Aamiainen, päivän tärkein ateria

Olen ehdottomasti aamupala-ihmisiä. Jos pitäisi valita yksi ateria päivässä, josta en luovu olisi se minulle tietenkin se aamiainen. Viikolla aamupala on tosiaan aika pikainen mutta kuitenkin ravinteikas. Viikonloppuisin on enemmän aikaa panostaa ja silloin rakastankin kunnon buffet-brunssi -meininkiä. Joskus nuorempana jätin todella usein aamiaisen väliin, oikein kukaan kaverikaan ei syönyt aamupalaa joten miksi ihmeessä minäkään? Kahvia vaan tyhjään vatsaan. Tuo oli kyllä maailman typerin ajattelutapa! Aamiainen on se jolla päivä lähtee käyntiin ja joka käynnistää aineenvaihduntasi. Jos skippaat aamupalan, on lounaalla kahta kauheampi nälkä. Ihmisen elimistöä ei vaan voi ”huijata”. Jos jätät aterioita välistä kostautuu se tavalla tai toisella myöhemmin.

Miksi siis aamiainen?

  • Pysyt terveempänä. Tätä on kuulemma tutkittu jonkun verran ja ihmiset, jotka syövät aamiaisen säännöllisesti ovat yleiskunnolta terveempiä kuin ne, jotka sen skippaavat.
  • Aamiainen antaa energiaa ja täten auttaa aivotoiminnan käynnistelyssä. Monesti aamullahan tuntuu sille, kuin pää olisi jumissa mutta ruoan jälkeen alkaa aivotoiminta kummasti raksuttamaan. Myös yleinen energiataso lisääntyy, luonnollisesti.
  • Auttaa painonhallinnassa. Tämä on se kohta joka on varmasti jokaiselle tuttu. Jos skippaa aamiaisen, ei ole helppo tehdä hyviä valintoja lopun päivää. Viimeistään lounaalla saattaa sortua Mäkkäri-satsiin…
  • Saat päivän syömisille rytmin. Kun aloitat jo aamusta, säilyy säännöllinen ruokarytmi pitkin päivää eikä missään kohtaa tarvitse tuntea heikotusta tai erityisen suurta nälkää.
  • Varmistat ravinteiden ja vitamiinien saannin. Kun ei skippaa mitään ateriaa saa varmemmin kaikki tarvitsemansa ravinteet ja pysyy täten hyvinvoivana.

IMG_3765-002

No mites sitten se aamiaisen sisältö? Miten tietää, että aamupala on tarpeeksi ravinteikas?

Jokaiselle sopii omansa myös aamiaisen suhteen. Toiset tarvivat todella runsaan breggien, sisältäen useaa eri ruoka-ainetta ja toisille taas riittää hieman kevyempi sellainen käynnistämään päivän. Itse lukeudun ehkä näihin hieman kevyemmän aamiaisen ystäviin. Mun tekee aina aamuisin mieli jotain raikasta, joten omalla kohdallani puurot ja leivät ei aja asiaa. Lempparini viikolla onkin se tuttu ja turvallinen aamiaissmoothie, joka antaa mukavasti energiaa ja jolla päivä lähteekin ryminällä käyntiin. Viikonloppuisin sitten panostetaan! Banaanipannareita, hedelmälautasia, kuivattuja hedelmiä, marjoja, hedelmiä, tuoremehua, gluteenitonta leipää jne.

Osa sanoo sitä, että aamuisin ei vaan ole nälkä joten siksi aamupala skipataan. Heitänkin tähän kysymyksen ilmoille, syötkö liian myöhään ja liian tukevasti? Jos illalla vedetään kunnon mätöt, ei varmasti ole aamulla maistu. Kannattaa siis ehdottomasti aloittaa aamut täyttävästi ja vaikka mieluummin keventää iltaa kohden. On muuten aikamoinen vaikutus myös unenlaatuun, suosittelen kokeilemaan.

2015-02-17

Tässä muutamia omia ideoitani aamiselle (maidoton ja gluteeniton):

  • Chia-puuro, joka on haudutettu yön yli. Päälle marjoja, taateleita, kookoshiutaleita, pähkinöitä jne.
  • Smoothie. Reseptin omaan suosikkiini löydät täältä.
  • Banaanipannarit herkullisilla täytteillä, resepti täällä.
  • Alpron soijajogua kera marjojen ja muiden päällisten.
  • Hedelmälautanen, johon päälle pähkinöitä, siemeniä ja vaikka loraus soijajogua.
  • Tuorepuristettua mehua (tämä lisukkeeksi)
  • Munakas kasvistäyttein, itse suosin todellaa harvoin mutta ei hullumpi tapa käynnistää päivä.
  • Muutama gluteeniton leipä kasvis- ja kananmunatäyttein.

Oletteko te aamupala-ihmisiä? Mikä on se teidän sapuskanne jolla päivä lähtee hyvin käyntiin?

IMG_1865-001

Kommentit (17)
  1. Outi Karita
    10.5.2015, 19:25

    Arkisin tulee syötyä joko kaurapuuroa tai 4-viljanpuuroa ja proteiinilähde vaihtelee ja vähän muutkin lisukkeet, joskus (kerran viikossa) teen tuorepuuroa kun joudun heräämään extra-aikaisin… Viinkonloppuna usein on sitten vähän enempi panostettu aamupalaan, välillä leipäpainotteisesti, vähän buffet tyyppisesti kunnon aamiasikattaus monine sortteineen, usein teen viikonloppunakin puuroa, mutta jotain ihan muuta puuora, kuten mannapuuroa, riisipuuroa, vispipuuroa….
    Aamupalat on parhautta, kuten rauhalliset aamutkin ja siksi pyrin myös arkena heräämään ajoissa, jotta saan aloittaa päiväni rauhallisesti 🙂

    1. Joo, kuulostaa hyvältä. 🙂 Mäkin rakastan hitaita aamuja mutta toimistotyöläiselle se ei ole useinkaan kovin mahdollista, ellei herää pari tuntia ennen. Toivoisin niin, että saisin taas aamusali-rytmistä kiinni. Se toimi niin ihanasti, kun treenasi ja sitten söi ihanan aamiaisen. Huono yhdistelmä tässä on se, että olen iltaihmisiä, eli tykkään valvoskella. 😀

      Viikonloppuisin on kyllä kiva poiketa tavallisesta aamiaisesta, pientä luksusta. 🙂

      1. Outi Karita
        12.5.2015, 17:17

        Heh, no mä herään sen pari tuntia ennen töiden alkua 😉 Mutta tosin, arkisin kyllä sänkykin kutsuu jo hyvissä ajoin…

  2. Puuroa suositaan myös täällä! Kaurapuuroa useimmiten, mutta tykkään tosi paljon myös hirssipuurosta, mutta sitä teen harvemmin, koska suurimot täytyy ensin huuhdella ja mielellään myös liottaa jonkin aikaa. Joskus on myös tattaripuuroa tai riisipuuroa täysjyväriisihiutaleista. Puuroa syön siksi, että se pitää hyvin nälkää (minulla paremmin kuin rahka/jogurtti) ja laittaa ruoansulatuksen tehokkaammin käyntiin kuin mikään muu. Puuroa menee suuri kulhollinen, koska minulla on aamuisin aina kova nälkä. Lisukkeena pellavansiemenrouhetta ja reilusti marjoja, joskus banaani tai mangoa. Jostain syystä kroppani ei kaipaa kovin proteiinipitoista aamiaista.
    Olen syönyt aina aamupalan, enkä voinut teininäkään ymmärtää miten jotkut kaverit voivat olla ilman aamupalaa. Tuntuu, että itse olisin kuollut nälkään. 😀 Tosin puuroa en ole aina syönyt, ennen söin aamupalaksi leipää, lapsena lähinnä muroja tai jogurttia.

    1. Mä kokeilin tuota tattaripuuroa ja en tykännyt siitä sitten yhtään! Hiutaleet jotenkin aivan liian veteliä ja todella erikoisia, hankala selittää. Puuron sanotaan kyllä pitävän nälkää mutta minulla se ei vaan pidä. Toki lisukkeillakin on väliä mutta marjojen kanssa esimerkiksi nälkä oli jo muutaman tunnin kuluttua. Täällä parhaiten toimii se smoothie. 😀

      No samma här! Ei pysty ymmärtämään… Nykyään aamiainen on niin automaatio ettei edes osaisi miettiä ettei enää sitä söisi. Aamulla herätessä ekana ruoka mielessä. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *