Agavesiirappi vs. hunaja?

Joko moni teistä on siirtynyt agavesiirappiin hunajan sijaan? Itse olen ollut jo pitkään vannoutunut hunajan käyttäjä ja pitänyt hunajaa parempana vaihtoehtona valkoiselle sokerille ja varsinkin makeutusaineille. Jotenkin en ole myöskään lämmennyt stevialle mitä monet suosivat… Kokeilin sitä joskus ja mielestäni maku oli yhtä esanssinen, kuin vaikka aspartaamissa. Voi toki olla, että käytin sitä väärin tai liikaa mutta ei toiminut ollenkaan. Hunaja on helppo ja maukas vaihtoehto, etenkin jos ostaa suomalaista sellaista tai luomua.

Hunaja on kuitenkin aika korkea glykeemiseltä indeksiltään. Hunajan Gl on 55 ja tavallisen sokerin 68. Eli kovin suuri ero ei ole tuohon valkoiseen paholaiseen… Kiinnostuin Agavesiirapista siksi, koska sitä on nyt mainostettu siellä sun täällä, ”mainonnan uhri”. Ruohonjuuressa kyseinen siirappi on ollut esillä parissakin eri värissä ja koossa, joten tänään oli vihdoin pakko kysyä heiltä mikä ihmeen ero tässä on hunajaan nähden? Vastaukseksi sain sen, että Agave ei nosta verensokeria niin nopeasti pilviin verrattuna hunajaan vaan imeytyy tasaisemmin. Täten ei saa sitä ns. korkeaa verensokeripiikkiä vaan vs pysyy taisempana pidempään. Pienen googlailun tuloksena löysinkin, että agaven Gl on 11 ja 19 välillä eli aika paljon matalampi jos verrataan hunajaan! Nyt ei siis tarvitse enää kysyä mitä makeutusta meillä käytetään…

Kuten mainitsin Ruohonjuuressa näytti olevan Agavea kahdessakin eri värissä, tummana ja vaaleana. Ero on kuulemma siinä, että tumma on maultaan vahvempaa ja vaahterasiirappisempaa, sekä sitä on prosessoitu pidemmän aikaa kuin vaaleaa Agavea. Itse päädyin näin ensikokeilun vuoksi tuohon vaaleampaan light -versioon, joka on maultaan vähän kepeämpi. Ehkä tummaakin tulee jossain vaiheessa kokeiltua mutta lähdetään nyt tällä vaalealla liikenteeseen.

Agavea voi tosiaan käyttää hunajan tai muun makeuttajan tapaan ihan mihin tahansa. Itse aijon käyttää sitä leivontaan, smoothieen, banskupannareihin, teehen jne. Hintaa tuollaisella 250 ml Bionan luomu purnukalla oli Ruohonjuuressa vähän vajaa kuusi euroa eli eipä ollenkaan paha. Aika samaa hintaluokkaa kuin hunaja.

Käyttääkö moni teistä Agavea? Vai mikä on teidän suosikkinne makeutuksessa?

IMG_1978-002IMG_1971-002

On my way

17 vastausta artikkeliin “Agavesiirappi vs. hunaja?”

 1. Minulle on vaan jäänyt mieleen tutkimukset, joissa on havaittu agaven korkea fruktoosipitoisuus ja jostakin luin vielä ikävistä vaikutuksista jopa aivoille. Itse luotan aineeseen, jonka mehiläiset ovat itse tehneet:)

  • Okei, minä en olekaan tuollaisista kuullut. Pitää hieman lisää tutkia asiaa. Hunaja on kyllä hyvä tuote, ei siinä. :)

 2. Minä käytän toisinaan agavea makeuttajana, välillä hunajaa, vaahterasiirappia ja kookospalmusokeria. Agave sopii hyvin myös vegaaneille, toiset kun välttelevät hunajaa. Leivonnassa kannattaa huomioida, että agave kuumuu nopeammin ja kannattaa olla tarkkana paistoajoissa ettei tule polttaneeksi leipomuksiaan. Mutta pidän mausta, aika samanlainen kuin vaahterasiirappi.

  • Okei, kiitokset vinkeistä! Etenkin leivontaan ajattelin jatkossa käyttää, joten vinkkisi tuli tarpeeseen. :)

 3. Moikka :) tämä teksti on aika sotajalalla kirjoitettu, mutta siitä löytyy oikeasti hyviä pointteja: http://elamakasissamme.blogspot.fi/2010/05/agave-nektarin-fruktoosi.html
  Itse suosin kaikista eniten raakaa lähihunajaa, sitä ei olla käsitelty ja vaikka sokeria onkin, on puolestaan huimasti myös hyviä ravintoaineita (entsyymejä, vitamiineja, hivenaineita) joita et muista makeuttajista saa. Hunajaa voit ostaa myös läheltä (kotimaastasi,kannattaa myös googlettaa mikä on lähin hunajatuottaja teilläpäin), kun puolestaan agave kulkee pitkät matkat ja kovat käsittelyt ennen kaupan hyllyä. Hunaja on aitoa ja luonnollista.
  Aurinkoisia päiviä! :)

  • Lähihunaja kuulostaa ihanalle. :) Voi kumpa sellaista Helsinginkin seudulta saisi, ehkä pitää googlailla jos täältä jostain läheltä löytyisi. Onhan tuo totta, että agave tulee kauempaa ja täten laadullisuutta ei voida täysin taata. Lähihunaja on siinä mielessä ”turvallisempi” tuote, että saa ihan Suomesta mutta jäin tosiaan itse miettimään tuota GL indeksiä… Siinä oli sen verran suuri ero, että sai vähän hämilleen.

   Aurinkoa sinnekin, kevät tulee! :)

 4. Oon kans ollut kiinnostunyt tosta agavesta, koska sitä näyttää olevan lisättynä joihinkin sillointällöin käyttämiini raakapatukoihin. En vaan oo saanut aikaiseks selvitellä vielä, et mikä aine se on, mutta kiitoksia vaan ylempänä olevalle linkille.. Ehkä mielummin välttelen sitä, oli sen verran silmiä avaava teksti.

  • Joo. :) Itse suhtaudun tuollaisiin teksteihin hieman varauksella… Ei välttämättä ole absoluuttinen totuus. Tosin vähän kyllä jäi pohdituttamaan… Pitää kaivaa hieman lisää tietoa netin ihmeellisestä maailmasta. :)

 5. Minäkin liputan hunajan luonnollisuuden puolesta (huom: raakahunaja), kuten ylempi kommentoija! <3 Ymmärtääkseni silloin, kun hunajassa on nämä vitamiinit ja entsyymit tallella, ei elimistö käytä sitä sokeria samalla tavalla kuin jos se tulisi esim suoraan pelkkänä glukoosina/fruktoosina. Tiesitkö, että raakahunaja sisältää jopa hyviä bakteereja suolistolle? Ihmetavaraa, wow.
  Onhan sitä kuitenkin kiva kokeilla välillä vähän uusia juttuja ruokarintamalla, ja onhan se ihan jo kropan yliherkkyyksien välttämiseksi hyvä "kierrättää" ja vaihdella ruoka-aineita silloin tällöin =)

  • En siis missään nimessä ruodi hunajaa huonoihin asioihin, en todellakaan vaan lähinnä tuo GL pisti mietityttämään… Käytän varmaan jatkossa hunajaakin ja etenkin jos tuollaista ”lähihunajaa” jostain kesällä löytäisin. Ulkomaalainen hunajahan sen sijaan on varmasti yhtä epämääräistä, kuin vaikka nyt ajatellaan Agaven olevan. En vielä kuitenkaan täysin tuomitse Agavea vaan jatkan tutkimustyötä….

   Ja kyllä, minustakin mielenkiintoista vaihdella ja kokeilla uusia juttuja. :)

 6. Siis toi agavesiirappi on markkinoitu hienosti, tulee mielikuva että se on puristettu jostain mehukkaasta lehdestä, vaikka on oikeasti pahempaa tavaraa kuin ruokosokeri.. lähituottajan hunaja on parasta. Myös banaani ja taatelit toimii :)

  • Pakko etsiä nyt kyllä tuollainen lähituottaja, kun kaikki siitä puhuvat. :) Lapsena haettiin juurikin lähitilalta mutta silloin asuttiinkin maalla. Osaisikohan joku vinkata mistä voisi läheltä Stadia löytää?

   Ikävä kuulla tuollaisia väitteitä Agavesta, pakko vähän tutkia asiaa. Ihmettelen suuresti, että jos kyseessä on niin paha tuote niin kuinka esimerkiksi Ruohonjuuri on ottanut sen valikoimiinsa?! Ymmärtääkseni hekin haluavat pitää tietynlaista imagoa yllä eikä myydä mitään ”huiputustuotteita”… Voisi varmaan laittaa itseasiassa suoraan heillekin s-postia mikä heidän kantansa on asiaan.

   Banaani ei mielestäni makeuta tarpeeksi, taatelit ehkä joo. :)

  • Ruohonjuuren kanssa joskus yhteistyötäkin tehneenä olen jo viime vuosikymmeneltä asti ihmetellyt uudestaan ja uudestaan, että eikö Ruohiksella kukaan edes maista uusia tuotteita?

   Ruohonjuuri ei missään nimessä ole kauppa, jonne voisin lähettää asiakkaan tyyliin ”osta mitä vaan ja saat taatusti hyvää”, ei sinnepäinkään. Imago Ruohiksella on kohdillaan, todellisuudessa ehkä puolet tuotteista jotain muuta kuin suositeltavaa. Henkilökunta itsekin tietää tämän, muttei voi asialle mitään. Ruohonjuurella on raskas ja byrokraattinen omistusrakenne, jossa eri intressit kilpailevat ja lopulta tyytyvät ketään tyydyttämättömiin kompromisseihin.

   Ruohonjuuressa on kyllä sitäkin parempaa henkilökuntaa, loistavia suosituksia ja mahtavaa tiedonantoa nykyään asiakaslehdessä.

   Jos vertaa Ruohista ja Ekoloa, Ekolo panostaa nykyään enemmän siihen, että todella tuntevat jokaisen tuotteen pellosta pakkaukseen, toisin kuin Ruohis joka ottaa edelleen valikoimaan aika randomisti melkein mitä tahansa kuraa. Ja jos haluaa löytää oikeasti laatukamaa myyvän kaupan, jossa lähes jokainen tuote on valittu todellisella ammattiylpeydellä, sydämellä ja asiantuntemuksella, sellaista tarjoaa esim. Culinaria Tampereella – ja Hesassa jossain määrin NaturaZone. Ehkä myös Pur kauppa jossain määrin.

   TOSI moni kauppias tällä alalla suostuu myymään mitä vaan. Esim. terveyskauppojen aspartaamiherat synteettisillä väriaineilla – mitä sellainen tekee terveyskaupassa? ”No jos se myy….”

 7. Olen samoilla linjoilla kuin edelliset kirjoittajat. Mieluiten lähihunajaa tai jos jotain meren yli rahdattua täytyy saada, niin sitten aitoa kanadalaista vaahterasiirappia.

  • Okei, kiitos mielipiteestäsi. :) Hunaja taitaa siis olla kaikkien mielestä se ykkönen. ;)

 8. Käytin tänään ensimmäisen kerran agacea ja yllätyin sen makeudesta. Kyllä hunaja tosiaankin paremman maun antaa, mutta sekään ei kaikkiin leivonnaisiin oikein sovi. Luin myös tuon artikkelin, johon kommenteissa viitataan ja noh.. Se on kirjoitettu 5vuotta sitten ja kirjoittaja vaikuttaa vastustavan vähän kaikkea, mitä maailmassa on (ainakin noiden tekstien perusteella). Totuushan on että alkuperäinen, luonnosta löytyvä on se paras vaihehto. Vaikea sitten sanoa onko agave sitä vai ei. Jotenkaan en jaksa usko, että maailman luomutuotanto ja sertifikaatti olisi ihmisiä ”huijaamassa”. Mutta mistäpä sen tietää. Kannattanee kasvattaa kaikki ruokansa alusta asti itse niin ei sokeriarvot, kolesteroli tai verenpaine nouse eikä sairastu syöpään tai veritulppiin. Heh heh

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta