Läski puhuttaa…

Kuten useampi teistäkin on varmaan huomannut ylipaino, karskisti sanottuna läski on viime päivinä puhuttanut täällä FF:n portaalissa. Kirjoituksia on niin ”puolesta kuin vastaankin” ja mielipide-eroja havaittavissa. Olen nyt muutaman jutun lukenut ja näiden seurauksena aloin itsekin miettimään omaa kantaani.

Itselleni aihe on nimittäin aika vieras. En ole Personal Trainer, Terveydenhuoltoalan työssä tai millään tapaa tällaisten painoasioiden kanssa tekemisissä. Olen itse aina ollut normaalipainoinen, lapsuudessa ja nuoruudessani jopa alipainoinen. Muistan, kuinka ala-asteella sain kuulla laihuudestani ja siitä, että olen lauta. Ylä-asteella häpesin laihoja jalkojani ja käytinkin kalsareita farkkujen alla jotta kroppani näyttäisi muodokkaammalle. Vielä 20 -ikävuodenkin aikaan pystyin syömään vaikka mitä herkkuja ilman, että ne kertyivät vyötärölleni. Söinkin päivittäin suklaata, jäätelöä jne. kunnes tuli stoppi. Tuossa vaiheessa aloin miettimään, että en tahdo elää näin. Vaikka olen hoikka, ovat sisäelimeni kohta ihan rasvan peitossa. Olin usein väsynyt ja päätä särki. Tuossa kohtaa lähdin muokkaamaan ruokavaliotani, tosin en nyt tässä postauksessa ota sen ”terveellisyyteen” kantaa kuten olen ennenkin todennut (”terveelliset” valmisruoat, light-tuotteet jne.) mutta ajatus oli tärkein. Matkan varrella ruokavalioni on kokenut kokoajan suurempia muutoksia ja tänä päivänä koen syöväni parhaiten kuin koskaan aikaisemmin.

Kuten todettu, ylipaino on minulle aika vieras asia. Edes perhepiirissänikään ei ole ylipainoa kovin lähellä, joten sitä ei ole tullut sitäkään kautta kohdattua. Toki lähihoitajan työssä aikanaan hoidin lihaviakin potilaita, mutta eipä se silloinkaan erityisemmin minuun henkilökohtaisella tasolla vaikuttanut. En ole oikeastaan koskaan edes erityisemmin ajatellut asiaa. En kuitenkaan näe, että ylipaino on niin yksioikoinen seikka. Sinä joko syöt tolkuttomasti roskaa ja olet lihava tai sitten päinvastoin. Uskon aika pitkälle siihen, että meillä jokaisella on erilainen anatomia, jonka vuoksi toiset keräävät kiloja helpommin kuin toiset. Anatomiasi taas vaikuttaa siihen, kuinka läski kerääntyy ja mistä se lähtee laihduttaessa ensimmäisenä. Tottakai on varmasti olemassa lihavia ihmisiä, jotka huvikseen syövät purilaisia päivittäin ja lappaavat raskalaisia naamaan. He tuskin välittävät kovin paljon terveydestään saatika sitten hyvinvoinnistaan ja itse aiheuttavat lihavuutensa. Mutta ehkä jokunen heistä on myös siten onnellinen? Toisaalta sitten taas on myös lihavia ihmisiä, joilla on joku sairaus. Saattaa olla lääkitys joka turvottaa ja kerää nestettä, masennus, syömishäiriö tai muu sellainen seikka. Pointti siis siinä, että lihavuus aika harvoin taitaa olla niin mustavalkoinen asia. Tavallisesti kilojen kertymiseen löytyy joku syy, oli se sitten itseaiheutettu tai itsestä riippumaton.

IMG_6448

Itse en ole myöskään koskaan negatiivisesti miettinyt, että verorahoistamme maksetaan ylipainoisten diabeteksen tai muun sairauden hoito. Maksetaanhan me verorahoistamme aika paljon muutakin vastenmielisempää… Kuten vaikka narkkareiden narkkaaminen? En tiedä, en vaan osaa ajatella ylipainoisista mitenkään rumasti tai edes heidän pelastusrenkaistaan. Mielestäni jokainen ihminen on yhtä arvokas, oli sitten minkä kokoinen tai näköinen tahansa. Tottakai tahtoisin kannustaa ylipainoisia terveellisiin elämäntapoihin ja liikuntaan ihan vaan jo heidän oman hyvinvointinsa ja terveytensä vuoksi. Ylipaino ennenpitkään alkaa rasittamaan kehoa ja aika usein terveys on vaakalaudalla. Mutta, että katsoisin heidän kehoaan jotenkin ällötellen…

Nojoo, olen puhunut. Mitään radikaalia kantaa minulla ei asiaan ole mutta jokatapauksessa itse suhtautuisin ennemmin hieman pehmeämmin ylipainoon. Usealle ylipainoiselle asia on varmasti herkkä ja takana saattaa olla kymmeniä yrityksiä pudottaa painoa, tuloksetta. Ja jokuhan voi vaan olla onnellinen ylipainoisena? Mistäs minä tiedän.

Asia herättää varmaan teissä lukijoissakin mielipiteitä puolesta ja vastaan. Jos joku vielä jaksaa kommentoida kantaansa niin antakaahan kuulua? :)

On my way

10 vastausta artikkeliin “Läski puhuttaa…”

 1. Hyvä kirjoitus! Kerrankin, kerrankin joku puhuu jotain järkevää lihavuudesta ja ylipainosta. Itse kärsin alipainosta, mutta rajut kommentit ylipainoisista pahoittivat minunkin mieleni. Tuli tyhjä olo. Olemmeko me ihmiset toisillemme näin julmia? Mikä oikeus meillä on tuomita ja arvostella? Ja minkälaista käsitystä suvaitsevaisuudesta ja empatiasta opetamme lapsillemme (itsellä on kolme :-) )

  Mitä jos yrittäisimme edes joskus jonkun vastaan tulevan ihmisen kanssa katsoakin ”pintaa syvemmälle”. Ehkä sieltä ylipainon alta löytyykin ihminen? Kokeillaan edes.

  • Ymmärrän ja hyviä asioita toit esille! Alipaino ja ylipaino voivat yhtä hyvin molemmat olla ihmisille ongelma ja monille itsetunnon päälle käyvä asia. Ja samaa mieltä tuosta, että ihmisen sisin on tärkein. Ulkokuori on loppupeleissä hyvin toissijainen asia…

   Niin ja kiitos palautteesta! :)

 2. Moikka!
  Hyviä pointteja liittyen ylipainoon ja siihen, että jokainen saa olla sellainen kun on. Nimenomaan. Mutta mitä tarkoitat narkkareiden narkkaamisella ja sen kustantamisesta verovaroin? Sitä, että yhteiskunta kustantaa heidän hoitonsa tai esimerkiksi korvaushoidon? Vai sitä, että he saamistaan tuista maksavat huumeet joita käyttävät? Tai mahdollisesti käyvät töissä ja kustantavat asiansa niin? Kommentoin aiemmin tämän ”kohupostauksen” kommenttiboxiin kuinka tuntuu hassulta, että mielenterveys- ja päihdeongelmaisista henkilöistä, anorektikoista ym saa puhua ihan mihin sävyyn vain mutta ylipainosta ei saisi suoraan puhua.
  Mun mielestä on hyvä että tämä aihe on herättänyt keskustelua niin puolesta kuin vastaan! ☺ samalla on myös hyvä varmasti jokaisen miettiä omaa suhtautumistaan ihan kaikkeen ”erilaisuuteen” ja tarkastella omia asenteita ylipainoisia, laihoja, päihdeongelmaisista sekä mielenterveysongelmaisia kohtaan. Koskee siis ihan mua itseänikin! ☺

  • Tarkoitan juurikin sitä, että yhteiskunta kustantaa heidän elämänsä ja rahat menevät huumeisiin. Ja nyt tarkoitin narkkareita, jotka elävät pelkillä tuilla eivätkä käy työssä. Ylipainoa ei voi mielestäni ainakaan pitää samalla tasolla kuin narkkaamista… Ylipaino harvoin vahingoittaa kovin montaa lähipiiristä. Enitenhän siinä itse kärsii jos kärsii.

   Kiitos sinulle kommentistasi! Ja mielestäni hyvä pointti miettiä erilaisuutta ja siihen suhtautumista.

 3. Word!! Paljon hyviä pointteja tässä sun tekstissä ja tervettä suhtautumista painoon ylipäätään. Ajattelen itse aika samalla tavalla. Painoon ja kilojen kertymiseen vaikuttaa moni asia, eikä siihen ole mitään yksioikoista syytä. Se voi olla henkilölle itselleen ongelma tai hän voi olla täysin sinut itsensä kanssa. Tärkeintähän on kuitenkin kannustava ilmapiiri. Jos haluaa pudottaa painoa niin kannustetaan siihen, jos on onnellinen sellaisena niin mikäs sitten, tuetaan siinä. Voi olla naiivi ajatus mutta musta edelleen ihmisessä on oltava enemmän kuin ulkonäkö. Musta kuitenkin tuntuu toisinaan pahalta ajatella millaisia terveydellisiä haittoja ylipainosta koituu ihmiselle, kuitenkin koen että en mä ole oikeutettu arvostelemaan ketään. Jokaisella meillä on pahoja tapoja ja heikkouksia liittyivät ne sit fyysiseen, psyykkiseen tai henkiseen puoleen. Mun mielestä ketään meistä ei ole ylipäätään oikeutettu kommentoimaan tai arvioimaan muiden ulkonäköä.

  • Asiakommentti, samaa mieltä kanssasi. Se tosiaan voi olla ongelma tai sitten ei. Osa ihmisistä haluaa ehkä elää elämäänsä muille asioille kuin liikunnalle. Ja moni ei ehkä ehdi panostamaan kuntoonsa kuten sitä vaikka itse ehtii… Itse tahdon kannustaa kaikkia liikkumaan, ehdottomasti. Mutta en missään nimessä tuomitse jos joku ei liiku. Mulla ainakin on paljon tuollaisia ihmisiä ympärillä eikä se minua haittaa, kukin tyylillään.

   Ihmisten pitäisi ensisijaisesti kiinnittää huomio omaan elämään sen sijaan, että arvostellaan toisten valintoja saatika niinkin henkilökohtaista asiaa kuin vartaloa.

 4. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Itse olen hieman ylipainoinen. Vaatekokona toimii M-L. Voin sanoa olevani hyvin muodokas, löytyy isoa tissiä ja pyllyä, mutta kuitenkin kapeaa vyötäröä. Itse henk. koht en koe painoani ikävänä asiana. Olen aina lapsesta asti ollut normaali kokoinen, mutta kumminki ehkä vähän pyöreä. Murrosikäni alkoi varhain ja näin ollen muodotkin kehittyivät aiemmin. Minua jopa kiusattiin muodokkuudestani ala-asteella. Yläasteella muodokkuudesta tuli ”yllättäen” valtti kortti poikien keskuudessa :D mikä taas lisäsi hieman kiusoittelua muiden tyttöjen keskuudessa. Lukiossa olin todella itsevarma ja tyytyväinen itseeni, vaikka niitä muotoja oli edelleen. Nyt näin 25-vuoden iässä tosiaan painoa on tullut hieman lisää tuosta 20v. biletysajoista. Olen onnellisessa parisuhteessa ollut nyt 5 vuotta ja voin ihan rehellisesti myöntää, että on tullut rakkauskiloja :D Tosiaan kuten totesin olen edelleen suhteellisen tyytyväinen itseeni. Näin perus naisena en lähde väittämään, että joka aamu tuo masumakkara mielyttää :D Kaveripiiriini on aina kuulunut laihoja naisia. Olen aina tottunut olemaan se ”isompi”. Kuitenkaan en voi myöskään väittää etteikö tämä läski keskustelu kosketa, vaikken nyt kuulukaan mihinkään super sairaalloiseen kastiin. Viimeksi vklp festareilla yksi tyttö keikalla totesi minulle väistä vitun läski. Tyttö oli varmaan minun kanssa samaa ikäluokkaa, tuhannen tuiterissa. Vaikka olen sanavalmis ja yleensä löydän sanat aika helposti, mutta tämä kyllä jotenkin pisti hiljaseksi. Tyttö oli noin 5 hengen porukassa ja tosiaan tämän kommentin jälkeen tämä tyttöporukka tuijotti jäi tuijottamaan minua ja nauramaan. Mitä helvettiä. Totesin vain takasin, että helvetin kypsää. Ihan oikeesti. Kyllä tommoset kommentit vaan on aina niin törkeitä ja vaikka kuinka itsevarma olisit niin kolahtaa. Oli sitten kuinka laiha tai lihava niin kenelläkään ei ole oikeutta kommentoida kenenkään ulkomuotoa. Sen takia tämä koko keskustelukin on musta törkeää, koska kenelläkään ei ole oikeutta tähän. Joo en itsekään koe mitään liikalihavuuden ihannointia hienona asiana, mutta itse kumminkin väitän ,että tässä nykyisessä yhteiskunnassa tuskin kukaan lähtisi itseään tahallisesti lihottamaan siksi vain, että ihannoi lihavuutta. Eli minusta tämän ”ihannoinnin” perustana on juurikin vain se, että halutaan, että me ”lihavatkin” voidaan olla tyytyväisiä itseemme. Onko sekään nyt sitten oikein, että vaikka olisit se yli 100kg painava leidi ja olisit laihdutuskuurilla niin olet oikeutettu vaikka niihin bikineihin vasta sitten kun olet saavuttanut ihannepainosi? Tämähän voisi viedä vaikka vuoden niin tämän vuodenko olet sitten tuomittu kulkemaan kaavuissa? Tulipahan romaani! Pointtini oli ,että oli kiva lukea sinulta tällainen neutraali ja nimenomaan ”hälläväliä” suhtautuminen asiaan :)

  • Moikka! Hyviä pointteja tässäkin ja kiitos, kun jaoit oman tarinasi. Kuulostaa siltä, että olet sinut oman kehosi kanssa. Mielestäni niin törkeää, että tuollaisia kommentoijia vielä löytyy!! :O Oikeasti, huh. Kukaan ei tosiaan ole arvostelemaan toisen vartaloa, ei laihuudesta saati lihavuudesta. Jokainenhan sitä itse ne kilonsa kantaa tai on kantamatta!

   Ja mukava kuulla, että tekstissä oli mieleesi pointteja. :) Ihanaa kesää sinne!Ja PS. biksut vaan kaikille päälle rohkeasti muista välittämättä! ;)

 5. Minusta näistä painoasioista puhutaan ihan liikaa. Sille annetaan liikaa huomiota, oli se sitten lihavuuden tai laihuuden ylistämistä. Vitsi olisi hienoa elää sellaisessa maailmassa, jossa tällä aiheella ei olisi mitään painoarvoa.’
  http://matildaselin.blogspot.fi/

 6. Hei, tämä postaus nyt viimeistään varmisti sen, miten paljon pidän sun blogista! Ihanan armollinen ja monipuolinen teksti.
  Itse olen kasvanut siihen, että ihmiset on suoraan sanoen läskejä. Lähiipiirissä oli yli puolet ihmisistä varmaan sairaalloisen ylipainon puolella. Yksi outo setä harrasti liikuntaa ja that’s it. Ihan sattuman kaupalla minusta tuli kuitenkin normaalipainoinen ja olen pysynyt normaalipainoisena läpi opiskelun bilevuosien jne.

  Totta kai lihavuus on terveydelle haitallista. Itse kuitenkin uskon, että kukaan ei olisi läski, jos voisi helposti olla pienempi. Että ei se ole pelkästään ”oma valinta”, vaikka toki on niinkin, että ihan joka iikka pystyy laihtumaan, vaikka mikä olisi, vaikka esim. aineenvaihdunnassa onkin ihmisten välillä eroja. Ei kukaan voi olla laihtumatta, jos söisi paljon vähemmän kuin kuluttaa. Mutta kaikilla ei vaan ole jaksamista, aikaa tai halua. Kunnioitan kyllä ihan äärestä laitaan niitä ihmisiä, jotka on olleet tosi ylipainoisia ja sitten onnistuneet laihduttamaan. Mutta ilmeisesti sen takia, että kasvoin siihen että läskiys on ihan normaalia, en kiinnitä oikein mitään huomiota siihen, minkä kokoisia ihmiset on. Totta kai sen panee merkille, mutta samalla tavalla kuin vaikka paidan värin. Ihmisissä on niin paljon muutakin.

  Yleinen halveksuva, jopa vihamielinen asenne lihavia kohtaan toimii kyllä tehokkaana painonvartiana. Olen enimmilläni painanut 58 kiloa, ja aina noissa lukemissa iskee hirveä hätä, että paino ei saa alkaa kuutosella. 60-jotain kiloa tuntuisi mammuttimaiselta (tiedän, että se ei ole). Pelkään, että tyyliin joku väkijoukko tulisi syljeskelemään päälle. En yksinkertaisesti uskaltaisi olla lihava tällaisessa yhteiskunnassa, tällaisena aikana:(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta