Laadukas ruoka maksaa

Minulla on jo reilun vuoden ajan ollut ruoan suhteen periaate, että hyvästä ja laadukkaasta safkasta en tingi. En myöskään vertaile ruoan hintoja kaupassa koska tiedän, että se ruoka mitä syön tulee jokatapauksessa kalliiksi. En edes muista kertaa jolloin parilla kympillä olisi saanut oikeasti paljon ostoksia… Joku voi ajatella, että typerää olla katselematta tarjouksia tai tekemättä hintavertailua, itse taas en jaksa käyttää energiaani moiseen. Jos pidän jostain ruoasta, olen valmis siitä myös maksamaan. Lisäksi olen valmis maksamaan enemmän rahaa siitä, että voin hyvin. Maitotuotteiden korvikkeet ovat kalliita. Samoin suomalaiset marjat, superfoodit, hedelmät, gluteenittomat tuotteet (jauhot, leivät jne.). Silti tahdon syödä noita enkä tule niistä luopumaan. Mulle on oikeasti ihan sama loppupeleissä paljon niihin menee rahaa, kunhan kroppani voi hyvin ja en kärsi vatsan oikuttelusta.

En ole varmasti ainoa jonka elämään on jossain kohtaa (opiskelu)vaihetta kuulunut makaroni-tonnikala lifestyle, hyhh. Ajatuskin karmaisee. Muistan hyvin kuinka tuolloin minulle oli tärkeämpää käyttää rahat ulkonäköön ja vaatteisiin, kuin omaan hyvinvointiini eli mm. siihen mitä suusta alas laitan. Onneksi prioriteetit ovat hitusen muuttuneet ja nykyään ravinnolla on todellakin merkitystä! Jokainen kuitenkin tietää, että terveellinen ruoka on kallista. Havahduin tähän tosiasiaan jälleen viime viikolla, kun teimme ostoksia Juhannusta varten. Ostoskoriin lapattiin pullapatonkia, makkaraa, sipsejä, karkkia, wingsejä jne. Ja arvatkaa mitä? Kassalle päästyämme katsoin suu auki loppusummaa, näin paljon ruokaa näin halvalla?! Pakko olla joku virhe… Mutta eipä ollutkaan. Roskaruoka vaan on halpaa. Eikä tarvitse välttämättä olla edes sitä pahinta roskaa mutta kyllä se vaan niin on, että mitä surkeammat ravinto-arvot sitä halvempaa se ruoka on. Tavallaan todella surullista, sillä tämän vuoksi kaikilla ei ole mahdollisuutta terveelliseen ruokavalioon.

IMG_5965

Meillä syödään aika paljon hyvin yksinkertaista ruokaa. Kanaa, kasviksia, salaattia, lohta, pähkinöitä, superfoodeja jne. Osa noista on hintavaa mutta jos oikeasti haluaa syödä terveellisesti säästöbudjetilla ei se täysi mahdottomuus ole. Tuo vaan tarkoittaa hyvien valintojen tekoa. Isoja satseja pakastimeen, joista sitten eväitä aina mukaan töihin. Jep, tuo kuulostaa todella hyvältä näin kirjoitettuna mutta käytännössä ei toimi ainakaan omalla kohdallani ollenkaan. Harrastan kyllä eväitä mutta pystyn syömään maksimissaan kahtena päivänä peräkkäin sitä samaa safkaa. Kaipaan makuja ja erilaisuutta. Välillä tuo parikin päivää on liikaa, jolloin omat eväät jää syömättä ja Teatterin salaatti alkaa lounarilla houkuttamaan… Nostan kyllä hattua teille, jotka vedätte sitä samaa kanaa ja riisiä päivästä toiseen! Täällä vaan ei toimi vaikka siten kuinka halvalla pääsisikin.

No sitten jos perusterveellinen ruoka ei riitä ja halutaan hifistellä päästään luomuruokaan. Vaikka itse käytän ruokaan kuussa aika paljonkin rahaa, en ole ainakaan vielä siirtynyt täysin luomuun. Halu olisi kyllä kova, arvatkaa vaan! Etenkin kasvisten, marjojen ja lihan suhteen tahtoisin luomua mutta se tarkoittaisi ruokakulujen tuplaantumista entisestään. Toisaalta jos luomuun siirtyminen vaikuttaisi merkittävällä tapaa hyvinvointiini, oloon tai terveyteen olisin valmis uhraamaan siihen enemmän pennosia. Tiettyjä valintoja teen jo nyt luomupuolelta, kuten esimerkiksi kasvikset, hedelmät, kananmunat ja hunaja. Mutta onko luomu parempaa kuin tavallinen? Toistaiseksi pieninä määrinä syötynä en ainakaan itse ole pystynyt toteamaan onko sillä vaikutusta olooni, mutta ehkä jatkuvalla käytöllä saisin vastauksen?

Suosiiko moni teistä luomua? Oletteko kokeneet luomun paremmaksi kuin tavallisen? Olisi mielenkiintoista kuulla kokemuksianne, jonka pohjalta olisi ehkä helpompi tehdä omia valintoja arjessa. Saa muutenkin ottaa kantaa aiheeseen, onko mielestänne helppoa säästää arjessa mutta syödä samalla terveellisesti?

IMG_5202-002

On my way

18 vastausta artikkeliin “Laadukas ruoka maksaa”

 1. Mä syön terveellisesti, välttelen maitotuotteita ja gluteenia eikä mulla mene kuin n.40e viikossa safkaa. Superfoodit ei ole ”pakollisia” jos haluaa syödä terveellisesti eikä myöskään pähkinät sun muut. Onneks on Lidl!

  • Vähällä selviät. :) Eivät ole pakollisia mutta henkilökohtaisesti en kummastakaan luovu. Lidl on kyllä halpa mutta meidän tulee suosittua S-Markettia joka lähimpänä. Sekin ihan ok valikoimiltaan ja hinnoiltaan mutta ei toki Lidlille vertoja vedä.

 2. Siis mulla kävi myös samalla tavalla. Yleensä siis ostan kaupasta kasviksia, hedelmiä, marjoja, lihaa, kalaa, joitain maitotuotteita jnejne. Ja ulos kaupasta ei pääse alle 50 euron. Ja kerran sitten haettiin viikonlopuksi illanistujaisia varten kaikkea höttöä; patonkia, makkaraa, sipsejä, karkkia, limua, hodareita jnejne ja siis nehän ei maksa mitään! En yhtään ihmettele, että jengi suosii eineksiä ja roskaruokaa kun se on niin paljon halvempaa. Varsinkin nyt kun taloustilanne on ihan kuralla ja perheissä saattaa olla työttömyyttä, monta lasta jne. Siinä vaiheessa varmasti tulisi itsekkin tingittyä ravinnon laadusta. Tosi surullista kyllä :( Mun mielestä kaikilla pitäisi olla mahdollisuus terveelliseen, monipuoliseen ruokaan. Kukaan ei voi rehellisesti sanoa voivansa hyvin jos joutuu tilanteeseen, että täytyy jatkuvasti syödä valmisruokia. Voisin paasata aiheesta vaikka kuinka paljon, mutta mun mielestä esimerkiksi masennus voi johtua esimerkiksi huonosta ravinnosta ja liikunnan puutteesta. Mutta ehkä jätän nyt tämän aiheen tähän, ettei hirveästi eksytä aiheesta ;) Ja ei, en tarkoita että kaikki masentuneet söisi huonosti. Mutta tarkoitan, että osalla sairastuneista syy voisi olla noinkin ”yksinkertainen”.

  Asiaan taas… :D Nyt oon huomannut kyllä, että kun oon siirtynyt Lidliin niin pääsen huomattavasti edullisemmin. Joitain ostoksia tulee kuitenkin tehdä esimerkiksi Prismassa, kun Lidlin valikoima on osittain hieman puutteellinen. Mutta on se kyllä parantunut siitä, mitä se on aiemmin ollut! :)

  • Oon sun kanssa täysin samaa mieltä!! :) Ja myös tuosta masennusjutusta. Ruokavalio vaikuttaa kokonaisuuteen, eli huonolla safkalla on kyllä vaikutuksensa. Muutkin kuin vaan lihominen…

   Pitäisi varmaan alkaa suosimaan Lidliä… Meillä vaan ei ole kauppaa ihan lähellä, joten siksi siellä ei ole tullut kauheasti vierailtua. Mua myös ahdistaa se tunku mikä siellä aina on. :D Mutta onhan se kuulemma selvää säästöä!

 3. Onneks näin kesällä on vihannekset on halvempia. Yllätyin kuinka halpoja suomalaiset tomaatit oli eilen kun olin kaupassa :D Kannattaa muuten kesällä myös pakastaa marjoja niin niitä ei tarvii ostaa talvella. Tosin en tiedä tuleeko se halvemmaksi (en ole vertaillut) mutta musta on kivempi ottaa pakastimesta ”omia” mansikoita kuin ostaa valmispusseja.

  • Niin no tuo on toki totta! Saa pari kuukautta vuodesta nauttia suomalaisesta. :) Mansikoita ajattelin, että voisi mennä maalle itse poimimaan. Meillä tosin aika pieni pakastin ettei kyllä mitään megamäärää säästöön saa…

 4. Oon melkee samallainen. :D oon valmis maksamaan hyvästä ja terveellisestä ruoasta enemmän. Tosin kyllä mä hintoja vertailen, mutta en ikinä kuitenkaan osta ”huonompaa” vaan sen takia että se ois halvempaa. Rakastan hyvää ruokaa ja mielelläni panostan siihen.
  Meillä taas kävi toisin päin tuon hintavertailun kanssa! Sisko ihmetteli miten halvalla saa terveellistäkin ruokaa. Tosin se on käyttäny tosi paljon rahaa kaikkeen ”välipaloihin”, esim. roiskeläpät, lihapiirakat, läjä karkkia ja sämpylää.
  Mutta sitten taas vanhemmilla kävi toisin päin. ne ei osta tuollaisia turhia välipaloja, mutta eivät kuitenkaan mitenkään terveellisestikkään syö, niin heille se taas tuli paljon kalliimmaksi kun yleensä. Esim. sikanauta j-lihasta nautaan, 20snt jogurtit rahkaan, salaattitarpeet…

  Oon sitä mieltä että jos siirtyy kymmenistä ”välipaloista” tavan ruokaan, se tulee halvemmaksi, mutta jos siirtyy perus ruokailutottumuksista vaan hivenen terveellisempiin vaihtoehtoihin se tulee kalliimmaksi.

  • Fiksuja pointteja… Toki hifistely maksaa ja jos haluaa yhtään ostaa erikoisempaa (avocadot, öljyt, superfoodit, mantelit ja pähkinät jne.) tulee ostokset hupsista heikkaa aika kalliiksi ihan yhtäkkiä. :)

   Perusterveellinen kuten sanoitkin ei välttämättä maksa paljon… Ja mitä vähemmän välipaloja syö sitä halvemmalla pääsee.

 5. Pakko kommentoida tähän aiheeseen, kun tuntuu että tämä aihealue on sellainen, mikä on aika paljon ollut pinnalla :) Itselläni ei ole erityisruokavalioita, joten olen siinä mielessä vähän jäävi ottamaan tähän aiheeseen kantaa, mutta olen kyllä tullut siihen tulokseen että suhteellisen halvalla pystyy syömään suhteellisen terveellisesti. Toki se vaatii vähän enemmän vaivaa.

  Kotimaiset kasvikset on edullisia ja talviaikaankin vähintäänkin juureksia (esim. bataatti, lanttu, punajuuri, porkkana, palsternakka) saa halvalla. Mustikoita löytyy metsistä, niitä kun jaksaa kerätä pakkaseen niin on superfoodia ja luomua pitkäksikin aikaa (tosin aika iso saa keräysinto ja pakastin olla että koko talven ja kevään riitäisi :D ). Ilmaseksi (tai melkein) pystyy myös aika paljon kesän aikana kasvattamaan ja keräilemään yrttejä pakkaseen sekä mansikoita, sieniä, raparperiä, mustaherukoita, you name it :) Ja esimerkiksi kalat kun ostaa kokonaisina ja fileroi itse niin kilohinta pienenee ihan silmissä. Maitotuotteet maustamattomina (ei kevyt-tuotteina) ja niihin makua marjoilla, hedelmillä ja esim. hunajalla. Lisäksi hedelmien ostaminen aina vähän sen mukaan mitä on tarjouksessa. Niin ja kotimaisista marjoista juuri puolukkaa ja mustaherukkaa saa aika halvalla usein pakasteversiona (vrt. esim. mustikka). Leipätuotteissa tarjousleipää pakkaseen aina vähän sen mukaan missä nyt mitäkin on tarjouksessa, niitä kun ei tarvitse heti syödä vaan voi vaikka viikon päästä sitten ottaa tarpeen mukaan. Lisäksi maustamiseen yrttejä huomattavasti edullisempi vaihtoehto on esimerkiksi tuore inkivääri ja tuoreet chilit. Niin ja puurot on halpoja ja terveellisiä (tietty ei keliaakikoille) ja niitäkin voi tuunata siemenillä ja pähkinöillä.

  Tällasia oon ainakin itse oivaltanut :) Mutta mä en ookkaan ruokahifistelijä vaan enempi rahahifistelijä, meidän perheessä kun pitää kahden hengen tuloilla ostaa ruokaa useammalle tyypille, niin jostakin on tingittävä, mutta yritän että se ei olis aina se terveellisyys :)

  Tähän vielä lisään että hyvä aihe ja mielenkiintoinen postaus! Ruokavalioita on niin monta kun on ihmisiäkin. Mielenkiintoista kuulla aina miten muut syö ja aina saa inspistä omaankin ruokavalioon :) Ja tavallaan ikävä sanoa tätä mutta aina kun kirjoittelet näistä ruokavaliojutuista, muistan olla kiitollinen että mulla ei ole erityisruokavaliota (ainakaan toistaiseksi). Tsemppiä siis sulle ja onneksi oletkin löytänyt nyt itsellesi sopivan ruokavalion :) Ja kiitos kivasta blogista :)

  • Hyviä pointteja! Edullisemminkin voi siis päästä jos jaksaa nähdä vähän vaivaa. :) Ja varmasti jos ruokapöydässä useampi syöjä on sitä pakko vähän miettiäkin miten ostaa ja laittaa ruokaa fiksusti. Terveellisyydestä kuitenkaan tinkimättä!! ;)

   Ja kiitos, todella mukava kuulla! :) Voi kuule, ole todellakin kiitollinen. Vaikka itse löytänyt sen oman parhaan tavan on mulla kyllä kausittain hyvinkin oikku vatsa. Nytkin taas koko viikonalun kärsinyt tuosta Juhannuksen ruokailusta… Välillä ei tule mitään ja sitten taas kärsitään. No mutta pieniä juttuja monien suurempien sairauksien rinnalla. Ei auta kuin ajatella positiivisesti! Kiitti tsempeistä! :))

 6. Todella mielenkiintoinen teksti. Tuohon luomuasiaan kommentoisin sen verran, että vaikka ei olossa sinänsä eroa huomaisikaan on minulla parempi olo ihan vain jo sen vuoksi, että tiedän etten tunge itseeni kaiken maailman säilöntäaineita ym., joiden haittavaikutukset näkyvät mahdollisesti vasta vuosien päästä. Muuten ruokafilosifiani on hyvin samanlainen kanssasi. :)

  • No tuota olen itsekin miettinyt… Loppupeleissä luomu on tosiaan itseensä ja hyvivointiinsa satsaamista. :)

 7. Unohtui vielä mainita, että olisi mielenkiintoista lukea kuinka paljon sinulla menee viikossa/kuukaudessa ruokaan/superfoodeihin/vitskuihin rahaa :)

  • Viikkotasolla safkaan menee helposti satanen. Plus ulkona syönnit… Prodea en varsinaisesti suosi, yhdestä herasta syö pitkään. Superfoodien suhteen teen CocoVin kanssa yhteistyötä jolloin niitä saan aika paljon sitä kautta. Ostan niitäkin kuitenkin kuukausitasolla myös itse, esim. Tyrnirouhe, hunaja, super cee ja muut joita suosin. Niihin menee ehkä keskimäärin 20€/kk omasta budjetista. Vitskuja ostan myöskin harvoin. Probiootit toki mutta nekin kestävät pitkään yksi purkki.

   Kyllä niitä rahanreikiä vaan piisaa! :D

 8. Joo, asiaa. Meillä suositaan keveitä ruokia, siis syödään paljon kalaa, kasviksia ja jos lihaa tekee mieli, niin maustamatonta kanaa, jota itse maustetaan. Olen ikäni kärsinyt laktoosivaivoista, kunnes rakas tyttäreni huomautti, että nimenomaan nämä käsitellyt maitojuomat ja kermat pitävät sisällään kaikkea muuta, kuin aitoa tavaraa.
  Nyt ollaan saatu tuttavan tuttavan kautta oikeaa raakamaitoa, ja kas kummaa: ei mahavaivoja ollenkaan!
  Itse olen sitä mieltä, että pitkälle jalostetut tuotteet, jotka sisältävät kaikkea säilöntäaineita yms. vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin, eli kun käyttää mahdollisimman puhdasta ruokaa, niin sen kyllä tuntee olotilassaan. Lähipiirissä on yksi elävä esimerkki ihmisestä, joka etsii aina halvinta ruokaa, ja kärsii kaiken maailman vaivoista: nivel-, lihas-, vatsa-, verenkierto- yms. vaivoista. Ja lääkitys on sen mukainen. Jokaisen tulisi kokea herätys, että valitsisi mahdollisimman puhtaita tuotteita. Söisi vaikka vähemmän ja laadukasta tavaraa, aamen. Kiitos kirjoituksistasi, luen niitä aina silloin tällöin ja monesti itseäni kiinnostavalla tavalla. Hyvää kesän jatkoa, t. Sanni

  • Word!! Kiinnostaisi kyllä kokeilla raakamaitotuotteita. Itse en pidä maidosta sellaisenaan mutta esim juustot ovat suurta herkkuani. Ja muutenkin täysin samaa mieltä kanssasi. :)

   Mukava kuulla, että välillä löytyy kiinnostavia juttuja! Sinnekin ihanaa kesää, toivottavasti tämä sadekausi kohta jo hellittäisi…

 9. Itse en jaksa myöskään kauppojen välillä tehdä vertailua, jonkin verran sitä teen tuotteiden kohdalla jos vaihtoehtoina on useampi hyvä. Kuitenkin itsellänikin tärkeää on ruuan puhtaus ja laatu, lisäksi tykkään suosia suuressa osaa ruokaostoksiani lähiruokaa ja kiinnitän ekologisuuteenkin huomiota, olenkin alkanut ostaa monia juttuja alueen lähiruokaringin kautta. Ostan sitä mitä mieli tekee ja mikä on hyvää. Kyttään kyllä alelappuja jos käyttämiäni lihoja esim. sattuisi olemaan laputettuna niin ostan pakkaseen jos ei sitten heti käyttöön, tuo nyt ei paljoa vaivaa maksa…

  • No aika samoilla linjoilla. Puhdas ruoka on kyllä kaiken a ja o! Ja miksei välillä tosiaan tietysti katsele aletuotteitakin. Mielestäni toki halpaa kannattaa suosia jos eteen sattuu mutta tarjousten perässä juokseminen… Not my thing! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta