Ravintoterapiasta apu vatsavaivoihin + arvonta!

Moni pidempiaikainen lukijani muistaa useammatkin kirjoitukseni vatsan oikkuilusta ja siitä, kuinka löysin jatkuviin selittämättömiin ongelmiini avun. Ravasin tosiaan lääkärillä, saamatta sen kummosempaa vastausta kuin ”osta Visibliniä” ja sinulla on varmaankin ärtynyt suoli (kuten näiden lääkärien mukaan lähestulkoon joka toisella). Yksi paasasi minulle siitä kuinka en voi missään nimessä jättää ruisleipää pois, koska minulla ei ole keliakiaa ja se on suomalaisen ruokavalion perusta ja rikkaus. Tämä lääkäri oli itse hyvin tukevassa kunnossa ja tulikin fiilis, että hän nyt vaan olettaa minun nuoren ja hoikan ihan huvikseen valittavan, koska pelkään tyyliin ruisleivän hiilareita. Toisinsanoen mulle tuli hyvin paljon sellainen olo, että vaivaani ei otettu vakavasti. Ymmärrän, että tänä päivänä jengin vatsa oikkuilee ja lääkäreitä saattaa kyllästyttää asia mutta silti. Jos sinulla ei ole laktoosi -intoleranssia tai keliakiaa ei se meinaa etteikö ongelma olisi jossain.

Muistan tuon yhden maaliskuisen illan, kun sain oikeasti tarpeekseni. Jälleen kerran maitorahka+ananas setti lensi syönnin jälkeen kaaressa vessanpönttöön. Omalla kohdallani se raffein vaiva oli tosiaan sietämätön pahoinvointi ja etenkin ylävatsan turpoaminen. Kyseiset oireet ilmaantuivat varsinkin rahkojen, jogurtin ja jälkiuunileivän syönnin jälkeen. Googlettelin oireita ja lopulta löysin erään mielenkiintoisen tekstin ja tätä kautta vinkkiä ravintoterapeuteista. En ollut aikaisemmin edes miettinyt tuollaista vaihtoehtoa mutta, koska lääkäristä en apua saanut päätin ottaa yhteyttä erääseen ravintoterapeuttiin.

Tänä päivänä olen kutakuinkin ”terve” ja vatsani on parantunut ihan huimasti! Vältän edelleen maitotuotteita, gluteenia ja sokeria. Kaikkea muita olen kuitenkin enemmän tai vähemmän kokeillut tässä viimeisen puolen vuoden sisällä, paitsi koostumukseltaan ”limaisia” maitotuotteita. Rahkaa en pystyisi enää syömään mistään hinnasta! Juusto, karkit, jäätelö ja maitopohjaiset kastikkeet pistävät edelleen vatsani mylläämään, joten kovin aktiivisesti en niitä suosi. Ruisleipä ei myöskään meinaa sopia mutta sen sijaan kauraleipä toimii oikein hyvin ja monesti eri brunsseilla tulee syötyä jotain ihania sämpylöitä, enkä niidenkään jälkeen ole huomannut suuria ihmeellisyyksiä olossani. Paras fiilis mulla on kuitenkin, kun en syö yhtään maitoa tai gluteenia ja siksipä edelleenkin pyrin pitämään tuon ruokavalion varsinkin arkisin. Olo on kevyt ja vatsa pysyy kunnossa.

IMG_6082-001IMG_8796-002

Kuulen aika usein vielä tänäkin päivänä kommentteja, että mitä sinä sitten syöt jos et syö maitotuotteita? Gluteeniton on jengille jotenkin selvempi, koska moni ei edes syö leipää. Maidoton sen sijaan jotenkin kovin hankalan kuuloinen. Näin mietin itsekin ennen ravintoterapiaa ja siksipä koin itselleni tuon todella tärkeänä. Vaikka netti on pullollaan ohjeita, ei se ole sama kuin saada oikeasti henkilökohtaisesti sinulle räätälöidyt ohjeet. Minulle terapiasta oli niin suuri apu! En siis saanut mitään syö sitä tai tätä kello se ja se, vaan ihan reseptejä ja vinkkejä millaisia välipalat ilman maitoa ja gluteenia voisivat olla.

Ravintoterapian tarkoitushan on se, että löydetään juuri sinulle sopiva ruokavalio. Nykypäivänä moni varmaan mallintaa ruokavaliota muilta mutta koska olemme yksilöitä, eivät ne vinkit välttämättä päde sinuun jos vaivasi ei ole täysin samanlainen kuin minun. Ravintoterapeutti selvittää lähtökohtasi ja siinä paneudutaan hyvin pitkälle menneisyyteesi ja koitetaan löytää vaivan aiheuttajaa jopa pidemmältä ajalta. Vatsahan voi reagoida moniin asioihin jäljessä ja jos mietitään vaikka antibioottikuuria, niin sehän voi sekoittaa vatsan normaalin bakteerikannan jopa kahdeksi vuodeksi. Kun bakteerikanta on sekaisin niin ongelmat alkavat. Toisilla taas on stressivatsa ja toiset kärsivät henkisistä ruokavalioon kohdistuvista ongelmista. Nämä ovat siis syitä miksi en kehoita ketään mallintamaan omaa ruokavaliotani. Vinkkejä sieltä voi tokikin ottaa mutta loppupeleissä sinun vaivasi voivat selättyä ihan jollain muulla tapaa, kuin minun.

IMG_6009-001IMG_3679-001

Kuten otsikko kertoo, arvontaa olisi luvassa! Minulla on nimitäin ilo arpoa jollekin teistä lukijoistani kahden kerran käynnit ravintoterapiaan! Sain itse blogini kautta kyseisen lahjakortin ja koska en koe terapialle enää tarvetta, haluan antaa sen jollekin teistä! :) Sinä joka olet paininut vatsasi kanssa pitkään etkä tiedä mistä vaivasi johtuvat? Tai kaipaat muten vaan apua ruokavalion kanssa, haluat ehkä pudottaa kiloja tai saada niitä fiksusti lisää. Kerro kommenttiboxiin miksi tarvisit ajat terapiaan sunnuntaihin 15.2 klo. 21 mennessä niin olet mukana arvonnassa! 

Ravintoterapia -lahjakortti tulee Kuntokompassin kautta ja ajat on varattu Kati Savolaiselle (ETM). Lahjakorttiin kuuluu kaksi käyntiä Katin vastaanotolla tai sovitussa kahvilassa tms. Myös puhelinajat ovat mahdollisia mutta itse suosittelen kasvotusten tapaamista. Tuolloin pystyt kertomaan kokonaisvaltaisesti lähtökohtasi ja teillä on mahdollisuus kunnolla keskustella tilanteestasi. Ensimmäinen käynti on ns. kartoituskäynti ja seuraava sitten kontrolli sopimanne ajan päähän.

Ja haluan tosiaan loppuun vielä tähdentää, että omat kokemukseni eivät ole liitännäisiä lahjakorttiin kohdistuvaan yritykseen. Itse kävin siis Annika Havasteen vastaanotolla, joten häntäkin lämpimästi suosittelen. :)

Tsemppiä arvontaan ja energiaa perjantaihin!

On my way

42 vastausta artikkeliin “Ravintoterapiasta apu vatsavaivoihin + arvonta!”

 1. Olen aiemmin miettinyt ravitsemusterapeutille menoa selvittääkseni syönkö tarpeeksi oikeita ravintoaineita ja muutenkin millainen ruokavalioni on suhteutettuna treeniin. Tässäpä olisi siis oiva tilaisuus :)

 2. Itse olen kahden vuoden ajan tapellut suolisto-oireiden takia ja juossut erikoislääkäreiltä toiselle avun perässä. Tuntuu, ettei vatsaa saa rauhoittumaan, vaikka mitä kokeilisi. Ruokavalio on jo puhdas, mutta huono vitsihän tämä olo ja vessassa ravaaminen jo alkaa olla. Välillä menee paremmin, mutta yleensä huonommin.

  Ravitsemusterapeutille meno on ollut suunnitelmissa ja ehkä tästä saisin tarvittavan potkun laittaa asian eteenpäin.

 3. Haluaisin mennä ravitsemusterapeutille, koska olen alipainoinen ja haluaisin mahdollisimman hyvän ruokavaliopohjan mitä kaikkea ja paljonko voi\pitäisi syödä, jotta painoa saisi kasvatettua mahdollisemman terveellisesti. Itsenikään vatsa ei kestä maitotuotteita, joten sekin ko karsii aika paljon ruoka-aineita.

 4. Moikka,
  minulla on todettu krooninen suolistotulehdus, nuorempana se ei oikeastaan oireillut sen kummemmin, mutta nyt muutama vuosi 30-ikävuoteen on tilanne ihan eri. Ruokavalio on olennainen osa taudin hoitoa, ja uskon että saisin suuren avun ravitsemusterapeutin vatsaanotolta. Itse myös liikun paljon, joten tällä hetkellä päivittäinen energiamäärä jää liian alhaiseksi, kun en oikein tiedä mitä uskallan tai edes voin syödä.

  Kiitos kivasta blogista!

 5. Olen ollut koliikkivauva ensimmäiset kuukaudet syntymäni jälkeen ja sen jälkeen paluuta ei ole ollut. Maidon jätin pois jo ala-asteella, mutta rahkaa vetelen. Ensimmäiset vatsaongelmat muistan ala-asteelta, kun koulukavereiden luona synttäreillä mätettiin herkkuja. Itselläni oli fiksusti karkkipäivä lauantaisin, mutta joka kerta iltaisin saunan jälkeen vatsa oli kipeä ja sekaisin. Karkkihammasta kolotti silti joka ikinen viikko. Vähän vanhempana itselleni tuli tutuksi vessareissut heti vähänkin raskaamman ruoan jälkeen, esimerkiksi ravintolaruokailun päätteeksi. Välillä tähän riitti vain kanasalaatti, ei tarvittu edes pizzaa.
  Olen jättänyt herkut pois, samoin kun gluteenin. Rahka ja raejuusto kuuluuvat edelleen ruokavaliooni ja toivoisinkin vinkkejä siihen, miten ne voisi korvata. En tiedä onko syynä juurikin maitotuotteet, mutta vatsani oireilee silti säännöllisesti. Turvottaa, sattuu, menee sekaisin. Olen vähän niin kuin jo tottunut tähän oloon. Aamuisin vatsa saattaa olla litteä jos en ole syönyt ennen nukkumaanmenoa, mutta illalla se on aina pallona.
  Olen myös tsekannut FODMAP:ia, eli listaa siitä, mitkä ruoat olisi jees vatsalleni, mutta lista on niin suuri, että sen noudattaminen tuntuu työläältä. En nyt tiedä oliko tässä tarpeeksi selitystä miksi terapia olisi just hyvä itselleni, mutta reilu 20-vuotta tästä vatsasta kärsineenä alkaa jo riittämään.

 6. Tää ois niin mulle tarkoitettu homma! Oon jo pidemmän aikaa kärsiny löysästä vatsasta ruokailun jälkeen eikä mikään ruoka-aineen pois jättäminen oo muutosta tuonut. Ravitsemusterapeutti kuulostaa hyvinkin maholliselta ratkasulta mulle!

 7. Täällä myös selittämättömiä vatsavaivoja jo useampia vuosia. Gluteeniton ja lähestulkoon maidoton olen ollut jo pitkään. Gastroenterologilla käyty, mutta kaikki vaikuttaa normaalilta… Alkaa jo riittää!

 8. Heippa!
  Minullehan tuo ravintoterapeutti passaisi
  Enemmän kuin hyvin. Minulla on ollut jo neljä vuotta jatkuvaa vatsakipua,
  Maha turpoo kuin pullatakina ja kivut ovat todella kovia. Itsekään lääkäristä en ole saanut apua, yleensä heidän apunsa on burana 600mg, ja itse hoitajana en ymmärrä miten voidaan määrätä buranaa ihmiselle jolla vatsakivut ovat niin kovia ettei istumaan silloin pysty. Kivut
  Ei ole päällä koko ajan mutta todella useasti. Kävin tähystyksessäkin,
  Mutta ei löytynyt mitään. Jatkuva pahoinvointi on myös tullut kuvioon mukaan. Ikinä ei ole todettu allergioita, mutta olisikin hyvä selvittää että mistä ko. Asia voisi johtua. Haittaa todella
  Paljon omaa elämistä ja kaikkea elämiseen liittyvää. Myöskään hoito ei ole aina ilmaista ja varsinkin kun on joutunut
  Aina avun suhteen pettymään niin tällainen vaihtoehto olisi ihana :) olisi hienoa sanoa että olen saanut apua ja itsekin parantuisin mahani kanssa niinkuin sinäkin :)

 9. Minulla on ollut kohta kolme vuotta myös erilaisia mahaongelmia. Olen rampannut gynekologeilla ( joskus joku epäili endometrioosia ,mitä itsekin pelkäsin) kuitenkin kymmenien lääkärikäyntejen jälkeen pääsin leikkaukseen, jossa selvitettiin, että syy ei ole endometrioosi. Kuitenkin ihmeelliset mahavaivat jatkuivat. Lääkärit sanovat, että minulla on toiminnallisia vatsavaivoja/ärtynyt paksusuoli. Olen joskus itekseni koittanut maidotonta ja gluteenitonta ruokavalioa ja siitä tulee helposti minulle liian yksipuolinen ja syön liian vähän. Ja en saisi enkä haluaisi laihtua. Olisi ihana saada vinkkejä ruokavalioon!! :-)

 10. Pidemmän aikaa on mulla tuo vatsa oikutellut. Vatsa jatkuvasti sekaisin ja vessassa jouduin löysän vatsani takia ravaamaan todella usein ja tiheään tahtiin. Lopetin juuri 5 viikon gluteenittoman kokeilun ja olo on mitä mahtavin Vatsa toimii, ilmavaivoja ei enää ole eikä vassasakaan tarvitse jatkuvasti ravata. Gluteeniton siis jää pysyvästi päälle. Maitolakkoa meinasin seuraavaksi kokeilla sillä vaikka vatsa toimii nykyään niin turvotus ei ole kadonnut mihinkään. Kroppani on silti vielä tulehdus-/stressitilassa ja rasvani on kivikovaa, kun terveen rasvan kuuluisi olla ihan löllöä. Tähän maidottomaan kokeiluun, voisin tarvita ravintoterapeutin opastusta. Gluteeniton kokeilu tuntui helpolta, kun vaan jätti herkut ja leivän pois ja korvasi pastan riisillä. Maidoton onkin vaikeampi juttu, koska olen käyttänyt aamu- ja välipaloinani juurikin rahkaa sen helppouden vuoksi.

 11. olen jo pitkään kamppaillut vatsaoireisen kanssa, 10 vuotta sitten vatsani meni yhtäkkiä huonoon kuntoon ja sen jälkeen useiden lääkäri- ja homeipaattikäyntien jälkeen vieläkin oikkuilee. hieman on pahimmasta ajastu tultu ylöspäin mutta hyvää oloa ja keinoja ei vieläkään ole löytynyt. Olisin hurjan onnellinen jos onni kerrankin suosisi :)

 12. Olen kärsinyt nyt kaksi vuotta oudoista vatsakivuista ja lääkärillä juoksut eivät ole auttaneet. Viime keväänä vatsa- ja hormonioireiden lisäksi iski akne ja vihdoin syksyllä päätin kokeilumielessä jättää gluteenin ja maidon pois ruokavaliosta (olin jo pidemmän aikaa pitänyt maitotuotteet minimissä, koska ne mielestäni aiheuttivat aina oireita). Noin 4 viikkoa kokeilun aloituksen jälkeen iho parantui jo huomattavasti eli uusia finnejä ei enää ole tullut – tällä hetkellä iho on loistavassa kunnossa ja olo on vatsan puolestakin miljoona kertaa parempi. Kuitenkin huolestuttaa mitä nyt pitäisi syödä, jotta korvaa puuttuvat proteiinit ja kuidut – tähän ravintoterapeutti olisi loistava apu :) Juuri välipalat ja konkreettiset reseptit tulisivat moniallergisessa ja liikunnallisessa perheessä hyötykäyttöön!

 13. Moikka,
  Itse olen kärsinyt nyt pari vuotta täsmälleen samanlaisista vatsavaivoista kuin sinäkin ja ravannut eri lääkäreillä sekä kahdesti jo tähystyksessäkin ilman tuloksia. Gluteeniton ja maidoton ruokavalio ovat auttaneet jonkin verran, mutta olisi helpottavaa saada ammattilaiselta tieto siitä, että saan nykyisestä ruokavaliostani kaikki tarvitsemani ravintoaineet. Lisäksi pää lyö välillä ihan tyhjää noiden ruoka-ideoiden kanssa. Olen huomannut saman ilmiön, että lääkäreitä ei tunnu kiinnostavan, ja suunnilleen nauravat päin naamaa ja käskevät ottaa lääkettä vaivoihin. Itse uskon vakaasti siihen, että oikea ruokavalio on vastaus kaikkeen, ja olisi ihanaa päästä ravintoterapeutin kanssa keskustelemaan siitä, mikä on juuri minulle oikea ruokavalio.

 14. Hmm… tämä on tietenkin Helsingissä, vai? Haluaisin ilmoittaa poikaystäväni kisaan, jos nuo ajat voi kerran hoitaa puhelimellakin.
  Poikaystäväni siis kärsii ajoittaisista selittämättömistä oksennus”taudeista”, stressivatsasta ja milloin löysästä vatsasta, milloin ummetuksesta. Mies kun on, niin lääkärissä ei tietenkään voi käydä. Ruokapuolen uusiminen olisi siis varteenotettava vaihtoehto. Jospa hän saisi sillä jotain apua vatsavaivoihinsa!

 15. Krooninen ummetus. ’Nuff said. :/ harrastan liikuntaa, juon vettä, syön vihanneksia jne. Lääkärissä vaivaa todellakin vähätellään ja käsketään visiblin ostoksille. Tai sitten se perus.. osta levolacia ja peräruiskeita. Wtf. Ei tämä ole nuoren naisen elämää. Pelottaa myös tulevaisuus.

 16. Tarvitsisin ravintoterapeutti myöskin selittämättömien vatsakipujen takia. Erityisesti kouluruoka saa mahan mölyämään kuin pistetty sika enkä vain löydä sieltä mitään järkevää syytä mikä sen aiheuttaisi. Lisäksi olisi tietty mukava tietää syönkö tarpeeksi rasvaa, hiilareita ja protskui suhteessa treeneihin !

 17. Olen erittäin kiinnostunut ravintoterapeutin vastaanotolle menosta! Syön perusterveellisesti ja gluteenittomasti mutta vatsa ei silti toimi. Liikun ja juon vettä. En ymmärrä missä on vika, se kun on vaivannut minua lapsesta asti. Toisinaan on parempia kausia ja joskus kokonainen kuukausi täyttä tuskaa. Täällä ainakin kaivataan ammattiapua! Mahtava arvonta <3

 18. Olisi mahtavaa löytää sellaine ruokavalio mikä ei rajoittaisi elämää! Nyt pitää tosi tarkkaan miettiä mitä milloinkin uskaltaa syödä ettei mahaongelmat iske esim. Töissä tai koulussa :s

 19. Suoraan sanottuna paras blogiarvonta ikinä. Ravasin vuoden 2014 lääkärillä milloin missäkin vatsatesteissä; kaikki testattiin papakokeista ja verikokeista aina ultraäänikuviin, mutta mitään vastauksia ei löytynyt. Vatsan kipukohtaukset oli välillä niin pahoja, että koko ilta saattoi mennä lattialla mahallaan mahaa pidellessä. Tänä vuonna jatkuvat kohtaukset on onneksi hieman rauhoittuneet, mutta välillä kohtaukset iskee edelleen takaisin ja samat kysymysmerkit nousee mieleen. Välillä pelottaa, että josko siellä onkin jotain vakavampaa. Visiblin ”vinkit” tuli myös itselleni tutuksi lääkärin kautta ja muut kipupillerit, mitä lääkäri kehoitti kokeilemaan. Itse päädyin kaiken turhautumisen jälkeen kokeilemaan josko e-pillereiden lopettaminen auttaisi. Sisko kärsii myös vatsaongelmista ja juuri aamulla soitti harmistuneena lääkärin tulokset saaneena, ettei saanut sieltä mitään vastauksia. Tähystys on toki vielä käymättä, mutta ei ole mitenkään houkutteleva vaihtoehto.. Itse kiinnitin itseasiassa kovasti juurikin näihin sinun postauksiin, kun aloit puhua ravintoterapeuttikokemuksistasi; itsellä on ollut nyt osakokeilussa maitotuotteiden vähentäminen, mutta jotenkin tosiaan tuntuu, että melkein kaikesta löytyy jossain muodossa sitä maitoa. Ei ymmärrä, ei osaa ja on ehkä jo vähän luovuttanutkin olo :) Kipulääkettä nappaa helposti suuhun, kun maha taas reistailee.

 20. Nämä toiminnalliset vatsavaivat (suolisto-oireet, jotka eivät johdu tähystyksellä todettavista tai verikokeilla varmennettavista sairauksista), joita kommenteissa selkeästi useat kärsivät eivät ole lääketieteen nykyisillä lääkkeillä tai toimenpiteillä parannettavissa. Joten lääkärien ja erikoislääkärien parjaaminen siitä, että he eivät löydä (toiminnallisissa vaivoissa ja ärtyvässä paksusuolessa ei ole mitään konkreettisia lääketieteellisiä löydäksiä, vaikka asiakkaan oireet ovat hankalat) tai paranna, on vähän turhaa. Ravitsemusterapeutit enemmän teitä voivat auttaa ja varsinkin, jos on asiastaan innostunut ja tietoa hakeva ammattilainen, joka uskaltaa asiakkaan kanssa etsiä ratkaisua.

 21. Gluteenia ja fodmap hiilareita välttämällä olen saanut vatsan ok kuntoon mutta vielä pitäisi löytää se kaikkein optimaalisin tasapaino, siksi haluaisin ravintoterapeuttikerrat!

 22. Ravintoterapeutista voisi olla itselleni apua, sillä koitan opetella syömään enemmän ja pääsemään yli ”ruokapeloista” ja lihomisen pelosta. Olen oppinut syömään uudelleen mm. leipää ja puuroa yms hiilareita mutta silti en osaa /uskalla edelleenkään syödä riittävästi liikuntaan nähden, sillä paino putoaa edelleen..

 23. Olen kärsinyt 5 vuotta vatsavaivoista, tähystykset ja ultrat + liuta verikokeita takana. Ravintoterapeutti voisi olla seuraava kokeiltava.

 24. Tää on just se mitä itse tarvisin. Mun on niin vaikea löytää itselleni sopivaa ruokavaliota. Haluaisin laajan kokonaisvaltaisen ruokavalion jolla pääsisin pitkälle, ilman mitään punnitse vaa’ alla ruokasi -juttuja…

 25. Olen jo pitkään miettomyt ravintoteraupeutille menoa, mutta jostain syystä en ole vielä mennyt. Ruoka, ja sen aiheuttamat oireet, kuten -käsittämätön- turvotus, vatsan pistely yms, vaikeuttavat jokapäivästä elämääni paljon! Tuntuu että kaikkea ollaan kokeiltu (omin neuvoin) mutta mikään ei ole vielä tuonut oitkäaikaista vastausta ongelmaan…. Vaivasta johtuen minulta kärsivät niin urheilu, opiskelut, parisuhde ja oikeastaan kaikki. Olisikin siis mahtavaa voittaa tämä kahden ravintoterapeutti tapaamisen mahdollisuus, ehkä vihdoin näin vaivaan löytyisi apu.

 26. Ravitsemusterapeutista olisi minulle iso apu, sillä koitan nostaa painoa vaikeasta alipainosta normaalipainoon. Syömishäriöpolin virallisten ravintosuositusten mukaan en haluaisi enää syödä – siellä kun leipä ja maitotuotteet ovat ruokapyramidin kivijalkoina. Toivoisin ravitsemusterapeutilta yksilöllistä apua, en suositusten mukaista leivän ja margariinin mättämistä. Minua kiinnostaa kovasti myös raaka-ravinto ja kasvispohjainen ruokavalio. Tarvisin siis turvallisen ja luotettavan ravintosuunnitelman terveellisen elämän tueksi.

 27. Ravintoterapiasta olisi suuri apu itselle niin vatsaongelmien kuin kehon tulehdustilan vuoksi! Maidoton ruokavalio tuntuu haasteelliselta, mutta ammattilaisen avulla voisi saada riittävät neuvot asiaan!

 28. Hei! Kuinkas sattuikaan, juuri eilen muistelin sinun kamppailujasi oikean ravinnon löytämiseksi. Itselläni on ihan yhtäkkiä alkanut viljatuotteet aiheuttamaan pahoja oireita. Keliakiaa ei ole, vilja-allergia olisi sitten seuraava kysymys. Ehdottomasti olisin kiinnostunut tästä, rakastan leipää ruokavaliossani, ja tuntuu oudolta ajatuskin ruokavaliosta ilman leipää / gluteenittomalla leivällä!
  Todellakin tulisi tarpeeseen ja olisi ajankohtainen. En edes tiennyt tälläisen olemassaolosta :)

 29. Heippa Jutta! :)
  Mun unelma on ollut jo pitkään päästä ravintoterapeutille ja opiskelijabudjetilla tällasiin ei todellakaan ole ollut varaa :/ Tavoitteenani on superterveys ja optimaalinen hyvinvointi, ja sanomattakin selvää on että vaikka sitä kuinka netistä löytyy tietoa, on näihin aina hyvä saada ihan ammattilaisen näkemys.
  Syön tällä hetkellä terveellisesti, varmaan aika samaan tyyliin kuin sinäkin :), mutta olisi tärkeää selvittää, saanko ruoasta kaikkea tarvittavaa esimerkiksi siksi, koska en ole pariin vuoteen syönyt lihaa ja minulla on muutama yliherkkyysrajoite.
  Oon jo muutaman vuoden ollut ruoan kanssa gluteeniton&maidoton, jolla lähti vatsa- ja iho-ongelmat. Mulla on kuitenkin menneisyydessä taistelua syömishäiriön kanssa, ja olen jossain vaiheessa kokenut rankkoja vaiheita, kun mikään ruoka ei tunnu imeytyvän jne. Nykyään kunnioitan mun kroppaa ja haluan helliä sitä terveellisillä elämäntavoilla ja tää ravintoterapeutilla käynti olisi vielä piste iin päälle. :)

 30. Viime joulukuussa satunnaiset rintakivut ja närästys pahenivat jatkuvaksi vatsakivuksi, rintakivuksi, närästykseksi ja käsittämättömäksi röyhtäilyksi. Röyhtäilin parhaimmillaan 2 päivää putkeen. Nyt melkein kolme kuukautta on ravattu lääkärissä tutkimuksissa, diagnoosina refluksi, johon ei lääkkeet auta. Ruokavalion kanssa kikkailu on todella turhauttavaa kun ei omat tiedot ja taidot riitä. Alkaa keinot loppua jatkuvan kivun kanssa. Itsestäni tosin tuntuu että olen menetetty tapaus…

 31. Haluaisin löytää tasapainon ruoan kanssa ja syödä ruokaa, joka ei provosoi tunnesyömistä ja ahmimista. Lisäksi olen ihan hukassa netistä tulvivista neuvoista, miten pitäisi syödä ja miten ei…

 32. Varasin ajan ravitsemusterapeutille joulun jälkeen, mutta jouduin perumaan se jäätyäni yllättäen työttömäksi, joten lahjakortti tulisi tarpeeseen. Mun vatsalla on monikirjoinen historia. Joskus elellessäni pelkällä hötöllä vatsani oli aivan kauhea ja olo samaten. En oikein edes ymmärrä miten olen sillon pystynyt liikkumaan. Innostuttuani oikeasta ruoasta aloin syödä terveellisemmin, enemmän ja suht puhdasta ruokaa ja sainkin oireet minimoitua, samalla paino putosi ja olo oli oikein hyvä ajoittaisista turvotteluista huolimatta.

  Lähdin au pairiksi ulkomaille ja siellä tapahtui jotain selittämätöntä. Paino putosi entisestään vaikka söin kuin sika. Palattuani Suomeen yritin tarkoituksellisesti nostaa painoa ja siinä onnistuinkin. Sen jälkeen vatsa alkoi kuitenkin taas oikutella ja välillä olen sen saanut aina paremmaksi.

  Viime viikolla oli taas ihan hirveä viikko. Nestettä kertyi 7 kiloa ja vatsa ei toiminut ollenkaan. Ei ummetusta, mutta maha välillä tosi kipeä ja häiritsee kaikkea tekemistä. Nyt on ollut taas parempi. Osittain osaan selittää mistä johtuu, mutta joskus ei taas mitään järkeä. Vatsa reagoi niin viiveellä kaikkeen. Gluteeni on varma tekijä ja sen olen eliminoinut täysin. Maitotuotteet hieman kysymysmerkki. Täysrasvaisiin ei reagoi niin voimakkaasti tai ollenkaan. Sokeria en käytä, satunnaisia mättöjä lukuunottamatta.

 33. Täällä myös yksi vatsavaivainen. Kaikkea on kokeiltu ja lääkärillä ravataan. Testeistä ei löydy mitään mutta vatsa on ongelmallinen -söin tai en. Olen alkanut jo välttää huomaamattani ruokailuja välttääkseni kouristukset ja huonon olon. Treenaaja tarvitsee kuitenkin energiaa.. Väsyttääkin koko ajan kun vaivat vievät energiaa ja vaikuttavat uneenkin, erityisesti nukahtamiseen. OIe siinä sitten pirteä töissä, treeneissä ja kotona!

 34. Olen kärsinyt vatsaoireista koko ikäni. Keliakiakokeissa ei ollut merkkejä keliakiasta. Kokeilin vajaan vuoden ajan maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota ja sen aikana tunsin ja koin muutoksen. Koen, että tarvitsen apua muutoksen läpikäymiseen uudelleen. Olen kyllästynyt tähän vatsaani!!! Kiitos hyvästä arvonnasta!

 35. Haluaisin ajan ravintoterapeutille oikeastaan poikaystävälleni, joka on jo pidempään kärsinyt kaikenlaisista sairasteluista ja infektioista, joille ei ole lääketieteellistä selitystä löytynyt. Hän treenaa todella kovaa mutta ruokavalioasioista tietämys ei ole kovin vahvalla pohjalla. Toivoisin, että asiantuntijan vinkkien kautta hän saisi lisäboostia ja parempaa oloa treenien tueksi<3

 36. Itsellänikin on ollut jo vuosien ajan inhottavia suolisto-oireita. Olen huomannut juurikin gluteenittomien tuotteiden suosimisen ja maitotuotteiden vähentämisen auttaneen. Olisi kuitenkin tarpeellista tietää miten saisin ruokavaliostani mahdollisimman monipuolisen ja terveellisen, sillä nyt tuntuu, että syön koko ajan samoja ruokia ja kyllähän ne alkaa jo kyllästyttämäänkin. Varsinkin erilaisten välipalojen keksiminen on tuntunut haasteelliselta. Olisi myös mukavaa saada jonkinlainen tasapaino ruokailuilleni ja ajoittainen ylenpalttinen sokerinsyönti kuriin.

 37. Hei!

  Käynnit ravitsemusterapiaan tulisivat tarpeeseen, sillä itselläni on vaivoja noin sata ja yksi. Olen joutunut kahtena edellistalvena (hoitovirheen/väärän diagnoosin vuoksi) syömään järkyttäviä antibioottikuureja ja taistelen vieläkin niistä seruranneita ongelmia vastaan. Lisäksi toivun jonkin asteisesta syömishäiriöstä/ortoreksian tapaisesta ja kamppailen jatkuvasti morkkiksia vastaan. Tilannetta ei helpota, että olen hyvin altis vaikutteille ja kiellän itseltäni jatkuvasti eri ruoka-aineita: sokeri, alkoholi, gluteeni, maito… Peruskauraa, mutta entäpä paprika, sipulit, pavut – FODMAP, punainen liha – rankkaa ruoansulatukselle, hiilarit – onko ne pahoja vai ei…

  Eli, you got the point? :-)

  Heta

 38. Lyhyesti ja ytimekkäästi: kaikki mahdollinen kokeiltu vatsavaivoihin ja mikään ei auta. Tulisipa ravintoterapeutti ja pelastaisi!

  Ps. Aivan mahtava blogi :)

 39. Maha turpoilee ja menee sekasin, vaikka noudattaisin laktoositonta ruokavaliota (olen siis laktoosi intolerantikko). Mennä vuosina olen sairastanut myös syömishäiriötä, mikä sai mahani voinnin epätasapainoon, eikä se tunnu olevan vieläkään kunnossa. Esimerkiksi kroonistunut hiustenlähtö voi mielestäni johtua suoliston huonosta kunnosta, ravinteet eivät imeydy jne. Mm. näiden vuoksi olisi kiva saada raudan lujalta ammattilaiselta vinkkejä omaan ja vatsani hyvinvointiin!

 40. Mietin pitkään tähän osallistumista, sillä en asu Helsingissä mutta onnistuisihan asioiden läpikäynti myös puhelimessa. :)

  Minulla on ollut ruoansulatusongelmia oikeastaan aina kunnes sain vähähiilihydraattisella ja säännöllisellä ateriarytmillä ruansulatukseni kuntoon. Kuluneen talven aikana asiat ovat valitettavasti jostain syystä luisuneet kohti aiempia ongelmia enkä oikein ymmärrä syytä tähän. Olenkohan mahdollisesti herkistynyt jollekin ruoka-aineelle? Minulla on muun muassa pahoinvointia, ruokahaluttomuutta ja vatsanväänteitä, jotka vaikeuttavat jo normaalia arkea ja elämistä. :( Alan olla väsynyt tähän huonoon oloon ja huonontuneeseen elämänlaatuun.

  Olen lukenut aiempia kirjoituksiasi aiheesta ja taidanpa itsekin kokeilla maitotuotteiden jättämistä pois ruokavaliosta. Esimerkiksi tänä aamuna söin puuroa raejuustolla, minkä jälkeen tuli tosi huono olo ja vatsassa on möyrinyt koko päivän. :( Rahkakin aiheutti samanlaisia ongelmia jokin aika sitten, sen syömisen olenkin jättänyt kokonaan.

 41. Ruokavalioni on rajoittunut ja taistelen jatkuvien ylirasituskausien kanssa jotka treenin lisäksi heijastelevat paljon myös muuhun elämään. Haluaisin tietää syönkö tarpeeksi, tai onko jokin puutos syynä tähän.

 42. Olen ollut koko nuoruuteni ongelmavatsainen. Vatsa on kipeä, turpoaa ja menee helposti sekaisin. Gluteenin välttely on tuonut pientä helpotusta, muttei vienyt vaivoja kokonaan. Vatsavaivat vaikuttavat negatiivisesti arkeeni – olisi ihana saada asiaan vihdoin muutosta osaavan henkilön avulla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta