seuralaiselta….:D

  • Samaa mieltä! Mä rakastan myös ravintolasalaatteja… Ysibaarin kana-caesar on jotain niin taivaallista. :)

 7. Mulla kanssa lounaalla melkein aina nykyisin salaatti. Pysyy iltapäivän vireys paremmin yllä. Hyvässä salaatissa on erilaisten kasvisten ja lihalähteen lisäksi jotain juustoa ja hedelmää. Esim tänään lounaalla söin itse tehdyn kana-kirsikkatomaatti-kurkku-viinirypäle-feta-pinaatti-salaatin. Salaattina oli ”partymix”, johon kuului valikoima erilaisia salaatteja. Törkeän hyvää :)

  • Jep, juurikin noin! Vireys säilyy ja samoin työteho. Mä ainakin nukahdan jos vedän jonkun carbonaran. :D

 8. Itse en pysty päivällä, varsinkaan työpäivän aikana syömään lounaaksi mitään lämmintä – sen jälkeen tulee jotenkin niin pöhnäinen ja väsynyt olo että tuntuu kuin nukahtaisi pystyyn. Jo pitkään perus ”lounaana” mulla on ollut töissä rahkapurkki ja ruisleipää pala tai pari sekä joku hedelmä, ja satunnaisesti juuri salaattia eri lisukkeilla – kanalla tai kalalla yleensä. Uudenvuodenlupaukseni oli että rahka ja leipä jäisi unholaan ja tosiaankin joka päivä lounaana olisi salaatti, mutta valitettavasti tuo lupaus ei vielä tammikuun aikana ole pitänyt kun ihan muutaman kerran, mutta en aio luovuttaa! :D On vaan niin paljon helpompi aamulla napata se rahkapurkki jääkaapista, mutta eiköhän se tästä. Mutta salaatti tosiaan voi olla ja onkin täyttävä, kunhan osaa valita siihen sopivat ainekset. :)

  • Joo no samaa mieltä. Kylmää sen olla pitää! :D

 9. Hih, mulla tulossa tänään vielä blogiin postaus alkuvuoden syömisistä ja salaattia on syöty paljon! Tykkään siis myös hirmuisesti salaatista :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta