Uni vanhin voitehista

Jokainen meistä tietää, että unen merkitys kaikkeen on hyvin suuri. Jos meillä on alla parikin huonosti nukuttua yötä ei ajatus toimi saatika sitten elimistö. Olo on kuin krapulaisella. Itse olen aina ollut onnekas siinä mielessä, että olen omannut hyvät unenlahjat. Nukahdan tavallisesti samantien ja pystyn nukkumaan melussa, sekä häiriötekijöiden keskellä. Toisaalta taas vaadin suhteellisen paljon unta jotta pystyn toimimaan. Olen aina jollain tapaa kadehtinut henkilöitä, jotka pystyvät porskuttamaan parin tunnin yöunilla kuin eivät olisi moksiskaan. Nojoo, ei ehkä parin tunnin mutta sanotaanko vaikka viiden tunnin unilla. Itse olen tuollaisesta unenmäärästä ihan seis.

Nukun tavallisesti arjessa suunnilleen 6,5-7,5 tuntia. Tiedetään, tuokin on tavallaan liian vähän ja se toisaalta harmittaa. Viikonloppuisin yleensä sitten vedänkin helposti kymmenen tunnin unia, koska univelkaa varmasti on… Meillä aika tavallinen rytmi himassa on, että 24 aikaan hiljenee vasta asunto ja silloin aletaan nukkumaan. Toisinaan on kausia, että ehtii jo aikaisemminkin mutta viime aikoina se on taas vähän lipsunut, ärsyttävää. Jossain vaiheessa, kun treenasin aamulla menin nukkumaan toki aikaisemmin mutta se taas ei sopinut oikein meidän yhteiseen rytmiin. Tai tiedättekö, kun ei ole ehkä parisuhteen kannalta kiva, että molemmilla on täysin eri rytmit. Varmaan aika moni pariskunta saattaa elääkin eri rytmeissä mutta meillä se ei toiminut. Se on kai osittain tämä pahuksen yksiö…

IMG_2286-002

Aikaisemmin, kun tein vuorotyötä kärsin hyvin paljon uniongelmista. Rytmit menivät jatkuvasti sekaisin ja silloin, kun olisi pitänyt nukkua ei väsyttänyt ja päinvastoin. Tuolloin kevyt melatoniini olikin kaappimme vakkarikalustoa, nykyään sitä tarviin enää todella harvoin. Tavallaan tällainen joustavan puoleinen toimistorytmi on mieluinen, iltaisin on aikaa ja aamuisin olet kuitenkin suhteellisen ajoissa ylhäällä… Tosin, voisin kyllä sen verran muutoksia tehdä, että nukkuisin joka aamu esimerkiksi kahdeksaan. Se olisi aika idyllistä. 6.30-7.15 on kuitenkin se tavallisin heräämisaikani, riippuen moneenko menen töihin.

Nukun todella, todella harvoin päiväunia. Uskon, että jos on tarve päiväunille on silloin ainakin joku viba unirytmissä. Eihän aikuisen ihmisen kuuluisi nukkua keskellä päivää, vai? Joskus päikkäritkin olivat itselleni ihan peruskauraa mutta nykyään vedän mahdolliseen iltapäiväväsymykseen esim. lasillisen tuorepuristettua appelsiinimehua kera inkiväärin. Toimii muuten huomatavasti paremmin, kuin ne unoset! ;) Ja saa illallakin sitten taas unen päästä kiinni helpommin.

IMG_2278-002

Mihis kaikkeen se uni sitten oikein vaikuttaakaan?

 • Uni edistää mielenterveyttä, levänneenä sietokyky paineisiin ja pettymyksiin on suurempi.
 • Auttaa stressinhallinnassa, ongelmatilanteita on helpompi ratkoa.
 • Rentouttaa ja auttaa jaksamaan.
 • Helpottaa painonhallintaa, jopa laihduttaa sanotaan.
 • Levänneinä meidän on helpompi ideoida ja työskennellä, edesauttaa aivojen toimintaa.
 • Hyvät yöunet kohentavat vastustuskykyä, sairastetaan vähemmän esimerkiksi flunssia.
 • Myös vakavempien sairauksien riski pienenee jos ihminen nukkuu pääasiallsiesti hyvät yöunet.
 • Uni vaikuttaa positiivisella tavalla myös meillä treenaavilla ihmisillä palautumiseen, lihakset palautuvat levossa sanotaan. Et myöskään jaksa treenata jos olet nukkunut muutaman tunnin.
 • Hyvät yöunet parantavat ihmissuhteita.

Toisinsanoen, unihan vaikuttaa oikeastaan IHAN KAIKKEEN. 

IMG_2283-003

Tätä postausta kirjoittaessani aloin itsekin pohtimaan omaa nukkumistani ja unirytmiä. Siinä on kohentamisen varaa! Olisi mahtavaa herätä joka aamu todella virkeänä uuteen päivään. Uskon, että omalla kohdallani se on pieniä muutoksia. Nukkumaan esimerkiksi 23.30 maissa jolloin saan sen extra puolituntisen. Ja vähemmän koneella lymyilyä iltaisin. Välillä vaan tuntuu, että kaikki tekeminen painottuu sinne iltaan ja siksipä nukkumaanmenokin vaan venyy ja vanuu. Onneksi aina on kuitenkin mahdollista tehdä muutoksia elämäänsä ja nähdä niiden positiiviset vaikutukset. :)

Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka monta tuntia te nukutte yössä? Mikä on teille se minimi yöunen määrä ja mikä taas idyllisin? Onko teillä hyvät vai huonot unenlahjat? Kärsiikö moni kroonisesta unettomuudesta?

On my way

6 vastausta artikkeliin “Uni vanhin voitehista”

 1. Vinkki eri rytmien aiheuttamaan ongelmaan: tämä varmasti herättää heti reaktion ”ei sovi minulle”, mutta mä menen 25 neliöisessä yksiössä nukkumaan ennen ysiä ja poikaystävä ennen 12. Mulla on silmälaput valon takia ja korvatulpat äänien, MOLEMPIIN tottuu. Aikamoista varustenukkumista, mutta mielestäni pieni hinta jokaöisille reilu 8 tunnin yöunille :)

  • Heh, no mä itseasiassa käytin yhdessä vaiheessa korvatulppia mutta pelotti aina etten sitten heräisi aamulla. Lisäksi ne kutittivat ikävästi korvia. :D Noi laput olisivat kyllä ihan must, hehee. Kunnon uniasu päällä. :D Mutta ymmärrän kyllä hyvin miksi käytät. On ihan mahdoton nukkua kunnolla jos toinen valvoo äänekkäästi.

 2. Nukun arkisin 22.30-06.00 mutta 2-3 aamuna käyn salilla tai lenkillä ja silloin unta ei paljon tule 22.30-04.50. Olenkin usein todella poikki, viikonloppuisin tulee sitten nukuttua jopa yli 10h.
  Pirteänä herätäkseni tarvitsen unta ainakin 8h joten arkisin ei tuo oikein toimi mutta treenaamassa on käytävä ja töitä tehtävä (työmatkaan menee jo noin 45min) olen kyllä 8-16 töissä mutta iltaisin en saa itseäni salille tai jos saan on se niin täysi ettei sinne mahdu ja se jos joku ärsyttää! Aamull kun käy,ei siellä ole juurikaan ketää :)

  • Joo, kuulostaa aika tutulta… Minäkin suunnitellut, että ottaisin taas aamulenkit kuvioihin nyt kun valon määrä lisääntyy. Aamuteenit ovat kyllä parhautta, ei siitä mihinkään pääse! Välillä elämä on vähän tällaista. Onneksi on kuitenkin viikonloput, että velkoja voi nukkua pois. :)

 3. Viikolla nukun yleensä 7 tuntia, se on aika minimi, v-loppuisin heräilen itsekseni 8 tunnin jälkeen :) Päikkäreitä en harrasta, ne ei sovi minulle ja mielummin nukunkin sitten kerralla sen mitä tarvitsee :)

  http://outikarita.fitfashion.fi

 4. Joo on se nukkuminen kyllä tärkeää, tai no tarkennan vielä että tarpeeksi nukkuminen on tärkeää :D Mulle hyvä unen määrä on aikalailla se 8h yössä. Olen myös huomannut selkeän eron siinä, menenkö nukkumaan klo 22 tai klo 24, vaikka nukkuisinkin samat 8h. Voin paremmin silloin, kun menen aikasemmin nukkumaan. Mutta ongelma onkin sitte siinä, että on niin vaikea mennä ajoissa sänkyyn, kun tulen useana iltana viikossa töistä vasta klo 22! :S Ja tykkään päikkäreistä. Niitä tulee nukuttua kylläkin aika harvoin ja nekin pystyn selkeästi yhdistämään liian lyhyisiin yöuniin tai tosin myöhäiseen nukkumaan menoon. Ja myös jos olen tulossa kipeäksi, sen huomaa päikkäreiden yllätävästä tarpeesta. Pidän päikkärit aina alle 40minuutin mittaisina, vaikka se suositus on kait alle 30min? Mutta en tuota pidempää nuku päivällä, tai tulee liian pöhnäinen olo. Eli power napit kunniaan! :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta