Mikä siinä säästämisessä on niin hankalaa?

Säästäminen on aina ollut mulle jonkunlainen sudenkuoppa. Toisilla se on verissä, toiset taas joutuvat sen erikseen opettelemaan. Olen aikaisemminkin postannut rahan käytöstäni ja vinkeistä, joilla koitan itse saada rahaa säästöön. Tavallaan en omasta mielestäni tuhlaile mutta en kuitenkaan kauheasti laskeskelekaan. Jos joku kysyisi minulta paljonko käytän viikossa rahaa ruokaan ja muuhun, en oikeasti edes tietäisi. Summat vaihtelevat niin paljon. Välillä on viikkoja, että ostan huomaamattani todella vähän mitään extraa ja sitten on taas viikkoja, että käyn tyyliin joka päivä ruokakaupassa ja ostelen mitä mieleen juolahtaa. Gluteeniton ja maidoton ruokavalio on kalliimpi ylläpitää kuin sekaruokavalio. Myös ihan puhtaasti terveellinenkin ruokavalio maksaa rahaa.

Yhden asian olen kuitenkin päättänyt, ruoasta en tingi. Nautin ja ostan sitä mitä mieli tekee. Haluan myöskin syödä puhtaasti, enkä turvautua eineksiin. Toisaalta mulla on vähän kaikkeen ostokäyttäytymiseen asenne, että en pahemmin jaksa pihistellä. Olen aina inhonnut saituutta ja sitä, että joku laskee pennosia. Vaikka mullakin on ollut tiukkoja aikoja en ole silti pihistellyt vasta kuin siinä vaiheessa, kun on ollut pakko. Ehkä en vaan ole perusluonteeltani kovin taloudellinen ihminen.

IMG_3456-001

Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, että on katseltu miesystävän kanssa suurempia asuntoja. Tämä taloustilanne ei houkuta olemaan velkaa pankille, joten ihan vuokrakämppiä on lähdetty bongailemaan. Ullanlinna, Eira, Etu-Töölö ja Punavuori ovat niitä alueita jotka kiinnostavat, molemmat nimittäin halutaan asua keskustan tuntumassa. Kun muuttaa suurempaan asuntoon, ollaan pisteessä jolloin pitää hommata huonekalut. Kaksioon mahtuu kuitenkin sohva, kunnollinen ruokapöytä, kirjahylly jne. Monet hankinnat tulevat eteen. Itse rakastan myös sisustamista, joten haluan tuon tulevan kotimme olevan tiptop täydellinen. Päätinkin aloittaa pienen säästöprokkiksen koskien tulevaa asuntoamme. Kesä tulee, joten menoja varmasti riittää mutta kuitenkin. Projekti sisustus startatkoon. Ehkä mulla on mukava pesämuna syksyllä sitten odottamassa uutta kotia?! ;)

Kuten otsikko kertoo, säästäminen ei ole itselleni helppoa. Välillä säästän vähän kuin vahingossa mutta jos lähden oikein säästämällä säästämään, tulee eteen varmasti kaikkea kulutusta vaativaa. Pitäisi varmaan pitää viikko jonkunlaista ostospäiväkirjaa, jolla pääsisi perille siitä mihin kaikkeen se raha oikein uppoaa. Ainakin tältä istumalta pystyn karsimaan yhden menoerän, nimittäin ulkona lounastamisen. Toki välillä se on ihan paikallaan mutta ei joka päivä. Viime aikoina olen ollut todella laiska eväiden kanssa ja ravintolaruokailuun onkin tullut turvauduttua yhä useammin ja useammin. Siitä jos lähtee laskemaan, menee lounaisiin helposti se 50 euroa viikossa. Kun tekee eväät, säästää hommassa lähestulkoon puolet.

IMG_3457-001

Säästäminen voi tosiaan olla hyvinkin pieniä valintoja. Jätänkö sen latten ostamatta ja keitän himassa makoista kahvit tai roudaanko duuniin eväät. Loppupeleissä säästämisestä tulee myös todella hyvä fiilis, jokainen joskus sukan varteen laittanut sen tietää. Sitten, kun saa vielä niille säästämilleen rahilleen vastinetta, niin ah sitä autuutta.

Se on tietysti asia erikseen jos rahaa alkaa vaan panttaamaan ja panttaamaan. Rahaankin voi nimittäin tulla himo ja itseasiassa aika helposti tuleekin. Kun aikansa säästää on sitä kokoajan vaikeampi ja vaikeampi laittaa menemään. Olen nähnyt tällaisia tilanteita aika läheltäkin ja voin sanoa, että raha tekee helposti myös hyvin itsekkääksi. Sen kanssa saa siis olla hyvin tarkkana. Itselläni tosin taitaa kuitenkin olla aikamoinen matka tuollaisiin säästösummiin, että noita ongelmia voisi alkaa ilmaantumaan. :D

Mitkä ovat teidän säästövinkkinne? Mistä karsitte, tai vastaavasti mistä ette voi missään nimessä karsia?

On my way

22 vastausta artikkeliin “Mikä siinä säästämisessä on niin hankalaa?”

 1. Kannattaa tehdä pankin kanssa sopimus, että laittaa aina suoraan palkkapäivänä automaattisesti meneen säästösopimuksena eri kohteisiin kaiken ns.ylimääräsen. Eli niim ison summan kuin vaan on mahdollista laittaa.. esim 200e. Tai vähintään nyt ees 50e. Aattele mitä tollanen säästäminen tekee vuositasolla!! Ja kun sitä ei ees huomaa kun ne rahat menee automaattisesti sinne sivuun.. Pankki huolehtii sun puolesta sen säästämisen, jos et itse ole niin kiinnostunut seuraamaan kursseja :) (Harva on..)
  Verkkopankissa voit seurailla paljonko sinne on kertynyt, se innostaa kun huomaa saldon kasvavan siellä!
  Sitten kun tulee se tilanne, sohvan osto tai lomareissu niin lunastat vaan säästöistä lohkon tililles :)

  Alota heti huhtikuusta!! Soita heti huomenna sun pankkiin ;)

  • Ihania vinkkejä Erika! Pistin tänään pystyyn säästötilin. ;) Ton pystyi tekemään ihan netissä. Ennen oon avannut kaikki tilit konttorissa mutta ompahan tuokin kehittynyt.

  • Joo tilin avaus luonnistuu verkossakin. Tuo oli hyvä steppi, sinne kun siirtää aina palkasta rahaa niin alkaa tuleen kynnys siirtää niitä takas käyttötilille ;) Hyvä jutta♡

  • Niinpä. Mulla on kyllä muutama tili mutta ns. varsinainen säästötili on puuttunut. Sinne vaan nyt sitten pesämunaa keräilemään… ;)

 2. Mä olen elänyt melko pienellä budjetilla syksystä asti (aka opiskelijabudjetti) ja mulle sellaisia asioita, joista en tingi ovat salikortti, sanomalehti ja terveellinen ruoka. Tietty ruoassa pitää joskus tinkiä (esim. kalaa haluaisin syödä useammin), mutta lopulta kuitenkin sekasyöjä saa terveellistä ruokaa saa tosi halvalla (mm. perunat, porkkanat, ruisleipä, kaurahiutaleet, kananmunat, kauden hedelmät ja kasvikset..). Sen kyllä olen päättänyt, että kun pian valmistun ja rahatilanne antaa myöten, niin alan syömään vielä terveellisemmin, mm. kalaa kolmesti viikossa ja enemmän erilaisia salaatteja ja pähkinöitä! Mua aina ärsyttää kun jotkut sanoo, ettei ole rahaa syödä terveellisesti ja silti on mm. rahaa värjätä hiuksia/polttaa tupakkaa/juoda alkoholia.. Mä säästän niissä! En myöskään harrasta take away -kahveja ja suosin eväitä, niissä säästää helposti :)

  • Olen samaa mieltä, ruoasta ei saa tinkiä! Kaikki muu ei ole niin välttämätöntä mutta terveellinen ruokavalio on kaiken a ja o. Mäkin ostan aika harvoin take away-kahveja juurikin niiden hinnan vuoksi. Himassa ja duunissa hyvät keittimet joilla saa makoisat sumpit. :) Olet oikeassa, että terveellistäkin ruokaa saa edullisesti. Itse vaan todella vähän tulee laskettua kaupassa, menen vähän sellaisella päättömällä going with the flow -meiningillä. Pitää kyllä alkaa hieman enemmän funtsimaan mitä ostaa, mistä ja millä hintaa.

 3. Mä olen nyt ihan tarkoituksella alkanut säästämään enemmän koska haluan matkustella pari kolme kertaa vuodessa. Olen karsinut varsinkin shoppailusta ja ostan enemmän ruokaa alelapuilla. Mä olen huomannut että kun vaan rohkeasti siirrän isomman summan kuukausittain säästötilille niin rahat on ja pysyy siellä. Kun on tavoite kirkkaana mielessä niin ei tee edes mieli kajota rahojen :)

  Mä olen myynyt fb-kirppareilla paljon kamaa pois ja käteisenä saadut rahat käytän ruokaan ja tilille menneet siirrän säästötilille. Kuin huomaamatta rahaa kertyykin kuukausittain iso summa!

  • Muistinkin, että oot Jonna säästeliäs. :) Toi on kyllä fiksua. Ja oot oikeassa, että mitä vähemmän rahaa siellä tilillä näkyy, sitä säästeliäämpi sitä on. Onhan se päivän selvää.

   Itsekin olen myynyt aika paljon kamaa Facessa, hyvä tapa päästä eroon vanhasta ja saada vähän taskurahaa.

 4. Mä olen aina ollut työteliäs ja säästäväinen tyyppi. Olin koko lukion ajan töissä koulun ohella ja kun 18-vuotiaana lähdin yliopistoon opiskelemaan niin mulla oli omaa rahaa säästettynä 8000 euroa. Muistan, kun kerroin tän mun kaverille, joka sanoi, ettei hänellä ole yhtään rahaa säästössä. Olin ihan wtf, miten se on mahdollista??! Nyt olen jo 27-vuotias ja työelämässä ja säätän kuukausittain 500 euroa. Mulla ei ole mitenkään erityisen hyvä palkka, mutta ton 500 euroa pystyn kyllä säästämään. Pystyisin varmasti enemmänkin, mutta en toisaalta halua olla liian saita. Oon kehittänyt oman tapani säästää ja tän kehitin jo silloin lukio-aikoina. Eli heti kun palkkapäivä tulee, niin laitan sen 500e säästötilille. Vuokrien ja laskujen jälkeen mulla jää n.500 e tuhlattavaksi. Teen yleensä niin, että kuukauden ensimmäiset viikot elän säästäväisesti ja ostan lähinnä ruokaa. Arki on aika hektistä enkä edes jaksaisi töiden jälkeen pyöriä vaatekaupoissa. Sitten, kun kuu alkaa olla lopuillaan niin on kiva, kun huomaa, että tilillä onkin vielä hyvin rahaa ennen seuraavaa palkkapäivää ja voikin ostella hyvillä mielin mitä huvittaa. Esim. mulla on nyt tiistaina 31.pv palkkapäivä ja katoin just tilille, että siellä on vielä 250 euroa rahaa ja mietinkin mihin sitä vois tuhlailla. Usein huomaakin, että joutuu ihan miettimään, että mitä sitä ostais, kun ”saa” ostaa mitä vaan! Nyt mietin, että voisin ostaa yhen ihanan hajuveden, vaikka en uutta edes tarvitsisi! Mulla ainakin on toiminut tää kikka jo yli 10 vuotta ja opiskeluaikoinakin pystyi elämään suht. leveesti, kun olin koko lukio-ajan ahkeroinut ja säästänyt rahaa. Välillä kyllä huomaa, että sitä hullaantuu kaupoilla ja haluaa ostaa sitä sun tätä ja en halua liian tiukka olla itselleni. Kerran täällä vaan eletään, joten jos joku laukku tekee mut iloiseksi, niin kyllä mä sen ostan ja sallin itselleni ;) En kuitenkaan voisi elää säästämättä ja pistää koko palkkaa haisemaan, tulisi ihan morkkis sellaisesta. Ikinä kun en ei voi tietää mitä elämässä sattuu, joten hyvä olla vähän puskuriakin. Ja mä en todellakaan halua olla taloudellisesti riippuvainen kenestäkään, en miehestä, en ystävistä, en vanhemmista! Joten tää on mun kultainen keskitie :)

  • Kuulostaa fiksulta. Tuollainen summa jo tuossa vaiheessa, vau. Taktiikkasi saattaa itseasiassa olla aika toimiva, nimittäin liian usein sitä ostaa heti silloin kaikkea, kun on palkkapäivä. Pitääkin kokeilla, voisin kuvitella tämän toimivan myös itselläni.

   Mulla on sama ajatusmaailma, en halua olla taloudellisesti riippuvainen muista ja siinä olen kyllä onnistunutkin. :)

 5. Mä oon ollu aina enemmän säästäväisempi kuin tuhlaaja. Jos vaan pystyy niin kannattaa kuukauden ajan tai vaikka viikon ajan pitää kirjaa menoista, siitä sitten näkee että mihin todellisuudessa se raha menee. Menojen kirjaaminen on kyllä vähän tylsää; en oo ikinä kauheen hyvin pystynyt siihen (tylsää säilytellä kuitit, aikaavievää kirjata ylös yms yms) mutta kun sen tekee niin se on kuulemma mieltä avartavaa.
  Monesti jokin halpismerkki on ihan yhtä hyvä kuin valio tai muu ellei jopa parempi. Ja ruokakaupassa kannattaa käydä kerran viikossa tekemässä ostokset tai ainakin vaikka pari kertaa viikko jos kerran viikossa tuntuu hankalalta. Ei niin että ravaa joka päivä ja oikeesti kannattaa käydä Lidlissä; siellä on halvempaa. Tosin en tiedä että miten sieltä löytyy vähän erikoisemmalle ruokavaliolle. Me hankitaan Lidlistä tietyt perusjutut ja muut sitten Prismasta tai Cittarista.
  Ja ehdottomasti kannattaa ottaa säästötili käyttöön; sinne kun siirtää niin ei pääse niin helposti käyttämään niitä.

  • Niin, toisilla se on verissä, toisilla ei. :) Itse en usko, että jaksaisin alkaa juoksemaan halvemman ruoan perässä enkä oikeastaan pidä tavallista ruokaa ”ongelmana”. Lidlistä mun on hankala löytää… Siellä on kyllä hyviä hedelmiä ja kasviksia mutta jotenkin tosi paljon kaikkea keinotekoista safkaa. Ja mantelimaidot sun muut puuttuvat, sekä suurin osa tuotteista on ulkolaisia. Ei oikein oma kauppani. Mutta kyllähän siellä selvää säästöä tekee, epäilemättä. :)

   Kauppareissut pitäisi kyllä rajoittaa kertaan per viikko. Silloin ei tule tehtyä ns. heräteostoja. Fiksu vinkki. ;)

 6. Ymmärrän tuon, että näinä aikoina asuntolainan ottaminen varmasti pelottaa. Mutta oman asunnon maksaminen vasta säästöä onkin! Kun ei lähde mihinkään älyttömyyksiin vaan aloittaa sen hintaisesta asunnosta, mihin on oikeasti varaa ja rahkeita. Laina lyhenee pikkuhiljaa ja kun joskus on tarve/halu vaihtaa isompaan, on se mahdollista kun asunnon myynnistä saa väliraha.
  Me ei olla otettu koskaan muuta kuin asuntolaina ja pari autolainaa. Viimeksi vaihdettiin auto niin, että oltiin säästetty väliraha. Meillä menee molemmilta heti palkkapäivänä osa palkasta säästöön, ja mitään ei osteta osamaksulla tai oteta lainaa uutta sohvaa tms varten. Ensin säästetään, sitten ostetaan. Saman haluamme opettaa lapsillemme. Toivottavasti kodin opit menevät perille, nykyään kun niin paljon kaikenlaisia pikavippikierteitä jo tosi nuorilla.
  Tsemppiä säästämiseen :)

  • Niin. Jos taloustilanne menee ahtaammaksi, periikö pankki lainansa velallisilta…? Jää nähtäväksi ja siinä ehkä yksi syy miksi ei olla lähdössä oman asunnon ostoon. Tiedän, että se on omaan pussiin säästöä mutta kuitenkin. En näe ehkä asiaa niin tärkeänä, että haluaisin omistaa asunnon, tällä hetkellä ainakaan. Ja toinen syy on se, että halutaan asua keskustan tuntumassa ja tiedät varmaan mitä Stadissa 50 neliötäkin Eirassa maksaa. :) Täällä on kyllä niin hurjat hinnat.

   Se on ehdottomasti fiksua ensin säästää ja sitten vasta ostaa, hyvä opettaa se myös lapsilleen. Toivottavasti lapsenne tajuavat mikä on heidän parhaansa. :)

 7. Käyttötililtäni menee 4krt kuukaudessa 5,7€ säästötilille, ikänkuin polttaisin askin viikossa. Ei tunnu missään mutta kertyy pientä pesämunaa

  • Eipä ole huono idea tuokaan laitaa tililtä pienissä erissä rahaa. ;)

 8. itse tunnustaudun ”säästöpossuksi”, olen ollut sellainen jo ihan lapsesta saakka, ikinä ei ole ollut sellaista tilannetta, että tili olisi tyhjä, ei edes opiskeluaikoina. Säästäminen on saattanut mennä joskus jopa hieman överiksi, nykyään en ole ihan niin tarkka kuin aikaisemmin. Se mistä olen ehkä jäänyt paitsi on matkustelu ja kalliit merkkivaatteet, joista en ole tosin ikinä välittänyt. Ja toki jonkin verran on maailmaakin nähty. Se mitä tällä säästäväisellä luonteella olen saavuttanut niin nyt lähemmäs 4-kymppisenä meillä on asuntovelka hyvällä mallilla, velattomat autot ja kolme sijoitusasuntoa, toki siis velkarahalla, mutta ei niitäkään olisi uskaltanut ostaa jos olisi muuta lainaa paljon tai ei yhtään pesämunaa. Siellä ne lyhenevät itsekseen vuokrilla ja säästöä kertyy joka kuukausi. Ne on hankittu eläketurvaksi tai sitten lapsille jos täs ei eläkeikään saakka eletä. Omat brutto kk-tuloni ovat alle 3000€, mutta kyllä sitä pystyy säästämään aina vähäsen. Välillä on ollut ”huonoja” vuosia, kun olen ollut äitiys/hoitovapailla tai tehnyt lyhennettyä työviikkoa. Lasten myötä rahan meno on aika lailla kasvanut, vaikka ihan kohtuudella heille hankintoja tehdään.
  Nämä ovat valintakysymyksiä, ymmärrän täysin senkin, että joku haluaa nauttia elämästään ”leveämmin” ja asua vaikkapa vuokralla tms. Ehkä säästäminen/tuhlaaminen on osittain myös luonnekysymys.

  • Olet se äärilaita itsestäni. Mutta ehdottomasti ei ole oikeaa eikä väärää tapaa käyttää rahojaan. :) Itse olen taas niin elämästä nautiskelija, että en osaisi vaan miettiä säästämistä. Mitä jos kuolen huomenna? Toisaalta en siis todellakaan ole sellainen jonka tili on tyhjä ensimmäisen viikon jälkeen palkkapäivästä, en todellakaan. Rahat kyllä riittävät ja usein saan säästöön mutta viime aikoina tuo säästösumma ei ole ollut ihan sitä luokkaa mitä toivoisin. Aina voi käyttää rahojaan fiksumminkin…

   Omaisuus tuo toki tiettyä turvaa ja huolettomuutta, ymmärrän täysin. Ja varsinkin jos on lapsia niin on kiva, että heillä on jotain perittävää. :)

 9. Mun hyvin toimiva säästötaktiikla joskus oli ja pitäisi siohen palata, että kaikki ostokset tehdään käteisellä ja ei kortilla. Vähintään pari kertaa viikossa kaikki kolikot lompakosta säästöpossuun ja rahaa kertyi hyvin. Nyt oon pitkään käyttänyt lähinnä muovirahaa ja sitä kun on jotenkin helpompi muutenkin tuhlata, mä oon huono säästämään… palkasta menee suoraan satanen säästötilille ja se on hyvä keino säästää kun raha ei edes käy omalla tilillä :) Onneks koton on yks Roope Setä meillä :D

  • Aijaa, musta on taas aina tuntunut, että käteinen katoaa nopeampaa. :D Tuohan on jo todella säästämistä jis lohkaset palkasta säästöön, ei huono ollenkaan. ;) Ehkä meillä tämä säästäväisyys vielä jossain kohtaa, myöhemmällä ikää sitten?! :)

 10. Mielestäni Helsingissä vuokralla asuminen ei ole järkevää pidemmän päälle. Vuokrat nousevat koko ajan ja asuntojen hinnat myös. Tiedän, että keskustan tuntumassa on hurjan kallista, mutta kannattaakin aloittaa pienestä, esim. alle 50-neliöisestä kaksiosta. Jos joskus haluaa vaihtaa isompaan tai myydä, on arvo melko varmasti noussut. Vuokralla asuminen taas on kuin laittaisi rahat kankkulan kaivoon, mieti jos n. 1000e kuusssa lyhenisi laina eikä paksuuntuisi vuokranantajan tilipussi. Tämä on vain mun mielipide, mutta kannattaa miettiä. :)

  • Olet tuossa oikeassa mutta silti ei vaan tunnu nyt vielä oikealle ratkaisulle. En tiedä tuntuuko koskaan? Tiedän monia jotka asuvat vuokralla eikä se niin kamalaa ole. :) Tässä taloustilanteessa ei ole myöskään ihanin ja levollisin fiilis olla lainaa pankille. Katsotaan josko se asuntokärpänen puraisee jossain kohtaa? :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta