Makeutuksesta

Agavea, hunajaa, taatelia, viikunoita, steviaa vai aspartaamia? Mitä makeuttajaa sinä käytät? Itse suosin vielä muutama vuosi sitten aspartaamia, hyi. Viimeisen vuoden ajan makeuttajana on pääosin toiminut suomalainen hunaja. Joku kuukausi sitten kokeilin agavea ja nyt olen koittanut ottaa kehiin myös viikunat ja taatelit.

Mikä on sitten se makeuttajien ykkönen? Itse kallistun ehkä eniten hunajan ja taateleiden puoleen. Agave oli mielenkiintoinen kokemus mutta ehkei kuitenkaan tuote, jota ostaisin jatkuvalla syötöllä. Pyrin itseasiassa kokoajan vähenevään makeutuksen käyttöön ja olenkin huomannut mikä vaikutus esimerkiksi karkin syönnin vähentämisellä on ollut sokerin tarpeeseeni. Sitä yksinkertaisesti kaipaa kokoajan vähemmän ja vähemmän. Ennen olin varsinainen sokerihiiri, nykyään vedän smoothiet ja muut vain pienellä makeutuksella. Irtokarkkejakaan kaipaan enää todella harvoin. Sokeri todellakin on huume, joka koukuttaa mutta sen runsaasta käytöstä on myös mahdollista päästä pikkuhiljaa irti. Minäkin olen tässä pisteessä vasta nyt, 27-vuotiaana.

IMG_3781-002

Olen tosiaan alkanut ostamaan yhä useammin ja useammin kotiin taateleita ja viikunoita, etenkin taateleita. Kuvat hieman hämäävät, eli en tavallisesti vedä niitä noin paljon kerralla. Muutama taateli riittää tuomaan esimerkiksi smoothieen tarvittavaa makeutusta, tai vastaavasti tyydyttämään makeanhimon. Herkulllisuutensa lisäksi ne sisältävät runsaasti mm. antioksidantteja, C- ja A-vitamiinia, sekä beetakaroteenia, jolla on rusketusta syventävä vaikutus. Aika terveellinen makeuttaja siis kyseessä!

Suomalainen hunaja taas on varmaan sellainen tuote, joka tulee olemaan kaapissamme lopun elämää. Yksi parhaista tavoista makeuttaa. Ihanan pehmeä maultaan ja mikä parasta, siinä on aivan täydellinen koostumus. Rakastan sitä, kun hunaja jää kiinni puolijäisiin pakastemustikoihin, hahah. Kuin toffeeta. Maun ja koostumuksen lisäksi yksi hunajan parhaita puolia on sen terveellisyys. Sisältää mm. kromia, kuparia, sinkkiä, mangaania, B-vitamiineja, valkuaisaineita, magnesiumia ja rautaa.

IMG_3769-002IMG_3765-002

Stevia maistuu mielestäni karsealle. Aspartaamista ei varmaan tarvitse edes mitään sen koommin mainita, nimittäin aikamoinen myrkky kyseessä. Agave taas herätti alkuun mielenkiintoni, mutta sen terveellisyyteen liittyvät kiistelyt saivat itsenikin epäluuloiseksi. Myös agaven todella juokseva koostumus on mielestäni ärsyttävä, helposti nimittäin lorahtaa hieman suurempi määrä pannarille. Jää ehkä kuitenkin jatkossa sinne Ruohonjuuren hyllylle…

Tekstin alkukysymykseen palatakseni, miten te makeutatte? Käyttääkö moni taateleita tai viikunoita? Entä oletteko löytäneet niistä avun makeanhimoon?

Kommentit (10)
  1. Outi Karita
    4.4.2015, 13:34

    Hunajaa käytän paljolti, steviaa mulla on töissä teetä varten. Kyllä mä sitten käytän jonkun verran noita keinomakeutettuja mehukeittoa ja sitten kalorittomia siirappeja, joiden väitetään kyllä olevan luonnollisia…

    http://outikarita.fitfashion.fi/

    1. Hunaja on kyllä ykkönen! 😉

  2. Moikkanen,

    kokeile ihmeessä esim. Ruohonjuuresta saatavia Nutri Nick Stevia dropseja! Niitä saa maustettuina, joista caramel on ihan ehdottomasti herkullisin. Tämä on paras makeuttaja mihin mä olen törmännyt, ja suosittelen antamaan stevialle vielä mahdollisuuden.

    Ihanaa pääsiäistä 🙂

    1. Okei, kiitos vinkistä! 🙂 Kuulostaa mielenkiintoiselta. Mutta mietin vaan millä tuo karamellin maku on saatu siihen? Ehkä pitää googlata tai käydä kurkkimassa Ruohonjuuressa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *