Lihalla vai ilman?

En ole koskaan erityisemmin ollut lihan ystävä. Lapsena mua ällötti pihvit, joissa oli läskiä. Boikotoin niitä ja oikeastaan ainut liha mikä maistui oli jauheliha ja no kana, tosin sitä meillä ei ihan kauhean usein edes tainnut olla? Olen aina ollut aika nirso ruoan suhteen ja tosiaan kuten monesti täälläkin maininnut, mulle saattaa todella helposti tulla huonovointisuutta jos ruoka ei ole visuaalisesti houkuttelevaa tai suussa tuntuu vaikka joku jäntevä epämiellyttävä pala. Ja yleensä nuo epämieluisuudet aiheutuvat juurikin lihasta, lihan jänteistä tai ihan läskistä. Tiedän, tämä on varmaan aika pikkumaista sillä osa jengistä näkee nälkää, mutta empä mahda itselleni mitään. Tämä on oikeasti aikalailla se syy miksi en vaikka kokeile ravintolassa mitään erikoisuuksia, pelkään yksinkertaisesti etten tykkää tai tulisi niin huono olo, ettei ruoka menisi alas.

Moni liha on ollut mulle aina tosiaan sellainen pieni vastenmimelisyyden lähde. Siksipä oikeastaan ainoastaan vaalea liha on sellaista joka maistuu. Joskus olen miettinyt kasvissyöntiäkin mutta tullut siihen lopputulokseen, etten kuitenkaan halua luopua lihasta täysin, liian työlästä. Tykkään kyllä broilerista tai kalkkunasta silloin, kun se on oikein tehty ja palat ovat ”kuivia”. Ja mites vaikka makaronilaatikko? Kai siitäkin kasvisversion saisi mutta jauhelihalla se vaan on niin parasta! Vaalea lihahan myös sulaa elimistössä paremmin, kuin punainen. Toisaalta pitäähän se hitaammin sulava kait sitä nälkää pidempään mutta kuitenkin. Olo punaisen lihan syönnin jälkeen on huomattavasti raskaampi, kuin vaikka siipikarjan jälkeen. Moni taas sanoo vastaavasti, että jos alkaa kasvissyöjäksi muuttuu olo pikkuhiljaa todella erilaiseksi, paljon energisemmäksi ja paremmaksi?

Mulla on ystäväpiirissäkin kasvissyöjiä ja he aina hehkuttavat kuinka kannattaa jättää liha jo ihan eettisitäkin syistä. Ja tosiaan, kaikkeen kuulemma tottuu. Onhan kasvissyöjilläkin todella paljon vaihtoehtoja! Ja tuo vähemmistö on kokoajan aikamoisessa kasvussa. Taitaa muuten olla yksi ruokatrendi joka on ajaton, ei mene minkään tietyn kauden mukaan vaan aina löytyy kasvissyöjiä. En ole nyt siis itse kasvissyöjäksi ryhtymässä, kuhan vaan utelen ja haluaisin kuulla teidän lukijoiden ”kasvissyöjien stooreja”. Miksi olet kasvissyöjä ja miten olet kyseisen ruokavalion kokenut? Muuttuiko olosi jollain tapaa suuntaan tai toiseen, kun jätit lihan? Onko se hankaloittanut elämää?

On my way

21 vastausta artikkeliin “Lihalla vai ilman?”

 1. Hienoa että kirjoitat aiheesta! :) Kasvisravinnolla menty jo pari vuotta. Punaisen lihan jätin pois jo teininä ja kanansyönti väheni koko ajan. Jätin siis senkin pois tutkittuani eläinten asioita ja tehotuotantoa tarkemmin. Kuvottavaa eläinten riistoa…

  Luomu kananmunia käytän ja luomumaitoa myös tosin vähemmän kuin ennen. Ruokavaliooni kuuluu kasviksia, riisiä, pastaa, leipää, puuroa, pähkinöitä, soija- ja mantelituotteita, öljyjä, kalaa jne.

  Ainoastaan ulkomaanmatkoilla on välillä ollut hankalaa löytää kasvisruokaa. Näistä poikkeuksena Turkki ja Egypti joissa oli mahtavat kasvisruokavalikoimat!

  Ja hyvin tällä ruokavaliolla jaksaa elää ja treenata. Voi siis hyvin suositella muillekin :)

  • Kuulostaa hyvältä. Itsehän siis en käytä maitotuotteita juurikaan, joskus juustoja jossain salaatissa mutta pääosin elän maidottomasti. Myös leipä on jäänyt lähes kokonaan. Välillä teen gluteenitonta mutta huomaan, että paras olo on täysin ilman leipää. Eli tiedän tosiaan ettei joistain ruoista luopuminen ole mitenkään ylitsepääsemättömän hankalaa, korvikkeita löytyy aina kuten kasvissyöjillekin. :) Kasvisruoka on kyllä aivan ihanaa! Rakastan juurikin Fafaksen tyylisiä annoksia, falafelejä jne. Nams!

 2. Mä oon kasvissyöjä eettisistä, terveydellisistä ja myös ekologisista syistä. Kasvisruokailu kuormittaa ympäristöä paljon vähemmän kuin sekasyönti… punaisen lihan syönnistä on paljon tutkimuksia ja yleinen kuva niistä on, että sitä syödään liikaa – sekä terveyden että ympäristön kannalta. Kanaa taas en söisi sen epäeettisyyden takia, ihan järkyttävää että broilerit tungetaan kurkkua myöten täyten (teollista, hormoneilla täytettyä) ruokaa, jotta ne kasvaisi tarpeeksi nopeasti. Ja mitä kaikkea muuta siihenkin liittyy… maidosta en jaksa alkaa saarnaamaan kun sä et sitä käytäkkään, sanotaan nyt vaan että se on lapsille (siis lehmän lapsille, vasikoille) ja meillä on tehty siitä ’kansanterveyden kannalta tärkeä tuote’ koska Valio. Maidosta ei saa mitään mitä ei saisi paremmin jostain muualta, ja monet vatsavaivat hoituisivat olemalla ilman maitoa.

  Tulipa saarna heti aamusta :D

  • Toi on itseasiassa minustakin huolestuttavaa kuinka broilereita kasvatetaan erilaisin hormonein ja sitten me syödään stressaantuneen eläimen lihaa. Ja niiden olot toki ovat aika huolestuttavat myöskin. Olen täysin samaa mieltä maitotuotteista ja Valiosta. Suomessa olisi niin paljon vähemmän vatsaongelmaisia jos meitä ei kasvatettaisi pienestä pitäen siihen maito-leipäkulttuuriin.

   Mutta joo, ei ollut turha saarna. Olen kanssasi joka kohdasta samaa mieltä.

 3. Kuulostipa tutulta! :D Itse olin lapsena erittäin nirso, enkä tykännyt melkein mistään ruuasta. Erityisesti lihan syönti oli vaikeaa, ja siedettäviä oli ainoastaan jauheliha (just siks, ettei mitään läskiä huomannut) ja kanan tietyt osat. 16-vuotiaana lopetin sitten lihansyönnin, koska tuntui, ettei mulla ollut mitään perusteita jatkaa sitä, koska en edes tykännyt lihasta. Päätöksen jälkeen tuntui jotenkin tosi vapauttavalta, eikä ruokailut enää ahdistaneet samalla tavalla. Eettisillä ja ekologisilla syillä ei ollut kovinkaan suurta roolia lihan poisjättämisessä, mutta onhan nekin plussaa. Kasvissyönti sai mut ekaa kertaa kiinnostumaan ruokavalion terveellisyydestä ja sitä kautta myös liikunnan harrastamisesta. Itse voin siis suositella kasvissyöntiä, koska mulla on pelkästään hyviä kokemuksia siitä! Jos liika ehdottomuus ahdistaa, voithan sä ryhtyä vaikka flexitariksi eli sellaiseksi, joka syö lihaa vain harvoin.

  • Joo, kuulostaa hyvältä. Itsekin haluan, että se tapahtuu luonnostaan jos tapahtuu. Mulla on muutenkin noita ruokarajoitteita niin ei viitsi tehdä ruokavaliosta ”ongelmallisempaa”. Tuo flexari minä tavallaan olenkin, nimittäin lihan syöntini on loppupeleissä hyvin minimaalista. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. :)

 4. Itse olen ollut kasvissyöjä kohta jo 6 vuotta, ei oo kyllä mitenkään työlästä, että turhia tekosyitä tollaset. Eräässä leffassa oli tappaja, joka murhasi metsästäjiä ja lopuksi sanoi syyksi, että halusi näyttää ihmisille miltä tuntuu jos olisi heitä ravintoketjussa korkeampi eliö, joka alkaisi vaan tappamaan hullun lailla ja saisi aika itse pelätä henkensä puolesta. Myös sellasta kannattaisi miettiä, että tapettaisiinko eläimiä jos ne puhuisivat? Myös eläimet tuntevat tuskaa, joten mikä oikeus meillä on tappaa eläimiä, mutta ei sitten ihmisiä? :)

  • Joo, on varmasti turhia tekosyitä. Sanotaanko näin, että itse en pidä esimerkiksi kanoja kovin älykkäinä eläiminä tai muutenkaan sellaisina, että yhden kanan henki olisi todella arvokas. Tottakai lemmikit ovat asia erikseen, kissat ja koirat sun muut. Voi olla, että joku vetää tästä herneen nenään mutta näin itse ajattelen. Tottakai on väärin pitää mitään eläintä pienessä häkissä ja pumpata hormonein, eli se osa on mielestäni täysin väärin.

   Eikä eläintä voi verrata ihmiseen, oikeasti. Ihmishenki on täysin eri asia. Ihmisellä on sielu, kanalla tuskin on. Tosin uskon, että kissoilla ja koirilla joilla on jonkun verran älyä saattaa olla jonkunlainen sielu mutta ei kuitenkaan täysin samanlainen kuin ihmisellä… Mutta kalat, kanat, siat… Tuskimpa. Vaikka jokainen eläin kiertokulussamme arvokas onkin!

 5. Minä olen entinen suuri liharuuan ystävä, ja 9 kuukautta sitten siirryin yön yli sekasyöjästä vegaaniksi. Terveydellisistä syistä lähti se pohdinta että jotain muutosta pitäisi ruokavalion suhteen tehdä, ja kun päätös vegaaniseen ruokavalioon siirtymisestä tuli, niin pian siihen tuli myös eettiset syyt mukaan päätöstä vahvistamaan. Kumma kyllä tosi harvoin on mitään mielitekoja ollut, ja en oikein usko että paluuta entiseen enää on. Itse voin paremmin tällä ruokavaliolla ja myös mieli on kevyempi ruuan alkuperän suhteen. Ei tämä ole sen työläämpi kuin muukaan ruokavalio, valitsee vaan kaupasta vähän eri tuotteet. Aluksi siinä toki miettimistä on mutta nopeasti ne uudet rutiinit muodostuu.

  • Kuulostaa hyvältä. :) Ei varmasti ole työläämpää. Toki itselläni olisi hieman enemmän mietittävää, kun maito- ja viljarajoitteita. Mutta uskon täysin ettei olisi mitenkään ylitsepääsemättömän hankalaa.

 6. Itse jätin punaisen lihan syömisen n. 10 vuotta sitten. Pikkuhiljaa pois jäi myös siipikarja. Itse en syö punaista lihaa tai kanaa eettisyyden vuoksi; kuvottavaa minkälaisissa oloissa tuotantoeläimet joutuvat elämään. Syön kuitenkin kalaa, maitotuotteita, munia ja metsästettyä lihaa esim. hirveä, jänistä, riistalintuja… Suvussamme on metsästäjiä ja kalastajia, eli kyseisiä lihoja on ympäri vuoden saatavilla :) Itse pidän metsätystä eettisenä toimintana; eläin saa elää normaalin ja luonnonmukaisen elämän, jonka jälkeen kuolee ilman kipuja ja välittömästi (kunhan kaikki tehdään okein). Olo on kyllä hyvä ja virkeä, kun valtaosa ruokavaliostani koostuu kasvisruuista.

  • Siis sunko mielestä metsästys on EETTISESTI oikein? Voi huhhuh, eläimellä ei oo mitään mahdollisuutta nykypäivänä selviytyä, kun ihmisellä on käytössä kaikenlaisia aseita, joilla voi tappaa monenki sadan metrin päästä. Ei ole kyllä musta kauhean reilu asettelu. Jos kadullakin tappais jonkun niin se on susta oikein, koska elihän se henkilö normaalin ja luonnonmukaisen elämän ja kuoli kivuitta?

  • Kyllä pidän sitä eettisenä. Ainakin siltä kannalta, ettei eläin kärsi metsästyksestä millään lailla verrattuna esimerkiksi lihan tehotuotantoon ja eläiten oloihin lihatiloilla… Tottakai on asia on tavallaan myös surullinen, mutta metsästyskin on hyvin luvanvaraista toimintaa; ei mitään lajia saa mielin määrin metsästää, vaan se on oikeasti tarkoin säädeltyä ja tutkittua toimintaa. Haluan kuitenkin painottaa, että tämä on minun mielipiteeni ja minulla on mielestäni siihen täysi oikeus. Kuten muillakin on oikeus olla sekasyöjiä ilman, että minä menen heille paasaamaan kasvissyönnistä tai riistan syömisestä..

  • Hyviä pointteja… Itse en ole erityisemmin metsästystä vastaan, kuten Emsu sanoi taitaa Suomessa olla kiintiöt kuinka paljon mitäkin eläintä saa harventaa. Jos mietitään vaikka hirviä. Jos niitä ei metsästettäisi, kuinka moni ihminen kuolisi hirvionnettomuuksiin? Mielestäni joitain eläimiä vaan tulee harventaa. Ihmishenki on kuitenkin tärkeämpi.

   Ja samaa mieltä siis tuosta teollisesta tarhaamisesta, se on kyllä todella väärin. Ja itseäni siis mietityttää sen vuoksi esimerkiksi broilerin syöminen. Samalla sitä ehkä pumppaa stressihormonia sillä kanalla itseensä? Not good…

 7. Jos haluaa tehdä esim lasagnea tai makaronilaatikkoa tai muuta sellaista, niin quorn-rouhe sopii varsin mainiosti. Toki sitä pitää maustaa ja niin edelleen, mut menee kyllä läpi itse kullekin. Jopa itselle näin lihan rakastajana (mies on kasvissyojä), se menee läpi. Ja onpa vielä sydänmerkillä varustettu! Eli ei muuta ku kokeiluun vaan ;)

  • Pitää kokeilla, kiitos! Mä luulen, että pikkuhiljaa tästä kallistun sinne flexauksen suuntaan… ja tutustun siis kasvisruokaan paremmin.

 8. Minä olen itse nyt 20-vuotta ja lopetin lihan syömisen n. 9-vuotiaana siitä syystä, etten vain yksinkertaisesti tykännyt minkään lihan mausta (punaisesta lihasta,vaaleesta lihasta tai edes kalasta). Käytän kyllä kananmunia ja maitotuotteita. Tällä tavalla on hyvin menty, eikä ole tullut ongelmia. :) Pidän kuitenkin tehotuotantoa epäeettisenä ja tuotantoeläinten olot saavat minut vain pitämään entistä enemmän kiinni lihattomuudestani. Pahalta kyllä tuntuu ajatella kanojen ja lypsylehmienkin oloja, kun niiden elimistö kuormitetaan loppuun ja pidetään epäeettisissä olosuhteissa. :(

  • Ymmärrän. Ja samaa mieltä eläinten huonoista oloista kyllä, se on kurjaa. Ja vielä kurjempaa miten sitä itseensä sitten iskee sitä pumpattua lihaa… Näitä asioita on kyllä hyvä välillä miettiä.

 9. Millä perusteella mielestäsi sika on vähemmän älykäs ja ”sieluttomampi” kuin kissa tai koira? Sika on älyllisesti kissaa huomattavasti älykkäämpi ja samalla tasolla kuin koira.

  Lihan ja eläinperäisten tuotteiden syönti on ehdottomasti ekologisesti kestämätöntä ja eettisesti käsittämätöntä toimintaa. Lihantuotanto tuottaa enemmän ympäristöhaittoja kuin liikenne kokonaisuudessaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta