Minä ja light-tuotteet

Moni blogiani pidempää seurannut tietää historiani makeutusaineiden kanssa. Paljon light-tuotteita, kuten Danonen juotavia jogurtteja, Pepsi Maxia, Läkeroleja ja ihan jauhomaista makeutusainetta suoraan maitorahkaan. Kun nyt mietin tuota makeutusaineiden kulta-aikaa omassa elämässäni, en voi kuin puistatella inhosta. Tuo oli sitä aikaa, kun light-tuotteet olivat trendikkäitä. Kauppojen hyllyt notkuivat ”rasvaa 0,01 %” purnukoita. Eihän kukaan ostanut tavallista jogurttia, kun pystyi ostamaan tuotteen, joka ei sisällä yhtään rasvaa. Tai ei ainakaan minun lähipiirissäni. Olin itsekin rasva- ja sokerikammoinen. Muistan esimerkiksi kuinka siskoni varoitteli minua aikanaan makeutusaine-jauheesta jota myytiin Alepoissa. Se oli lasinen pönttö, jossa oli sininen etiketti, olisiko ollut aspartaamijauhetta? Käytin sitä tosiaan ihan surutta maitorahkassa, teessä, kahvissa ja kaikessa mihin ikinä halusin makeutusta. Hän varoitti mutta minä nauroin. Osuipa vielä pilkka omaan nilkkaan.

Käytin light-tuotteita varmasti reilu 5 vuotta säännöllisesti sen enempää miettimättä, kunnes 2014 vuoden puolella heräsin siihen, kuinka hirveää kuraa olin elimistööni tunkenut. Tuohon viiteen vuoteen mahtuu siis myöskin paljon valmisruokia, keittoja ja muuta ällöttävää lisäaineskeidaa. En huolehtinut rasvojen saannista, tai miettinyt muutenkaan sen enempää onko syömäni ruoka ravinto-arvoiltaan minkälaista. Pääasia, että se oli rasvaton, sokeriton ja helppo vetää napaa. Kokkasin itse todella harvoin. Oikeastaan tuo ”heräämiseni” tapahtui vasta siinä vaiheessa, kun vatsa alkoi oikuttelemaan. Kenen vatsa on oikeasti luotu kestämään eineksiä ja makeutusaineita? Ei varmasti kenenkään.

IMG_0588-001

Itse nään nykyään punaista jos bongaan tyypin juomassa esimerkiksi light colaa, tekisi mieli mennä ja ottaa se pullo pois. Tottakai jokainen päättää omasta kehostaan, eikä varmasti satunnainen light-tuotteiden käyttö ketään pilaa mutta silti. Itse en vaan enää pystyisi vetämään noita ällötyksiä. Ja uskokaa tai älkää mutta olen kyllä kokeillut. Olen juonut esimerkiksi light-batterya tuon päätökseni jälkeen ja ugh, tölkki jäi juomatta. Oma kehoni ei vaan pysty suodattamaan enää light-kamaa ja vatsa reagoi samantien. Ja vaikka keho pystyisi, on se henkinen kynnys aika korkea.

Vaikka nykyään olen totaalinen ei light-tuotteille, jollain tapaa ymmärrän miksi aikanaan niitä käytin. Olivathan ne niin paljon mediassa ja media tosiaan syötti sitä ajatusta, että light on parempi versio tavallisesta. Nyt media syöttää raakaruokaa, smoothieita, tuorepuristettuja mehuja, superfooja ja mitä vielä. Ruohonjuurella menee varmaan paremmin kuin koskaan. Ja varmasti moni toteaa, että jaahas, nyt sinä olet sitten mukana seuraavissa ”humputuksissa”. Kyllä, täällä ollaan kaikkien noiden edellä mainitsemien asioiden suosijoita! Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että nämä nykyiset ”trendit” ovat huomattavasti terveellisempiä kehollemme. Tai ainakin minun keholleni ja tämän perustelen olollani. Jos vertaan makeutusaine-ajan olotilaa ja fiilistä nykyiseen, ollaan aika eri meiningeissä. Voin mielettömän hyvin, olen energinen, vatsani on pikkuhiljaa parantunut ja koen, että syön kehoni arvoista ruokaa. Enää en valitse yhden ainutta purkkia eineshyllystä, vaan laitan ruokaa itse ja käytän aineksia joita en ennen edes tuntenut.

En sitten tiedä onko tämä jotain iän tuomaa viisautta vai mitä, mutta olen alkanut ajattelemaan kehoani eri tavoin mitä aikaisemmin ajattelin. Pidän vartaloani temppelinäni ja mietin sitä ikäänkuin rakastavammalla tavalla. En halua, että se kärsii, on kipeä tai joutuu taistelemaan jotain vieraita huonoja asioita vastaan. Haluan, että se on seesteinen ja hymyileväinen.

Millainen on teidän suhtautumisenne light-tuotteisiin? Käytättekö vai oletteko totaalikieltäytyjiä? Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteitä aiheesta. :)

On my way

31 vastausta artikkeliin “Minä ja light-tuotteet”

 1. Felixin sokeriton ketchuppi ja quest barit kuuluvat sallittuihin makeutusaineita sisältäviin tuotteisiin mulla, molemmat makeutettu joko erytholilla tai stevialla. Limuista en juurikaan välitä, niitä en kotiin ostele mutta jos käyn subwaylla, kotipizzassa tulee yleensä juotua sitä light, aspartaami, coca cola zeroa. ikävä kyllä. sitten skyr rahkat yhdessä välissä söin näitä 1kl per päivä, nykyään kun olen koittanut säästää ruokakuluissa on tullut ostettua lidlistä ihan maustamatonta ja näin olen säästänyt sekä kukkarossa että lisäaineissa. syön enimmäkseen luonnonjogurttia, kreikkalaista-, turkkilaista jne. mutta nuo skyrit ovat paheeni:p light, rasvaton, kevyt jogurtit ja juomat ei houkuta kyllä yhtään. varsinkin noi danonen juotavat jogurtit on kun jtn jogurttia jota ois laimennettu fun light mehutiivisteen. hyi olkoon. en vaan aina halua ostaa sitä maustamatonta joskus tekee mieli herkutella valmiiksi maustettulla rahkalla ja sitten se karkaa käsistä ja skyrejä menee se 1 prk joka päivä. ja sama ton limsan suhteen oisko niin hirveää jos 2krt kuussa käy ulkona syömässä ottaa se normilimu ja säästyä keinotekoisilta makeutusaineilta ei se 200kcal ylimäärästä nyt kuitenkaan niin paha olisi kuin vedellä niitä lisäaineita. välillä kauhistuttaa itteekin kun luulee syövänsä terveellisesti mutta kun tarkemmin tutkiskelee ruokavaliota sieltä löytyy niitä ei niin luonnollisia ruoka-aineita.

  • Mun mielestä tuo Guest Bar taas maistui niin makeutusaineelle, kun sitä kerran maistoin. Niin hehkutettu patukka mutta itselleni oli kyllä makunsa puolesta täysi pettymys… Samaa mieltä olen Skyreistä, todella vahva makeutusaineen maku. Mutta kaikki on toki mihin tottuu. :) Jos on hetken ilman makeutusaineita, maistaa ne paljon selkeämmin. Itse maistan nykyään limustakin onko se light vai sokerilimsa.

   Itse en lähtisi miettimään asiaa tuolta kantilta, että onko se nyt paha jos pari kertaa kuussa käyttää. Ei varmasti. Jos siis haluat käyttää makeutusaineita. Itselleni vaan tuli se, etten enää halua. Ei kukaan varmasti kuole jos makeutusaineita satunnaisesti käyttää mutta itse en enää kuormittaisi kehoani niillä päivittäin. En edes vaikka vatsani kestäisi.

 2. En ole totaalikieltäytyjä mutta viime aikoina olen yrittänyt ihan tietoisesti vähentää light-tuotteiden käyttöä. Varsinkin laihduttaessa join Pepsi Maxia ja käytin sokeroimattomia mehukeittoja päivittäin ja pitkän aikaa niitä löytyi jääkaapista aina. Pepsi Max oli pelastus kun oli oikein mahdoton makeanhimo. Ja varmasti tuolloin laihduttaessa myös järkevämpi vaihtoehto kuin vaikka suklaapatukka tai sokerilimppari. Samaten mehukeitto auttoi niinä hetkinä kun maha kurni mutta päivän kalorit oli jo syöty. Nyt meillä ei ole jääkaapissa kumpaakaan. Ensin vähensin limsan lipittämistä muutamaan kertaan viikossa ja nyt kun sitä ei ole enää ostettu niin ei sitä tule enää juotuakaan. Toki jos menen ravintolaan syömään otan juomaksi Pepsi Maxia, viinit kun ei oikein ole mun juttu. Samoin jos joskus harvoin ostan Batteryä ostan sen light-versiona. Pyrin tässä(kin), kuten muussakin syömisessäni, siihen että kaikkea voi käyttää kohtuudella. Mutta niinhän se valitettavasti nykyään tahtoo olla että rummutetaan milloin minkäkin jutun puolesta eikä sen haittavaikutuksista juurikaan puhuta ellei kuluttaja itse ole valveutunut tai ota asioista selvää. Tai jos kyseessä on niin tuore asia ettei mitään tutkittua tietoa ole niin yritä nyt siinä sitten tehdä fiksuja valintoja..

  • Ymmärrän. Tuo on hankala yhtälö laihdutuksen kanssa…Silti ehdottaisin makeanhimoon esim banaanipannareita, tai banaani-avocado moussea. Tietysti jos laihdutetaan tietyillä numeraalisilla meiningeillä niin en tiedä miten kalorit istuisivat ruokavalioon… Onhan se helpompi vetää kaloritonta…? Silti makeutusaineistahan on ollut jotain tutkimuksia joissa niiden väitetään jopa lisäävän makeanhimoa, tiedä sitten vaikka en kyllä ihmettelisi yhtään.

 3. Moikka!
  Hyvä kirjoitus, itsellä on kyllä vielä light-tuotteet jossei päivittäisessä niin melkeinpä joka toinen päivä käytössä.. Olen kuitenkin todennut, että hiljalleen parempaan muutos on toimivaa ja samalla ajatusmaailman muuttaminen. Sitä on vaikea uskoa, että oikea tavara olisi parempi, koska aivot sanoo vähäkalorinen=parhain ja vieläpä maistuu makealta. Ennen join aina väh. 1,5 l pepsi maxia vuorokaudessa. Nykyään laitan makeutusta juurikin maitorahkaan ja maustamattomaan joguun. Toisaalta eilen maistoin täyteläistä kreikkalaista jugua ilman mitään ja vau se oli hyvää ihan pelkiltään! Olen myös miettinyt välipalamaitorahkan korvaamista, koska maitorahka ei tosiaan ole mikään ravintorikas välipala. Toisaalta taas se on protskupitoinen ja pitää hyvin nälkää mulla. Lisäksi en halua mennä kieltäytymislinjalle tai ehdottomuuksiin enää missään ruokaan liittyvässä, koska syömishäiriö- tausta. Lempeää ja rakastavaa suhdetta vartaloon ja ruokaan harjoitellen :) Uskon, että pikkuhiljaa alkaa luottaa kehoon ja sen viesteihin paremmin

  • Moikka ja kiitos! :) Pikkuhiljaa parempi kuin totaalikieltäytyminen, ehdottomasti. Olen ihan varma, että kun alat vähentämään esimerkiksi rahkan makeuttamista, huomaat pikkuhiljaa miten keinotekoista ja pahaa se makeutusaineella makeutettu oikeasti on. Kaikki on totuttelua ja meidän makuaistikin muokkautuu aika helposti, kun sitä vähän totuttaa.

   Älä kuitenkaan missään nimessä ota mitään kieltäytymislinjaa tai tee asiasta ongelmaa itsellesi. Jos susta tuntuu ettet halua luopua makeutusaineista (ehkä vielä?) niin älä tee sitä. Itse vaan suosittelen kokeilemaan edes pikkuhiljaa, koska vaikuttaa niin paljon olotilaan. Monilla makeutusaineet herkistävät vatsaa pikkuhiljaa.

 4. Jokainen saa tietysti valita oman leirinsä tässä asiassa, mutta itse en lähtisi liikkeelle ihan noin mustavalkoisesti ajatellen. Aspartaamista on tietenkin väännetty vuosia, itse luotan viralliseen uuteen tietoon (esim. European Food Safety Authority totesi 2013 aspartmaanin vaarattomaksi nykyisissä käyttömäärissä). Tottakai jos itse huomaa saavansa oireita juuri aspartaamista, se kannattaa jättää pois. Kuitenkin aspartaami ja asesulfaami K soveltuvat jopa FODMAP-hiilareita välttelevän ruokavalioon, toisin kuin muut makeuttajat kuten xylitol, sorbitol ja mannitol. Samalla monet ”viattomat” ja terveellisinä pidetyt ruuat aiheuttavat monille vatsavaivoja – eli asiat eivät ole aina niin yksinkertaisia.

  • Minulla linja on mustavalkoinen etenkin siksi, koska oma kroppani reagoi makeutusaineisiin aika vahvasti. Tietysti jos vatsa kestää ei varmasti ole pakko olla yhtä tarkka jos muuten tykkää tuotteita nauttia. Ja tykkää niiden mausta. Itse en kyllä usko, että muutenkaan vetelisin vaikka maha kestäisi, olo on nykyään niin erilainen kuin muutama vuosi sitten… Virallinen ”tieto” ei välttämättä ole se oikea. Niin paljon on tullut tutkimuksia myös siitä, kuinka makeutusaineet aiheuttavat ehkä jopa dementiaa, syöpää ja lisäävät makeanhimoa entisestään–> jopa lihottavat.

   Tässä on yksi hyvä juttu kyseisestä aiheesta: http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/laakari-kertoo-nain-haitallisesti-light-juomat-vaikuttavat-elimistoosi/134536

   Toki kaikkeen voi ja pitääkin suhtautua kriittisesti, kuten sanoitkin mutta jotenkin minun ei vaan ole vaikea olla uskomatta näitä asioita joita jutuissa kerrotaan. Ikävä kyllä.

 5. Aiheeseen liittyen haluaisin kysyä, onko makeutusaineilla kalorittomuudestaan huolimatta lihottava vaikutus? Joskus kauan aikaa sitten luin tutkimuksen, että kun sokerin korvaa makeutusaineilla keho alkaa varastoida ja käyttää niitä sokerien tapaan. Tutkimus voi hyvinkin olla väärässä ja siitä on muutama vuosi jo aikaa, mutta silti ajatus on jäänyt pyörimään mieleeni. Oma paheeni on pepsi max, mutta siitäkin olen yrittänyt päästä eroon valitsemalla limun sijaan kivennäisveden :) Tosi hyvä teksti muuten!:)

  • Itsehän en ole tutkija tai lääkäri, joten en osaa varmaksi mitään sanoa mutta vahvasti epäilen, että näin on. Enkä kyllä yhtään ihmettelisi… Aspartaamista ei ole kuitenkaan tullut vieläkään mitään täysin ”varmaa ja luotettavaa” tutkimustulosta joten en kyllä suosittele runsaasti käyttämään. Ethän voi tietää mitä vaikutuksia sillä on pidemmälläkin tähtäimellä… Tosin, jokaisen omia valintoja. Jos tuntuu, että makeutusaineet helppo jättää pois, niin jätä ihmeessä. Kokeile edes. Kun seuraavan kerran niitä taas maistat varmasti huomaat makueron joka ei ole mikään miellyttävä.

   Ja kiitos, mukavaa viikonloppua! :)

 6. Rupesin oikein miettimään syönkö light-tuotteita.. En kyllä oikeastaan! Limsoja en juo juuri koskaan, jos juon niin juon kulauksen ihan oikeaa kokista tai fantaa. :D Jogurtit syön maustamattomana (5 vuotta sitten joskus ylä-asteikäisenä söin kyllä rasvatonta mansikkajogurttia joka päivä ja hyi että se nykyään maistuu pahalta:D). En ikinä laita jogurttiin mitään makeutusainetta. JOS haluan esim. rahka-marja-annokseeni makeutusta kerran kuussa niin laitan mielummin vaniljasokeria, kuin aspartaamijauhetta tai steviaa!
  En myöskään tykkää mistään protskupatukoista, koska mielestäni niissä maistuu ne lisäaineet ja makeutusaineet. Vaikka sinällään en pelkää lisäaineita, elimistö kyllä osaa ne poistaa, mutta eri asia sitten mitä muuta tulee protskupatukoiden tai valmisruokien mukana…. sokeri, rasva, suola.

  • Joo. :) Itseasiassa itsekin muistan sen rasvattoman mansikkajogurtin, yööök!! Joo ja esim. hunaja toimii myös aika mukavasti. ;) Olen samaa mieltä, prodepatukoissa myös maistaa todella helposti makeutusaineet… Ne oikein puskee niistä läpi.

 7. Itsekin olen jättänyt pahimman makeutusaine-kauden taakseni. Ennen heitin aspartaamia kahviin ja teehen, maitorahkaan ja kulutin aspartaamijogurtteja ja light colaa.
  Nykyään käytän juomien makeutukseen steviaa. Jogurtit ovat pääosin maustamattomia. Ainoa ongelma nykyään on ollut light colien kuluttaminen kesäisin. Toisaalta kun sen tiedostaa, on helpompi sitten tulevana kesänä jäättää coca-cola zerot ostamatta. (säästääkin varmasti ihan kivasti, kun ei osta jokainen hellepäivä colaa… :D)

  • Joo, varmasti ei huono vaihtoehto. :) Voihan sen korvata kivennäisvedellä tai tuorepuristetulla mehulla? Toki ymmärrän, että ei ole ihan sama asia jos on limsoja tottunut juomaan.

 8. Hyvä kirjoitus! Varsinkin ”tutustumispostaukseen” kommentoinnin jälkeen mulle on noussut entistä enemmän fiilis, että kirjoitat just mulle ”sopivista” aiheista, siis sellaisista, joita tulee itsekin paljon mietittyä. Tykkään sun postauksista hurjasti, iso kiitos sulle! :)

  Ja näistä makeutusaineista, itse en ole oikeastaan koskaan ollut mikään suuri makeutusaineiden kuluttaja, mutta limsojen muodossa sitäkin on aikanaan mennyt. Varsinkin teini-iässä light-limsat tuntuivat niin siisteiltä, kun ne olivat kaikkien muiden makeutusainetta sisältävien tuotteiden tavoin olleet lapsena pannassa. Nyt ymmärrän paremmin kuin hyvin ja olen kiitollinen äidilleni, että hän kielsi meiltä makeutusaineita sisältävät tuotteet lapsena.
  No, light-limsojakaan en ollut aikoihin juonut kun en limsoistakaan enää välitä, mutta noin kuukausi takaperin sinetöin päätökseni pysyä erossa light-limsoista; join tölkin Coca Cola Zeroa, jonka jälkeen alkoi kauhea tärinä ja mahassa alkoi kiertää. Ymmärsin todella, että light-tuotteet eivät sovi varsinkaan omalle vatsalleni. Muiden valintoja en tietenkään arvostele enkä ”saarnaa” ystävilleni aiheesta, itse kun yritän pitää kaiken negatiivissävytteisyyden minimissään. Jokainen tekee omat valintansa, mutta musta oli jotenkin tosi herättävää kokea itse tämä makeutusaineiden vaikutus kehoon. Ja tietenkään kokemukseni ei ole yleistettävissä kaikkiin light-tuotteisiin, mutta tarpeeksi riittävä minulle tehdä päätös pysyä erossa light-tuotteista. :)

  • Kiitos, oikein mukava kuulla! :)

   Joo empä minäkään siis tuomitse ketään light-limusta mutta itse en siihen enää koske. Musta on kyllä mukava keskustella aiheesta ja kyseenalaistaa mutta tietenkin jokainen päättää omasta kehostaan ja mitä suustaan alas laittaa. :)

 9. Mä olen siinä mielessä totaalikieltäytyjä light-tuotteiden suhteen, etten ainakaan koskaan itse osta mitään sellaisia. Pääsyy on niiden kamala sivumaku, jonka huomaan aina, ja toinen iso syy on vatsavaivat. Mulle tulee esimerkiksi todella oksettava olo, jos juon 0,5l pullon vaikka light-limua. Lisäksi mun makuaisti on tosi herkkä maistamaan makeutusaineet, kammottavimpana makuna muistuu mieleen teinivuosien ananas light -siideri yöööööks. :D

  Rasvattomia tuotteita sen sijaan kyllä käytän, esimerkiksi maito ja rahka on usein rasvatonta tai vähärasvaista. Muuten en rasvaisia tuotteita karta millään tavalla. Yritän myös tarkkailla lisätyn sokerin määrää ruokavaliossani ja valitsen usein tuotteita, johon sitä olisi lisätty mahdollisimman vähän. Mutta lightteihin en siis enää koske. :)

  • Hyvin samoilla linjoilla. Mulla esimerkiksi vatsa paisuu Maxista, tulee kylmä ja sellainen luita kolottava fiilis, hyih. Sanoohan sen jo ihan järkikin, että tuollainen mustaksi värjätty juoma ei vaan mitenkään voi olla hyväksi kehollemme, ei ainakaan suurissa määrin. Itse en erityisemmin suosi rasvattomiakaan muuta kuin jauhelihan ostan kevyempänä. Mutta hieman eri asia. ;)

 10. Voin tunnustaa että tulee kyllä aika paljon makeutusaineita käytettyä. Tai lähinnä sellasia tuotteita missä niitä on valmiiksi. Harvoin tulee lisäiltyä rahkaan tai muuhun mitään itse. Mulle tosin makeutusaineet on parempi vaihtoehto kun tavan sokeri, ihan vaan siitä syystä että mulle tulee sydämmen rytmihäiriöitä sokerista. Eikä tarvii mitenkään paljoa sokeria syödä niin niitä tulee.
  Paras vaihtoehtohan tietysti ois olla käyttämättä mitään tuotteita joissa on lisättyä sokeria tai mitään makeutusaineita, mutta haluan kuitenkin pieniä iloja päiviin ja jos ne tulee makeasta niin tulkoonsa. :D

  • Aijaa, ikävää. :( Ymmärrän hyvin, että tilanteessasi sitä makeutta kaipaa sitten jostain muualta. Mites hunaja tai esimerkiksi raakapatukat- ja kakut joihin ei ole lisätty sokeria? Vai vaikuttaako kaikki missä itsessäänkin on esim. hedelmäsokeria? Taatelit ovat aivan parasta herkkua mutta toki sisältävät itsessään jo hedelmän omaa sokeria.

 11. En todellakaan suhtaudu noin mustavalkoisesti makeutusaineasiaan kuin sinä. Makeutusaineet ovat tutkimusten mukaan kuitenkin kohtuullisissa määrissä käytettynä ihan turvallisia. Toki jos makeutusaineista saa oireita, ei niitä silloin kannata käyttään. Mielummin kuitenkin juon makeutusaineella makeutettuja juomia ja mehukeittoja sekä syön makeutusaine-makeisia kuin käytän taas hampaille haittaa tekeviä vastaavia sokeriversioita.

  Eli kevyt kokista ja mehukeittoja kuluu täällä pari litraa päivässä, ja päälle vielä rasia Läkeroleja. Ja vatsa voi hyvin eikä verensokeri heittele :) Eli jokainen sillä tavalla, jonka itselleen parhaaksi näkee.

  • Tutkimukset vai hutkimukset. ;) Sitä, kun ei voi koskaan tietää. Noh mutta jokaisen oma keho ja sinne sysätään mitä halutaan. Puhun vaan omasta kokemuksestani ja itse voin nykyään niin paljon paremmin kuin aikana jolloin makeutusaineet olivat arkipäivää.

 12. Skyriä, light kokista,mehua tulee vedettyä. Käytän suht paljon light tuotteita, johtuen 1.tyypin diabeteksesta. Light tuotteet helpottavat hiukan diabeetikon elämää, tietenkin parempi olisi vaihtaa light juomat veteen ja skyr perus maitorahkaan.

  • Joo ykköstyypin diabetes on varmasti hankala tuossa suhteessa. :(

 13. No tää on mun mielestä vähän tällaista ”food babe”-tyylistä ajattelua tyyliin ”en ole tutkinut asiaa mutta musta tuntuu”. Oletko lukenut aiheesta tutkimuksia vai perusteletko kaikki valintasi (joihin tietty olet oikeutettu muttet voi julistaa niitä totuuksina) mutulla?

  • Ööh, tottakai olen lukenut tutkimuksiakin mutta mikään niistähän ei taida olla kuitenkaan 100 % varma, ei puoleen eikä vastaan. Linkkasin tuohon kommenttien alkuun jo erään lääkärin mielipiteen ja se on itseasiassa aika mielenkiintoinen. Perustelen valintaa myös hyvin pitkälti omalla ololla, kuten tekstissä kerroin. Pitäisikö sitä syytää itseensä makeutusaineita jos olo ilman niitä on erinomainen? :D Minun puolestani voit käyttää niin paljon kuin haluat ja suositella niitä jokaiselle vastaantulijalle mutta itse teen toisin. Kannustan ihmisiä kokeilemaan makeutusaineetonta elämää. ;)

   Mukavaa viikonloppua sinne! Ja tietysti omaa kantaasi (mikä ilmeisesti on hyvin vastaan minun kantaa) tukevia ”tutkimustuloksia” luen hyvin mielelläni, eli laitas vaan linkkiä tulemaan!

  • Ei ole mun tehtävä googlettaa sulle ”tutkimustuloksia” (koomista että käytät tässä lainausmerkkejä) ja näyttäis siltä ettei sulla ole faktatiedon etsimisessä tämän asian tiimoilta kauheasti kokemusta, palaten taas mututuntumalla tehtyhin päätöksiin. Jokainen saa tietty tehdä omat valintansa ja on hienoa ettei jengi mene vaan lampaana mainosten perässä mutta kuten sanottua, ennen kuin aletaan huutelemaan absoluuttisina totuuksina asioita niin olis hyvä lukea muutama _puolueeton_ julkaisu.

 14. Juu, itse olen kans jättänyt kaikki ns. light tuotteet pois. Ei siis enää skyyrejä, light juomia , marinoituja lihoja/kanoja tai valmisruokia. Olen myös vaihtanut makaronit ja pastat gluteenittomiin ja leivän 100% kauraan. Syön myös riisiä ja kaurapuuroa. Raejuustoa ja olterman juustoa syön vähän. Paljon syön myös kasviksia ja marjoja. Olo on hyvä ja vatsan kunto parantunut älyttömästi, kun mulla on melkeen krooninen närästys ja herkkä vatsa. Suosittelen kyllä kaikille!

  • Ei ollenkaan huono ratkaisu! Itselläni on hyvin samanlaiset ruokailutottumukset kuin sinullakin ja hyvä on olo. :)

 15. Mä oon itse satunnaiskäyttäjä. Felixin sokeriton ketsuppi on ihan sairaan hyvää esim makaronilaatikon, jauhelihan tms kanssa mutta sitäkin käytän semiharvoin. Limsaa en juo mahan turvotuksen takia (hiilihappo), sokerittomat mehukeitot, skyrit ja jugurtit heivasin jo tosi kauan sitten. Vatsa reagoi nykyään johonkin lisäainepommi-leikkeleisiinkin, nekin olen siis jo unohtanut :D En syö valmisruokia kuin pakollisissa tapauksissa tai joskus pinaattiletuilla itseäni hemmotellen ;)

 16. Mä oon suhtautunut aina skeptisesti makeutusaineisiin. Ihmettelin kun oli tämä makeutusainebuumi että miten niin -keinotekoiset- aineet voi nyt olla hyvästä?! Mulle on tullut aina joistakin energiajuomista sellanen ”outo olo” ja siksi en niitä juokaan. Uskon että se on johtunut juurikin makeutusaineista. Limsaakaan en juo kuin joskus harvoin. Toki nyt kohtuus kaikessa varmaan pätee tähänkin asiaan. Tutkimuksiakin on nykyisin suuntaan ja toiseen ja mielestäni on aina hyvä vähän tutkia kuka sen tutkimuksen on tehnyt, mitkä on sen motiivit, ja mitä muuta taustalla on.
  Tämä oli hyvä kirjoitus ja sinänsä oon kyllä aika samaa mieltä makeutusaineista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta