Torstai-illan gluteeniton resepti

Täällä on taas leivottu ja mitäs muutakaan kuin gluteenitonta ja maidotonta. Tykkään todella paljon tehdä etenkin leivät itse, koska ne mielestäni voittavat kaupan gluteenittomat ihan 1-0. Jo siis ihan paitsi hinnaltaan myös maultaan. Tällä kertaa nappasin kiireessä Koomarketista pussillisen kookosjauhoja ja luulin ottaneeni kaurajauhopussin, mutta se olikin sattumalta Provenan gluteeniton kauraleipämix. Noh, sillä sitten mentiin vaikka periaatteessa noissa valmispussukoissahan on usein hieman enemmän sokeria kuin sitä jauhoissa olisi… Eli ehdottomasti ennemmin suosittelen niitä täysjyväkaurajauhoja, ovat myös Provenan valikoiman tuote.

Noh, pienestä alun hämmennyksestä huolimatta oli lopputulos jälleen kerran aivan loistava. Todella maukas ja koostumus täydellinen. Suosittelen niin lämpimästi käyttämään kaura -ja kookosjauhojen yhdistelmää sämpylöissä! Sen verran mitä olen noita erilaisia jauhoja testaillut ovat nuo kaksi ehdottomasti suosikkejani, niillä onnistuu aina. Itse en hirveästi pidä tattarista mutta käytän sitä kyllä usein yhtenä leipäjauhona sen hyvän koostumuksen vuoksi. Kannattaa testailla erilaisia vaihtoehtoja, sieltä varmasti löytyy jokaiselle ne omat suosikit. :)

x-default

Kaura-kookosjauho sämpylät

 • 1 pss Provenan gluteenitonta kauraleipämixiä (tai vastaavasti täysjyväkaurajauhoja)
 • 7 dl kädenlämpöistä vettä
 • 1/2 tl leivinjauhoa
 • 2 porkkanaa
 • 0,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä tai muuta hyvää rasvaa
 • 1 tl suolaa
 • 2-3 dl kookosjauhoja
 •  Tarvittaessa tattari tai mantelijauhoja
 • 1-2 rkl psylliumia

Alkuun sekoitetaan leivinjauho kädenlämpöiseen veteen ja lisätään juoksevassa muodossa rasva. Heitetään sekaan raastetut porkkanat, psyllium, suola ja jauhoja pikkuhiljaa lisäillen. Laitoin ensin pussin kaurajauhomixiä ja pari desiä kookosjauhoja, jonka jälkeen vaivasin taikinaa. Jos se tarttuu käsiin, lisää vaan jauhoja (esim. tattari). Mulla ei koskaan ole todella pilkun tarkkaa määrää noiden jauhojen suhteen, koska lisään niitä aina sen mukaan miten taikina ”muotoutuu”. Halutessaan voi antaa kohota 5-10 minuuttia, jonka jälkeen muotoillaan leipäsiksi. Itse tein tällä kertaa hieman suurempia ja pitkulaisempia sämpylöitä mutta makuasioitahan nämä ovat. :) Paistetaan uunin keskitasossa 15-20 minuuttia, uunista riippuen. Itse tapaan halkaista aina yhden leivän 15 minuutin jälkeen jolloin näen miltä siellä sisällä näyttää, onko kypsää.

IMG_1817-001

Tarjoillaan maidottomasti soijalevitteen tai muiden kasvislevitteiden, sekä täytteiden kera. Itse tapaan syödä sämpylät lämpöisenä pelkän ”soijavoin” kanssa, koska ovat lähimpänä sitä idyllistä voi + juustoyhdistelmää mikä on yksinkertaisesti paras mahdollinen! Kun sämpylät ovat kylmempiä tykkään todella paljon käyttää hummusta ja vielä erilaisia makuja niistä. Tiedetään, itse myöskin niin helppo tehdä mutta olen nyt satunnaisesti ostanut kaupastakin näitä Ilon purkkeja. Tuo aurinkokuivattu tomaatti on ehdoton uusi suosikkini, nam!

Toivottavasti tästä on iloa monelle! Ainakin sinulle joka Instagramissani reseptiä kyselit niin oleppas hyvä. :) Teille jotka ette mua Instassa vielä seuraa niin löydyn sieltä nimimerkillä @judezzi.

Nyt kisut kainaloon ja sohvalle, huomiseen! 

On my way

8 vastausta artikkeliin “Torstai-illan gluteeniton resepti”

 1. Pakko tulla kertomaan – bloglovinin pikkukuvasta katsoessani tuota kuvaa leivistä luulin että kyseessä on riisikakku maapähkinävoilla ja talk muru -muroilla :D Tämähän oli iloinen yllätys, menee takuulla testaukseen :)

  • Hahah, aijaa. :D Siispä onnistunut kuva ja sämpylöiden ulkomuoto. Kiva jos menee testiin!

 2. Onko sulla usein vaikeuksia keksiä mistä teet postauksen? Mitä sitten, jos yhtäkkiä kaikki ideat loppuu etkä enää keksi mitään? :)

  • No harvemmin, jostain niitä ideoita vaan tulee. :D Kun kirjoittaa lifestyle -blogia on laaja skaala mistä voi kirjoittaa ja se hieman helpottaa asioita. ;)

 3. Kookosjauhoja en olekaan kokeillut laittaa vielä sämpylöihini. Tykkäisin varmasti, joten seuraavalla P&S tai Ruohonjuuri-reissulla täytyy muistaa ostaa niitä! :) Muuten hyvin paljon vastaavanlaisia gluteenittomia leipäsiä tulee tehtyä viikoittain. Ja päälliseksi laitan kans usein samaisia ILO:n hummuksia. Tekisihän niitä nopeasti itsekin, mutta helppoja, hyviä ja aika edullisia valmiit purkitkin ovat. ;)

  • Kannattaa ehdottomasti kokeilla, toooodella hyviä! :) Ja joo, onhan noi helppoja ja nopeita reseptejä joten miksipä ei tekisi itse joka viikko. ja samaa mieltä, mä tykkään noista ILO:ista paljon, etenkin noista maustetuista. Itsetehty on kaikista puhtainta mutta menee nuokin. :)

  • Moikka, aina mä unohdan laittaa eteen kylmäpuristettu -etuliitteen. Silloinhan puhutaan jo täysin eri tuotteesta. En siis tarkoita sitä kookosrasvaa jota myydään ruokakaupoissa. Kyseessä on myös kasvisrasva eikä ”eläinrasva” mitä yleensä mediassa tarkoitetaan sillä kovalla rasvalla. Noistahan ei siis voida puhua samassa lauseessa…

   Itse näen, että kylmäpuristetulla kookosöljyllä on hyviä vaikutuksia etenkin rasvahappojensa ansiosta. Se on myös valmistettu siten, että luonnolliset ravintoaineet on saatu säilymään. Rasva kyllä sisältää tyydyttyneitä rasvahappoja eli en lähde kommentoimaan onko hyvä esimerkiksi henkilöille joilla korkeat kolesterolit tai sukurasitteena kolesteroli. Itse käytän kyseistä tuotetta kuitenkin niin vähän päivässä, että en näe mitään syytä miksi se olisi huonoksi elimistölleni. Varmaan eri asia jos sitä vetelee purkkitolkulla mitä harva varmasti tekee. :)

   Tästä tosiaan on aika ristiriitaisia mielipiteitä ilmoilla (ja myös tutkimustuloksia) mutta itse tykkään tuotteesta etenkin makunsa puolesta. En usko, että oma käyttömääräni suoniani tukkii. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta