Läski puhuttaa…

Kuten useampi teistäkin on varmaan huomannut ylipaino, karskisti sanottuna läski on viime päivinä puhuttanut täällä FF:n portaalissa. Kirjoituksia on niin ”puolesta kuin vastaankin” ja mielipide-eroja havaittavissa. Olen nyt muutaman jutun lukenut ja näiden seurauksena aloin itsekin miettimään omaa kantaani.

Itselleni aihe on nimittäin aika vieras. En ole Personal Trainer, Terveydenhuoltoalan työssä tai millään tapaa tällaisten painoasioiden kanssa tekemisissä. Olen itse aina ollut normaalipainoinen, lapsuudessa ja nuoruudessani jopa alipainoinen. Muistan, kuinka ala-asteella sain kuulla laihuudestani ja siitä, että olen lauta. Ylä-asteella häpesin laihoja jalkojani ja käytinkin kalsareita farkkujen alla jotta kroppani näyttäisi muodokkaammalle. Vielä 20 -ikävuodenkin aikaan pystyin syömään vaikka mitä herkkuja ilman, että ne kertyivät vyötärölleni. Söinkin päivittäin suklaata, jäätelöä jne. kunnes tuli stoppi. Tuossa vaiheessa aloin miettimään, että en tahdo elää näin. Vaikka olen hoikka, ovat sisäelimeni kohta ihan rasvan peitossa. Olin usein väsynyt ja päätä särki. Tuossa kohtaa lähdin muokkaamaan ruokavaliotani, tosin en nyt tässä postauksessa ota sen ”terveellisyyteen” kantaa kuten olen ennenkin todennut (”terveelliset” valmisruoat, light-tuotteet jne.) mutta ajatus oli tärkein. Matkan varrella ruokavalioni on kokenut kokoajan suurempia muutoksia ja tänä päivänä koen syöväni parhaiten kuin koskaan aikaisemmin.

Kuten todettu, ylipaino on minulle aika vieras asia. Edes perhepiirissänikään ei ole ylipainoa kovin lähellä, joten sitä ei ole tullut sitäkään kautta kohdattua. Toki lähihoitajan työssä aikanaan hoidin lihaviakin potilaita, mutta eipä se silloinkaan erityisemmin minuun henkilökohtaisella tasolla vaikuttanut. En ole oikeastaan koskaan edes erityisemmin ajatellut asiaa. En kuitenkaan näe, että ylipaino on niin yksioikoinen seikka. Sinä joko syöt tolkuttomasti roskaa ja olet lihava tai sitten päinvastoin. Uskon aika pitkälle siihen, että meillä jokaisella on erilainen anatomia, jonka vuoksi toiset keräävät kiloja helpommin kuin toiset. Anatomiasi taas vaikuttaa siihen, kuinka läski kerääntyy ja mistä se lähtee laihduttaessa ensimmäisenä. Tottakai on varmasti olemassa lihavia ihmisiä, jotka huvikseen syövät purilaisia päivittäin ja lappaavat raskalaisia naamaan. He tuskin välittävät kovin paljon terveydestään saatika sitten hyvinvoinnistaan ja itse aiheuttavat lihavuutensa. Mutta ehkä jokunen heistä on myös siten onnellinen? Toisaalta sitten taas on myös lihavia ihmisiä, joilla on joku sairaus. Saattaa olla lääkitys joka turvottaa ja kerää nestettä, masennus, syömishäiriö tai muu sellainen seikka. Pointti siis siinä, että lihavuus aika harvoin taitaa olla niin mustavalkoinen asia. Tavallisesti kilojen kertymiseen löytyy joku syy, oli se sitten itseaiheutettu tai itsestä riippumaton.

IMG_6448

Itse en ole myöskään koskaan negatiivisesti miettinyt, että verorahoistamme maksetaan ylipainoisten diabeteksen tai muun sairauden hoito. Maksetaanhan me verorahoistamme aika paljon muutakin vastenmielisempää… Kuten vaikka narkkareiden narkkaaminen? En tiedä, en vaan osaa ajatella ylipainoisista mitenkään rumasti tai edes heidän pelastusrenkaistaan. Mielestäni jokainen ihminen on yhtä arvokas, oli sitten minkä kokoinen tai näköinen tahansa. Tottakai tahtoisin kannustaa ylipainoisia terveellisiin elämäntapoihin ja liikuntaan ihan vaan jo heidän oman hyvinvointinsa ja terveytensä vuoksi. Ylipaino ennenpitkään alkaa rasittamaan kehoa ja aika usein terveys on vaakalaudalla. Mutta, että katsoisin heidän kehoaan jotenkin ällötellen…

Nojoo, olen puhunut. Mitään radikaalia kantaa minulla ei asiaan ole mutta jokatapauksessa itse suhtautuisin ennemmin hieman pehmeämmin ylipainoon. Usealle ylipainoiselle asia on varmasti herkkä ja takana saattaa olla kymmeniä yrityksiä pudottaa painoa, tuloksetta. Ja jokuhan voi vaan olla onnellinen ylipainoisena? Mistäs minä tiedän.

Asia herättää varmaan teissä lukijoissakin mielipiteitä puolesta ja vastaan. Jos joku vielä jaksaa kommentoida kantaansa niin antakaahan kuulua? 🙂

Kommentit (10)
  1. laiskis-pulskis
    5.8.2015, 14:34

    Hei, tämä postaus nyt viimeistään varmisti sen, miten paljon pidän sun blogista! Ihanan armollinen ja monipuolinen teksti.
    Itse olen kasvanut siihen, että ihmiset on suoraan sanoen läskejä. Lähiipiirissä oli yli puolet ihmisistä varmaan sairaalloisen ylipainon puolella. Yksi outo setä harrasti liikuntaa ja that’s it. Ihan sattuman kaupalla minusta tuli kuitenkin normaalipainoinen ja olen pysynyt normaalipainoisena läpi opiskelun bilevuosien jne.

    Totta kai lihavuus on terveydelle haitallista. Itse kuitenkin uskon, että kukaan ei olisi läski, jos voisi helposti olla pienempi. Että ei se ole pelkästään ”oma valinta”, vaikka toki on niinkin, että ihan joka iikka pystyy laihtumaan, vaikka mikä olisi, vaikka esim. aineenvaihdunnassa onkin ihmisten välillä eroja. Ei kukaan voi olla laihtumatta, jos söisi paljon vähemmän kuin kuluttaa. Mutta kaikilla ei vaan ole jaksamista, aikaa tai halua. Kunnioitan kyllä ihan äärestä laitaan niitä ihmisiä, jotka on olleet tosi ylipainoisia ja sitten onnistuneet laihduttamaan. Mutta ilmeisesti sen takia, että kasvoin siihen että läskiys on ihan normaalia, en kiinnitä oikein mitään huomiota siihen, minkä kokoisia ihmiset on. Totta kai sen panee merkille, mutta samalla tavalla kuin vaikka paidan värin. Ihmisissä on niin paljon muutakin.

    Yleinen halveksuva, jopa vihamielinen asenne lihavia kohtaan toimii kyllä tehokkaana painonvartiana. Olen enimmilläni painanut 58 kiloa, ja aina noissa lukemissa iskee hirveä hätä, että paino ei saa alkaa kuutosella. 60-jotain kiloa tuntuisi mammuttimaiselta (tiedän, että se ei ole). Pelkään, että tyyliin joku väkijoukko tulisi syljeskelemään päälle. En yksinkertaisesti uskaltaisi olla lihava tällaisessa yhteiskunnassa, tällaisena aikana:(

  2. Minusta näistä painoasioista puhutaan ihan liikaa. Sille annetaan liikaa huomiota, oli se sitten lihavuuden tai laihuuden ylistämistä. Vitsi olisi hienoa elää sellaisessa maailmassa, jossa tällä aiheella ei olisi mitään painoarvoa.’
    http://matildaselin.blogspot.fi/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *