Turvotus veks!

Jokainen varmaan tietää mikä fiilis on silloin, kun turvottaa. Toisilla neste kerääntyy helposti kasvoihin ja kaulaan, toisilla vatsaan, toisilla taas jalkoihin. Jotkut onnekkaat eivät kärsi juuri koskaan nesteen pakkautumisesta. Itse lukeudun näihin ihmisiin, jotka kärsivät aika helpostikin turvottavasta olosta. Enkä nyt puhu mistään vatsan turpoamisesta ruokailun jälkeen, vaan nesteen kerääntymisestä kroppaan. Minulle pitkä lentomatka ja paikallaan istuminen, reilun kostea ilta, tai korkokengissä päivän ajan kulkeminen keräävät nestettä vartaloon. Istuminen ja seisominen alaraajoihin, alkoholi kasvoihin. Myös PMS-oireet tekevät kropastani tavallista turvonneemman.

Inhoan turvotusta yli kaiken ja sempä vuoksi pyrin minimoimaan tuon paholaisen mahdollisimman monipuolisesti. Kaikki toimistotyötä tekevät kuitenkin tietävät, että on aika tavallista tuntea jalkojen turvotus työpäivän jälkeen… Ja alkoholia nauttivat, mikä vaikutus on kostealla illalla seuraavan päivän lookkiin. Onneksi turvotusta pystyy kuitenkin minimoimaan pienillä kikkakolmosilla, joita itse ainakin pyrin mahdollisimman paljon hyödyntämään.

Tässä omat vinkkini turvotuksen ehkäisyyn:

 • Juo runsaasti vettä. Kylmä vesi nimittäin supistaa verisuonia ja täten vähentää turvotusta kehossa.
 • Jos teet toimistotyötä, nosta työpöytä seisontakorkeuteen ja tee mahdollisimman paljon hommia seisoma-asennossa. Seisovaltaan on huomattavasti parempi työskennellä, kuin istuvaltaan.
 • Tee työpäivän aikana pieniä jumppahetkiä, mm. varpailleen nousuja ja venyttelyjä. Tällaisilla pienillä keinoilla on mahdollista minimoida turvotus, joka varsinkin jaloissa on työpäivän jälkeen.
 • Vähennä suolan ja sokerin käyttöä. Molemmat keräävät nestettä kehoon, joten niiden liiallinen käyttö kannattaa unohtaa.
 • Juo vihreää teetä. Itse olen tässä aika surkea, en nimittäin ole tee-ihmisiä kuin syksyisin ja talvisin, mutta pyrin silti juomaan edes kupillisen vihreää päivässä.
 • Suosi ananasta ja mansikoita ruokavaliossasi.
 • Liiku tarpeeksi. Liikunta poistaa tunnetusti nesteitä kehosta, joten suosi hikiliikuntaa vähintään 3-4 kertaa viikossa.
 • Lentomatkoilla kannattaa muistaa lentosukat. Toimistotyössäkinhän voisi kai suosia jotain tukisukkia… Tuollaiset vaan kuulostavat vähän turhan mummoille. :D
 • Käytä kompressiosäärystimiä/sukkia. Toimivat myös erinomaisesti esimerkiksi lentomatkoilla ja jos vaan jakun housujen alle mahtuu, niin miksipä ei myös duunissa.
 • Syö paljon kasviksia ja pidä ruokavalio muutenkin terveellisenä. Kokonaisvaltainen hyvä ravinto pitää turhat pöhöt loitolla.
 • Itse uskon vahvasti myös siihen, että viherjauheilla on nesteitä poistava vaikutus. Siispä spirulina, chlorella ja vehnänoras käyttöön!
 • Jos nautit alkoholia, nauti joka toinen lasillinen vettä. Täten nestetasapaino pysyy edes jollain tapaa ruodussa. Paras on toki ettei käytä alkoa ollenkaan.
 • Nosta alaraajat ylös taivaisiin, jos töissä tämä ei ole mahdollista niin edes työpäivän jälkeen himassa.
 • Kuori kasvojen iho ja levitä siihen nesteitäkin poistava naamio. Voi kuulostaa humpuukilta mutta toimii!

Siinä omia vinkkejäni, mitkä ovat sinun kikkakolmosesi? Olisi myös mukava kuulla etenkin muilta toimistotyötä tekeviltä, mitkä ovat tapanne välttää alaraajojen turvotus pitkän päivän jälkeen? 

2015-01-17

On my way

Yksi vastaus artikkeliin “Turvotus veks!”

 1. Itse olen toimistotyöläinen ja en ole ainakaan vielä huomannut jalkojen turvotusta työpäivän jälkeen, vaikkakin kaikkea muuta selkäongelmista niskakipuihin löytyy :D Haluisin kovasti työpaikalleni säädettävät pöydät, jotta ei tulisi istuttua liikaa päivän aikana.. En tykkää yhtään, kun kroppa huutaa apua. Käyn myös salilla 3-4 krt viikossa, mutta ei se 4 h viikossa auta paikkaamaan monen kymmenen tunnin istumista. Ei vaan millään.

  Mutta tuohon turvotukseen :D Pomppasin vähän aiheesta. Siis itse pyrin juomaan myös paljon vettä, sekä iltaisin tai aamuisin iso lasi vettä ja sinne kunnolla sitruunaa puristettuna. Sitten päivän mittaan vihreää teetä ja kevyttä syömistä. Tietysti ihan paras kropan nesteen poistoon on kunnon lenkki :) Myös saunassa tulee käytyä, joka tuntuu parantavan turhaa nestepöhöä. Mä kärsin joka aamu aina turvonneista silmistä ja se on niin ärsyttävää kun ei niitä saa edes meikillä piiloon…Ja vielä se että ihmiset jaksaa huomauttaa siitä miksi näytän väsyneeltä, vaikka en ole. Uskon, että tuo turvotus tulee vain yksinkertaisesti geeneistä, koska muuten olen hoikka ja terve nuori nainen.

  Hyvää päivää sulle! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta