Onko suolan laadulla väliä?

Käytän aika vähän suolaa. Tuosta johtuen maistankin hyvin äkkiä jos ruokaan on laitettu sitä muutama ripaus liikaa. Päähäni on varmaan iskostunut ajatus siitä, kuinka suola kerää nestettä ja turvottaa. Miltä näyttävät kasvot sipsipussin tai suolaisten ranskalaisten jälkeisenä päivänä? Ei kiva. Suola ei mielestäni myöskään maistu erityisen hyvälle, vähän sitä saa olla mutta liika maistuu ainakin omaan suuhuni heti. Toki suolalla on omat tehtävänsä elimistössämme, se on tärkeä osa soluaineenvaihduntaa ja täten sitä kannattaa käyttää, mutta HUOM ei liikaa.

Se vähä mitä suolaa ruoassa ja leipomuksissa käytän, haluan sen olevan laadultaan hyvää. Ai miksi? Koska satun vaan arvostamaan laadukasta ravintoa. Onhan olemassa esimerkiksi laadukkaampia täysjyvävehnäjauhoja ja sitten ihan vehnäjauhoja, niissäkin on eronsa. Myös suola voi joko edistää terveyttä, tai tehdä päinvastaisuuksia. Suomessa syödään varmasti aika paljon heikkolaatuista suolaa, sitä markettien halvinta tavaraa. Se ns. ruokasuola tai pöytäsuola on sitä kaikista laaduttominta meininkiä, joka on kemiallisesti puhdistettua ja sisältää pääosin natriumia ja vähän klooria. Meillä nuo pöntöt on viskattu jo ajat sitten menemään ja tilalle on astunut huomattavasti laadukkaampi vaihtoehto.

IMG_5870-002

Markkinoilla pyörii useampaa hyvälaatuista suolaa ja monet ovat varmasti kuulleet mm. ruususuolasta ja kristallisuolasta. Kyseessä on kuitenkin lähestulkoon sama tuote, nimi vaan vaihtelee sen mukaan mistä päin vuoristoa se on louhittu. Meillä on syöty vuorisuolaa jo jonkun aikaa. Rakastuin siihen oitis, kun sitä ensimmäisen kerran kokeilin. Kyseessä on hieman ”tujumpi” suola jota ei tarvitse laittaa kuin pieni hyppysellinen saadakseen ruokaan kaivattu maku. Se on myös visuaalisesti kaunista suolaa ja maistuu mielestäni paljon paremmalle. Rakennekin on erilainen, kidemäinen ja hippuset ovat hieman suurempia. Itse yleensä rouhennan kiteet vielä sormien välissä jolloin sitä ei tuli ripoteltua liikaa. Himalajan vuorisuola on 100 % puhdasta luonnonsuolaa, joka on hyvin mineraalipitoista. Kyseisessä aineessa on siis 84 eri alkuainetta ja mineraalia siinä koostumuksessa, joka sopii täydellisesti kehomme tarpeisiin.

Kysynkin sinulta joka vielä käytät tavallista ruoka/pöytäsuolaa, miksi? Vuorisuola on vielä suhteellisen edullistakin, esimerkiksi tämä luomu 500 gramman pussi maksaa *Luontaistukku.fi:ssä 4,90 €. Ei todellakaan paha!! Ja jos tuotetta ei desikaupalla päivittäin lotraa on pussi varmasti riittoisa.

IMG_5885-002

Mitä suolaa sinä käytät ja miksi? 

* Vuorisuola on saatu yhteistyökumppaniltani Luontaistukku.fi:ltä.

Kommentit (72)
  1. Voimaruoanhan se olikin, ylempänä olikin siitä jo puhetta, missasin sen 🙂

  2. Ennen käytin vain Himalajan vuorisuolaa tms mutta jossain vaiheessa tuli mieleen jodin saanti (sitähän tuosta ei saa), joten nyt menee ehkä vähän enemmän perus jodioitua suolaa ja sitten vähän tuota vuorisuolaa. Kalaharin suolaa taitaisi saada jo jodioituna (oliskohan Puhdistamon?!), mutta kun noita molempia muita nyt kaapista löytyy niin toistaiseksi mennään niillä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *