Agavesiirappi vs. hunaja?

Joko moni teistä on siirtynyt agavesiirappiin hunajan sijaan? Itse olen ollut jo pitkään vannoutunut hunajan käyttäjä ja pitänyt hunajaa parempana vaihtoehtona valkoiselle sokerille ja varsinkin makeutusaineille. Jotenkin en ole myöskään lämmennyt stevialle mitä monet suosivat… Kokeilin sitä joskus ja mielestäni maku oli yhtä esanssinen, kuin vaikka aspartaamissa. Voi toki olla, että käytin sitä väärin tai liikaa mutta ei toiminut ollenkaan. Hunaja on helppo ja maukas vaihtoehto, etenkin jos ostaa suomalaista sellaista tai luomua.

Hunaja on kuitenkin aika korkea glykeemiseltä indeksiltään. Hunajan Gl on 55 ja tavallisen sokerin 68. Eli kovin suuri ero ei ole tuohon valkoiseen paholaiseen… Kiinnostuin Agavesiirapista siksi, koska sitä on nyt mainostettu siellä sun täällä, ”mainonnan uhri”. Ruohonjuuressa kyseinen siirappi on ollut esillä parissakin eri värissä ja koossa, joten tänään oli vihdoin pakko kysyä heiltä mikä ihmeen ero tässä on hunajaan nähden? Vastaukseksi sain sen, että Agave ei nosta verensokeria niin nopeasti pilviin verrattuna hunajaan vaan imeytyy tasaisemmin. Täten ei saa sitä ns. korkeaa verensokeripiikkiä vaan vs pysyy taisempana pidempään. Pienen googlailun tuloksena löysinkin, että agaven Gl on 11 ja 19 välillä eli aika paljon matalampi jos verrataan hunajaan! Nyt ei siis tarvitse enää kysyä mitä makeutusta meillä käytetään…

Kuten mainitsin Ruohonjuuressa näytti olevan Agavea kahdessakin eri värissä, tummana ja vaaleana. Ero on kuulemma siinä, että tumma on maultaan vahvempaa ja vaahterasiirappisempaa, sekä sitä on prosessoitu pidemmän aikaa kuin vaaleaa Agavea. Itse päädyin näin ensikokeilun vuoksi tuohon vaaleampaan light -versioon, joka on maultaan vähän kepeämpi. Ehkä tummaakin tulee jossain vaiheessa kokeiltua mutta lähdetään nyt tällä vaalealla liikenteeseen.

Agavea voi tosiaan käyttää hunajan tai muun makeuttajan tapaan ihan mihin tahansa. Itse aijon käyttää sitä leivontaan, smoothieen, banskupannareihin, teehen jne. Hintaa tuollaisella 250 ml Bionan luomu purnukalla oli Ruohonjuuressa vähän vajaa kuusi euroa eli eipä ollenkaan paha. Aika samaa hintaluokkaa kuin hunaja.

Käyttääkö moni teistä Agavea? Vai mikä on teidän suosikkinne makeutuksessa?

IMG_1978-002IMG_1971-002

Kommentit (17)
  1. Kuluttajaneuvoja Mari Koistinen kertoo mielellään lisää hunajasta, sen käytöstä sekä mehiläistuotteista:

    http://www.hunaja.net/yhteystiedot/

  2. Käytin tänään ensimmäisen kerran agacea ja yllätyin sen makeudesta. Kyllä hunaja tosiaankin paremman maun antaa, mutta sekään ei kaikkiin leivonnaisiin oikein sovi. Luin myös tuon artikkelin, johon kommenteissa viitataan ja noh.. Se on kirjoitettu 5vuotta sitten ja kirjoittaja vaikuttaa vastustavan vähän kaikkea, mitä maailmassa on (ainakin noiden tekstien perusteella). Totuushan on että alkuperäinen, luonnosta löytyvä on se paras vaihehto. Vaikea sitten sanoa onko agave sitä vai ei. Jotenkaan en jaksa usko, että maailman luomutuotanto ja sertifikaatti olisi ihmisiä ”huijaamassa”. Mutta mistäpä sen tietää. Kannattanee kasvattaa kaikki ruokansa alusta asti itse niin ei sokeriarvot, kolesteroli tai verenpaine nouse eikä sairastu syöpään tai veritulppiin. Heh heh

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *