Millainen on hyvä blogi?

Viime aikoina on jonkin verran täällä FF:llä pyörinyt postauksia, joissa bloggaajat ovat kertoneet mikä muissa blogeissa ärsyttää. Itse ajattelin lähestyä asiaa hieman toiselta kantilta, eli mitkä asiat tekevät mielestäni blogista hyvän. Itse pyrin tekemään juurikin sellaista omasta mielestäni hyvää blogia mutta pakko sanoa, että aina eivät riitä resurssit kaikkeen. On kuitenkin hyvä olla tavoitteita ja sehän pitää työssä kuin työssä sen motivaation yllä. Aina on kehityttävää!

Suhtaudun siis todellakin omaan työnikin hyvin nöyrästi, otan mielelläni palautetta vastaan enkä todellakaan latele näitä seikkoja nyt mitenkään korkealta. Mielessäni on kuitenkin selkeä linja siitä, millaista blogia pidän itse hyvänä ja tottakai pyrin siihen omani kanssa myös. Tärkeää on voida oikeasti olla tyytyväinen työnsä jälkeen, se motivoi jatkamaan.

Alla kahdeksan kohtaa, jotka mielestäni tekevät blogista hyvän.

IMG_5417-002

1. Selkeä ja yksinkertainen ulkoasu.

Itse tykkään selkeistä ja puhtaista linjoista niin pukeutumisessa, sisustuksessa kuin blogeissakin. Fontti mahdollisimman yksinkertainen ja muutenkin blogiin mahdollisimman vähän kaikkea härpäkettä. Ja ehdottomasti vaalea tausta! Itseäni häiritsee nykyään myös liian mainoksia täynnä olevat sivupalkit. Jos esimerkiksi mainoksia on molemmissa sivupalkeissa häiritsee ne jo todella pahasti. Mitä yksinkertaisempi ulkoasu, sitä helpompi lukuisempaa blogi on. Yksinkertaisesti less is more, jälleen kerran!

2. Laadukkaat kuvat.

Tämä liittyy osittain edelliseen kohtaan, mutta silti en nyt vaan voi olla alleviivaamatta kuvien laadun tärkeyttä ihan erikseenkin. Tottakai voit blogissa tuoda tekstinkin kautta ajatuksia ilmi ja erinomaisesti voitkin, mutta mielestäni kauniit kuvat tukevat kokonaisuutta. Ja myös se minkä kokoisia kuvat ovat ja miten ne on aseteltu. Eli ei vinksin vonksin eri puolille laitoja, vaan kaikki yhteneväiseen linjaan ja saman kokoisiksi. Pidän hyvin paljon suurista kuvista, eli mielestäni pystykuvat voivat olla aika korkeitakin. Tärkeää on se, että niin vaaka- kuin pystykuvat ovat samanlaisia leveydeltään. Niin ja jos kirjoitat blogia, hommaa järkkäri (tai laadukas pokkari). Mielestäni ihan ehdoton bloggarin työväline. Jatkuvat kännykkäkuvat ovat aika raffia katseltavaa…

3. Mielenkiintoinen sisältö.

Tämä on aika laaja käsite ja tarkoittaa jokaiselle omaansa. Itselleni mielenkiintoinen sisältö on paljon muutakin, kuin pelkät asukuvat ja teksti jossa ei ole oikein mitään punaista lankaa. Toki joka päivä ei voikaan kirjoittaa mistään sen kummemmasta ja aina ei edes tarvita sanoja, mutta itse en kyllä jaksa lukea pelkkää pintaa. Tarviin mielipiteitä, keskustelua ajankohtaisista aiheista ja syvällisiä ajatuksia. Musta on ihanaa, kun lukijat kommentoivat omin ajatuksin, muutakin kuin ”oi miten kiva paita tai laukku”. Siispä rohkeasti vaan herättämään keskustelua ja mielipiteet julki!

IMG_5415-001

4. Maltillinen mainostaminen.

Nyt, kun mietin blogihistoriaani taaksepäin, mainostin joskus aivan liikaa. Tein kollaaseja ja latelin syvälinkkejä sinne tänne. Jossain vaiheessa taisi tulla joku yliannostus, kun huomasin miten ärsyttävää oli selata turhaakin turhempia Nelly -kollaaseja muiden blogeista ja aloin miettimään miksi itse mainostaisin noin? Eli mun blogissa ei ole tainnut kollaaseja näkyä enää aikoihin… Toki edelleen mainostan mutta ne ovat enemmänkin erilaisia yhteistöitä ja vaan yksinkertaisesti osa bloggaamista ja sitä, että onhan työstä kuin työstä kiva saada edes jonkunlaista korvausta. Nykyään valitsen kuitenkin tarkkaan mihin lähden mukaan ja olen myös hyvin tarkka siitä ettei blogiani hyväksikäytetä mainostajien taholta. Kannattaa siis tosiaankin valita vaan ja ainoastaan tuotteet tai asiat joihin itse uskoo, ja jotka ovat mielekkäitä. Mainostaa juttuja, jotka voisi ostaa tai hankkia itsekin.

5. Säännöllisyys.

Itse arvostan bloggaamisessa päivittäistä postaus-tahtia. Tottakai se on jokaisen oma valinta kuinka paljon blogiinsa haluaa panostaa mutta itse tykkään blogeista, jotka päivittyvät. Uskon, että useimpia lukijoita kiehtoo myös se säännöllisyys. Tiedät, että joka päivä tulee jotain uutta juttua ja se saa sinut palaamaan blogiin.

6. Kommentteihin vastaaminen.

Tämä on oikeasti yksi tärkeimmistä bloggarin ”työtehtävistä”. Etenkin jos lukija kysyy jotain, on tärkeää, että hänelle vastataan. Tiedän, että monista sellainen kommentteihin vastaamisen viivästyminen tuntuu ylimieliselle ja lukija ei ehkä enää palaa ellei saa vastausta. Siksipä se onkin hyvin tärkeää. Muuten, jos kommentoitte jotain mikä ei liity tavallaan varsinaiseen postaukseen niin silti laittakaa kommenttinne aina tuoreeseen juttuun. Jos kommentoidaan johonkin vuoden vanhaan, jää se kommentti todennäköisesti sinne roikkumaan…

IMG_5426-001

7. Ole rehellinen lukijoille.

Itse arvostan todella paljon rehellisiä blogeja. Sellaisia jossa kirjoittaja pystyy paljastamaan omia heikkouksiaan. Liian monissa blogeissa on nykyään esillä vaan täydellisyyttä, joka saa usean tuntemaan oman elämänsä jotenkin huonommaksi. Niin moni asia on kuitenkin kaunista pintaa ja siellä takana saattaa oikeasti olla vaikka minkälaisia vastoinkäymisiä. Mielestäni onkin todella arvostettavaa jos bloggari pystyy puhumaan blogissa vaikeistakin asioista ja herättämään keskustelua. Aina löytyy ihmisiä, jotka voivat samaistua ja joiden kommenteista voit vaikka saada vertaistukea.

8. Tee omaa juttuasi.

Tämäkin osittain liittyy tuohon rehellisyyteen. Mutta tosiaan toteuta omaa juttuasi ja älä matki muita blogeja. Toki blogit ovat nykyään hyvin pitkälle samankaltaisia mutta erotu jollain tapaa joukosta. Bloggaamisessahan on vaan mielikuvitus rajana! Alkuun oman linjan hakeminen voi olla hankalaakin mutta kyllä se sieltä aikojen saatossa löytyy. Lifestyle -blogiahan on tavallaan helpompi kirjoittaa, kun on valinnanvapaus. Blogillasi ei ole ”rajoja”. Tuo on yksi syy sille miksi itse kirjoitan lifestylea, sinulla on ikäänkuin vapaus kirjoittaa mistä vaan.

Oliko joukossa mielestänne tärkeitä seikkoja? Vai mitkä ominaisuudet teistä tekevät blogista hyvän? 

On my way

9 vastausta artikkeliin “Millainen on hyvä blogi?”

 1. Allekirjoitan sekä lukijana että bloggaajan näkökulmasta monia kohtia. Blogi voi kuitenki alussa olla aika raakilekin,jota kehittää sitten mielensä mukaan eteenpäin. Sisällön suhteen tykkään ehottomasti sellasesta kontrastista,että kerrotaan myös niistä negatiivisista jutuista välillä :)

  • Kiva kuulla. :) Tottakai, nykyään taso on vaan niin kova, että voi olla uusilla blogeilla hankalaa päästä ”pinnalle”. Joutuu heti panostamaan blogiinsa täysillä, jotta saa sille lukijoita. Jep, samma här! Todellista elämää kehiin enemmän. ;)

 2. Paljon hyviä pointteja ja kiva lähestymistapa. Tuli tässä mieleen, että olisi kiva lukea sulta postaus sun lempiblogeista :)
  Mun on pakko ”häpeillen” kertoa etten vieläkään omista järkkäriä vaikka siitä olen jo kauan haaveillut, muutenkin kuin blogin takia. Onneksi kännykälläkin saa nykyään melko hyviä kuvia, mutta tiedän, että ainakin osa omista kuvistani on huonolaatuisia :/ Kuvista tulikin mieleen, että itse tykkään kun blogissa on kuvia, tykkään viimeisen päälle olevista ja harkituiosta kuvista, mutta mielenkiintoa herättää myös ns. harkitsemattomat tilannekuvat, aina kuvien ei tarvi olla täydellisiä välttämättä. Toki hyvä laatu olisi silti ihan jees :D
  Lukijana ehdottomasti positiivisen ja hyvän mielen antaa kun kommentointi huomioidaan ja huomioidaan vieläpä suht nopeaan, joihin blogeihin kommentointi on omalta kohdaltani ainakin vähentynyt sen takiaettä vastaus kommenttiin saattaa tulla vasta viikon päästä, siinähän ei jää hyvää mahdollisutta keskustelulle….

  • Kiitos Outi. :) Ei olisi huono idea. Tosin luen aika laidasta laitaan ja fiilispohjalta, eli eipä mulla ole täysin sellaisia ”säännöllisen lukemisen” blogeja juurikaan. Kannattaa ehdottomasti hankkia! Toisaalta hyvällä tekstillä taas voi saada paljonkin anteeksi mutta onhan järkkäri kiva, kuten sanoit ihan muunkin kuin blogin takia. :)

   Itseasiassa vaikka monesti omassa blogissani kuvat saattavat näyttää sille, että ovat vimpan päälle mietittyjä niin nääkin on otettu parissa minuutissa. Sellasia räppäsyjä, että nyt pitää saada jotain täytettä, hahah. Itse tykkään, että kuvat on silti siistejä vaikka olisikin nappastu minuutissa tai parissa. Ja kyllä, kommentointi on tärkeää. On kyllä kiva, kun jaksat käydä täällä aina raapustamassa. :)

  • Samaa mieltä noista pikaisista räpsykuvista, sun kuvissa huomaakin juuri sen laadun, kun otetaan kunnon kameralla kuvia :)
   Ehdottomasti täytyy pistää se järkkäri hankintaan tuossa kesän korvalla :)
   Nyt tuli sulta kyllä ihan pikapikaa vastausta takaisinpäin :D

 3. Itse tykkään blogeista, joista näkyy ”tavallisen” ihmisen harrastus etenkin kuvien kautta. En pidä, jos kuvat ovat liian ammattimaisia ja hienoja, vaan arkiset ja ilman liikoja valmisteluja räpsäistyt kuvat houkuttelevat. Ääritapaukset ovat tietenkin taas asia erikseen.. :D

  • Ymmärrän pointtisi. Itse taas tykkään näteistä asetelmista, tosin itse olen sen verran hektinen tyyppi, että harvoin mä mitenkään hurjasti jaksan asetella ennen kuvan ottoa… On monesti kyllä hankala ulkopuolisena sanoa kuinka paljon jonkun tietyn kuvan valmisteluun on käytetty aikaa. Itse sanoisin, että useimmiten se jälkityö on aikaa vievämpää jos haluaa muokata ja lisätä valoa.

 4. Itse tykkään myös blogeista, jotka ovat visuaalisesti kauniita. Ja kuvia pitää löytyä paljon :) en jaksaisi koskaan lukea blogia ilman kuvia… Myös aitous pitää välittyä :).

  Postaustahtina 1 postaus päivässä on mielestäni ihan maksimi. Muutoin ei mielestäni jää ”aikaa” keskustelulle. Monesti en ehdi tänne kommentoida samalla hetkellä vaan palaan myöhemmin takaisin. Jos uusia kirjoituksia on tullut jo saman päivän aikana niin koen et turha enää kommentoida…

  • Joo, samaa mieltä. :) Okei, kiva kuulla tuollaistakin palautetta! Mun tulee välillä postattua parikin kertaa päivässä, mutta yleensä se toinen juttu on joku simppeli homma johon en ole kauheasti aikaa käyttänyt. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta