Hyvät pahat antibiootit

Antibiootit, ne paholaiset. Vuosi sitten, kun vatsani voi todella huonosti etsittiin siihen syitä kissojen ja koirien kanssa. Lääkärissä homma oli lähinnä testien ottamista ilman sen selvempää lopputulosta, mutta ravintoterapeutilla syitä sitten tosiaan etsittiin hieman kauempaa, mietittiin elämääni vuosia takaperin. Yksi kysymys joka hämmensi mieleni oli ”kuinka monta antibioottikuuria olet syönyt viiden vuoden aikana?”. Niin. En edes pysynyt laskuissa, varmaan ainakin kymmenen? Entäs koko elämän aikana? -Kymmenittäin. Sairastin lapsena rajuja korvatulehduksia ja olin pahassa kierteessä, antibiootteja upotettiin tähän neitiin siis useita, eikä niiden tarpeellisuutta varmasti tuolloin 90-luvun alussa kyseenalaistettu. Epäilen myös oliko silloin olemassa edes maitohappobakteereja, joilla voi edes hieman edesauttaa vatsan tasapainossa pysymistä kuurin ajan, sekä jälkeen? Tuskimpa.

Edes aikuisiällä en ollut koskaan kyseenalaistanut antibiootteja, vaan kiltisti popsinut sellaisen pienempäänkin flunssaan jos näin on määrätty. Mikäpä ettei, antibioottihan ”parantaa”. Kyllä lääkärit tietävät mitä määräävät. Minulle olikin täysi yllätys kuulla, että syödyt antibiootit saattavat vaikuttaa vatsassamme vielä parikin vuotta sen jälkeen, kun kuuri on syöty loppuun. Siis kaksi vuotta!!

Antibiootit tosiaan sekoittavat suolistomme mikrobitasapainon. Ne nujertavat vatsassamme kokonaisia hyvien bakteerien populaatioita ja täten ongelmia alkaa ilmaantua. Harva varmaan oikeasti miettii, että vatsan ongelmiin syy voi löytyä juurikin noista syödyistä kuureista. Vatsa sekaisin, turvottaa, kipristelee ja mitä vielä. Vaikka siis söisikin niitä kuuluisia maitohappobakteereja, eivät ne pysty koko pakkaa pelastamaan. Itse olen nykyään hyvin kriittinen tuollaisia reseptejä kohtaan, enkä syö niitä muutoin kuin pakon edessä. Välillä on kuitenkin pakko, nimittäin kaikki taudit eivät parane parantamalla tai edes poppaskonstein. Flunssiin en enää koskaan aijo kyseisiä kuureja popsia mutta entäs sitten pissatulehdukset, keuhkokuume, poskiontelontulehdus tms.? Niin, kaikkeen ei ole keksitty luontaista parannuskeinoa, joka varmasti toimisi ilman terveydellistä ”uhkaa”.

hhhh

Täällä on menty nyt vuosi ilman antibiootteja, kunnes tässä keväällä jouduin yhden kuurin syömään. Tein sen niiiiin vastahakoisesti mutta vaan, koska ei oikein ollut vaihtoehtoja. Arvatkaa siis kaksi kertaa miten vatsani on voinut tässä viimeiset viikot? Ei kovin hyvin… Se on jälleen niin paljon herkempi ja reagoi. Juuri, kun olin päässyt siihen pisteeseen, että vointi oli suhteellisen normaali niin johan on aika palata lähtöpisteeseen… Tuntuu kyllä hyvin masentavalle mutta ei auta. Nyt vaan taas mahdollisimman vähän sokeria etteivät bakteerit saa kasvualustaa ja kunnon probiootit kehiin.

Oletteko te selkeästi havainneet antibioottien yhteyden vatsaongelmiinne? 

On my way

37 vastausta artikkeliin “Hyvät pahat antibiootit”

 1. Jokunen vuosi sitten söin useamman kuukauden antibioottikuurin ja sen aikana tuli kyllä syötyä maitohappobakteereja niin paljon kuin mahdollista. Silti vatsa oli todella huonossa kunnossa ja joinain päivinä en voinut liikkua sängystä mihinkään. Onneksi ei tämän jälkeen ole tarvinnut syödä kuureja, ja vatsa onneksi palautui sen jälkeen. Ainakin näin viiden vuoden jälkeen olo on ihan hyvä :DD

  • Joo ei mulla ainakaan noi maitohapot kauheesti vatsavaivoja antibiootin aikana estä. Hiivaa ei niiden ansiosta tuu mutta muuten kyllä vatsa huonossa jamassa. :( Toivottavasti palautuu pian. Ja kiitokset, samaa toivon. :)

 2. Oletko koskaan kokeillut homeopatiaa? En tarkoita, että sillä sinun olisi pitänyt hoitaa vaiva, johon sait antibiootit vaan ihan yleisesti kyselen. :) Itse aloitin käyttää homeopatiaa ja sain avun vaivaan, johon perinteinen lääketiede ei pystynyt. :)

  • En ole kokeillut. Hmm. Pitääkin lukea aiheesta. :)

 3. Siis kuka lääkäri määrää flunssaan antibiootteja? Eiväthän ne auta, kun flunssa on viruksen aiheuttama. Bakteerit vain kehittävät resistenssin tälle antibiootille. Ja farmasian ooiskelijana voin sanoa, että vatsavaivat ovat varmasti yleisin antibioottien aiheuttama haittavaikutus.

  • Kuules aika monikin. :) Mulle on ainakin niitä tyrkytetty pitkittyneeseen flunssaan ilman, että on ilmennyt bakteeritulehdusta. Laitetaan nyt varain vuoksi sulle reseptiä…

   Jep, siksipä antibiootteja inhoankin. :(

 4. Ei ole todellista, että kehtaat sen naurettavan suolapostauksen jälkeen suoltaa tällaista mutuskeidaa nollatiedoilla huulet törröllään

  • Oletko ihan tosissaan 27-vuotias? Ihan pikkuisen on alkanut ärsyttämään nämä viimeisimmät postauksesi. Eihän ne sisällä edes järkevää suomen kieltä saati ole sisällöllisesti mitenkään kiinnostavia. Toivon hartaasti että kukaan ei ota näitä ”syvällisiä pohdintojasi” tosissaan. Ei huolta, en palaa tänne blogiin enää.

   ”Epäilen myös oliko silloin olemassa edes maitohappobakteereja, joilla voi edes hieman edesauttaa vatsan tasapainossa pysymistä kuurin ajan, sekä jälkeen? Tuskimpa.

   Edes aikuisiällä en ollut koskaan kyseenalaistanut antibiootteja, vaan kiltisti popsinut sellaisen pienempäänkin flunssaan jos näin on määrätty. Mikäpä ettei, antibioottihan ”parantaa”. Kyllä lääkärit tietävät mitä määräävät. Minulle olikin täysi yllätys kuulla, että syödyt antibiootit saattavat vaikuttaa vatsassamme vielä parikin vuotta sen jälkeen, kun kuuri on syöty loppuun. Siis kaksi vuotta!!”

   Voi apua.

   Anteeksi nyt, mutta minkä ikäinen olitkaan? Miten tällaisia asioita ei osaa aikuinen tervejärkinen ihminen

  • Kyllä, kolmekymmentä lähenee kovaa kyytiä! ;) Kommenttisi on hieman ristiriitainen, alkuun teilaat kuinka postauksen sisältöä ei kannata ottaa tosissaan ja sitten lopussa jo kyselet miten tervejärkinen ei voi tietää näitä asioita. Jos blogi ja aiheet eivät kiinnosta niin älä ihmeessä palaa, kukaan tuskin jää kaipailemaan. :)

  • You gotta be kidding me.

   Haittoja ja sivuvaikutuksia on varmasti, mutta on käsittämätöntä miten asioista tietämättömänä kirjoittelet julkisesti tällaisia postauksia.. mutta tämä selvensi, että lähteesi perustuvat Googleen!

   Lääkkeen hyödyt kumoavat kyllä nuo sivuvaikutukset. On pöyristyttävää, että kyseenalaistat lääketieteen.

   Ja kyllä. 90-luvulla on ollut jo maitohappobakteereita. Reps.

  • Linkkasin sinulle esimerkkejä Googlen kautta. Joudut nyt elämään tämän käsittämättömän asian kanssa, että täällä moisia kirjoittelen. Lukijalla on kuitenkin vapaus valita mitä lukee, en oikein ymmärrä miksi tänne edes tulet kerta toisensa jälkeen suoltamaan?

   Nimenomaan kirjoitin, että joissain tapauksissa näin todellakin on mutta ei kaikissa tapauksissa. Jokaiseen flunssaan tai perus nuhakuumeeseen ei tarvitse vetää sitä antibioottia. Eli ei kyllä aina voi sanoa, että antibiootti olisi tarpeellinen tai millään tapaa hyödyllinen. 90-luvulla on ollut maitohappoja, kyllä mutta niitä ei ole niinkään antibioottien seuralaiseksi tajuttu suositella. :)

   Kivaa loppuviikkoa sinne!

 5. Itse en onneksi ihan yltiö paljon ole antibiootteja joutunut syömään, olen sitä sorttia jolle yleensä ne virukset tarttuu :D Ehkä noin kerran vuodessa tai vähemmän olen joutunut antibiootteja napsimaan – viimeksi viime syyskuussa. Vatsavaivoja on aika vähän ollut, mutta kyllä huomasin miten maha oli erilainen kuin ilman antibiootteja. Tämän takia sitten maitohappobakteereita samaan aikaan naamariin :) Mulla on aika supervatsa, eikä se mene kovinkaan kipeäksi vaikka söisin mitä. Tuli tuossa pari hetkeä sitten syötyä vahingossa pilaantunutta paprikaa, mutta ihan kamalaa oloa siitä ei tullut. Laktoosi taasen on ihan hirveää, sitä en siedä lainkaan :/ Nyt vähän meni ohi aiheesta mutta joo, antibiootit on aika pepasta, suosittelen maitohappobakteerien testaamista – ainakin mulla ne auttoivat:)

  • Lucky you! Tosin empä minäkään enää aikoihin flunssaan tai mihinkään poskiontelontulehduksiin tai muihin. Joo mä kyllä käytän maitohappoja mutta eipä minulla auta kuin hiivan ehkäisyyn. Vatsavaivat kyllä tulevat. :(

   Antibiootit on niin pepusta! Sinä sen sanoit…

 6. Kannattaa kokeilla Precosa-valmistetta antibioottikuurien yhteydessä! :) Se on tällä hetkellä tehokkain valmiste antibioottien aiheuttamiin mahaongelmiin. :)

  • Kiitos vinkistä! Tuo olisi varmasti ostamisen arvoinen tuote. :)

 7. Ihme vihaajaryhmä sulla täällä. Tai luultavasti jopa yksi ja sama henkilö. :D
  Musta sun postaukset on tosi mukavaa luettavaa ja kirjoitat tosi hyvin.
  Itse en ainakaan sun blogia edes lukisi, jos se sisältäis vaan jotain tieteellistä tutkimusta. On kiva, että kirjoitat sun omasta näkökulmasta ja omalla tyylilläs. Mun mielestä blogissa pitää tulla omat mielipiteet ja oma persoona esille.

  Go girl! :)

  • Itse olen tässä vuosien varrella huomannut, että kaikkia on hyvin vaikea miellyttää. :) Ja mua myös hyyyyvin vaikea näillä negiskommenteilla enää nykyään satuttaakaan. Eli älä huoli, menee aika nopsaa toisesta korvasta ulos nää tämmöset. ;)

   Ja kiitos! <3

 8. Olen huomannut,että nykyään ei enää niin helposti määrätä niitä ”varmuuden vuoksi”reseptejä, mutta kyllä viimekädessä lääkäriä kannattaa kuunnella ja noudattaa tarkoin ohjeita.Tuollaisiin virtsatietulehduksiin ja keuhkokuumeisiin on pakko kyllä antibiootti syödä jos sellainen todetaan! Itselläni ei ole koskaan varsinaista sairastelukierrettä ollut edes lapsena ja melkein 20-vuotta tosiaan meni ennen kuin jouduin antibioottia taas syömään ihan flunssien takia .Niitä menikin kerralla sitten kolme kuuria putkeen! Tänäpäivänä jotenkin itse tunnen sen milloin sitä antibioottia tarvitsee ja ehdotankin jo lääkärille itse mitä laatua nyt otetaan ja sillä se on parantunut :) tätä ennen olen kyllä potenut pitkään ja nyttenkin oli kolmen kuukauden sairastelukierre ja ihan viimeiseksi sitten kun olo poskionteloissa oli sellainen että sinne työnnettäisiin sukkapuikkoa niin pyysin nimenomaan Doximysinin ja sillä lähti.Jos poskionteloissa tuntuu pitkäänkin pelkkää painetta niin en hätäilisi kuuria ottamaan. Paljoa en ole blogiasi seurannut,mutta sen verran mitä olen ehtinyt lukea,niin kannattaa ottaa vähän pankista lainaa ja mennä yksityiselle puolelle Astma,-ja allergialääkärin puheille ja ottavat sitten laajat verikokeet mistä voi nähdä monta erityyppistä mahdollista herkkyyttä aiheuttavia tekijöitä.Ystäväni tämän teki ja sieltä ilmenikin useampi herkkyys.Yleislääkäreillä tällaisia ei tehdä juurikaan muuta kuin perus laktoosi-intorelannsi ja keliakiatestit.Kunnon verikokeista näkee sen onko herkkyyttä eri asteikoilla kun nyt yleisellä puolella se vaan todetaan että on taikka ei.

  • Kiitos sinulle kommentistasi. :) Niin, toki osaan sairauksista antibiootti on vähän sellainen välttämättömyys… Ikävä kyllä.

   Hmm. Mielenkiintoinen tuo herkkyystesti. Mulla niitä taitaa piisata joten ei ollenkaan huono idea! Pakko heti googlata.

 9. Olen viimeksi syötyt antibiottikuurin vuonna 2006 eli melkein 10 vuotta sitten. Muutama vuosi sitten hain kuurin virtaputkentulehdukseen, mutta jätin lopulta syömättä, koska se meni itsestään ohi. En sairastele paljoakaan, onneksi, enkä mene pikkuvaivojen takia lääkäriin. Luotan siihen, että kroppa osaa hoitaa tietyt vaivat itsekin, esim juuri tämä virtsaputkentulehdus. Kai se on sitten hyvä vastustuskyky, joka on pitänyt kaikki pahimmat sairaudet loitolla :)

  • Aika hyvin. :) Saat olla kiitollinen hyvästä resistenssistä! Itsellänikin onneksi aika paljon kasvanut sen jälkeen, kun jätin einekset, vähensin maidon minimiin ja aloitin superfoodien käytön. Joskus tosin tulee näitä jotain juttuja jotka pakko hoitaa kuurilla. Tietysti luonto varmasti hoitaa mutta hitaampaahan se on…

 10. Sairastan colitis ulcerosaa ja ibs. Sairastuin 23 vuotiaana ja tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta tutkimukset osoittavat kuinka lapsuuden antibiooteilla saattaa olla osuutta asiaan ja jotkut tutkimukset taas sanovat varhaisessa vaiheessa saadun maitotuotteiden aktivoineen sairauden, sillä sairastin myös jatkuvasti korvatulehduksia ja sain lehmän maitoa 4kk. En ole syönyt antibiootteja sairastumiseni jälkeen ja nyt kuusi vuotta myöhemmin voin sanoa etten antibioottia pistä suuhuni enkä syötä lapselleni, sillä olen ollut vähemmän sairaana kuin koskaan elämässäni. Tiedä sitten onko tähän myös vaikuttanut maidottomuus ja viljattomuus jota pikku neitikin noudattaa (vähän löyhemmin tosin) eikä tämä neiti 1v. myöskään ole sairastanut ”nenä vuotaa” enempää ja vältän viimeiseen saakka antibioottejen antamista hänelle.

  • Jep! Mä niin vahvasti uskon, että omalla kohdallani myös antibiootit ovat syypää vatsaongelmiini. Nykypäivän lapsillehan niitä ei varmasti enää määrätä samalla kyydillä kuin silloin. Sanoohan sen järkikin, että on tultu tietoudessa eteenpäin…

   Ja jep, maidoton ja viljaton ruokavalio pitää kyllä huomattavasti terveempänä! Maitotuotteet pois niin nenä ei vuoda ja lima on poissa. :) Kyllä jos itsekin joskus lapsia saan toimin juurikin noin. :)

 11. En muista milloin viimeksi antibiootteja joutunut syömään.. lapsena viimeksi? Ei siis löydy kokemusta niistä..
  Muistan yläasteella eräs ystäväni popsi ties kuinka usein noita antibioottikuureja. Olin aivan ihmeissäni, miten kuuria toisen perään määrätään noin useasti..
  Minusta antibiootteja määrätään liian helposti ja usein, vaikka muitakin hoitokeinoja löytyisi…

 12. Ainiin ja lisäksi siis mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä postauksia kirjoitat :))

 13. Olen miettinyt ihan samaa asiaa kuin sinä. Ja miten monet ihmiset syöttävät lapsilleen surutta pienempäänkin tautiin antibiootteja ilman tietämystä tästä asiasta ja ilman tietämystä maitohappobakteereista kuurin aikana :/

 14. Flunssan takia ei lääkäriin kannata edes mennä, ei se sillä parane. Siksi vähän harmillista että heitetään lääkärille vastuu vahingoista jos menee itse aina kerta toisensa jälkeen lääkäriin kun flunssa iskee. Vähän vastuuta itselle ja järkeä päähän, eikö niin :) ja jos antibiootteja on 90-luvulla käytetty hieman huolettomammin, niin se ei tee nykylääketieteen käytännöistä vastustamisen arvoista. Ei niitä enää nykyään niin helposti määrätä kuin silloin 20 vuotta sitten, käypähoitosuositukset ohjaa lääkärienkin hoitotapoja. Ulkomailla ollaan lepsumpia antibioottien kanssa edelleenkin mikä huolestuttaa. Suomessa on jo ymmärretty riskit. Myös muuten pikkulasten vanhemmat usein lähtevät lääkäriin ”hakemaan” sitä antibioottikuuria kun lapsukainen vähän niiskuttaa. Se ei ole lääkärin eikä antibiootin vika, vaan vanhempien vika. Niitä kuureja välillä vaatimalla vaaditaan.

  • Itse en siis todellakaan muutoin menisi, mutta työvelvoitteet määräävät menemään kolmen päivän sairastelun jälkeen. :) Ja heti jo silloin on tyrkytetty antibioottia. En vastusta lääketiedettä, sieltä löytyy moneen vaivaan apu mutta puhuin nyt ns. jatkuvista ”turhista” antibiooteista. Varmasti on vanhempia jotka vaatimalla vaativat, kuten tässä yksi jo kommentoi itse pyrin välttämään niiden pumppaamisen mahdollisiin tuleviin jälkeläisiin mahdollisimman pitkälle. Silloin yhdeksänkymmentäluvulla asiat nyt vaan olivat tosiaan vähän toisin… Onneksi nykyään sitten edes (kai?) hieman nihkeämmin kuureja annetaan.

  • Ilman muuta. Hyvä onkin osata lääkärissä sanoa, että tarvitsee vain sairaslomatodistuksen, ei lääkitystä. Itse teenkin näin, ellei sairauteni ole lääkkeellä hoidettava, ja se on ihan fiksua. Ja eihän lääkärikään pakota syömään lääkkeitä, kaikilla on itsemääräämisoikeus :) harmittaa vaan kun puhut antibiooteista ”paholaisina”, eivät ne sitä ole. Kaikilla lääkkeillä, ja myös mm. luontaistuotteilla on haittavaikutuksia. Antibiootit ovat hyödyllisiä tiettyjen bakteeritautien hoidossa, jopa pelastavat henkiä. Se jos mikä on hienoa. Haitoista saa ja pitääkin puhua asiallisesti, mutta antibioottien leimaaminen paholaisiksi on ehkä hieman liioiteltua ja erittäin provosoivaa.

  • Enkös mä nimenomaan kirjoittanut tekstiin, että joihinkin sairauksiin niitä nimenomaan tarvitaan? :) Eli en mä niitä paholaisiksi sanonut. Otsikkokin jo kertoo, että hyvä ja pahat. Niissä on molemmat puolensa.

   Välillä tuntuu, että osa ihmisistä vaan haluaa ymmärtää väärin ja provosoitua vaikka varmasti tietää mitä toinen tarkoittaa. :)

  • Postaus alkaa lauseella ”antibiootit, ne paholaiset”. Ja jossain kommentissa olit sitä mieltä että ne ovat pepusta. Mitä näillä sitten tarkoitat, ellet tarkoita mitä kirjoitat? :)

  • Jos tekstin lukee loppuun tajuaa etten tarkoita sitä noin yksioikoisesti. :) Se on tapa herättää mielenkiinto tekstiin mutta kumoan sitä kuitenkin osittain myöhemmin. Antibiooteissa on tosiaan paljon huonoja sivuvaikutuksia, vaikka varmasti sitten monessakin tapauksessa ovat hyvinkin tarpeen. Silti niitä sivuoireita tulee, jopa parin vuoden ajaksi eli siinä mielessä kyllä pepusta. Toki jos parantavat sairauden niin sitten iso peukku. ;)

  • Ainiin! Kiinnostaisi kuulla kokemuksiasi Lady-Compista, vieläkö käytät sitä? :)

  • Comp kyllä löytyy kotoa mutta ei ole nyt ollut juurikaan käytössä… Lähinnä siis luottamuspula iski. Eikä niinkään siis minulle vaan talouden miehelle. :D Tällä hetkellä ei ole halua lapsiyllärreille, joten ehkä siirryn tähän siinä vaiheessa jos ja kun lapsi ei olisi katastrofi.

 15. Tällaisen löysin http://www.lootuskauppa.fi/laitteet/Food-Detective
  Mutta kannattaa varata aika allergia,-ja astmaan erikoistuneelle lääkärille vaikka vähän maksaakin.Käynnin lisäksi sitten sitä mukaan mitä enemmän testejä tehdään.Ystäväni kärsi vatsavaivoista ja yleisellä puolella oli todettu että ei keliakiaa.Meni yksityiselle aiheeseen perehtyneen lääkärin luokse ja siellä verikokeissa todettiin yliherkkyyttä(huom ei allergiaa) eniten vehnälle ja joillekkin parille muulle aineelle(ei siis edelleenkään allergiaa) ja nämä tuotteet jätti pois mille korkealla asteikolla todettiin herkkyys.Parani mahavaivat huomattavasti.Toivottavasti olisi sinullekkin apua :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta