Päivittäinen ruokavalioni

Saan tasaisin väliajoin toiveita ruokapäiväkirjoista ja postauksista, joissa kerrottaisiin kokonaisuutena tarkemmin se mitä päivän aikana syön. Olen aina sanonut, että en pidä ruokapäiväkirjoista, koska joskus niitä nimittäin kirjoittelin ja sain sellaisen paskamyllyn aikaiseksi. 😀 Toisaalta ymmärrän, sillä silloin söin kyllä niin epäterveellisesti vaikka luulin syöväni terveellisesti. Paljon light-tuotteita, valmisruokia ja keinotekoisia juttuja, ei hyvä.

Nojoo, noista ajoista on jo aikaa joten ajattelin, että ehkä uskallan avata teille nyt päivittäistä ruokailuani tarkemmin. Nykyään syön aika eri tavalla kuin pari vuotta sitten. Paitsi, että ruokavalioni on maidoton ja gluteeniton, niin on se huomattavasti monipuolisempi. Siihen eivät kuulu light-tuotteet, valmisruoat, limut, Läkerolit ja hyviä rasvoja on huomattavasti enemmän. En myöskään laske kaloreita, makroja tai mitään muutakaan lukuja. Yksinkertaisesti en halua perustaa ruokailujani mihinkään lukumääriin, vaan tahdon syödä ”vapaasti”. Kuuntelen kehoani ja miltä vatsassa tuntuu. Kuten taannoin mainitsin, ähkyjä en vedä, koska kuuntelen kroppaani.

Alla esimerkkejä arkiruokailustani.

Aamiainen:

Klo. 7-8.00 välillä, riippuen moneenko olen menossa töihin. Aamiainen on aina lähestulkoon samanlainen, päivästä toiseen. 

  • Smoothie, joka sisältää banaanin, 150 g suomalaisia mustikoita, 1 rkl spirulinaa, 1/2 tl chlorellaa, 1 tl gojimarja-jauhetta, 1,5 rkl tyrnirouhetta, 1 rkl hamppuöljyä, 1/2 rlk Opti Camu+ MSM Ceetä, muutaman siivun tuore inkivääriä, kourallisen manteleita (ja välillä myös cashew-pähkinöitä), 1 rkl riisiproteiinia, 1/4 tl Super Cee-jauhetta, pari taatelia, lorauksen agavea tai hunajaa ja kookos- tai mantelijuomaa niin, että aineosat peittyvät. Satsista tulee 1,5 suurta pitkää mukillista smoothieta.
  • Lasillinen tai pari kylmää vettä, jonka kanssa nappaan vielä muutaman vitamiinipillerin.

IMG_0573-003

Klo. 9-10.00 välillä töissä.

  • 1 kupillinen mustaa kahvikonekahvia.

Välipala: 

Klo. 11.00 aikaan.

  • Hedelmä (omena, mandariini tms.) tai sitten vaihtoehtoisesti kourallinen cashew-pähkinöitä tai soijajogu.

Lounas:

Klo. 12-13.00, riippuen koska ehdin syömään ja miten nälkäinen olen. Alla muutama esimerkkilounas.

  • Salaatti, joko kotona tehty tai salaattitiskiltä haettu ns. tuoresalaatti. Täytteinä esimerkiksi; lohta, kanaa, kananmunaa, avocadoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, ananasta, kurkkua, tomaattia, paprikaa, artisokkaa, pähkinöitä, siemeniä ja oliviiöljyä, sekä balsamicoa. Kerran viikossa pyrin syömään lohta mutta muuten mennään pääosin broileri-linjalla.
  • Kanakastike riisillä, joka tehty himassa. Kastikkeessa broilerin fileesuikaleita, kaurakermaa, kasviksia ja hyvät mausteet.
  • Kanaa ja uunikasviksia. Tosiaan koko setti tehty uunissa, lisukkeina mm. bataattia, porkkanaa, kesäkurpitsaa ja munakoisoa.
  • Jos käyn lounaalla ulkona, valitsen usein falafelit Trogaderosta kera hyvän ja monipuolisen salaatin, Teatterista kahden täytteen salden pähkinäsekoituksella tms. Olen töissä keskustassa mutta usein tulee suosittua samoja mestoja. Lounaalla tykkään kuitenkin syödä aika kevyttä, ei väsyttävää ruokaa.
  • Muutama vitamiinipilleri (hiusvitskut).

IMG_2383-002

Välipala: 

Klo. 14-15.30 välillä, taas riippuen koska olen lounaan syönyt. 

  • Hedelmä, soijajogurtti, raakapatukka tai esim. Froosh -smoothie. Jotain helppoa ja nopeaa. Joskus banaanikin toimii vaikka jostain päähäni on iskostunut banaani päivässä periaate. 😀

Välipala:

Klo. 16.30-17, taas riippuen koska olen edellisen välipalan syönyt. 

  • Jos tulen töistä himaan, syön tavallisesti pari gluteenitonta leipää kera salaatinlehden, kurkun ja tomaatin, avocadon, sekä keitetyn kananmunan.
  • Tuorepuristettu mehulasi, jossa ainakin appelsiinia, inkivääriä, porkkanaa ja sitruunaa.
  • Vihersmoothie vihrein aineosin.
  • Toisinaan taas teen minulle ja miehelle päivällisen mutta näin harvemmin. Kuten olen joskus kirjottanut, mulle tulee aina todella raskas olo jos syön kunnon ruokaa iltapäivällä. Päivälliset eivät siis ole minun juttuni.
  • Jos olen ”tien päällä” ostan usein smoothien joko Ruohonjuuresta, tai sitten Jungle Juice Barista.

IMG_2342-001

 Välipala:

Klo. 19.00-20.00 ennen treenejä.

  • Usein ennen treenejä nappaan vielä jotain energiaa antavaa. Kuten vaikka pari riisikakkua tai gluteenitonta näkkäriä omenasiivuilla ja maapähkinävoilla, tai joskus teen smoothienkin. Nälkäisenä en treenaa! Treenini painottuvat nykyään iltaan 19-21.30 välille, päivästä riippuen.

Iltapala: 

Klo. 21-22.30, treenien jälkeen.

  • Chia-puuro esim. marjoilla, pähkinöillä ja hunajalla.
  • Lisäksi joku hedelmä ja porkkanoita muutama. Usein meillä on myös viinirypäleitä, joita tulee napsittua.
  • Vaihtoehtoinen iltapala saattaa taas olla smoothie tai muutama gluteeniton leipä. Riippuu päivän muusta ruokavaliosta.

Lisäksi juon vettä päivässä pari litraa. 

IMG_2451-001

Haluan nyt vielä tähdentää, että en tosiaan syö joka päivä samalla tavalla. Minulle sellainen orjallinen tietyn ruokavalion noudattaminen olisi painajainen… Mulla ei kuitenkaan ole niin säännöllinen päivärytmi, että sellainen edes onnistuisi. Pääpiirteittäin ruokavalioni menee kuitenkin edellä mainitsemallani tavalla, ruokailuja on useita päivässä mutta annokset kuitenkin kohtuullisia.

Päivässä menee 1-2 smoothieta ja yksi pääruoka lounaalla. Raakapatukoita en syö joka päivä, eli välipalatkin vaihtelevat hyvin paljon mutta laitoin tekstiin nyt useita esimerkkejä. Cashewit ovat lemppareitani mutta syön niitäkin kohtuudella vaikka tekstistä saattoi kuulostaa, että niitä on joka paikassa. 1-2 kourallista siis menee päivässä. Muokkailen ruokavaliota tosiaan vähän sen mukaan mitä olen esimerkiksi päivällä syönyt, niin sitten taas iltaa silmällä pitäen. Eli ei samoja juttuja kokoajan, vaan vaihtelua. Viikonloput ovat toki taas asia erikseen, kun tulee syötyä enemmän ulkona ja muutenkin on aikaa kokkailla erikoisempiakin juttuja. Itse olen hyvin tyytyväinen tällaiseen ruokailutahtiin. Ei liian suuria annoksia ja tarpeeksi usein, verensokerit pysyvät tasaisena.

Toivottavasti tästä selonteosta oli jollekin jotain hyötyä?! 🙂

Nyt minä painelen juoksulenkille. Ihanaa sunnuntaita ja Naistenpäivää kaikille upeille naikkosille! 

Kommentit (17)
  1. Hehee mietin itsekin usein näitä postausten kommentteja lueskellessani että kyllä ne ihmiset ennenkin pärjäsivät vaikkeivät mitään helvetin hiilareita tai protskuja laskeneet 😀 jokanen syököön kuin itse parhaaksi näkee, olkoonkin sitten ” liian vähän sitä tai tätä ”.

  2. Moikka! Kiitos tästä postauksista, muiden syömiset kiinnostavat aina 😉 Kiinnitin huomiota tuohon proteiinien määrään, laskin nopeasti että saat vain noin 50g protskua tällaisen päivän aikana. Riippuen tietysti, minkä vaihtoehdon noista välipaloista valkkaat ym. Se on kyllä riittävä määrä tavalliselle kohtuudella liikkuvalle, mutta jos treenaat salilla ja / tai urheilee muuten paljon, tarvitset enemmän proteiinia. Joku oli huolissaan sun hiilarimäärästä, itse en niinkään kiinnittänyt niihin huomiota 🙂 voi tietysti olla, että otat esim. jonkun palkkarin, jota et maininnut. Ainakin salipäivinä ja niitä seuraavina kannattas yrittää saada proteiinia 1,5 grammaa / painokilo. Miltä kuulostaa tää pika-analyysi? 🙂 ps. Ihanaa kesää sulle!

    1. Moikka! Mä en laske proteiineja enkä muitakaan määriä ruokavaliossani ja en sitä halua tehdä. En myöskään syö joka päivä samalla tavalla, joten tämä esimerkkipäivä ei ole jokaisen päiväni ruokavalio. 🙂

      Olen ylipäänsä sitä mieltä, että se proteiinin ”tuputus” on mennyt hieman yli tällä fitness-aikakaudella. Rahkaa ja kanaa lapataan menemään enemmän kuin laki sallii… En nyt tarkoita, että sinä tuputat mutta yleisesti proteiini-sanaa työnnetään joka tuutista. Ovathan ihmiset ennenkin osanneet syödä prodea vaikkei sitä ole laskeskeltu. 😉

      Itse saan oman proteiinini mm. pähkinöistä, kanasta, kananmunista, herasta jota laitan aamusmoothieeni, soijasta ja pavuista. Noita kaikkia ruoka-aineita käytän kyllä ja mm. kananmunia syön tavallisesti 2 päivässä + kolmannen valkuaiset ja siihen päälle vielä kaikki muu. Olen hyvinvoiva, terve ja energinen joten tuskin puutosta on. Mielestäni monipuolisuus on kaiken a ja o! Pitää huolen, että päivittäin syö jokaisesta ruokaympyrän kohdasta.

      Ja mitä treeneihin tulee, treenaan ihan tavallisesti. Käyn salilla kolme kertaa viikossa (viime aikoina välillä vaan kaksi kertaa) ja tämän lisäksi teen 1-2 juoksulenkkiä (n. 5-8 km). En myöskään treenaa mitenkään tavoitteellisesti tai ”extrakovaa” lihasmassa mielessä. Joten, huolta tuskin on. 🙂

      Kiitos kommentistasi ja ihanaa kesää sinnekin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *