Makeutuksesta

Agavea, hunajaa, taatelia, viikunoita, steviaa vai aspartaamia? Mitä makeuttajaa sinä käytät? Itse suosin vielä muutama vuosi sitten aspartaamia, hyi. Viimeisen vuoden ajan makeuttajana on pääosin toiminut suomalainen hunaja. Joku kuukausi sitten kokeilin agavea ja nyt olen koittanut ottaa kehiin myös viikunat ja taatelit.

Mikä on sitten se makeuttajien ykkönen? Itse kallistun ehkä eniten hunajan ja taateleiden puoleen. Agave oli mielenkiintoinen kokemus mutta ehkei kuitenkaan tuote, jota ostaisin jatkuvalla syötöllä. Pyrin itseasiassa kokoajan vähenevään makeutuksen käyttöön ja olenkin huomannut mikä vaikutus esimerkiksi karkin syönnin vähentämisellä on ollut sokerin tarpeeseeni. Sitä yksinkertaisesti kaipaa kokoajan vähemmän ja vähemmän. Ennen olin varsinainen sokerihiiri, nykyään vedän smoothiet ja muut vain pienellä makeutuksella. Irtokarkkejakaan kaipaan enää todella harvoin. Sokeri todellakin on huume, joka koukuttaa mutta sen runsaasta käytöstä on myös mahdollista päästä pikkuhiljaa irti. Minäkin olen tässä pisteessä vasta nyt, 27-vuotiaana.

IMG_3781-002

Olen tosiaan alkanut ostamaan yhä useammin ja useammin kotiin taateleita ja viikunoita, etenkin taateleita. Kuvat hieman hämäävät, eli en tavallisesti vedä niitä noin paljon kerralla. Muutama taateli riittää tuomaan esimerkiksi smoothieen tarvittavaa makeutusta, tai vastaavasti tyydyttämään makeanhimon. Herkulllisuutensa lisäksi ne sisältävät runsaasti mm. antioksidantteja, C- ja A-vitamiinia, sekä beetakaroteenia, jolla on rusketusta syventävä vaikutus. Aika terveellinen makeuttaja siis kyseessä!

Suomalainen hunaja taas on varmaan sellainen tuote, joka tulee olemaan kaapissamme lopun elämää. Yksi parhaista tavoista makeuttaa. Ihanan pehmeä maultaan ja mikä parasta, siinä on aivan täydellinen koostumus. Rakastan sitä, kun hunaja jää kiinni puolijäisiin pakastemustikoihin, hahah. Kuin toffeeta. Maun ja koostumuksen lisäksi yksi hunajan parhaita puolia on sen terveellisyys. Sisältää mm. kromia, kuparia, sinkkiä, mangaania, B-vitamiineja, valkuaisaineita, magnesiumia ja rautaa.

IMG_3769-002IMG_3765-002

Stevia maistuu mielestäni karsealle. Aspartaamista ei varmaan tarvitse edes mitään sen koommin mainita, nimittäin aikamoinen myrkky kyseessä. Agave taas herätti alkuun mielenkiintoni, mutta sen terveellisyyteen liittyvät kiistelyt saivat itsenikin epäluuloiseksi. Myös agaven todella juokseva koostumus on mielestäni ärsyttävä, helposti nimittäin lorahtaa hieman suurempi määrä pannarille. Jää ehkä kuitenkin jatkossa sinne Ruohonjuuren hyllylle…

Tekstin alkukysymykseen palatakseni, miten te makeutatte? Käyttääkö moni taateleita tai viikunoita? Entä oletteko löytäneet niistä avun makeanhimoon?

On my way

10 vastausta artikkeliin “Makeutuksesta”

 1. Voi, mä niin rakastan taateleita. Etenkin tuoreet taatelit on maailman parasta <3. Tai oikeastaan paras yhdistelmä on tuore taateli + saksanpähkinä + maapähkinävoi. Kokeile!! Harvemmin tulee taateleita nykyään tosin ostettua, koska joka kerta ongelmana on se, että syön niitä LIIKAA. Tykkään myös viikunoista, etenkin vauvaviikunat on parasta. <3

  Yhdyn myös täysin kokemukseesi irtokarkeita ja sokerista. Silloin kun välttelee sokeria, sitä ei kaipaa, mutta jos joskus erehtyy karkkeja tai muuta makeaa syömään, saman tien iskee hirveä himo, mikä saattaa jatkua monta päivää ja sitten ollaankin taas sokerikoukussa. Parasta on olla kokonaan ilman, kun kohtuus ei vaan koskaan pysy hallussa ainakaan omalla kohdallani.

  • Älä muuta sano, niin nameja ja hyviä herkkujen korvikkeita. :) En olekaan kokeillut tuollaista yhdistelmää, kiitos vinkistä laitetaan testiin. Mäkin olen aika perso taateleille mutta hillitsen himoni ja pitäydyn vaan muutamassa. Olen huomannut, että jos syön enemmän alkaa vatsassa outo myllerrys… Se on se hedelmäsokeri.

   Jep, näin se menee. Sokerikoukku tulee niin nopeaa ja salakavalasti. Itse en mitenkään kiellä makeaa mutta nykyään ei vaan tee enää niin karkkeja mieli. Mieluummin korvaan karkit jollain muulla. :) Meille jokaiselle sopii niin se oma tyyli. Toisille totaalikieltäytyminen on se pahin, toisille taas paras tapa.

 2. Viikunat eivät (vielä) ole tuttuja, joten pitääpä testata niitäkin. Jotenkin tuntuu että tällaiset tutut tuoteet, hunaja ja taatelit, ovat parempia makeutuksessa kuin vuorotellen suosioon pompahtavat steviat ja agavet :D Hunaja on täällä lemppari♥

  • Kannattaa kokeilla, ovat todella herkkua! Niin no samaa olen miettinyt… Karvat nousivat agaven suhteen vähän pystyyn, kun tuli googlailtua asiaa enemmän… Itse olen usein mainonnan uhri, myönnetään ja siksipä innostuin alkuun agavestakin.

   Hunaja on niin herkkua! <3

 3. mistä oot lukenut tuosta agave siirapin terveellisyydestä? Itseeni kiinnostas kovasti tutkimukset siitä, mutta googlestä en itse ainakaan löytänyt.
  Ite käytän kookossokeria, steviaa, agavea ja karppisokeria. Karppisokeria tulee käytettyä lähinnä itsetehtyihin mansikkakiisseleihin tai sitten kun haluaa ”oikean” sokerin koostumusta johonkin, esim vaikka lettujen päälle :D
  Ite oon tottunut jo stevian makuun, vaikka sitä tulee käytettyä todella harvoin. Liikaa kun laittaa niin kyllä se sitten vähän pistävän makusta on. Vaikka harvemmin tulee kyllä käytettyä yhtään mitään makeutusta.

  • Moikka. Postasin aiheesta aikaisemmin (http://onmyway.fitfashion.fi/2015/02/22/agavesiirappi-vs-hunaja/) ja sinne tuli tosiaan jonkun verran kommenttia asiasta. Silloin aloin googlailemaan ja löysin muutamia mielenkiintoisia juttuja. Siis juurikin siitä, että koko tuote olisi ns. markkinointikikka ja bluffia. Kyseessä ei olisikaan niin terveellinen vaihtoehto mitä väitetään.

   Mullakin on hei kookossokeria, jota laitan esim. banskulettuihin. Unohdin sen ihan täysin. Muuten se mielestäni maistuu hieman erikoiselle, mutta leivonnassa toimii. Joo mun juttu ei ollut kyllä yhtään tuo stevia!! Aivan hurjan makuinen omaan suuhuni. Mutta kyllähän se aika suosittu makeuttaja taitaa kuitenkin olla. :)

 4. Moikkanen,

  kokeile ihmeessä esim. Ruohonjuuresta saatavia Nutri Nick Stevia dropseja! Niitä saa maustettuina, joista caramel on ihan ehdottomasti herkullisin. Tämä on paras makeuttaja mihin mä olen törmännyt, ja suosittelen antamaan stevialle vielä mahdollisuuden.

  Ihanaa pääsiäistä :)

  • Okei, kiitos vinkistä! :) Kuulostaa mielenkiintoiselta. Mutta mietin vaan millä tuo karamellin maku on saatu siihen? Ehkä pitää googlata tai käydä kurkkimassa Ruohonjuuressa.

 5. Hunajaa käytän paljolti, steviaa mulla on töissä teetä varten. Kyllä mä sitten käytän jonkun verran noita keinomakeutettuja mehukeittoa ja sitten kalorittomia siirappeja, joiden väitetään kyllä olevan luonnollisia…

  http://outikarita.fitfashion.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta