Toivepostaus: Elämäni superfoodit osa 1/2

Noniin, sain itseasiassa eilen kimmokkeen vihdoin ja viimein toteuttaa tämän pitkään mielen päällä pyörineen superfood-postauksen. Päätin jakaa sen kahteen osaan jotta ”saan tilaa” kirjoittaa jokaisesta hieman enemmän, kuin vaan pintaraapaisun.

Ensimmäiset kosketukseni superfoodeihin olivat 2013 -vuoden loppupuolella ja viime maalis-huhtikuussa (2014) otin kyseiset tuotteet säännölliseen käyttöön. Samoihin aikoihin kävin myös ravintoterapeutilla vatsani kanssa ja hän teki totaalisen siivouksen ruokavaliooni. Tuon jälkeen superfoodit ovat tosiaan olleet osa ruokavaliotani, enkä enää niistä luovu. Teen nykyään yhteistyötä CocoVi:n kanssa, koska olen kokenut heidän superfoodinsa erittäin laadukkaiksi ja tuotevalikoimansa sisältää kaikki ne oman suosikkini. Haluan kuitenkin painottaa, että ostan tuotteita myös itse, eikä käyttöni siinä mielessä ole mitenkään sidonnainen yhteistyöhön.

Mutta sitten muitta mutkitta niihin oman elämäni ihmeaineisiin! 

 Spirulina:

Kyseinen superfood on sellainen, josta olen varmaan kirjoittanut eniten blogissani. Alkuun meidän suhde ei kuitenkaan ollut niin täydellinen mitä se nykyään on… Meillä nimittäin seisoi spirulina-tölkki himassa varmaan puoli vuotta, ennen kuin uskalsin aloittaa sen käytön toden teolla. Alkuun vihreä jauhe pelotti ja muistan, kuinka kokeiltiin miesystäväni kanssa vetää sitä mehuun sekoitettuna. Hyiii, ei toiminut sitten mitenkään. Alkuun pilasin aika monet smoothietkin, kun en vaan oikein osannut yhdistellä määriä ja täten jauhe maistui karvaasti smoothien läpi. Vaikeuksien kautta voittoon ja nykyään olen ihan ehdoton fani, mistään hinnasta en pois jättäisi! Alkuun käytin jauhetta puolikkaan teelusikan verran päivässä, nykyään päivittäismäärä on 1-2 ruokalusikallista. Käyttöhän kannattaa aloittaa pienellä määrällä ja lisätä pikkuhiljaa. Alkuun keho saattaa nimittäin reagoida levään esimerkiksi ”oudolla ololla” jota on hieman hankala selittää. Siksipä suosittelen, totuttele pikkuhiljaa.

Spilina sisältää runsaasti proteiinia ja aminohappoja. Näiden lisäksi lista on aika loputon, sisältää siis myös sinkkiä, rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kuparia, mangaania, beeta-karoteenia ja B-vitamiineja. Kyseinen jauhe lievittää tulehdusta ja allergioita, suojelee maksaa ja munuaisia, vahvistaa immuunipuolustusta, poistaa kuona-aineita elimistöstä, säätelee verensokeritasapainoa ja on antiviraalinen (viruksia tuhoava tai niiden lisääntymistä estävä). Vaikutuksiakin lienee vielä liuta lisää mutta tässä muutama. Itse olen ainakin huomannut, että spirulinan käytön aloitettuani olen ollut huomattavasti terveempi. Vastustuskykyni on noussut rytinällä ja jos saan flunssan, niin sairastan sen hyvin kevyesti. Itselläni kyseinen jauhe on vaikuttanut myös vireystilaan ja olen aika varma, että myös hiusteni ja ihoni hyvään kuntoon spirulina on osa-syyllinen. Myös runsas beetakaroteenin määrä taisi viime kesänä vaikuttaa positiivisella tavalla rusketukseeni, olin meinaan todella tasaisen ruskea enkä palanut kertaakaan.

IMG_5245-003

Chlorella:

Tämä on itselleni hieman uudempi tuttavuus mutta hetkessä kyllä kiilannut sinne superfoodien kärkikaartiin. Kuten spirulina, sisältää chlorellakin aika kullan arvoisia aineita. Proteiinia (55-60 %), karotenoideja, magnesiumia, sinkkiä, kalsiumia, rautaa, jodia, vitaamiineja kuten A-, B-, C- ja K -vitamiineja jne. Chlorellaa pidetään yleisesti ottaen puhdistavana aineena, eli se poistaa kehostamme mm. raskasmetalleja. Lisää vastustuskykyä ja käytetään osana syövän tukihoitoja.

Taannoin pohdin miten jakaisin näiden kahden (spiru ja chlore) käytön mutta kuten joku lukija vinkkasi, vedän näitä nyt vuoroviikoin. Molemmissa se annostus 1-2 rkl/vrk ja minulla jauheet menevät aamusmoothien seassa. Välillä olen laittanut näitä molempia samaan juomaan siten, että kumpaakin ruokalusikallisen. Mielestäni smoothie on tosiaan se paras tapa saada viherjauheet alas! Mulla oli joskus myös näitä tablettimuodossa mutta hyi, eivät sopineet itselleni. Mulla on siis yleisestikin vitskupillereiden kanssa se ongelma, että voin pahoin todella helposti. En siis koskaan voisi kuvitella vetäväni aamulla kymmentä pilleriä napaan kuten monet tekevät… Jos et kuitenkaan ole herkkä vahvoillekaan tableteille, niin näitä saa myös tabuina molempia.

IMG_5242-001

Tyrnirouhe:

En nyt ole ihan varma luokitellaanko kyseistä rouhetta varsinaisesti superfoodiksi mutta omassa kaapissani se menee samaan kategoriaan. Tyrnin keksin vasta tämän talven aikana ja taisin siitä blogissakin kysellä vinkkejä, mistä saisi hyviä marjoja jne. Päädyin kuitenkin ostamaan Ruohonjuuresta tyrnirouhetta, jota on tullut sen jälkeen ostettua purkki toisensa jälkeen uudestaan.

Tyrnihän sisältää runsaasti etenkin C-vitamiinia, sekä tämäkin betakaroteenia. Myös E- ja K-vitamiineja, sekä kumariineja ja oksikumariineja, joilla tiedetään olevan tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Tyrnillä sanotaan olevan myös kolesterolia alentava vaikutus. Uskon tyrnin parantavan vastustuskykyä ja samalla lisäävän niitä C-vitamiinitasoja. Jossain vaiheessa vedin erikseen Puhdistamon Super Cee-jauhetta, jonka sitten kuitenkin jätin tämän tyrnijauheen (ja muidenkin superfoodieni) myötä. Eipä sitä Ceetäkään tarvitse meinaan kilokaupalla käyttää. Tyrnirouhetta juon myöskin siinä aamusmoothiessa ja käyttömäärä on vähän vajaa 2 rkl/vrk.

IMG_5238-002

Opti MSM + C-vitamiini:

Noniin, sitten päästään taas yhteen suosikkiini ja superfoodiin, josta en tule enää kuuna päivänä luopumaan! Kokeilin joskus aikanaan puhdasta MSM-jauhetta mutta en vaan saanut sitä alas. Se juomana maistui mielestäni niin karsealle, että taas oltiin pahoinvointi meiningissä. Onneksi CocoVi:n valikoimista löytyy MSM-jauhe johon on yhdistetty MSM ravintorikkijauhetta, sekä camu camu hedelmää. Tuo camu camu sisältää siis runsaasti sekin C-vitamiinia joka tehostaa MSM:n toimintaa. Moni varmaan tietää, että MSM on yksi erinomainen tuote hiusten, kynsien ja ihon hyvinvoinnille. Pääosin siis syytänkin mun nopeaa hiustenkasvua, sekä tukan hyvää kuntoa tällä jauheella. Toki Evonian pillereilläkin on osuutensa asiaan, koska tämä hurja kasvupyrähdys on tullut vasta viimeisen puolen vuoden aikana. En itseasiassa enää uskaltaisi luopua kummastakaan. :D

Käytän jauhetta aamusmoothiessa, 1 tl verran mikä on suositusmäärä. Olen kokeillut sekoittaa tämän myös mehuun ja veteen eikä oikeasti ole ollenkaan niin pahaa kuin se puhdas MSM. Parhaiten tuo menee kuitenkin smoothiessa, johon sekin peittyy niin kivasti.

 IMG_5257-002

Chia -siemenet: 

Chiaa olen suosinut jo hyvin pitkään. Säännöllisen käytön aloitin silloin viime keväänä, jolloin sain suositukseksi tehdä puurot chioihin. Alkuun tämänkin superfoodin kanssa oli pientä taistelua. Onnistuin aina tekemään puuroista liian jäykkiä ja paksuja, jolloin alkoi taas ällöttämään. Omalla kohdallani on tärkeää, että chiapuuro on sellainen semi joustava eikä sellainen kitalakeen kiiinni jäävä pudding. Joo tiedetään, olen hieman outo näiden ällötysten suhteen mutta oon aina ollut tällainen helposti pahoinvoiva tapaus. :) Chian käyttömäärät ovat suositusten mukaan hyvin pieniä, eli ei ole tarkoitus lotrata desikaupalla kyseisten siementen kanssa. Tärkeintä on, että ne saavat turvota rauhassa tarpeeksi kauan. Eli hyvin riittää 1-2 rkl yhden hengen annokseen chia-puddingia/puuroa.

No miksi sitten chioja käytän? Näissä yksi pääsyy on gluteenittomuus ja se, että pidän kyseisen puuron mausta silloin, kun se on tehty hyvään lisukejuomaan. Myös puuron kylmyys on makuuni. Plussaahan on toki se, että chiat sisältävät myös proteiinia, kuituja, mineraaleja, hivenaineita ja hyviä rasvoja mukavat määrät.

IMG_5262-003

Raaka kaakao-jauhe: 

No nyt sitten ollaan hieman erilaisessa superfoodissa, joka ei oikeastaan ole ihan päivittäisessä ruokavaliossani mukana mutta eipä se haittaisi vaikka olisikin. On meinaan sen verran ravinteikas aine kyseessä! Kyseinen tuote sisältää ihan hurjasti antioksidantteja, eli jos verrataan esimerkiksi mustikkaan on siinä vain kymmenes raaka kaakaon sisältämistä määristä. Kyseinen kaakao-jauhe sisältää myös runsaasti magnesiumia, rautaa, kromia, sinkkiä ja kuparia. Lisäksi se on yhteydessä aivoissamme tapahtuviin hyvän olon tuntemuksiin.

Itse suosin raaka kaakaota pääosin leivonnassa ja kaakaojuomassa. Voisi kyllä hyvin suosia enemmän, koska kyseistä jauhetta on mahdollista käyttää päivittäin terapeuttisia määriä jopa 4-6 rkl per vuorokausi. Terapeuttinen annostus voisi olla hyväksi jos mieli kärsii masennuksesta tai muuten alakuloisuudesta. Kaakaotahan on mahdollista heittää vähän kaiken sekaan, niin smoothieisiin, kuin vaikka puuroihin. Itse suosin sitä usein myös banskupannareissa 1 rkl verran.

IMG_5280-001

Siinä olivat nyt osa käyttämistäni superfoodeista, toinen satsi tulee sitten perästä. Joku saattaa nyt kauhistella miten voin syödä jopa näinkin montaa jauhetta ja ylitänkö kaikki viralliset suositusmäärät? Noudatan jokaisen superfoodin kohdalla tarkasti annostusmääriä ja otan ennemmin ali- , kuin yliannostuksia. Vaikka kuulostaa ehkä paljolta, niin eivät tässä vielä edes olleet kaikki. ;) Se yksi ja sama aamusmoothieni sisältää näistä jauheista chlorellan tai spirulinan, MSM + C -jauheen, sekä tyrnirouheen. Eli tosiaan en varmaan jaksaisi käyttää monia superfoodeja, ellei niitä saisi tungettua samaan settiin kaikkia. Pakko kuitenkin sanoa, että kyllä sen mun aamusmoothien jälkeen päivä lähtee aikamoisella teholla käyntiin, on meinaan sen verran tuhti vitskupommi! Ja joku vielä ihmettelee miksi en syö aamupuuroa…

Jos teillä heräsi jotain kysymyksiä, laittakaahan niitä rohkeasti tulemaan! Ja olisi myös toki mukava kuulla teidän käyttökokemuksiani näitä ekan osan superfoodeista. :)

* CocoVi:n tuotteista kaikki muut saatu blogin kautta paitsi Chiat. 

On my way

17 vastausta artikkeliin “Toivepostaus: Elämäni superfoodit osa 1/2”

  • Niin? Olen kyllä lukenut kyseisen artikkelin ja loppupeleissä otsikko viittaa siihen, että kaikki superfoodit kumottaisiin jollain tapaa mutta niitä vaan muutamia verrataan hedelmiin ja marjoihin. Kyllähän hedelmät ja marjatkin sisältävät vitamiineja, ehdottomasti mutta esimerkiksi sellaiset määrät esimerkiksi prodea, beetakaroteenia tai B-vitamiineja mitä vaikka spirulina sisältää ei taida löytyä kovinkaa monesta omenasta. Ja tuossakin mainitaan tosiaan vaan muutama superfood, ei selkeästi pystytä kaikkien vaikutusta kumoamaan. Eikä mielestäni riittävästi edes näiden mainittujen.

   Itse olen tosiaan omakohtaisesti huomannut eron niin vireystasossa, ihossa, vatsassa, hiuksissa ja vastustuskyvyssä sen jälkeen, kun otin marjojen ja hedelmien rinnalle myös useat superfoodit. Miksi käyttäisin näitä jos en olisi huomannut mitään eroa? Sanoppa se. :) Itse en tosiaan käytä goji-marjoja ollenkaan, eli niiden terveellisyydestä en sinällään osaa sanoa mitään. Chia kyllä on käytössä mutta ei minulla mitään vatsavaivoja siitä tule, päinvastoin. Jos vatsavaivoja tulee on määrä todennäköisesti liian suuri.

   Kuitenkin kiteytettynä, eipä saa minun käyttöäni lopettamaan tuollaiset lehtijutut. ;)

 1. maca puuttuu!:D mulla käytös maca, raakakaakao, reishi, cordy ceps, ruusunjuuri, msm-jauhe:) näitä päivittäin:D

  • Se itseasiassa puuttuu vaikka tulossa on vielä part 2. ;) Mulla joskus oli macaa ja en vaan oikein saanut sitä uppoamaan makunsa puolesta mihinkään. Toisaalta olin silloin vielä aika amatööri, ehkä olisi aika kokeilla uudestaan. ;) Kuulostaa erinomaiselle tuo sinun listasi.

 2. Moikka! Kiinnostaisi tietää millainen sun aamusmoothie on? Mitä noiden superfoodien lisäksi? :)

  • Mä voisin tehdä siitä postauksen! Se on itseasiassa ollut hyvin samankaltainen nyt jo pitkään. :)

 3. Hei, ja kiitos postauksestasi! :) Minua kiinnostaa, oletko ajatellut ja mitä mieltä olet ns. superfoodien ekologisuudesta (kaukaa tuotuja, kuljetusten hiilidioksidipäästöt)? Tai melko runsaistakin torjunta-ainejäämistä, sulfiittipitoisuuksista tai joskus heikohkosta mikrobiologisesta laadusta? Huolettavatko ne sinua? Iloista kesän odotusta! :)

  • Moikka, oleppa hyvä. :) En ole miettinyt juurikaan tuota puolta, enkä siitä huolta kantanut. Tuodaanhan esimerkiksi hedelmätkin meille ulkomalta. Tuontituotteitakin tarvitaan, kaikkea kun ei Suomesta saa.

   Lisäksi kuulemma superfoodeissa on pääosin samat ongelmat kuin muissakin ulkomailta tuotavissa elintarvikkeissa. Virheellisiä pakkausmerkintöjä jne. Mutta tosiaan samoja ongelmia voi olla vaikka niissä tonnikalapurkeissa, joita lähes koko kansa suosii (tai ainakin suurempi osa).

 4. Moi! Mulla on kans ollut spirulina -jauhetta kaapissa muutamia kuukausia. Oon yrittänyt juoda niin veden kanssa kuin smoothiena ja jokaisella kerralla on tullut yökötysrefleksi :D Voisitko siis laittaa smoothie reseptiä jossa olisi tuota spiruliinaa? :) tunnut olevan ammattilainen jo sen suhteen ;)

 5. Missä Aloe vera? ;) Etkö ole halunnut sitä testiin vai eikö sitä ole sinulle tarjottu?
  Se on ainoa mistä en enää luovu. Okei pakurikin pysyy, Muut on satunnaiskäytössä.

  • Tää oli vasta osa yksi. :) Multa löytyy siis kyllä Aloeverakin. ;) Ja pakuri myös. Molemmat kuitenkin aika uusia tuotteita päivittäiskäytössä, eli vielä ei varsinaisia mainittavia huomioita. Oletko itse havainnut?

  • Pakurilla olen välttänyt alkavat flunssat. Kun ekat oireet ilmestyvät, juon pakuriteetä lirtakaupalla :D Aloe vera on auttanut itseäni oikkuilevan vatsan kanssa ja käynnistää elimistön aamuisin. Myös ulkoisesti Aloe vera auttaa ihon epäpuhtauksissa ja no, oikeastaan sitä voi laittaa ihan mihin tahansa.

 6. Heippa,

  tuosta MSM-jauheesta.. Itse käytän sitä ihan puhdasta (sininen pakkaus). Menee ihan hyvin veden kanssa alas, mutta onko tuo optiMSM niin sanotusti parempi vaihtoehto..(enemmän hyötyä)

  Chiasiemeniä en vielä uskaltanut käyttää, jotenkin erikoisia :D
  Raakakaakaota silloin tällöin mm. pannareissa.. Vuosia sitten spirulinaa tabletteina.. pitäisköhän udestaa ottaa käyttöön :)
  Tosi kiva idea postata näistä superfoodeista!

  • Moips. Tuskin on sen parempi jos huolehdit muuten, että saat C-vitamiinia? MSM imeytyy kuulemma paremmin C-vitskun kera. Mutta voithan napata sen myös vaikka appelsiineista tms.

   Oikeasti? Älä turhaan pelkää! Ihan parasta välipalaa ja ei tule samaa fiilistä kuin vaikka lämpimästä puurosta. Chiat tuovat uusia ulottuvuuksia ruokamaailmaan.

   Tosi kiva kuulla, postailen lähipäivinä vielä sen toisen osan, joten olehan kuulolla. ;)

 7. Moi, kokeile varovasti macaa! Jos on herkkä vatsa siitä voi saada todella kovat vatsakivut. Mulle ei käy tavallinen ollenkaan ja se gelatinoitu mistä on tärkkelys poistettu varovasti käytettynä jotenkin mutta sitäkään ei voi paljoa laittaa.

  • Mulle jäi taas macasta se kauhu sen sivumaun takia… Mutta ehkä mun pitäisi taas uskaltautua vaan. Tuolloin olin muutenkin niin amatööri näiden superfoodien kanssa, että ehkä nyt en enää edes maista noita samalla tapaa. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta