Erityisruokavalio ja ennakkoluulot

Kun syö erityisruokavalion mukaan, kohtaa hyvin paljon ennakkoluuloja. Tiedättekö, kommenttia tyyliin ”Miksi ihmeessä syöt gluteenittomasti jos sinulla ei ole keliakiaa?” tai vastaavasti ”Miksi maidottomasti jos et ole intolerantikko?”. ”Et kai sinä laihduta?” Jos kantaisin mukanani muovipurkkeja joissa olisi kanaa, kasviksia ja riisiä en varmastikaan saisi yhtä paljon kyselyitä, tai jos välipalani olisi maitorahka ananaksella.

Mielestäni jokainen saa syödä kuten tykkää, jokaisella on oikeus siihen. Ruokailu on hyvin henkilökohtainen asia ja siihen ei vaan ole yhtä kultaista ohjenuoraa, jokaiselle sopii oma tapansa. Itse en syö näiden rajoitteiden mukaan huvikseni, vaikka moni niin taitaa luullakin. Hiilari -ja maitotuote kammoinen, jep. Testaan säännöllisesti joko jo pystyisin syömään jompaa kumpaa, maitotuotteita tai vaikka täysjyväpastaa. Joka ikinen kerta tähän mennessä on vaan ollut todettava, että ei sovi niin ei sovi. Vaikkei mulla ole varsinaista sairautta kumpaankaan ruoka-aineeseen (ainakaan tiettävästi), mun vatsa ei vaan siedä niitä.

IMG_2693-001

Hyvä esimerkki tapahtui eilen. Tein kanasetit himassa ja havahduin liian myöhään, että riisi on loppu. Laiskuus iski kauppareissua kohtaan, joten kaivoin mitä kaapista löytyi, tavallista täysjyväspagettia. Kokeillaan. Pieni läjä spagea kanakastikkeen kera ja arvaatteko millainen oli loppu iltani -ja yöni, sekä itseasiassa tämä aamukin vielä? Aika hirveä. En ala sen tarkemmin oireita täällä yksittelemään mutta epäilystä ei jäänyt siitä ettei sovi itselleni. Omalla kohdallani tämä on kuitenkin aina vähän arpapeliä, koska toisinaan esimerkiksi leivät ja karjalanpiirakat eivät aiheuta mitään, mutta sitten taas kärsitään kaikkien kertojen edestä. Tuo on erikoista. Jokatapauksessa, jokaisen tällaisen kerran jälkeen vannon etten enää koske ns. tavallisiin viljoihin. Ja nyt taas hyvin vahvasti todettava, että ei se läjä spagettia ole tuon olon arvoista.

Tosiaan, ennakkoluuloja löytyy, sillä kyseiset tavat syödä ovat tällä hetkellä trendikkäitä. En ymmärrä miksi ihmeessä joku henkilö söisi jonkun trendin mukaan vaan, koska se on trendikästä? Enkä oikein uskokaan, että kukaan tekee noin. Jokainen varmasti syö valitsemallaan ruokavaliolla siksi, että siitä tulee hyvä olo. Tai näin ainakin haluan uskoa. Itselleni ainakin se ruokailun jälkeinen hyvä olo taas oikein korostui eilen. Ruokailun tarkoitushan on antaa polttoainetta elimistölle ja olla samalla nautinto. Jos jälkimmäinen jää kokonaan pois luvusta, ei mielestäni ruokailu aja ihan oikeaa asiaansa. Kipu, turvotus tai paha olo eivät ole niitä seikkoja joita ruoan tulisi aiheuttaa. Jos joku näistä toteutuu viestii elimistömme meille, että joku on nyt pielessä.

IMG_2698-001

Kaippa nämä(kin) ajatukset ruokailun merkityksestä korostuvat tässä iän myötä. Joskus nuorempana söin makeutusaineita, jotta pysyisin hoikkana. Kuka niitä oikeasti vetäisi oman hyvän olon vuoksi? Nykyään näiden omien erityisruokavalio säännösten mukaan syöminen on lähinnä sitä, että haluan voida mahdollisimman hyvin. Peiliin ei tule tuijotettua ja senttejä mittailtua, vaan uskon siihen, kun syö sillä omalle kropalleen parhaalla tavalla pysyy kroppa kaikinpuolin kunnossa. Ihan sama mitä muut ajattelevat, tai vaikka joutuisin selittelemään.

Välillä vaan toivoo ihmisiltä tiettyä hienovaraisuutta esimerkiksi juuri ruokapöydässä. Se, että ruokaillessa pitää alkaa selittelemään miksi lautasellani ei ole samaa pastaa, kuin sinun lautasellasi ei ole ehkä korrekteinta. Mutta uskokaa tai älkää, itse ainakin törmään tähän aika usein. Jengiä kiinnostaa miksi joku syö toisin. Osa antaa vielä niitä omia vinkkivitosia ja heittää kommenttia, kuinka minun nyt vaan pitäisi syödä sitä pastaa, koska olen hoikka. :D Tuo ärsyttää itseäni eniten, eiköhän jokainen tiedä miten syö ja miksi.

Törmäättekö te paljon ennakkoluulihin ruokavalionne suhteen? Miten näihin ennakkoluuloihin suhtaudutte?

On my way

31 vastausta artikkeliin “Erityisruokavalio ja ennakkoluulot”

 1. Voi kyllä! Itse olen tällä hetkellä kisadieetillä ja ruokailuni aiheuttavat usein paljon kiinnostusta, kysymyksiä ja kritisointia. Uusille tuttavuuksille en viitsi alkaa kisasuunnitelmistani heti kertomaan, joten joudun joskus turvautumaan hätävalheeseen ”en ole oikein makean perään”, kun olis pullaa tarjolla.

  http://sunseyes.blogspot.fi/

  • Joo, ymmärrän täysin… Todella ärsyttävää. Ja jos ei mussuta pullaa katsotaan sitäkin monissa tilanteissa kieroon. Onneksi noita hätäselitteitä on aina mahdollista heittää. :D

 2. Oikeastaan tekstisi jälkeen tajusin miten ärsyttävää tuo oman ruuan selittäminen on ärsyttävää.. Lopetin lihansyönnin 3 vuotta sitten ja vieläkin saan selitellä miksi sitä en syö. Kun kerron syyni aletaan ”nauramaan” ja hymähdetään MINUN tyhmyydelleni. Sitten kun arvostelevat ilmeet ja hymähdykset on tehty, niin aletaan jakamaan omaa elämänfilosofiaa siitä miten ihmiset ovat metsästäneet jo apinoista asti. Minua pidetään outona ja varmaan huomionhakuisena koska en suostu syömään sitä paskaa mitä minulle tarjotaan. Kyllä minäkin herkuttelen välillä ja nautin elämästä, mutta jos joku kerta en halua syödä makeisia niin sitäkään ei ymmärretä. En minäkään tule kenellekään sanomaan ”miksi syöt tuota rasvaista ja sokerista ruokaa, kun kehosi sanoo jo, että riittää”. Kiitos olen puhunut :D

  • Juuri näin!! Kenellä on oikeus tulla arvostelemaan toisen henkilökohtaisia valintoja?! Kysyn vaan… Kasvissyönti on varmasti sellainen asia mikä aiheuttaa noita ärsyjä kommentteja. Se, kun on jokaisen oma päätös, harvoin allergia. Mielestäni todella törkeää tuollainen apina-selittely, huh. Jotkut on röyhkeitä… Tsemppiä jokatapauksessa, pidä siitä kiinni minkä olet hyväksi kokenut! :)

 3. Joo tää on niin tuttua, olen monesti joutunut työpaikalla selittelemään mun vähähiilarista ruokavaliota, sitten olen oppinut että sanon vaan ei kiitos tai en ota, jos joku kysyy, mielestäni en ole kenellekään tilivelvollinen mitä omaan suuhuni pistän. Monesti kuitenkin pari tyyppiä kyyttää silti ruokalassa mun lautasta pitkään ihmettelevä ilme naamassa argh, täytyypä alkaa vissiin heittää takas että älä syö sitä pullaa, oot syöny jo tarpeeks. Itsekin olen aina ollut hoikka söin mitä tahansa, niin siitäkin oon saanut kuulla. Yleensä kommentoijat on ollut itse vähän ns alempaa kastia, joilta ei pahemmin löydy muutenkaan käytöstapoja, niin ei tarvitse ihmetelläkään sen enempää.. Jotkut vaan antaneet asian olla kun sanoin ettei mulle sovi ja ei kyselleet sen enempää. Muutamalle läheiselle työkaverille oon kertonut syyn minkä takia karppaan ja hyvin ainakin nuo fiksummat tyypit on siihen suhtautunut. Mutta kyllä ihmiset osaa olla tyhmiä/ajattelemattomia. Kun aloitin nykyisessä työpaikassa niin koko talon pahin juoruakka kuulutti kovaan ääneen taukohuoneessa että ”hän ei syö sokeria”, niin että varmasti kaikille meni perille, järkyttävää käytöstä lähes eläkeikäiseltä ihmiseltä. :D Pari tyyppiä myös alkoi siinä vieressä pohtimaan miten ne ei pystyis elää ilman sokeria, kun voi olla että huomenna jää bussin alle ja kaikki ne kakut ja pullat jotka jäi syömättä menee silmien edestä … voi sitä elämän köyhyyttä jos ei muut asiat siellä silmien edessä vilahda :D en jaksanut alkaa selittää näille tolloille että olen viimeiset 15v sairastanut ihotautia, johon ei ole lääkkeetkään tuoneet pysyvää apua ja joka pysyy nyt vähähiilarisella ruokavaliolla kurissa.

  • No huhhuh, tuo on itselleni tuttua etenkin ajoilta jolloin työskentelin hoitoalalla. Siellä pullat ja karkit on niin arkipäivää. Ja löytyy juuri näitä vanhempia henkilöitä, jotka ovat kovia arvostelemaan… Oikeesti repesin ihan täysin tuolle, että pullat ja karkit vaan vilisee silmissä! :D Aika kurjaa jos ne on ne jutut jotka kuolemanhetkellä silmissä vilisisi.

   Ja varmaan parempi ettet puuttunut asiaan enempää. Ehkä hekin jälkeenpäin tajusivat ettei toisen ruokailu ole heidän asiansa… Tai sitten eivät.

 4. Täälläkin ennakkoluulot on tuttu juttu. Mäkin olen lopettanut maidon ja viljojen käytön koska ne ei vaan sovi vatsalleni.
  Jos menen niitä syömään niin voi luoja mikä olo.. turvottaa, oksettaa, väsyttää, vatsa kipeytyy pitkäksi aikaa.
  Saan kuulla aina puolisoni sukulaisilla ollessani kuinka minä kyllä saan syödä pullaa kun oon niin laiha vai olenko kenties laihdutuskuurilla. Kun kiellän olevani ja koitan selittää että en vain pysty syömään pullaa koska siitä tulee huono olo niin sitä ei millään uskota vaan selitetään vaan kuinka mun ei tarvi laihduttaa.
  Ja tulipa mieleeni kun mummolleni koitin kertoa kuinka meillä ollaan ruokatottumukset muutettu terveellisiksi niin hän totesi että kuinka mieheni pärjää jäniksen ruualla päivästä toiseen kun tekee fyysisesti rankkaa työtä. :DD Siis ihan oikeasti sitähän se varmaan tarkoittaa jos syö terveellisesti ettei popsi muuta kuin salaattia.. Näitä tilanteita on ja paljon mutta tässä parit esimerkit mitä viime aikoina saanut kuulla. :D
  Tuntuu aivan käsittämättömältä kuinka saa jopa paheksuntaa siitä että koittaa elää terveellisesti ja syö niin että kroppa voi hyvin.. huoh.

  • Huoh, joo toi on toi aika perus oletus et dieetti päällä jos pulla ei maistu. Muutenkin musta itseasiassa tuntuu, että nykypäivän nuorempi sukupolvi ei ole samanlaisia pullahiiriä kuin vanhempi sukupolvi. Se ei vaan tule luonnostaan, karkki ja jäätelö taitavat olla ne meidän paheet useimmiten.

   No mutta, tosiaan ihan sama mitä muut ajattelee. Itse olen ottanut linjan etten liikaa selittele, asia ei kuulu muille. Mieluummin seivaa sen jollain tapaa muihin aiheisiin… :)

 5. Itse kokeilin fodmap-ruokavaliota muutaman kuukauden pahoihin vatsaoireisiin ja olin niin pettynyt, kun en huomannut juurikaan eroa olossani :( Tiedän vain pari ruoka-ainetta, jotka mulla niitä oireita aiheuttaa, loput on arvoituksia. Silti oireita on päivittäin. Kieltämättä sain älyttömästi huomiota ja uteluita osakseni, kun olin tuolla kyseisellä ruokavaliolla. Juuri tuo, että ”onko sulla todettu keliakia? miksi sitten syöt gluteenittomia tuotteita? eikö ne ole paljon kalliimpiakin?” ”mitä sä sitten saat muka syödä?” ”ethän sinä saa syödä mitään” ”onko sulla laktoosi-intoleranssi?” ”kaikkien vatsa turpoaa syömisestä” ”ei kai se haittaa jos vähän on ilmaa mahassa, ihan normaalia”. Vaikea uskoa että tämä minun kokema jokapäiväinen olo olisi ”normaali”, sen verran tukalaa on välillä.

  • Tuo on mielestäni niin typerää sanoa, että vatsan turpoaminen ruokailusta on OK! Siis mitä, vatsan ei kuulu turvota. Tietenkään se ei välttämättä pyykkilauta ole jos on täynnä mutta turvotus on vähän kuitenkin eri… Turvotus on tunne, että vatsassa on ilmaa eikä pelkkää ruokaa.

   Mullekin moni suosittellut tota foodmappia mutta en oo kuitenkaan siihen lähtenyt… Vältän kuitenkin esim. Papuja, sipulia ja runsasta määrää hedelmiä, jotka ainakin foodmapissa ovat.

   Ootko kokeillut jättää leivän, maitotuotteet ja sokerin?

 6. Kiitos hyvästä blogikirjoituksesta!

  Olen täysin samaa mieltä kanssasi.
  On todella ärsyttävää selitellä muille omia syömisiään ja perustella, miksi ei syö vaikkapa juuri perunaa/pastaa. Yleensä vielä sitäkin katsotaan oudoksi jos et syö pullaa tai keksiä kahvin kanssa. Tämä on todella inhottavaa ja joskus loukkaavaa. Olen huomannut, että ihmiset/tutut, jotka eivät omista itsehillintää epäterveellisen ruoan suhteen, eivät koe itseään tasavertaiseksi seurassani.

  Ruoan syöminen on jokaisen oma asia, ja siihen ei tulisi kenenkään muun puuttua.

  Kiitos vielä, että jaoit tämän aiheen, se on lähellä <3

  p.s Itse pidän sun ruokapäiväkirja-päivityksistä! Niitä lisää ;)

  • Moikka! Mukava kuulla, että postaus oli ajankohtainen. :) Nojoo, tiedän tunteen. Jossain entisissä työpaikoissa ne kahvipullat olivat tosiaan porukan tapa enemmän kuin poikkeus… Itse en edes välitä pullasta niin kieltäydyin aina mieluusti. :D

   Kenelläkään ei ole oikeus neuvoa toista ruokailun suhteen ellei toinen sitä varta vasten pyydä. Olen sitä mieltä.

   Pistetään mieleen, ruokapäiväkirjaa olisi kyllä kiva toteuttaa pitkästä aikaa. :)

 7. Minua ihan harmittaa että aloitin gluteenittoman ruokavalion ihan vain kokeillakseni toimiiko se. No toimi todella hyvin ja on ollut tapani jo 4 vuotta. Uskon että keliakia testissä olisi jotain häikkää ollut nähtävissä jos olisin aikoinaan mennyt. Nyt en saa kelan korvauksia kun ei ole lääkärintodistusta asiasta enkä todellakaan viitsisi kuukausia syödä viljaa vain siksi että saisin sen paperin.

  Tuohon vielä miksi välillä oireilee vahvemmin viljaan ja välillä ei tule mitään johtuu usein koko päivän ruokailuista. Kun on syönyt pienempiä ja puhtaita annoksia, voi muutos näkyä helpostikkin olossa. Kun taas buffet/brunssi pöydässä mättää vähän kaikkea, ei haitta ole niin suuri jos välissä on joku viljatuote. Näin siis kun allergia ei ole vakava. Eli jos tulee vahingossa syötyä itselle sopimatonta ruokaa, kannattaa sen perään syödä paljon. Näin joku lääkäri joskus minulle neuvoi.

  • Hei kiitos tästä! Selventää kyllä paljon miksi esim. brunsseilla vatsa ei oireile ollenkaan. Sitten taas tommonen yhtäkkinen pasta on ihan kuolema…

 8. Tähän on helppo samastua, oma vatsani kun ei myöskään kestä vehnää tai maitotuotteita. Myös muita ruoka-aineyliherkkyyksiä löytyy, kuten esim. pähkinät ja kuivatut hedelmät, jotka ovat suurta herkkuani, mutta tekevät vatsani palloksi jo ihan pieninä määrinä.
  Ruokarajoitteiden kanssa on kuitenkin oppinut elämään ja sopivan ruokavalion oivaltaminen oli suuri helpotus niin keholle kuin mielelle. Lääkärin tutkimuksissa en ole käynyt, enkä tiedä olenko keliaakikko vai mikä. Tästä syystä välillä joutuu kohtaamaan ennakkoluuloja, koska vaivoilleni ei taida olla mitään lääketieteellistä määritelmää tai selkeää diagnoosia. Gluteenittomasta ruoka-valiosta on myös tullut viime aikoina trendi erityisesti laihduttajien keskuudessa, mikä lisää ennakkoluuloja.
  Olen kuitenkin tajunnut että tässäkään asiassa ei kannata turhaan murehtia muiden mielipiteitä. Tärkeintä on että itse voi hyvin ja nauttii siitä mitä suuhunsa laittaa!

  Kiitos hyvästä tekstistä ja ihanasta blogista, jota on aina yhtä kiva lukea! : )

  • Luulenpa, että noissa kuivahedelmissä se turvottava juttu on se sokeri. Sitähän niihinkin lapataan…

   Mulla on vähän sama tilanne, lääketieteellistä selitystä ei löydy, joten jengi ihmettelee vielä enemmän. Keliakia-leimalla on huomattavasti suurempi etuoikeus vetää gluteenitonta… Muuten olet trendin orja. :D

 9. Moikka Jutta!
  Ajattelin tulla kertomaan oman tarinan vatsaongelmista. Eli tosiaan samanlaisia oireita on itselläkin ollut jo pidemmän aikaa. Välillä vatsa on ihan fine ja välillä voi mennä viikkojakin kun oireilee, vaikka söisi perusterveellisesti. Ja pahintahan tässä on tosiaan se, kun ei oo mitään hajua mitkä ruuat sen aiheuttaa ( toki tiedän jo monia mitkä ei sovi…mutta kuten itsekin sanoit että välillä leipä menee ja välillä ei) NO anyway. Mulle suurin apu löyty kun aloin syömään puhdas + caps saccharomyces boulardii kapseleita ja aina ennen ruokaa ruuansulatus entsyymejä. Voi luoja miten voikaan tuoda niin suuren avun. Suosittelen testaamaan!

  • Moi, kiitos kommentistasi. Mulla on itseasiassa jotain entsyymejä himassa purkki! Joku eellä alkava merkki mutta ainuttakaan en ole vielä kokeillut mutta pakko varmaan testata. :) Vautsi jos oikeasti toimivat!!

 10. Moi, mulla on vähän samanlainen kuin sulla. Vatsa ei yleensä kestä viljaa ja maitotuotteita, mutta esimerkiksi ulkomailla voin syödä ilman oireita höttöistä vehnäleipää ja kotimaassa juurikin karjalanpiirakoita ( näissä varmaan niin vähän viljaa ). Mutta en mä näitäkään kovin suuria määriä kerralla syö. Kotimaisista täysjyväruis on pahin, sitä kun syö tuntuu että jää möykyksi mahaan eikä sula. ( näin viime yönä unta kun olin lukenut tämän että söin ruisleipää ja sitten vasta muistin ettei mun pitäisi…) Olenkin päätellyt että ne viljan hiilihydraatit ja kuidut sekä niiden suuri määrä on se mikä minulle oireet aiheuttaa eikä gluteeni. Kasviksista maa-artisokasta ja raa-asta porkkanasta tulee aivan kamalat jopa parin päivän vatsakivut. Joten johtuu mulla varmaankin joistakin fodmap hiilihydraateista ja siitä miten paljon niitä tulee syötyä kokonaisuutena. Kiitos mukavasta blogista ja vaihtelevista jutuista!

  • Kuulostaa tutulta. Mulla kanssa ulkomailla vapaus syödä vaikka sitä höttöleipää ja juustoja. Sitten taas Suomessa… Gröhöm. Jännä juttu kyllä… Parempi vältellä vaan niin ei joudu kärsimään.

   Kiitos, ihana kuulla! :)

 11. Hyvä kirjoitus ja osui kyllä juuri kohdalle täällä. Itse pyrin noudattamaan perusterveellistä ruokavaliota ja tykkään syödä paljon salaatteja niiden raikkauden ja keveyden takia. Varsinkin kaupan alalla työskelleenä olen saanut osakseni monet silmänpyöräytykset ja arvostelut ”dieettiruokavaliosta”. Ja arvostelijat ovat aina niitä joiden lautaselle kuuluvat jokapäiväiset einesannokset.

  • Kiitos, mukava kuulla! Jep, noista ei todellakaan kyllä kannata välittää. Itsekin joskus eineksiä vetäneenä pakko sanoa, että nykyään en koskisi pitkällä tikullakaan, hyi! Terveellisestä ruoasta tulee kyllä niin hyvä olo. :)

 12. Googletappas gluteiiniyliherkkyys, voi löytyä syy vatsan turpoamiselle. yliherkkyys on hiukan eri asia kuin keliakia, koska yliherkkyydellä ei ole vaikutusta suolinukkaan, joka keliaakikollataasen tuhoutuu pienistäkin gluteiinimääristä. Suolinukan takaisin saaminen kestää useita kuukausia, joten siitä keliaakikolle oireet. Yliherkkyydessä näin ei käy, joten oireet ovat vain jonkin aikaa gluteiinin syömisen jälkeen ja vaikutukset eivät tosiaan ole pysyviä.

  • Olen kuullut tuosta kyllä ja monesti pohtinutkin voisiko olla kyse juurikin kyseisestä herkkyydestä. Lääkärissä sitä ei taideta edes todentaa, minut ainakin passitettiin vaan heti ruisleipäostoksille, kun keliakiatesti näytti negaa…

 13. Ruoka asiat ovat todella henkilökohtainen asia. Itse sairastin alle kakskymppisenä bulimiaa ja sairaus laukesi juuri toisten tyhmistä heitoista ruokaan liittyen.Se miten joku syö,e i vaikuta millään tapaa sen toisen ihmisen elämään.Tuputtaminen on myös tosi raivostuttavaa,ei pidä selittää miksi ei just vaikka halua sitä pullaa.Ehkä ei just sillä hetkellä tee vaikka mieli!Ei sen kummempaa.

  • No sanoppa muuta. Tuo on itseasiassa se pahin seuraus mitä tuollaisesta arvostelusta ja muiden heitoista saattaa seurata. Ja samaa mieltä, mielestäni jokainen päättää mitä suuhunsa tunkee, joten jos ei halua pullaa niin sitä ei pitäisi kenenkään tyrkyttää.

 14. Oon ollu kasvissyöjä melkein 6-vuotta joten ennakkoluulot ovat kyllä tuttuja. Näihin oon jo ihan tottunut (mikä on vähän surullista, koska ei ihmisten töykeyteen pitäisi tottua) mutta nykyään, kun koitan elää terveellisemmin niin tuntuu että porukka on niskassa kyyläämässä millon ”repsahdan”. Söin sokeritonta luomulakua yks päivä ja poikaystävän kaveri tokasee, että mitä järkee mun on koittaa syödä terveellisesti jos kuitenkin tungen tollasta paskaa kitusiini. En jaksanu alkaa selittää ettei se nyt ihan nii hirveetä ”paskaa” oo vaan tokasin vaan, että jos syön 95% ajasta terveellisesti ni enköhän mä voi sillon tällön nauttia lakuista. Jäi vaan nii pahamieli koko hommasta kuitenkin… Ja tuntuu inhottavalta, että pääasiassa ylipainoset ihmiset on näitä huomauttelijoita, eiks heillä ois miettimistä omassa syömisessäänkin! :/

  • Argh, tulipas ärsyyntynyt olo sun puolesta!! Älä välitä tuollaisista tolloista. Herkuttelet silloin, kun mielesi tekee. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta