Välipalavinkkejä (M, GL)

Kuulen edelleen todella usein kysymyksen ”mitä syöt välipalaksi jos et voi syödä jogurttia tai leipää?”. Jostain syystä meille suomalaisille on iskostunut ajatus siitä, että hyvä välipala on tietenkin maito -tai viljapohjainen. Olihan se jossain vaiheessa itsellänikin näin ja alkuun minunkin oli hyvin vaikea keksiä millä korvaisin maitorahkan tai palan ruisleipää. Tähän syypäänä lienee se suomalainen ruokaympyrä, koulu ja kasvatus. Meillä suositaan runsasta maito -ja viljatuotteiden käyttöä. Edelleen vaan jaksan ihmetellä miksi ihmeessä? Eivätkö tilastomme maitoallergikoista, laktoosi-intolerantikoista tai keliakikoista saa hälytyskellojamme soimaan?

Itse olen saanut hurjan avun vatsaongelmiini muuttamalla ruokailutottumuksiani. Toki välillä edelleen vatsa reagoi, sorrun brunssilla ihanaan pullaleipään sun muuta mutta pääpiirteittäin viljaton ja maidoton (etenkin maidoton) ruokavalio toimii minulle. Tässä reilun vuoden aikana onkin tullut kehiteltyä jos jonkunlaisia ruokia ja välipaloja sen entisen ananas-maitorahka combon tai jälkiuunileivän tilalle. Kun todella tahtoo muuttaa elintapojaan on se mahdollista.

Alku oli tahmea, olin ihan hukassa miten saisin tehtyä esimerkiksi smoothien ilman maitoa? Miten taas pystyisin elämään ilman leipää? Juustoja tai ihanaa Oivariinia leipäni päällä? Kyllähän se kirpasi, jogurtit jäivät sen siliän tien, kun alkoi tulemaan pahoinvointeja. Sain kai jonkunlaiset traumat… Sen sijaan juustot ja ne ihanat tuoreet leivät ovat edelleen välillä kompastuskiveni. Lounassalaattia Teatterissa kootessani viime hetkellä saatan napata mozzarellan artisokan sijaan, niin. Joskus teen näitä valintoja, kokeilen mitä jos? Tähän saakka olen suurimmaksi osaksi vaan joutunut toteamaan ettei kannattaisi…

IMG_7124-0012015-07-102

Olen ihan varma, että lukijoideni joukossa on henkilöitä, keille nämä minun ongelmani ovat myös arkipäivää. Ajattelinkin tässä postauksessa listata teille niitä omia vinkkejäni maidottomiin ja gluteenittomiin välipaloihin. Jos vaikka omat ideat loppuvat kesken tai olet alkutaipaleella ruokavaliomuutoksesi kanssa.

Maidottomat ja gluteenittomat välipalavinkkini:

 • Chia-vanukkaat. Mielestäni erilaiset chia-puddingit ovat erinomaisia välipaloja, joilla nälkä lähtee varmasti. Vanukkaiden makuun voi vaikuttaa esimerkiksi nesteellä johon sen tekee tai vastaavasti täytteillä, joita voivat olla esim. raakakaakao, taatelit, luumut, marjat, hedelmät jne. Muutama esimerkki resepti löytyy täältä ja täältä.
 • Suklaamousse. Tämä kyseinen mousse sisältää vain muutamaa raaka-ainetta ja on todella simppeli tehdä. Ja mikä parasta, tehoaa pahimpaankin herkkuhimoon! Reseptin löydät täältä.
 • Banaanipannarit. Varmaan jo aika monelle tuttu välipala, mutta ainakaan omalla kohdallani eivät tule koskaan menemään lopullisesti pois ”muodista”. Variaatioita on monia mutta parhaaksi olen todennut tämän reseptin.
 • Banaanileipä. Tämä makean ja suolaisen yhdistelmä on yksi suosikeistani. Leivän ei tarvitse olla tehty gluteeniin ja maitoon ollakseen hyvää. Jos janoatte jotain uutta hyvää välipalaa, testatkaa tätä! Reseptini löytyy täältä.
 • Smoothiet. Omalle vatsalleni smoothiet sopivat ihan älyttömän hyvin, ne ovat pehmeitä ja helppoa sulatettavaa. Smoothien ei tarvitse kuitenkaan olla mikään kevyt litku, vaan sillä voi oikeasti jaksaa useamman tunnin ajan. Itse suosin kyseisiä terveyspommeja niin aamiaisena, kuin välipalanakin. Pari hyvää reseptiä täällä ja täällä.

IMG_9287

 • Mehut. Ja nyt en puhu kaupan valmismehuista, vaan ihan tuorepuristeuista sellaisista. Suosittelenkin lämpimästi mehulingon hankintaa jos sellaista et vielä omista! Mehujenkaan ei tarvitse olla mitään laihdutusjuomia, vaan niillä voi korvata välipalan aina silloin tällöin tai juoda toisen välipalan lisukkeena. Mehujen ”tuhtius” riippuu siitä mitä niihin isket. Kokeileppa laittaa useampi hedelmä tai vihannes, niin johan tajuat kuinka täyttäviä ne osaavat olla! Yksi suosikkireseptini löytyy  täältä. Myös ihan pelkkä appelsiinimehu kolahtaa meikäläiseen.
 • Kaura-omenapaistos. Tämä resepti on enemmän sellainen herkkuhimon selättäjä vaikkakaan ei sisällä mitään kiellettyä, ei todellakaan. Terveellinen kuin mikä! Reseptin voit kurkata täältä.
 • Hedelmät ja vihannekset. Jos omaat herkän vatsan saattaa esimerkiksi omenat ja porkkanat aiheuttaa vatsanväänteitä. Itse huomasin tuon myös jossain vaiheessa ja siihen jäikin etenkin omenahimoni. Satunnaisesti niitä kotiin ostan mutta maximissaan yhden päivässä syön… Hedelmät ovat ehdottoman hyviä välipaloja mutta kannattaa seurata miten vatsa niihin sellaisenaan reagoi. Minulla ei siis reagoi jos osa smoothieta tai mehua, vaan silloin ainoastaan jos syön ”raakana”.
 • Kuivatut hedelmät. Vaikka useimmat niistä sisältävätkin runsaasti sokeria, suosin esimerkiksi taateleita ja luumuja ruokavaliossani. Näissäkin kannattaa suosia luomulaatua, joka on vähäsokerisempaa. Itse huomaan ainakin aika suuren eron Rainbow taateleissa ja Luontaistukku.fi:n sellaisissa…

IMG_9480-003

 • Pähkinät. Oivoi, kuinka paljon voisinkaan tätä ruokaryhmää hehkuttaa! Ihan mielettömän hyviä välipaloja ja ruoan lisukkeita. Sisältävät paljon hyviä rasvoja ja auttavat meitä saamaan ”rasvakiintiömme” täyteen hyvällä sellaisella. Minä suosin pähkinöitä ja manteleita niin smoothieissa, lämpimissä ruoissa kuin leivonnassakin. Moni nyt ehkä ajattelee, että pähkinät sisältävät paljon energiaa? Niin, sisältäväthän ne mutta määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Ei nimittäin ole tarkoitus vedellä niitä pussitolkulla, vaan kourallinen päivässä -periaatteella. Lisäksi itse ajattelen, että niistä saatava rasva on hyvää sellaista. Se ei siis ole niin vaarallista vaikka välillä tulisikin hieman yliannostusta.
 • Raakakakut ja muut raakaleivonnaiset. Käsi pystyyn ketä on hurahtanut raakaleivontaan? -Minä, minä!! Etenkin erilaiset raakakakut, raakapallot ja raakapatukat. Näitä löytyy kaupoista ihan valmiina (esim. Ruohonjuuri, CocoVi…) tai sitten jos haluaa valmistaa itse, on siihenkin puuhaan olemassa monia hyviä reseptejä neti pullollaan. Tässä muutama oma suosikkini: kookos-suklaa raakapallot ja appelsiini-suklaa raakakakku
 • Kaupan Yosat ja muut soija- ja kaurapohjaiset jogurtit. Näistä tuotteista en itseasiassa ole niin innoissani mutta kyllä nekin hyvin asiaansa ajavat kiireessä tai esimerkiksi töissä välipalana. Soija sopii hieman vaihtelevasti itselleni mutta kaurapohjaiset tuotteet olen havainnut vatsalleni sopivimmiksi. Etenkin Yosan sitruksinen kauravälipala on suosikkini!
 • Marjat. Itse olen varmaan siinä mielessä onnekas, että minulle marjojen syönti sellaisenaan ei ole mitenkään vastenmielistä. Ei tarvita edes sokeria tai muuta makeutusta, yksinkertaisesti ne ovat herkullisia sellaisenaan! Ostankin suomalaisia pakastemarjoja jatkuvasti ja nautin niitä välipalana. Jos jotain sinne sekaan kaipaa niin voihan sinne heittää vaikka tattarihiutaleita, casheweja, taateleita, karpaloita ja mitä vielä?

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua! Niin ja saa antaa minullekin ideoita jos huomasitte jonkun oleellisen puuttuvan? Itsehän nautin uusien maidottomien ja gluteenittomien välipalojen testailusta, joten reseptit ja ideat ovat hyvin tervetulleita. :)

On my way

20 vastausta artikkeliin “Välipalavinkkejä (M, GL)”

 1. Mitä, eikö kaikki yleensä syö marjoja sellaisenaan? Oon ajatellut aina että se vasta onkin outoa jos siihen päälle laittaa sokeria tms.

  • No ei kyllä syö. :D Sehän on ihan yleistä iskee marjoihin makeutusta. :) Ainakin minä tiedän ihmisiä, jotka näin tekee… Useat syö myös puurossa tai rahkassa marjoja, eli ei pelkästään.

 2. Hei,
  Itsekin olen kärsinyt aina vatsaongelmista, mutta ruokakolmio ja -lautanen onki ohje terveelle suomalaiselle. Kuidusta suolisto toimii paremmin ja maidosta saa hyvin D-vitamiiniä, joka onki ainut vitamiini, jonka puutoksesta suomalaiset kärsii. Ja nyt siis puhutaan keskiverto, terveestä suomalaisesta.

  • Hmm. Mulla ei ole ollut vatsaongelmia koko elämää ja tämän vuoksi tiedän herkistyneeni viljoille ja maitotuotteille myöhemmällä ikää. Ja tämä siksi koska niitä on syötetty mulle pienestä pitäen… Eli terveetkin voivat sairastua tällä ruokavaliolla. Ja tosiaan tulokset puhuvat puolestaan…

   Tämä tosin mun mielipide! :)

 3. Moi! Eikö sua häiritte yosien ja muiden kaura-, soija- yms pohjaisten valmisteiden lisäainemäärä?

  • Siksihän kirjoitin, että ”näistä tuotteista en ole niin innoissani”. En kuitenkaan usko kuolevani siihen jos satunnaisesti noita syön. :) Duunissa helppo välipala.

  • Aino, noiden tuotteiden joukossa on myös sellaisia, joissa on vähemmän lisäaineita tai ei ollenkaan. Omia suosikkejani ovat Rainbown soijavalmiste (soijajugurtti) ja Pirkan Luomu Yosa-välipalat.

  • Niin. Parashan olisi kantaa omatekoisia mukana… Tosin kyllä noissakin on varmasti hieman terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten sanoitkin. :)

 4. noissa mehulingoissa on vaan huono se et se ottaa pois hedelmien ja vihannesten kuoret mikä olisi se tärkein osa! Tosin en tiedä sitten miten menee noissa kalliimmissa että pilkkooko mehuksi koko sen hedelmän yms.

  • Mä kuorin muutenkin kaiken mikä ei ole suomalaista. Kaikenmaailman torjunta-aineita en mehuuni tahdo. :(

   Meillä on muuten ihan peruslinko, eli ei mikään kalliimpi ja hyvin on kyllä pelannut. :)

 5. Suomalainen ruokaympyrä ei ole kuitenkaan niin huono kuin mitä sitä parjataan. Keski-Euroopassa asuvana, vaalea patonki majoneesi täytteillä on normaali lounas ja lapsille annetaan kouluretkillä evääksi paksuja vohveleita ja suolapähkinöitä, siinä missä suomessa saa banaanin, ruisleivän ja pillimehun. Vaikka ruokaympyrä ei varmastikaan kaikille sovi, on se erinomainen lähtökohta kuitenkin, josta kukin voi sitten soveltaa ruokavaliotaan omien mieltymystensä mukaan :) Olen todella iloinen, että olen kasvanut ”edes” ruokaympyrä mallin mukaan, sillä joissain maista edes moisista lähtökohdista ei ole tietoakaan.

  Ymmärsin kyllä siis pointtisi ja loistavia välipalavinkkejä :) halusin vain tuoda hieman näkökulmaa..

  • Riippuu tosiaan mihin verrataan. Mites Thaimaa ja vaikka Indonesia? Siellä tuskin ruisleipää ja jogurttia päivät pitkät puputetaan ja ruokaaine-allergiat ja herkkyydet tuskin ovat näin käsiin räjähtäneet, kuin täällä Suomessa. Jostainhan tämä homma johtuu…

   Mun mielestä terveellistä voi olla muukin kuin vilja ja maidot, eikä välttämättä tarvitse mennä edes siihen toiseen ääripäähän. :)

  • Itsekään en syö gluteenia tai maitotuotteita, joten ymmärrän siis hyvin mitä tarkoitat. Samoilla linjoilla mennään :) En siis kritisoinut vaan halusin vain tuoda näkökulmaa. Thaimaassa ja Indonesiassa on varmasti asiat paremmin ruokavalion osalta, mutta pointtini olikin, ettei Suomessa asiat ole välttämättä niin huonosti kuin monessa muussa maassa. Uskon myös, että vaikka apu vatsavaivoihin ym. voi löytyä, ja useimmiten löytyykin ruokavaliosta, ei se ruokavalio itsessään välttämättä se aiheuttaja ole ollut. Esim. stressi on syy niin monen vatsaoireisiin, että vaikka FODMAP ruokavalio auttaa, ei se tarkoita, että viljojen syönti/maito olisi itse ongelman alunperin aiheuttanut.

   Ps. Tykkään sun blogista paljon! :)

 6. Heippa,
  Ihania vinkkejä kun etsin itselleni sopivaa ruokavaliota myöskin vatsaongelmien takia. Käytätkö tattarihiutaleita ja miten? :)
  Sopiiko sulle maidottomana hera-proteiini, joka on kuitenkin maitopohjainen? Entäs muut kuin lehmänmaidosta saatavat, esim. vuohenjuusto tai kutunjuusto?

  • Moikka, todella mukava kuulla, että oli apua. :) Mä en käytä oikeastaan muita hiutaleita kuin tattaria tai kauraa välillä esim. tuon Yosan päällä tai myslissä. Muuten todella vähäisellä käytöllä, nimittäin lämpimät puurot eivät ole suosikkejani…

   Mulla on käytössä luontaistukku.fi:n hera, maustamaton ja mahdollisimman puhdas suomessa pakattava tuote. http://www.luontaistukku.fi/heraproteiinit/heraproteiinit/heraproteiini-standard-71.html

   Tuo kyseinen hera sopii omalle vatsalleni erinomaisesti. Ja monia on kokeiltu, oikeasti. :)

  • Niin, terveellinenkin voi olla niin hyvää. <3 :)

 7. Hei! Oletko kokeillut aloe vera juomia? Jos niin onko kokemuksia ja tiedossa joku hyvä valmistaja?

  • Olen joskus kokeillut CocoVin aloeta mutta se jäi oikeastaan puoleen pulloon se käyttö. En siis osaa oikein sanoa sen tarkemmin olisiko vaikuttanut johonkin? Mulla on niin paljon noita jauheita sun muuta, että joistain pitää karsia ja omalla kohdallani se oli aloevera… :D Siitäkin on kai aika kiisteltyjä tutkimustuloksia?

 8. Meidän kylälle tuli Aasiasta vaihto-oppilas ylä-steelle ja hän ihmetteli,että miten te voitte syödä 20:nenen minuutin aikana noin paljon ruokaa!Heillä (ylä-asteella)ruokatunti on se TUNTI.Me suomalaiset ollaan totuttu syömään hankkiakseen energiaa ja tästä aasin siltana on se,että meillä ei ole ruokakulttuuria mitä muissa maissa on sen suhteen,että ruokaa on paljon,mutta sen äärellä istutaan pitkään ja syödään hitaasti.Sitten on se toinen juttu,että esim Japanissa työpäivät ovat miltei 12-tunnin mittaisia mutta niissä on myös sitä ruokataukoa parisenkin tuntia jolloin käydään syömässä.Luulisin ainakin yhdeksi suurimmaksi osaksi meidän vatsaongelmiin olevan senkin, että nykyajan työympyröissä ei syödä ollenkaan(ahmimista sitten kotona)tai sen 20-minuutin aikana vedetään jättiannos ruokaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta