Onko suolan laadulla väliä?

Käytän aika vähän suolaa. Tuosta johtuen maistankin hyvin äkkiä jos ruokaan on laitettu sitä muutama ripaus liikaa. Päähäni on varmaan iskostunut ajatus siitä, kuinka suola kerää nestettä ja turvottaa. Miltä näyttävät kasvot sipsipussin tai suolaisten ranskalaisten jälkeisenä päivänä? Ei kiva. Suola ei mielestäni myöskään maistu erityisen hyvälle, vähän sitä saa olla mutta liika maistuu ainakin omaan suuhuni heti. Toki suolalla on omat tehtävänsä elimistössämme, se on tärkeä osa soluaineenvaihduntaa ja täten sitä kannattaa käyttää, mutta HUOM ei liikaa.

Se vähä mitä suolaa ruoassa ja leipomuksissa käytän, haluan sen olevan laadultaan hyvää. Ai miksi? Koska satun vaan arvostamaan laadukasta ravintoa. Onhan olemassa esimerkiksi laadukkaampia täysjyvävehnäjauhoja ja sitten ihan vehnäjauhoja, niissäkin on eronsa. Myös suola voi joko edistää terveyttä, tai tehdä päinvastaisuuksia. Suomessa syödään varmasti aika paljon heikkolaatuista suolaa, sitä markettien halvinta tavaraa. Se ns. ruokasuola tai pöytäsuola on sitä kaikista laaduttominta meininkiä, joka on kemiallisesti puhdistettua ja sisältää pääosin natriumia ja vähän klooria. Meillä nuo pöntöt on viskattu jo ajat sitten menemään ja tilalle on astunut huomattavasti laadukkaampi vaihtoehto.

IMG_5870-002

Markkinoilla pyörii useampaa hyvälaatuista suolaa ja monet ovat varmasti kuulleet mm. ruususuolasta ja kristallisuolasta. Kyseessä on kuitenkin lähestulkoon sama tuote, nimi vaan vaihtelee sen mukaan mistä päin vuoristoa se on louhittu. Meillä on syöty vuorisuolaa jo jonkun aikaa. Rakastuin siihen oitis, kun sitä ensimmäisen kerran kokeilin. Kyseessä on hieman ”tujumpi” suola jota ei tarvitse laittaa kuin pieni hyppysellinen saadakseen ruokaan kaivattu maku. Se on myös visuaalisesti kaunista suolaa ja maistuu mielestäni paljon paremmalle. Rakennekin on erilainen, kidemäinen ja hippuset ovat hieman suurempia. Itse yleensä rouhennan kiteet vielä sormien välissä jolloin sitä ei tuli ripoteltua liikaa. Himalajan vuorisuola on 100 % puhdasta luonnonsuolaa, joka on hyvin mineraalipitoista. Kyseisessä aineessa on siis 84 eri alkuainetta ja mineraalia siinä koostumuksessa, joka sopii täydellisesti kehomme tarpeisiin.

Kysynkin sinulta joka vielä käytät tavallista ruoka/pöytäsuolaa, miksi? Vuorisuola on vielä suhteellisen edullistakin, esimerkiksi tämä luomu 500 gramman pussi maksaa *Luontaistukku.fi:ssä 4,90 €. Ei todellakaan paha!! Ja jos tuotetta ei desikaupalla päivittäin lotraa on pussi varmasti riittoisa.

IMG_5885-002

Mitä suolaa sinä käytät ja miksi? 

* Vuorisuola on saatu yhteistyökumppaniltani Luontaistukku.fi:ltä.

On my way

72 vastausta artikkeliin “Onko suolan laadulla väliä?”

 1. Natriumkloridi on natriumkloridia, ihan sama mistä lähteestä suola on eritetty. Kaikessa suolassa, on sitten sen nimi merisuola, ruususuola, vuorisuola, pöytäsuola tai mitä muuta tahansa, on myös pieniä määriä muita mineraaleja, mutta kaikissa suoloissa nuo määrät ovat niin mikrosskooppisen pieniä, ettei niillä ole minkään asteista vaikutusta terveyteen. Ainoana erona mineraalisuola, johon on tarkoituksellisesti lisätty suurempi määrä muita mineraaleja suolan haittavaikutuksia vähentämään. Tärkeintä suomalaiselle on valita suola, johon on lisätty jodia – etenkin niille, jotka jo muutenkin jonkun ruokavalion (gluteeniton, maidoton, mikä tahansa -ton) takia rajoittavat syömisisään ja/tai liikkuvat paljon ja/tai laihduttavat – jotta ei riskeeraa kilpirauhasensa terveyttä. Nuo muut 84 alkuainetta (WTF??) ja superterveysvaikutukset ovat markkinamiesten rahanansaintatarkoituksessa keksimiä mainoslauseita, joilla ei ole mitään tekemistä todellisten vaikutusten kanssa.

  • Sinä voit syödä sitä pöytäsuolaa jos haluat. :) Itse käytän paljon mieluummin luomulaatuista ja laadukasta sellaista. Makukin on niin erilainen! Merisuolahan on usein epäpuhtaista vesistä peräisin ja olen myös lukenut, että tuossa käsitellyssä pöytäsuolassa on ihan mukavasti erilaisia raskasmetallijäämiä sun muita, hyi.

   Mutta kukin valitsee mitä kehoonsa syytää. Minä luotan luomuun ja suosin vuorisuolaa. :)

  • Word! Suola mikä suola. Ehkä tärkeämpää tässä asiassa on se kuinka paljon sitä käyttää, oli se sitten ruususuolaa tai mitä tahansa. Olen kuullut kyllä että mauissa on eroja että siinä mielessä ymmärrän kyllä että toiset valitsee muita kun sitä ”pöytäsuolaa”.

 2. Käytän myöskin pöytäsuolaa nimenomaan jodin vuoksi. Etenkin jos suvussa on kilpirauhasongelmaa tai muutoin ei saa jodia mistään lisäravinteesta tms., on tämä mielestäni paljon merkityksellisempää kuin pelätä vaikka niitä raskasmetallijäämiä. Ihmisen elimistö kyllä suodattaa tehokkaasti pienet ”ylimääräiset” jäämät, ei niitä siinä määrin ole että elimistöön kertyisivät. Ennen käytin ruususuolaa lähinnä kivan värin vuoksi, mutta kyllä sanoisin, että suola on sellainen tuote jossa ”luomulaatu” on kyllä ihan yks hailee :D Jodin puutostila sen sijaan voi johtaa pahempiin juttuihin.

  • Toki terveys edelle ja sinun tapauksessasi varmasti kannattaakin taata jodin saanti. Suolaa käytetään tavallisesti pienissä määrin, eli siinä mielessä varmasti ei terveyttä kaada jos käyttää sitä pöytäsuolaa. Olet kyllä oikeasssa, keho suodattaa raskasmetalleja sun muita hienosti mutta miksi ehdoin tahdoin syödä sellaista, jossa on tuollainen mahdollisuus jos voi suosia puhtaampaakin? En nyt siis puhu sinun tapauksestasi, vaan lähinnä valtaväestöstä. Rahallinen ero on ainakin niin pieni.

   Kokonaisuuden kruunaa ainakin omassa tapauksessani vielä se, että tykkään tosiaan enemmän vuorisuolan mausta. :)

  • Asiantuntijuutta on monenlaista. Itse luottaisin riippumattomaan lääketieteen tohtorin sanaan, kuin Cocovin edustajana toimivaan ”ravintoasiantuntijaan”, jolla on selkeästi oma lehmä ojassa, kun edustaa kyseistä kaupallista tahoa. Mutta tämäkin on kai mielipideasia? :D Lähdekriittisyys kannattaa pitää mielessä mitä ikinä lukeekin! :)

  • Tämäkin on mielipideasia. Itse taas luotan nykyään huomattavasti enemmän muihin kuin lääkäreihin mitä ravintoon tulee. :) Omakohtaisten kokemusten perusteella tämä mielipide. Esimerkiksi vatsani kanssa apu tuli aivan muualta kuin lääkärin vastaanotolta. Tottakai lähdekriittisyys, sama pätee sinullekin! ;)

  • Lääkäreiden (joidenkin) tietämättömyys epämääräisten suolisto-oireiden ja niihin vaikuttavien tekijöiden kohdalla on aika kehnoa, sillä asiaa ei käsittääkseni ole tutkittu riittävästi eikä olemassa olevat tutkimukset anna vastausta kaikkeen asiaan liittyvään. Verenpainetta ja suolojen merkitystä siihen, sekä mm. vuorisuolan koostumuksesta tehtyjen riippumattomien tutkimusten perusteella uskoisin mieluummin lääkäriä, joka todella koulutuksensa pohjalta osaa perustaa väitteensä tosiasioihin. Siltikin vaikka hän ei hyödy tästä rahallisesti, kuten kyseinen Cocovin heppu hyötyy väittäessään firmansa myymästä suolasta mitä tahansa :) Se on muuten jännä kuinka lääkäreiden sidonnaisuuksista kuhistaan heti ja aina, mutta muiden oikeiden asiantuntijoiden tai ”asiantuntijoiden” sidonnaisuuksista ei :D joitakin vaan valitettavasti vaivaa kummallinen antipatia kaikkia lääkäreitä kohtaan, jos on todennut jonkun lääkärin joskus kykenemättömäksi antamaan validia hoitoa. Täytyy vain toivoa näiden ihmisten puolesta, etteivät he koskaan sairastu sellaiseen sairauteen, jonka vain lääketiede kykenee hoitamaan. Muuten ovat pulassa :/

  • Niin, se on kyllä ikävää mutta valitettavasti omalle kohdalleni on osunut näitä tapauksia jonkun verran. Aina ollaan määräämässä vaan antibioottia toisensa perään… Mutta Suomessa he ovat ainoita, jotka voivat virallisesti auttaa tai määrätä esimerkiksi sairaslomaa. Sen sijaan, että tutkittaisiin tarkemmin, säästetään rahaa ja laitetaan potilas antibiootin kanssa kotiin. Kyllä sanoisin, että lääketeollisuus pyörittää sekin aika pitkälle meitä, se on niin iso bisnes jossa usein ehkä unohdetaan vallan ihminen. Tätä ei varmaan saisi sanoa ääneen…

   Itse tosiaan olen vaan ajautunut uskomaan ennemmin omaa oloa tai vastaavasti henkilöitä, joilla on erilaista katsomusta asioihin. Esimerkiksi superfoodit, vaikka niitä kuinka teilataan monessakin paikassa niin itse en enää niistä luovu. Ainakaan tietystä osasta, koska olen niin suuria muutoksia havainnut. Myös erilaiset luontaistuotteet kiinnostavat todella paljon, tämä tulee osittain varmasti äidiltäni joka on aina niiden tehoon uskonut ja minusta on tullut samanlainen. Lisäksi taidan olla ihminen, joka ei usko asioihin joihin valtaväestö uskoo. Uskonhan minä Jumalaankin jonka olemassaoloa ei voida tieteellisesti todistaa. :)

  • Tässäkin artikkelissa kerrotaan että jodin saanti on taattava muuten, kun sitä ei tule suolaan lisättynä. Jodin puutos tulee ihan kaikille vaikkei valmiiksi ole kilpirauhasen kanssa ongelmaa.

 3. Käytin myös pitkän aikaa tuota ruususuolaa, mutta sitten aloin huolestumaan jodin saamisesta ja löysin siihen tosi hyvän tuotteen. Se on voimaruoan ”Himalajan vuorisuola + jodi”. Eli ihan samaa kamaa kun tuo vaaleanpunanen, mutta siinä on lisänä rouhittua merilevää tuomassa jodia. Kannattaa kokeilla :)
  Esim täältä: https://www.terveysmarket.fi/tuoteryhmat/278-voimaruoka/tuote/1796-voimaruoka-himalajan-suola-jodi/?gclid=CjwKEAjw7MuqBRC2nNacqJmIpT0SJABQXAOtbbu92YcL3koM2jYByPCJgfFR_g4JzADyqHX2esQITxoCoYbw_wcB

  • Moikka! Itse en olekaan perehtynyt tuohon jodiin mutta uskoisin, että jos yleinen vointi on hyvä ei sen puutosta taida olla. Eikö jodia kuitenkin ole mahdollista saada muualtakin kuin suolasta? Vaikka varmasti monelle se suola on hyvä tapa taata saanti…

   Kiitos vinkistä! Ei huonompi vaihtoehto. Voimaruoalla on tunnetusti laadukkaat tuotteet.

 4. Meillä on käytössä Voimaruoka himalajansuola + jodi eli luomu himalajansuolaa jossa lisänä jodi (levästä), sillä havahduin siihen etten tosiaankaan saa jodia ruokavaliostani nimeksikään. Nyt sitten katsotaan koheneeko olotila, lämmönsäätelyni, vierystaso jne. :)

 5. Toivottavasti lukijasi lukevat myös kommenttiosiota, jotta he saavat myös oikeata tietoa suolasta. Jokainen saa toki käyttää rahansa mihin tahtovat, mutta vääriä väitteitä on ikävä jakaa julkisesti. Myös näissä mainostamissasi suoloissa on epäpuhtauksina monia aineita, kuten rakasmetalleja. Luomusuola tai luonnonmukainen suola on ihan normaaliasuolaa. Ei ole olemassa luomua tapaa valmistaa suolaa. Sen voi joko valmistaa puhtaasti (valkoinen suola) tai epäpuhtaasti, jolloin siinä näkyy punaista väriä tai vastaavaa.

  Makuasioita ei tietenkään voi kiistellä, mutta vääriä väittämiä on ikävä huudella.

  • Tää on taas klassinen ”On my way”-postaus. Postataan jotain, mistä ei ole varmaa tietoa. Joku tulee kommenteissa kertomaan miten asian laita on, linkkaa tutkimuksen tai sanoo eriävän mielipiteen jossa edes hippusen enemmän totuuspohjaa. -> ”No kukin tyylillään minä ainakin käytän koska tuntuu hyvältä” ja mikäs siinä, mutta ei sotketa totuuksia tähän.

  • http://www.mynewsdesk.com/fi/pressreleases/asiantuntija-hylkaeae-perinteinen-poeytaesuola-puhdistamattomilla-suoloilla-enemmaen-makua-ruoanlaittoon-1000239

   Siinä hyvä kirjoitus. Asiantuntija hänkin yhtälailla, kuin joku muukin tänne linkattujen tekstien takana olevista. Yhtään 100 % faktatutkimusta tänne ei ole kukaan linkannut, eli puhutaan edelleen siitä mitä mieltä kukin on. Joten turhaan siellä heittelet tuollaista. Sinunkin mielipiteesi on vain mielipide kuten minunkin. :)

   PS. Jos blogini on ärsyttävää luettavaa niin kukaan ei käske tänne palaamaan.

  • Itsekkin olen sitä mieltä, että kannattaa syödä sitä perus suolaa, koska siihen on jodia lisätty. Aikoinaanhan suolaan alettiin jodia lisäämään, koska suomalaisilla esiintyi puutostiloja ja struuma oli yleistä. Vielä ei ole lopetettu jodin lisäämistä koska se koetaan vieläkin tarpeelliseksii, koska suomalaiset ei sitä tarpeeksi saa! :) itsekkin olin innostumassa näistä ”hittisuper” suoloista, kunnes koulussa oli ravitsemuksen kurssi! :) tämän takia siis itse ”normi” suolaa käytän!

 6. Pan suola on halpa ja hyvä ja Paras suola. Niin turhaa hokea ”mineraaleista” ja muista ”hienouksista”.. Jodia pitää saada. Pan suola on juts siks hyvää kun se on halpaa, siihen on lisätty jodia ja erityisesti kun osa natriumista on korvattu just muilla mineraaleilla (mm. kaliumilla ja magnesiumilla) > ei tuu niin paljon sitä haitallista natriumia. Mun mielipide biologistina on, että tällainen jodioitu ja natriumista vähennetty suola on se paras vaihtoehto kehon ja hyvinvoinnin ja terveyden! kannalta. Se vaan on biologinen fakta. :D Mutta eipä oo mun asia jos joku näitä jodittomia ”fitnessuolia” käyttää. Ei se multa ole pois.

  • Selvä homma. :D Ja mikä fitnesssuola? Eikös tuo ole enemmän meidän superfood-terveyshullujen juttuja?! ;)

 7. Joidenkin lukemieni lähteiden mukaan jodi imeytyisi heikommin jos se on lisätty suolaan jälkikäteen. Tiedä häntä, mutta itse luotan maalaisjärkeen ja koitan hankkia ravintoaineeni sieltä, mistä luonto on ne tarkoittanut hankittavaksi, kuten jodin tapauksessa kalasta ja merilevästä. Monet perus jodioidut pöytäsuolat sisältävät paakkuuntumisenestoainetta, alumiinia, sekä ne on täysin putsattu hyödyllisistä ravintoaineista. Yleensä teolliset suolat ovat niitä, jotka nostavat verenpainetta ja aiheuttavat turvotusta, mutta puhdas, käsittelemätön suola ei. Eikö muuten ole hassua, että kun ihmiset toimitetaan ensiapuun, heidät monesti laitetaan tiputukseen (suolanestettä). Suola on ihmiselle välttämätön aine, mutta vain sellaisena, jona luonto on sen meille alunperin tarjonnut.

  • ”Kysynkin sinulta joka vielä käytät tavallista ruoka/pöytäsuolaa, miksi? ”

   Onko muut kommentit huonoja koska mielipide on eri kuin sinulla?

  • Tarkoitin tällä sitä, että olen samaa mieltä kommentoijan kanssa ja siksi se oli mielestäni hyvä kommentti. Toki on kiva, että jengi kommentoi vaikka olisikin eri mieltä kanssani, eipä se mua haittaa. Oma kantani on ja pysyy. :)

   Huoh, mä varmaan itse vetäydyn tästä suolakeskustelusta nyt muuttopuuhiin. :)

 8. Vielä lisäyksenä äskeiseen, että tavallinen pöytäsuola nostaa verenpainetta siksi, koska se on yhdistelmä kahdesta eri alkuaineesta, natriumista ja kloridisti. Näiden kahden alkuaineen yhdistelmän on todettu nostavan verenpainetta. Pan suolaa ja muuta pöytäsuolaa ei ole näkynyt aikoihin kaapissani, sillä jodia saa merilevästä paljon paremmin kuin suolasta.

  • Heidi, kaikki suola, myös Himalajansuola, Ruususuola jne. on yhdistelmä kahdesta alkuaineesta: natriumista ja klorista. SIllä suola on natriumkloridia.

   Ja kyllä, juurikin natriumkloridi, josta mm. Himalajansuola ja Ruususuola yli 98%:sti muodostuvat, on se mikä nostaa verenpainetta. Pan-suola sen sijaan on mineraalisuola, jossa suuri osa tuosta verenpainetta nostavasta natriumkloridista on korvattu toisilla suoloilla, kuten kaliumkloridilla ja magnesiumin eri suoloilla, jolloin sen verenpainetta nostava vaikutus on huomattavasti vähäisempi.

   Eli verenpaineen kannalta Pan-suola, Seltin-suola ja muut mineraalisuolat ovat huomattavasti terveellisempiä kuin Ruusu- ja Himalajansuolat tai pöytä- ja merisuolat. Kilpirauhasen terveyden kannalta mikä tahansa jodioitu suola on parempaa kuin jodioimaton. Toki henkisen terveyden kannalta jollekulle voi olla hyväksi käyttää muotisuoloja, vaikka niissä ei todellisuudessa ole sen enempää mitään terveyttä edistävää (välillä jopa vähemmän) tai sen vähempää mitään terveydelle haitallista kuin tavallisissakaan suoloissa. Ja markkinamiehet ainakin hyvyölevät matkalla pankkiin.

  • Jep, jodia saa toki merilevästä mutta kuinka moni sitä oikeasti syö? Itsekin popsin merilevää juuri jodin saannin takia mutta en tiedä ketään toista, joka levää söisi, joten en usko, että merilevä on suomalaisille mikään mainittavan tärkeä jodin saannin lähde.

   Ja mielestäni blogin kirjoittajan tulisi tällaisissa asiapostauksia jäljittelevissä jutuissa maininta, että tuo jodin saanti tulee todellakin huomioida. Jodista kun suomalaisilla oli yleisesti puutetta, ennen kuin sitä alettiin lisätä pöytäsuolaan! Eli pöytäsuola on tällä hetkellä suomalaisten tärkein jodin saannin lähde, ja jos tavallisen suolan vaihtaa blogin kirjoittajan suosittelemaan vuorisuolaan, on jodin saannista taas kohta suomalaisilla puute. Eli vastuullisuutta blogin kirjoittajalle toivoisi…

  • Jodia saa myös maitotuotteista, kananmunasta ja kalasta. Eli siinä kolme muutakin lähdettä kuin se suola. Itse käytän kananmunia ja kalaa, joten eiköhän noista sitä jodia ihan mukavasti irtoa.

   Kirjoitin jutun vuorisuolasta ja kyselin mitä mieltä muut ovat suolasta ja mitä suolaa käyttävät. Tottakai jokainen lukijakin voi muistaa sen lähdekriittisyyden, eli jokainen voi itsekin tutkia asiaa jos kiinnostaa. :)

 9. Natriumia on ihan jokaisessa suolassa. Se on se suolan verenpainetta nostava ”pahis”. Yleensä natrium-alkuaine on suolamuotona, natriumkloridina, niin ruusu-/vuori-/kristalli tms. muotisuolassa kuin tavallisessa pöytäsuolassakin ja pansuolassa. Natriumia on myös esimerkiksi kasviksissa luonnostaan, ja myös kasvisten natrium toimii verenpainetta nostavana tekijänä. Natriumin kokonaissaanti ratkaisee, ja suurin syy sen liialliseen saantiin on jonkin suolatuotteen liiallinen käyttö, oli se sitten ruususuolaa tai pansuolaa tai tavallista suolaa. Kaikilla näillä saa verenpaineensa nousemaan epäterveellisiin lukemiin, jos liikaa käyttää. Kalium on toinen alkuaine, joka vaikuttaa verenpaineeseen. Se alentaa sitä, mikäli natriumia on elimistössä liikaa. Myös kaliumia on luonnostaan esim. kasviksissa. Toisaalta kaliuminkin liikasaanti voi aiheuttaa myrkytyksen. Ns. puhdistamattomissa suolissa, kuten ruususuolassa on muidenkin alkuaineiden kuin natriumin suolamuotoja, kuten kaliumin (kaliumkloridi), kun taas tavallisessa suolassa on ainoastaan natriumkloridia. Jodia taas saadaan joko jodioidusta suolasta, maitotuotteista, kalasta ja merenelävistä. Senkin kohdalla liikasaanti on huono juttu.

  Jos ei omaa liian korkeaa verenpainetta ja saa jodia joko ravintolisästä tai muusta ravinnosta riittävästi, voi aivan hyvin käyttää tavallista natriumkloridisuolaa tai hifistellen ja lisää maksaen vaikka ruususuolaa. Mikäli verenpaine on kunnossa, mutta jodia ei saa riittävästi (esim. maidoton ruokavalio, liian vähän kalaa tms.), on jodioitu suola hyvä ja suositeltu vaihtoehto, oli se sitten muilta osin puhdasta natriumkloridia tai jotain suolojen sekoitusta. Jos taas omaa korkean verenpaineen, voisi mahdollisesti natriumkloridin lisäksi kaliumkloridia sisältävä suola, kuten ruususuola, olla ihan hyvä vaihtoehto, kunhan muistaa taas jodin saada jostain muusta lähteestä ja muistaa käyttää suolaa kohtuudella. Muuten suolan ns. laadulla/koostumuksella ei ole minkään maailman merkitystä, sillä mitään suolaa ei pidä käyttää niin paljoa (liiallisen natriumin saannin vuoksi), että mahdollisista muista sen sisältämistä raskasmetalleista/vitamiineista/kivennäisaineista olisi mitään hyötyä tai haittaa. Natrium, kalium ja jodi ovat tärkeimmät tekijät suola-asioissa. Tämä on fakta ihan elimistön perustoimintojen ja fysiologian vuoksi ja jokaisen terveyttään arvostavan tulisi tähän kiinnittää huomiota. Se on sitten taas mielipideasia, mikä maistuu hyvältä ja mitä tykkää käyttää, arvostaako hintaa/valmistajaa/suolan ulkonäköä tms. Absoluuttisen terveyden kannalta näillä asioilla ei ole juurikaan merkitystä, vaan siihen vaikuttaa natriumin, jodin ja jossain määrin kaliumin tasapainoinen ja riittävä (ei liiallinen) saanti.

  Luettavaa kiinnostuneille, ja niitä tieteellisiä tutkimuksiakin:

  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0907355
  http://www.bmj.com/content/346/bmj.f1326
  http://www.bmj.com/content/346/bmj.f1325
  http://www.bmj.com/content/346/bmj.f1378
  http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=15472/type=1
  http://www.evira.fi/files/attachments/fi/vrn/vrn_jodi_toimenpidesuositus_10.2.2015_suomi.pdf
  http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=14964/type=1
  http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=13578/type=1
  http://www.sydanliitto.fi/web/kolarin-sydanyhdistys-ry/verenpaineeseen-vaikuttavat-tekijat#.VVNPqfntmko

 10. Kaikki suola on yli 98% natriumkloridia, halusitte tai ette. Vähän niinkuin kaikki vesi on divetyoksidia, vaikka se haettaisiin Himalajalta ja annettaisiin nimeksi Paras Vesi Ikinä. Elimistö käyttää sitä silti kuin mitä tahansa muuta H2O:ta, esim. sitä, jota saa Suomessa hanastakin. Toki se voi olla mielenterveydelle tärkeää, että syö nimenomaan vaaleanpunaista ruusu-natriumkloridia eikä tavallista suolaa. Elimistössä se vaikuttaa silti aivan samalla tavalla. Vähän niin kuin elimistölle ei ole väliä, otatko sen tarvitseman glukoosin perunasta vai bataatista. Glukoosi on glukoosia. Toki bataatissa voi olla esim. muita vitamiineja enemmän ja perunassa vähemmän. En tiedä, en ole perehtynyt bataattiin. Tästä ei mitään tutkimusta tarvitse, vaan vähän maalaisjärkeä ymmärtääkseen…

 11. Jäi hieman ehkä hämärästi kirjoitetuksi tuo viestini. Natriumkloridi tosiaan nostaa verenpainetta, mutta vain käsitellyissä suoloissa. Ohessa lainaamasi teksti:
  On todistettu, että kahden alkuaineen ruokasuola, natriumkloridi, nostaa verenpainetta. Tämän perusteella lääkäri usein kieltää suolankäytön korkeasta verenpaineesta kärsiviltä potilailta. – Ihme kyllä, riittävän sairaana potilas pääsee silti sairaalassa suolaliuostiputukseen.

  Verenpaine ei kuitenkaan nouse noin 90 mineraalia sisältävällä merisuolalla, koska siinä on mukana verenpaineeseen vaikuttavat magnesium- ja kaliumsuolat. Esimerkiksi tohtori Jacques De Langre havaitsi merisuolan normalisoivan verenpaineen, oli verenpaine sitten liian korkea tai liian alhainen. Hän tutki Atlantin aurinkokuivattua merisuolaa 30 vuoden ajan ja havaitsi myös, että merisuola poistaa nestekertymää, voi poistaa ummetusta ja ehkäisee suonenvetoja, lihaskramppeja ja rytmihäiriöitä.

  • Kloori ei nosta verenpainetta, natrium nostaa. Natriumkloridin elimistö hajottaa osiinsa, ja natrium on se joka verenpaineeseen vaikuttaa. Merisuolassa voi olla 90 eri ainetta, mutta yli 90% siitä on natriumkloridia, eli se nostaa verenpainetta. Et taida olla alkuunkaan perillä ihmisen fysiologiasta ja munuaisten toiminnasta sekä natriumkaliumpumppujen merkityksestä ihmisen elimistössä? Tai natriumin ja kaliumin merkityksestä nestetasapainon ylläpidossa? Suosittelen lämpimästi tutustumaan faktoihin. Suolaliuostiputuksessa ihmiselle annetaan 0,9-prosenttista NaCl-liuosta, jonka tarkoitus on korjata ja ylläpitää normaalia vesi- ja elektrolyyttitasapainoa elimistössä, sekä korjata nesteenmenetykset. Vesi seuraa nimittäin tiettyjä elimistön suoloja. Jos niitä on liikaa, tulee turvotusta ja/tai verenpaine nousee. Jos niitä on liian vähän, verenpaine laskee ja mm. munuaiset säätelevät virtsaneritystään jotta verenpaine normalisoituisi. Aina tämä ei riitä ja ihmiselle joudutaan antamaan fysiologista (elimistön normaalia natriumkloridipitoisuutta vastaavaa) suolaliuosta.

 12. Toivoisin, että bloggari julkaisisi aiemmin lähettämäni ihan asiallisen kommenttini liittyen tähän suolakeskusteluun. Saataisiin vähän tieteellistä pohjaa tälle kinastelulle. :) kiitos.

  • Ei ole ollut tarkoitus jättää julkaisematta. Mitään näistä en ole poistanut. :) Oli jostain syystä mennyt roskakoriin, ehkä linkin vuoksi?

  • Käytän merisuolaa, nykyisin jodioitua sellaista, kun jostain luin, että olisi hyvä käyttää jodioitua suolaa erinäisistä syistä. En ollut varma, saanko muista lähteistä riittävästi jodia, joten ihan varmuuden vuoksi sitten jodipitoiseen vaihdoin. Merisuolaa käytän siksi, että se on mielestäni paremman makuista, etenkin kalan kanssa, ja lisäksi riittoisampaa kuin normi ruokasuola. Ja tarkennuksena, käytän siis hienoa merisuolaa, en sellaista suurikiteistä. :)

  • Jodia saa tosiaan myös esimerkiksi kalasta. Eli pakko sitä ei ole suolasta hankkia. :)

 13. tästä kirjotuksesta paistaa juurikin se asenne ”minä teen ja ajattelen näin, kaikkien muidenkin pitäisi”. Etenkin tuo ”miksi vielä käytät pöytäsuolaa kun vuorisuola on halpaa”. Mielipiteitä on monia eikä niitä voi arvottaa paremmuusjärjestykseen saamatta aikaan eripuraa. Mietinkin miksi toistuvasti haet postauksillasi kyseisiä tilanteita kun tiedät ettei se johda mihinkään muuhun kuin ärsytykseen? Ehkä olen pikkumainen mutta minua ainakin ärsyttää käakymuodossa laitetut lauseet ”tee näin ja noin” tai ylipäänsä tekstistä läpi paistava ”ole kanssani samaa mieltä ja sinäkin saat paremman elämän”. k

 14. Tuo ei ollut siis itse keksimäni teksti vaan lainaus. Löytyy myös runsaasti tutkimuksia, joissa ihmisten verenpaineet on saatu laskuun aidoll suolalla. Jodioitu suola sisältää yleensä paakkuuntumisenestoaineita ja muita teollisia kemikaaleja, jotka eivät ole ihmiselle luontaisia. Jodia voi saada niin monesta muusta ruok-aineesta kuin suolasta, joten en itse koe niitä millään tapaa välttämättömiksi. Jos ei jaksa syödä levää tai mereneläviä, kuten suomalaiset yleensä, en yhtään ihmettele jodin puutosta. Maaperässämme sitä ei tosiaan ole niin paljon kuin muualla, mutta pulaa ei tulisi jos suomalaiset piipahtaisivat sinne kalatiskille vähän useammin.

  • Heidi, saiskos niitä runsaita tutkimuksia tähän linkattuna? :)

  • Kyllä, jodia voi todellakin saada muualtakin kuin suolasta. Kalaa, kanaa ja munia vaan kehiin. :)

 15. mä itse käytän kalaharinsuolaa sen mielettömän hyvän maun vuoksi :) cocovin messuesittelijät suosittelivat syksyllä ja päätin ostaa.

  • Se on kyllä hyvää! Meilläkin on ollut kyseistä suolaa. :)

 16. Näissä keskusteluissa olisi bloggaajankin hyvä pitää mielessä, että nämä EIVÄT ole mielipidekysymyksiä. Tiede ja tieteellinen tieto ei perustu mielipiteisiin, vaan tutkimukseen, jota tarkastellaan kriittisesti prosessin jokaisessa vaiheessa.

  Jos bloggaaja itse voi paremmin syömällä kilohinnaltaan kymmenkertaista vaaleanpunaista suolaa, niin fine, mutta siinä hän hoitaa ennemmin sieluaan kuin kehoaan. Sen sijaan se ei ole fine, että julkista blogia pitävä väittää totuuksina asioita, joilla ei ole mitään tekemistä toden kanssa. Jonkun Cocovin ”asiantuntijan” lausunto ei valitettavasti riitä kumoamaan oikeaa tieteellistä, vertaisarvioitua tutkimusta. Kaikki lähteet eivät ole samanarvoisia, vrt. useiden nettilähteiden mukaan holokaustikin oli vain huijausta. Hienoa, että usea kommentoija on tarttunut tähän tämän kirjoituksen totuusarvon mitättömyyteen.

  Suolaa on suolaa on suolaa. Natriumkloridia. Riippumatta pussukasta tai markkinamiesten puheista.

  • Itse en ole vielä toistaiseksi bongannut täältä yhtään 100 % luotettavaa tutkimusta. :)

  • Jutta hyvä, kyseenalaistatko ihan oikeasti esimerkiksi Eviran raportin tai vertaisarvioitujen British Medical Journalin ja New England Journal of Medicinen tutkimukset, jotka Lotta yllä linkitti? Miten ja millä kompetenssilla perustelet, etteivät nämä tieteelliset tutkimukset ole luotettavia? Sinun oma hyvinvointisi ei riitä mittariksi tai todisteeksi. Ei lähellekään.

   Toivoisin, että vastaisit tähän, sillä väitteesi oli niin absurdi. Olen pahoillani, että provosoidun, mutta vituttaa niin nämä netin ”asiantuntijat”.

   T: Ihan oikea tutkija

 17. Mielestäni bloggaajalla on vastuu siitä, mitä kirjoittaa. Mielestäni ravitsemuksesta puhuttaessa pitäisi väitteet voida jotenkin perustella, eikä kirjoittaa pelkästään mutu-tuntumalla. Eri asia sitten on puhua omista tottumuksistaan ja tämäkin postaus taitaa olla enemmänkin vain tuotemainos. :)

  Olisi kivaa, että täällä käytäisiin oikeaa keskustelua asiasta, jos kerta sellaista halutaan herättä. Kauhesti ei ole painoarvoa näillä argumenteilla ”mun mielestä nyt näin”. Ravitsemusasiat taitavat pohjautua suurimmaksi osaksi tutkimustuloksiin.

  Suolan käyttöön liittyen, määrät ovat ainakin itselläni niin pienet, etten usko noiden mineraalien yms. tuovat todellista terveysvaikutusta. Ihan maun vuoksi voisin kyllä joskus kokeilla vaihtaa. :)

  Mukavaa vapaa-päivää Jutta! :)

 18. Hello!

  Itse olen jo jonkin aikaa käyttänyt ruususuolaa (tuota samaa kuin sinäkin) ruuanlaitossa. Koska teemme aika paljon ruokaa kotona, huomasin miten sitä tuli sitten käytettyä. Jossain vaiheessa ajattelin itse että ”tämä on kyllä paljon terveellisempää” ihan samaa settiä kun sinäkin postauksessasi. Nohh, jossain vaiheessa innostus laantui ja luin mm tämän artikkelin:

  http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/79473-professori-totuus-muotisuolasta-kuin-kadulta-poimittu-roska

  Sinä: ”Himalajan vuorisuola on 100 % puhdasta luonnonsuolaa, joka on hyvin mineraalipitoista. Kyseisessä aineessa on siis 84 eri alkuainetta ja mineraalia siinä koostumuksessa, joka sopii täydellisesti kehomme tarpeisiin.”

  Professori:
  ”Mitä loput 2–4 prosenttia vuorisuolasta, ne 84 elimistölle tärkeää ainetta, sitten on, Knuuti kysyy.
  – Ne ovat louhimisen aikana seokseen sattuneita epäpuhtauksia. Periaatteessa missä tahansa kadulta poimitussa roskassa on kymmeniä alkuaineita. Pelkästään alkuaineiden suuri lukumäärä ei tee niitä terveystuotteiksi, Knuuti tyrmää. Lisäksi himalajansuolan mittauslista sisältää myös haitallisia metalleja, joiden määrä toki on samoin hyvin pieni. – Listassa on myös radioaktiivisia alkuaineita kuten cesium, radium, uraani ja plutonium!”

  Vielä toinen asia, niin monen asiantuntijan mielestä ymmärtääkseni mineraalisuola (eli PanSuola) on terveellisempää, koska siinä on vähemmän natriumkloridia.

  http://www.oriola.fi/eReseptori/Itsehoito/Suuri-suolavertailu-Mika-suola-on-kaikista-terveellisin-/

  Käytän itse edellen ruususuolaa, mutta ostin vähän aikaa sitten taas ihan perus ruokasuolaa kotiin jodin takia. Ajattelin seuraavaksi ostaa PanSuolaa niin onpahan mitä vaihdella sitten :). Varmaan monipuolisuus on parasta.

 19. Puhuttaapa suola nyt aika paljon! Toisaalta hyvä, että porukkaa kiinnostaa, mitä suuhunsa pistää. :)
  Itse käytän tavallista, jodioitua suolaa, koska en käytä mitään merilevävalmistetta ja kalaakin syön ”normaaleissa määrin”. Koen tuon jodin tärkeäksi, vaikka itsellä ei olekaan kilpirauhasongelmia tms.
  Käytän muutenkin suolaa todella vähän (oikeastaan vain puurossa). Voisin joskus kyllä ostaa himalajansuola+jodi -suolaa (en ennen kommenttiboksin lukemista edes tiennyt sitä olevan).

 20. Meillä on yleensä käytössä vuorisuolaa tai merisuolaa ja jodin saannista pyritään muuten pitämään huolta. Ostettiin jokin aika sitten Bioteekin merilevä rouhetta (hebridean -solmulevä), josta saa jodia näppärästi lisättyä ruokavalioon jo hyvin pienellä leväannoksella. Life:ssa tuota suosittelivat jodilisäksi :)

  • Kuulostaa hyvältä. :) Lifessa on kyllä asiantunteva henkilökunta joka tietää mitä määrää. Jos jodin puute mietityttää on tuollainen lisä varmasti paikallaan. :)

 21. Lotta, HL ja kukkahattutäti ovat tuoneet esille mielessäni pyörineeni ajatukset, kiitos heille.

  Ilahduttavaa että kommenttiosio sisältää perusteltua ja järkevää tekstiä (juurikin edellä mainittujen kommentoijien osalta). Toivon mukaan mahdollisimman moni postauksen lukija vilkaisee tätä keskustelua…

 22. En ymmärrä kuinka tästä postauksesta on saatu tällänen sota aikaseksi? postaus oli mun mielestä ihan asiallinen, Jutta kertoi käyttämästään suolasta ja omista kokemuksistaan. Mistä lähtien blogitekstit ovat edes olleet tieteellistä tekstiä tai mistä lähtien bloggaajilta vaaditaan tieteellistä tekstiä? Huhhuh! Minä kun ajattelin, että bloggaaminen ei ole näin kuoleman vakavaa…

  • Blogikirjoitukset eivät ole tieteellistä tekstiä, siinä olet oikeassa. Huomioiden kuitenkin tämänkin blogin suuren yleisön, mielestäni bloggarilta on vastuutonta ja epäeettistä ilmaista totena tietoja, joilla ei ole mitään tekemistä toden (paitsi ehkä bloggaajaan henkilökohtaisen toden) kanssa. Tämä etenkin kun postaus on tuotettu yhteistyössä sellaisen tahon kanssa, joka pyrkii saamaan näiden ”totuuksien” laukomisesta huomattavaa kaupallista hyötyä.

 23. Taitaako ko. Essii olla itse Jutta? ;) mun mielestä Jutta sun ei kannata vetää noin pienestä hernettä nenään jos ihmiset on eri mieltä kanssasi.

  • Luuletko tosiaan ettei ole muita ketkä ovat kanssani samaa mieltä? Että oikein itse pitäisi tänne kommentoida. :D Mä taas luulen, että aika moni muu täällä on vetänyt herneen nenään, sillä itselleni ihan sama kuten eilisen illan postaukseen kirjoitin. Vähän muuta mietittävää tällä hetkellä kuin joku parin päivän takainen postaus. :) Kannatan kuitenkin vuorisuolaa edelleen ja thats it! ;)

  • Siis apua… tää meininki on aivan älytöntä… Jutta itse tulisi kommentoimaan valenimellä? Melkonen mielikuvitus :D Ihan kirjottelee täällä Essi eikä Jutta :D

 24. Oho! Nyt on useammalla mennyt suolat nenukkiin :D
  Mun mielestä postauksen pointti nyt oli lähinnä se, että Jutta tykkää käyttää kyseistä suolaa ja varmaan halusi tietää muiden kantaa asiaan. Onhan täällä ihan asiallisiakin kommentteja, että miksi kukakin käyttää kyseistä suolaa mutta mukaan mahtuu muutama ”asiantuntija”. Ja nämä asiantuntijat ensin mollaavat Juttaa ja sitten kertovat oman mielipiteensä mikä tottakai on sitten absoluuttinen totuus.
  Huh! Mitä jos kukin käyttäis nytten sitä suola mikä itselle on paras :D

 25. Mediakriittisyys hohoi!! Kaikkea pitää uskoa mitä kirjoitetaan ja näytetään?
  Jos Jutta käyttää vuosisuolaa ja kokee sen itselleen hyväksi ja kertoo siitä omat mielipiteensä. What is the problem..
  Jos kaikkien pitäisi tietää kaikki kaikesta, niin postaukset jäisivät melko vähäisiksi luulisin.. Jokaisen bloggaajan tulisi olla kaikkitietävä asiantuntija suolasta juurihoitoshampooseen.. Right?
  Vastuutonta ja epäeettistä toimintaa oi kyllä! Kyllähän Jutan olisi pitänyt ottaa vertailuun kaikki muut suolat plus jodiyhdistelmät, sekä kertoa siitä mitä omasta kaapista löytyy ja miksi.

  Jokaisen oma mielipidehän on aina se ainoa ja oikea.. Tutkimuksia/todisteita on suuntaan jos toiseen(faktoja faktan perään), sieltä sitten kaivamaan se yksi totuus! Kaikille ei sovi kaikki menetelmät ja toimintatavat, vaikka ’ihan oikea tutkija’ olisikin todennut asian oikeaksi …
  Jatka samaan malliin Jutta, tykkään paljon blogistasi:)

 26. Tutkimuksia kannattaa googlettaa, en ole tallentanut linkkejä ;) Mielestäni maalaisjärjellä pärjää pitkälle, syö monipuolisesti ja mahdollisimman puhtaasti. Tämän lisäksi oma keho on aika hyvä mittari. Itselläni väistyi nesteturvotus siirryttyäni pois perus ruokasuolasta. Olisi kiinnostavaa tietää, ovatko normaalin pöytäsuolan puolestapuhujat itse kokeilleet (pidemmänkin aikaa kuin pari kertaa) näitä ”muotisuoloja”? Olen vain huomannut, että monet esim. superfoodeja vähättelevät eivät ole niitä edes välttämättä itse kokeilleet tai sitten kokeilu on jäänyt niin minimiin, ettei vaikutuksia ole huomattu. En sano, että kaikilla tapahtuisi huikea muutos olotilassaan, mutta ainakin itselläni mm. hiuksien kunnossa tapahtui merkkitäviä muutoksia sekä myös yleisessä vireystilassa. Superfoodien myynti on kovassa kasvussa, joten jokin muukin siinä on oltava selityksenä kuin kerran hairahtuminen muoti-ilmiön perässä ;) Superfoodeilla tarkoitan nyt myös kotimaista tavaraa kuten nokkosta ja ruusunmarjoja, en pelkästään ulkomaalta rahdattua gojimarjaa.

  • Juuri näin, olen kanssasi täysin samaa mieltä! Musta tuntuu, että suomalaisten luonteessa on tuo perus negatiivisuus uusia juttuja kohtaan. ;)

  • Eivät ylläolevat kommentoijat uusia juttuja vastusta vaan sitä, että blogeissa esitetään harhaanjohtavaa tietoa. On hieman hassua, että sama kirjoittaja kritisoi lääketeollisuutta aggressiivisesta markkinoinnista ja samalla itse täysin kyseenalaistamatta nielee luontaistuotekauppiaiden väitteet. Superfoodien ja muiden tuotteiden menestystä selitettäessä ei tule jättää huomiotta placebo-vaikutuksen suuruutta: sitä, että käyttäjä tuntee voivansa paremmin, vaikkei itse tuote tuota vaikutusta saakaan aikaan. Placebo-vaikutuksella on osuutensa ihan oikeidenkin lääkkeiden toimivuudessa, ja sama pätee ruokiin. Ja juuri tämän takia yksittäisten ihmisten kehuihin jonkin suolan tai pillerin toimivuudesta ei juuri pitäisi luottaa.

   Kriittisyyttä tällaisia kaupallisia postauksia kohtaan ei tule sekoittaa negatiivisuuteen uusia juttuja kohtaan.

  • Arvelinkin, ettei niitä linkkejä luotettaviin tutkimuksiin saada sinulta ;) sääli. Olisin halunnut tutustua. Itse kun en löydä luotettavia väitteitäsi tukevia tutkimuksia googlettelemalla.
   Olen kyllä käyttänyt niin perus pöytäsuolaa kuin ns. muotisuolaakin, ja kyllä täytyy sanoa etten huomaa mitään eroa. En käytä suolaa niin paljoa, jotta sen muista mahdollisista aineista/epäpuhtauksista olisi hyötyä. Ja ihan sitä maalaisjärkeä (edellyttäen riittävää yleissivistyksen tasoa, joka joillakin on ongelmana) käyttämällä voi tehdä johtopäätöksen, että näinhän asia todellakin on. Natriumkloridi mikä natriumkloridi. Ei siitä mihinkään päästä, oli kyseessä muotisuola tai ei.

 27. Kylläpäs nyt jotkut osaa vetää suolat pahemman kerran nenään kun täällä aletaan ihan syyttämään yleissivistyksen puutteesta, mikäli ei halua käyttää ruoassaan teollisesti tuotettua suolaa vaan hommaa jodinsa jostain luonnollisimmin keinoin. Esim Antti Heikkilän teksteistä kyllä löytyy mm asiaa suolasta ja siellä viitattu eri tutkimuksiin myös. Natriumkloridi on natriumkloridi ja paakkuuntumisenestoaineet ja alumiinit on paakkuuntumisenestoaineita ja alumiineja, syökööt niitä ken haluaa :)

  • Mielestäni kommentointi on ylipäänsä mennyt tässä postauksessa todella ikäväksi. Ei tee enää mieli lukea. Ymmärtäisin jos kyseessä olisi elämän ja kuoleman asia mutta suola…

 28. Kommenteissa vilisee melko monenlaista, ja tutkimuksia on varman moneenlähtöön, aina niidenkin luotettavuutta toki kannattaa pohtia. Itse luotan siihen, mitä minulle on lukuisilla ravitsemusta käsittevillä kursseillani ravitsemusterapeutti ammattikorkeakoulussa opetettanut: suola on suola. Jokainen ihminen saa perus ravinnostaan aivan riittävästi suolaa kunhan syö. Suomalaisten suositus on alle 5 g, mutta OIKEA TARPEEMME on ihan järkyttävästi tuota määrää pienempi. Suolaa ei tarvitse mistään erikseen lähteä hankkimaan ja jos sitä käyttää vähän, ei näistä erikoissuoloista edes olisi hyötyä vaikka mitä ne sisältäisivätkin. Itse luotan siis tähän, mutta toki oma olo aina paras lähtökohta jokaiselle, kun valitsee mitä haluaa syödä :)

 29. Hassun hauska keskustelu
  Kaikkia en jaksanut edes lukea.
  Itse seison jodin takana mutta käytän myös ruususuolaa ja juuri maun takia. Että mun mielipiteeni on molempi parempi kohtuudella, ruususuola pitää mun sisäisen ekohipin joka tykkää hifistellä tyytyväisenä ja jodia tulee tavis suolasta jota tämä ekohippi pitää myös tarpeellisena!
  Peace &salt

 30. Ennen käytin vain Himalajan vuorisuolaa tms mutta jossain vaiheessa tuli mieleen jodin saanti (sitähän tuosta ei saa), joten nyt menee ehkä vähän enemmän perus jodioitua suolaa ja sitten vähän tuota vuorisuolaa. Kalaharin suolaa taitaisi saada jo jodioituna (oliskohan Puhdistamon?!), mutta kun noita molempia muita nyt kaapista löytyy niin toistaiseksi mennään niillä.

 31. Voimaruoanhan se olikin, ylempänä olikin siitä jo puhetta, missasin sen :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta