Ravintorikas tyrni

Eilinen supernainen kommentti olisi pitänyt jättää sanomatta… Tänään olo on nimittäin ollut hyvin väsynyt ja päätä on särkenyt lähestulkoon koko päivän. Lisäksi olen pärskinyt ja fiilis on ollut heikko. Työpäivästä selviydyttyäni suuntasin samantien Ruohonjuureen täyttämään kaikki puutteelliset superfood- ja vitamiini varastoni. Pitkään hakusessa ovat olleet myös tyrnimarjat tuloksetta. Aina tarjolla on jotain pakasteita joista oikeasti puolet ravinteista on kadonnut tuhkatuuleen… Ruohonjuuresta silmiini ei osunut tuoreita tyrnejä mutta sen sijaan hyvin luonnonmukainen tyrnimehu joka oli ihan pakko kotiuttaa.

Meillä syötiin lapsuudessa tyrnejä säännöllisesti joka aamu ruokalusikallinen puuron seassa. Silloiselta paikkakunnaltamme taisi voida ostaa ihan niitä tuoreita marjoja jostain tilalta. Itsekin tosiaan kaipailisin ihan niitä ehta aitoja marjoja enkä mitään sarjatuotannolla tehtyjä pakasteita. Osaako joku sanoa löytyisikö niitä jostain täältä Helsingin keskustasta? Tai sitten niitä tietysti oli tuolla Ruohonjuuressa mutta kävelin sokeana ohitse? 

Kyseiset marjathan ovat todella arvokkaita paitsi rahallisesti myös ravinto-arvoiltaan. Jos joku ei vielä tiedä niin tässä ihan huvikseen lista tyrnimarjan sisältämistä vitamiineista:

 • C-vitamiinia 10-20 kertaa enemmän kuin appelsiineissa
 • A-vitamiinia
 • E-vitamiineja
 • K-vitamiinia
 • B1 Tiamiinia
 • B2 Riboflaviinia
 • B3 Niasiinia
 • B5 Pantoteenia
 • B6 Pyridoksiinia
 • B12 Syanokobalamiini
 • Runsaasti eri flavonoideja
 • Biotiinia 
 • Foolihappoa
 • Kumariineja ja oksikumariineja
 • Kivennäis -ja hivenaineita 20 eri lajia
 • Kuituja

Lähde Google

Eli tosiaan ei ihan mikään turha marja ole kyseessä. :) Tuolla mehulla pärjäillään nyt jonkun aikaa mutta jos jostain marjoja vielä löydettäisiin niin olisi mahtavaa! Sain itseasiassa miehenikin innostumaan tuosta mehusta, kun kerroin ravintosisällön. Kuulemma ruvetaan ostamaan tuota ihan viikottain… Sopii!

Suositteko te tyrniä? Jos niin missä muodossa?

IMG_0782-002IMG_0763-001

On my way

13 vastausta artikkeliin “Ravintorikas tyrni”

 1. Itsellä on käytössä tyrnijauhetta joka uppoaa hyvin niin puuron kuin jugurtin sekaan!

  • Okei, kuulostaa hyvältä. Tuossa on varmaan aika hyvin ravintoaineet säilyneet? Tai voisin ainakin kuvitella niin. :)

 2. Lapsena inhosin tyrnejä, koska vanhemmat ns. pakkosyöttivät niitä, koska meidän omalta maalta löytyy yli 20 tyrnipensasta. Teini-ikäisenä kieltäydyin syömästä niitä sitten kokonaan ja yli viiden vuoden tauon jälkeen olen taas oppinut syömään niitä. Nykyään osaan olla jopa kiitollinen, että tyrnejä löytyy oman lapsuuden kodin pihalta mielin määrin. Niiden poimiminen onkin sitten asia erikseen, piikkisiä pensaita… Parhaiten mulla tyrnit menee puuron päällä, mutta nyt tuli semmonen älynväläys, että niitähän vois käyttää smoothieissakin. Ja mehuissa tietenkin myös jos omistaisi mehulingon. :)

  • Hahah, eipä sillon lapsena muutenkaan tainnut miettiä kuin mikä maistuu hyvältä. :) Nojoo, tuohan on ihan mahtava rikkaus! Itse en syö tavallista puuroa juurikaan mutta smoothieen ajattelin ja sitten esimerkiksi chia-puuron päälle. :)

 3. Mulla oli tapana aina syödä aamulla heti herättyäni viisi tyrniä, niiden superhyper kirpeä maku kyllä pisti heräämään! Heitin myös puuron sekaan vielä lisää täydentämään vitamiinivarastoja :) Tykkään hirmuisesti, harmittaa kun viime syksynä ei tänne ainakaan syntynyt marjan marjaa, eikä pakastin kukoista oranssia :( Onneksi jauheet on keksitty! :)

  • No eipä ollut huono tapa. :D Mun pitää varmaan tutkailla tuo jauheosasto myös… Eipä oikeasti olisi tullut edes mieleen ilman tätä blogitekstiä. Siispä kiitos mm. sinulle tästä vinkistä!

 4. Moikka! Harmittaa välillä, kun hieman naiivisti kuvittelet tietäväsi ravintoasioista kaiken ja oikein vahvoilla painotuksilla väität jotain tai arvostelet – vaikka olet väärässä. Esimerkiksi pakasteiden ravintoarvojen heikkous? Esimerkiksi vihanneksissa usein pakasteessa on paremmin ravintoaineita jäljellä, sillä tuote on pakastettu pian poimimisen jälkeen ja pakkanen säilöö sitå niin, että tuotetta ei tarvitse suojata ja säilöä niin paljon. Tuoreet vihannekset/marjat saattavat matkustaa kauan, joten ne ovat kovin ”käsiteltyjä” säilyvyyden kannalta. Kannattaa tsekata tuo Googlesta! Eikä väittää jotain julkisesti tarkastamatta asiaa :)

  • Ymmärsit tämän asian varmaan hieman väärin (tai sitten laukaisin epäselvästi) sillä tarkoitin näitä valmiita pakastettuja tyrnipussukoita joita löytyy kauppojen pakastelaarista. On eri pakastaa esimerkiksi tuoreet tyrnit itse, kyllä minä niiden säilyvyyteen uskon. Epäilyttää vaan hieman kaikki valmiiksi pakattu… Sama pätee suomalaisiin mansikoihin ja muihinkin marjoihin joita pakastealtaasta löytyy. Ja ei, en tarkoita ettenkö niitä käyttäisi mutta jos ostan jotain noinkin arvokasta marjaa kuin tyrni haluaisin sen olevan mahdollisimman tuoretta ja laadukasta…

   Biokiallahan on noita pakastetyrnejä mutta jotenkin vaan epäilyttää… Mutta ei, en kuvittele tietäväni ravintoasioista todellakaan kaikkea enkä edes halua tietää. :D Mun tapa kirjoittaa vaan on tuollainen ja en itseasiassa tuotakaan lausetta miettinyt sen enempää. Miehen kanssa vaan yhdessä pohdittiin ettei haluta ostaa pakastetyrnejä, koska niiden laadusta ei tiedä. Mutta saatettiinpa olla väärässäkin. :)

 5. Meillä on pakkasessa hyvä määrä tyrnejä. Harmiksi ne välillä aivan unohtuvat sinne ja niitä tulee nappastua lähinnä silloin kun tuntuu että on flunssa tulossa :D. Tästäpä nyt viisastuneena pitääkin rueta lisäämään niitä vaikka muutamia smoothien sekaan ;).

  • Se on kyllä paha tapa, kun vitskut kaivaa vasta sitten esiin jolloin se flunssa meinaa iskeä. :D Oon itse koittanut tehdä parannusta tuohon mutta usein jos joku loppuu en heti saa aikaiseksi haettua uutta tilalle.

   Smoothien maku peittää varmasti hyvin tuon kirpeyden, joten kokeileppas ihmeessä. :)

 6. Kesällähän tuoreita suomalaisia tyrnimarjoja löytyy joka perusmarketista. Talvella ei tietenkään ole muuta kuin pakasteita, jauheita jne. Ethän ihmettele kun ei esim. tuoreita kotimaisia mustikoitakaan saa tähän aikaan! :)

  • Ai löytyy? No mutta tuohan on positiivista. :) En jotenkin ole koskaan kiinnittänyt niihin kaupassa huomiota kesän jäljiltä. Tai ehkä en tosiaan vaan ole osannut kiinnittää huomiota. Hyvä tietää, että kesällä sitten alan bongailemaan niitä ”tuoreita” versioita sitten sieltä hyllyiltä. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta