Kookosöljy, hyvä vai paha?

Paljon kehuttu ja vihattu. Mikäs muukaan, kuin se kylmäpuristettu kookosöljy. Itse ainakin olen törmännyt huomattavan usein keskusteluihin, artikkeleihin ja kommentteihin kyseiseen superfoodiin liittyen. Osa pitää tätä ehdottomasti ei niin terveellisenä kovana rasvana ja osa taas vannoo tuotteen nimeen täysillä, itse olen jossain siellä välimaastosta… Jonkun verran olen juttuja kookosöljyyn liittyen lueskellut mutta silti vaan todennut, että omassa vähäisessä käytössäni tämä ei varmasti ole vaarallinen. Ihmettelen muutenkin lähinnä siis puhetta kovasta rasvasta joka tukkii suonet, eikös se pahis kova rasva ole sitä eläinrasvaa? Nojoo, en lähde pätemään, koska en tiedä mikä on absoluuttinen totuus tämän suhteen. Käytän kookosöljyä kuitenkin jonkun verran ruoanlaitossa mutta sen lisäksi aika monessa muussakin jutussa.

Meidän talouden ruoanlaitossa kookosöljyä menee aika pienet määrät. Jos miettii vaikka kanan tai lettujen paistoa, eipä sitä siinä hurjia määriä elimistöön kulkeudu. Myös leivonnassa tulee kyseistä rasvaa hyödynnettyä, etenkin raakaleivonnaisissa ja sämpylöissä. En kuitenkaan koko satsia vedä päivässä, joten tässäkin puhutaan aika pienestä määrästä mikä sitä elimistöön päivittäin kulkeutuu. Tietenkin jos tiedät, että kolesteroliarvosi ovat koholla tai sinulla on sukurasite sydän -ja verisuonisairauksiin, suosittelen tutkimaan asiaa vielä lisää. Itse perusterveenä en kuitenkaan jaksa tätä kammota. Öljy tuo ihanan vivahteen etenkin leivonnaisiin ja mielestäni toimii siihen puuhaan todella hyvin.

IMG_1959-001

Itse suosin kylmäpuristettua kookosöljyä keittiön lisäksi paljon muussakin. Ensinnäkin, kookosöljy on ihan huikea tuote iholle. Ripsitauolla totesin kookosöljyn lähestulkoon putsareiden ykköseksi, sillä lähtee ripsarit ja silmänympärysiho jää sopivan rasvaiseksi. Monethan putsaavat myös meikin kyseisellä öljyllä ja itsekin tuota jonkun verran tullut harrastettua. Jos omaa kuivan ihon, on se kropankin rasvaamiseen aika ykkönen. Ja mites kesällä sääriin korostamaan rusketusta, toimii!

Lisäksi olen ihan vasta alkanut käyttämään kookosöljyä myös hampaiden ja suun terveydelle hyödyksi. Purskuttelen nimittäin joka aamu suuni kookosöljyllä. Lusikoin noin kaksi teelusikallista öljyä suuhuni ja pureskelen sen, kunnes öljy muuttuu nestemäiseksi. Sitten aloitan purskuttelun, jota teen suunnilleen kymmenisen minuuttia aamutoimien lomassa. Tämä kannattaa muuten tehdä heti ensimmäisenä aamulla, ennen kuin olet mitään syönyt! Kookosöljy puhdistaa suuta luonnollisesti ja kerää suusta bakteereja mukaansa. Lopuksi se syljetään sitten roskiin, ei viemäriin tukkeutumisen vuoksi. Hellä hampaiden harjaus on paikallaan koko prosessin päätteeksi.

Tämän kikanhan huhutaan paitsi puhdistavan, myös valkaisevan hampaita. Itse en ole vielä erityisiä tuloksia huomannut mutta olen tätä harrastanutkin vasta viikon päivät. Sen puhtauden tunteen kyllä tuntee samantien! Ihan erilainen fiilis kuin pelkällä hammastahnalla hampaita harjatessa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. 🙂

IMG_1964-003

Myös kuulemma päänahka rakastaa kyseistä öljyä. Olen kuullut huhuja kuivasta päänahasta kärsivien saaneen avun juurikin kookosöljystä. En tiedä sen tarkemmin miten hiusten kanssa toimii, mutta voin vain kuvitella. Joku öljyhoito olisi kiva kokeilla hiuksiin tehdä mutta itsevaan  pelkään sitä rasvaisuutta. Mitä jos tukka onkin ihan liimaletti hoidon jälkeen? Vinkkejä otetaan vastaan?!

Mihin te käytätte tätä ihmeöljyä? Vinkkejä saa jakaa, kuulisin niitä mielelläni. 🙂

Kommentit (17)
  1. Minä käytän kookosöljyä meikinpoistoon, kasvorasvana, vartalovoiteena, käsivoiteena, huulirasvana, öljyhoitona hiuksiin, kuorintavoiteena sokerin tai suolan kanssa sekoitettuna, sheivausvoiteena…. noin muun muassa. Todella monikäyttöinen tuote! Ruoanlaittoon en juurikaan käytä, mutta sopii varmasti leivontaan ja paistamiseen hyvin. En huolehtisi noista kovista rasvoista liikaa, jos syö myös pehmeitä kasviöljyjä, pähkinöitä ja siemeniä. Hiusten hoidossa kikka on tosiaan se, että öljy levitetään kuivaan päänahkaan ja hiuksiin ja shampoo vaahdotetaan pienen vesitilkan kanssa kuiviin hiuksiin, sitten vasta huuhtelu! Jos hiukset ovat kuivat tai kiharat kookosöljyä kannattaa käyttää jätettävänä hoitona/ kiiltohoitona myös. Pieni tippa tai pari öljyä levitetään ensin kämmeniin ja sitten hiusten lavoihin.

  2. Minä käytän kookosöljyä lähinnä kauneudenhoidossa, hiusten latvoihin (ihan tosi varovaisesti ja vähän) ja iholle öljynä. Etenkin jalkoihin kesällä karvojen poiston jälkeen, ihanan pehmeä tunne ja se tuoksu! 🙂 Ja kesällä karvojen poisto mulla ainakin kuivattaa ihoa tosi kovasti, niin kookosöljy hillitsee tätä ja saa jalat näyttämään muutenkin kivemmilta. Tässäkin kannattaa olla varovainen annostelun kanssa 😀

    Kookoksen mausta en pidä joten ruoanlaittoon sitä en käytä. Koiralle oon joskus teelusikallisen antanut, se tykkää 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *