Ehkäisy – Mikä on tilanteeni tänä päivänä?

Olen blogissani muutamaankin kertaan avautunut ehkäisystä ja omalla kohdallani e-pillereiden käytöstä, sekä niiden käytön lopettamisesta. Olen tosiaan syönyt pillereitä koko aikuisikäni, aloitin ne 19-vuotiaana jonka jälkeen napsinut putkeen lähestulkoon kahdeksan vuotta. Jossain kohtaa kokeilin merkin vaihdosta ja minipillereitä mutta nuo muutokset aiheuttivat kehossani mm. hiustenlähtöä ja suunnatonta mielialojen vaihtelua, joten vaihdoin takaisin niihin ”alkuperäisiin”.

Tämän vuoden tammikuussa lopetin pillerit, kuten täällä blogissanikin kerroin ja mielenkiinnolla odotin mitä tulee tapahtuman (postaus lopetuksesta täällä). Olin varautunut pitkään jaksoon jona kuukautiset olisivat poissa, tukka lähtisi päästä ja iho alkaisi kukkimaan. Niinhän suurimmalle osalle käy… Tuossa kohtaa mulle tuli myös fiilis, että tahdon hetken olla täysin ilman keinotekoisia hormoneja ja katsoa mitä tapahtuu, vai tapahtuuko yhtään mitään? Lukeudun siis tähän vähemmistöön, jolle pillerit oletettavasti sopivat sillä niitä olen noinkin pitkään käyttänyt. Tietenkään en voinut muistaa millainen olisin ilman hormoniehkäisyä, joten lähinnä se minua alkoikin kiinnostamaan. Mitä jos pillerit vaikuttavatkin minuun negatiivisesti mutta minulla ei vaan ole vertauspohjaa? Lisäksi pillereiden epäterveellisyys ja mediassa pyörineet veritulppa pelottelut alkoivat oikeasti mietityttämään. Olisiko muita vaihtoehtoja? Pakkohan tuo on kortti oli katsoa…

IMG_0077-001

Jätin siis tammikuussa pillerit pois tuosta noin vaan ja jäin toistaiseksi ilman hormoniehkäisyä. Tuossa vaiheessa sain myös Lady-Compin blogin kautta kokeiluun, jolla lähdin harjoittelemaan ns. kehoni tuntemista. Kroppani alkoi yllätyksekseni toimimaan yllättävänkin nopeasti, nimittäin kuukautiset tulivat jo helmikuun alussa (tammikuu jäi siis kokonaan välistä). Tuosta eteenpäinkin ne tulivat ajallaan muutamien päivien heittoja lukuunottamatta. Olin todella positiivisesti yllättynyt!

Muuten en huomannut kehossani sen kummempia muutoksia kuin hiusten nopeamman rasvoittumisen, mikä minulla nyt muutenkin saattaa mennä vähän kausiluonteisesti ja pienen pöhön etenkin vatsassa ja kasvoissa. Kyseessä todennäköisesti kuitenkin oli vaan jonkunlainen hormonipöhö, sillä tavallisestihan e-pillereiden sanotaan ennemminkin turvottavan eikä päinvastoin. Mielialan tasaantuminen on monelle se huomattavin muutos, joka näkyy kuulemma lähestulkoon samantien, kun pillerit lopettaa. Itse en huomannut tässäkään mitään ihmeempää. Oli vaan pakko todeta, että ehkä mun luonne nyt vaan on hieman ailahtelevainen ja äkkipikainen. Turha siitä on pillereitä syyttää… :D

Vaikka hormoniton elämä lähti itselläni pääpiirteittäin hienosti käyntiin, omalla kohdallani suurimmaksi murheen kryyniksi ehkäisyn lopettamisen jälkeen muodostui juurikin se itse ehkäisy. Asia alkoi stressaamaan ja jouduin kokoajan pelkäämään, koska pamahdan paksuksi. Lady-Comp sinällään on erinomainen tapa opetella oman kehon tuntemista mutta täyttä varmuuttahan kone ei ehkäisylle anna vielä pitkään aikaan, ennen kuin se tuntee kehosi lämpötilat tarpeeksi hyvin. Lisäksi naiskehon arvaamattomuus alkoi myös mietityttämään. Mikään ehkäisyhän ei nimittäin ole 100 % mutta hormoniton ehkäisy varmasti vielä epävarmempi. Jostain kumman syystä olen nimittäin aina luottanut hormoniehkäisyyn täysin ja siksi sen lopettaminen alkoi oikeasti pelottamaan. Tämä ei varmaan haittaa teitä ketkä olette siinä elämäntilanteessa, että lapsi ei olisi katastrofi mutta, kun itse en todellakaan tiedä vielä tahdonko lapsia. Tällä hetkellä en ainakaan olisi missään nimessä valmis äidiksi ja siksi homma tuntuikin vähän sellaiselta tulella leikkimiseltä.

IMG_0079-001

Ja noh luonnollisesti tiedätte myös sen, että ehkäisyasiat ovat kahden kauppa. Vaikka nainen siitä valitettavan usein joutuukin huolehtimaan, parisuhteessa molemmille on tärkeää olla tyytyväinen ehkäisytapaan. Vaikka itse et stressaisi, ei ole mielestäni oikein, että toinen osapuoli joutuu asiaa jatkuvasti miettimään. Ja stressi tuollaisesta asiasta kuin ehkäisy tappaa helposti halun koko ehkäistävään puuhaan… Kyllä te tiedätte.

Aloinkin miettimään vaihtoehtoja. Kierukka, kapseli vai pillereiden aloitus uudelleen, mitä tekisin? Tavallaan alkoi myös ahdistamaan se miten sekaisin kehoni mahtaa mennä. Olet ilman hormoneja sen neljä kuukautta kunnes alat pumppaamaan niitä sinne uudestaan… Hormonitoiminnan muutoksethan näkyvät aina myös jälkikäteen elimistössä, joten tiesin varsin hyvin etten vielä ollut saanut kaikkea sitä pillerijäämää kehostani pois ja täten muutoksia tulisi mahdollisesti vielä tapahtumaan. Myös ajatus ehkäisytavasta jota et pysty lopettamaan kuin seinään on aina ahdistanut minua. Kierukkaa ei niin vaan oteta pois ja vaikka sinulle puhkeaisi maailman hirvein akne ja kuukautiset olisvat 24/7 kuukauden putkeen lääkäri sitä tuskin edes noilla perustein pois nappaa. Aina pitää odottaa vähintään se kolme kuukautta… Ja sama pätee kapseliin. Lisäksi kuulin huhua, että kapseli ei sovi niille joille eivät sovi minipillerit, minä minä!

IMG_0053-002

Olipas pitkä vuodatus! Tämä oikeasti osoittaa sen kuinka ristiriitainen suhtautumiseni hormoniehkäisyyn on ja tulee varmasti aina olemaan. Kehon kuormitus tuollaisilla myrkyillä ällöttää mutta mitkä ovat vaihtoehdot? Valitettavasti vaihtoehtoja ei ole kovin montaa ellet ole valmis elämään jatkuvasti raskauden mahdollisuuden kanssa.

Nyt moni varmaan pettyykin, kun sanon tämän mutta palasin pillereihin. Siihen samaan merkkiin jota käytin kahdeksan vuotta ja nyt olen syönyt sitä toukokuusta lähtien. Toistaiseksi olen laittanut koko ehkäisypohdinnan kauas takaraivooni ja hyväksynyt sen tosiasian, että näillä mennään nyt taas eteenpäin. Millään tavalla epävarma ehkäisytapa ei yksinkertaisesti sovi minulle, sillä ajatusmaailmani lasten suhteen on millainen on. Mun on oltava 98% varma siitä etten tule raskaaksi ja jos sitten oikeasti sillä 2 % tulen niin sitten se on tarkoitettu niin. En siis missään nimessä omalla kohdallani näe aborttia vaihtoehLisäksi pillereiden huolettomuus ja se, että nyt tiedän niiden sopivan itselleni saa mut nappaamaan joka ilta tuollaisen naamariini. Ja tällä sopivuudella tarkoitan siis sitä millaisia eroja huomasin kehossani. Toki osa olisi varmaan tullut jälkikäteen mutta varmasti monia vaikutuksia ilmeni hetikin ja nämä olivat omalla kohdallani hyvin neutraaleja, enemmän oikeastaan jopa pillereitä puoltavia.

Minusta on hienoa, että hyvin moni nainen on alkanut viime vuosien aikana miettimään e-pillereiden käyttöä ja vaihtoehtoja niille. Monelle pillerit aiheuttavat jos jonkunlaisia sivuvaikutuksia ja niistä pahimmat haittaavat ihan jokapäiväistä elämää. Uskon, että on oikeastaan olemassa hyvin pieni vähemmistö jolle pillerit todella sopivat. Olemme kuitenkin yksilöitä ja se mikä sopii toiselle, ei välttämättä käy toiselle. Siksi onkin tärkeää hakea sitä itselleen sopivaa tapaa. Oli se sitten hormonaalinen tai hormoniton ehkäisymuoto.

Millaisia kokemuksia teillä on pillereiden lopetuksesta? Positiivisia vai negatiivisia? Onko kenelläkään minun kaltaistani tarinaa? Olisi myös kiva kuulla teidän ajatuksia, jotka koette pillereiden sopivan teille. Niitä nimittäin kuulee harvemmin. :)

On my way

45 vastausta artikkeliin “Ehkäisy – Mikä on tilanteeni tänä päivänä?”

 1. Lopetin e- pillerit tammikuussa. Sitä ennen olin syönyt niitä n.2 vuotta. Ne sopivat mulle ja auttoi tosi hyvän kuukautiskipuihin!! Aivan parasta oli. Sitten kuitenkin halusin lopettaa niiden käyttämisen juurikin sen hormonimäärän ja ns ”epäterveellisyyden vuoksi”. Opiskelen farmasiaa ja vaikka en ole vastaan lääkkeitä, mutta silti en halunnut turhaan pumpata itseeni hormoneja, jotka on keksitty kuitenkin vasta n. 1960-luvulla.. Ei voida tietää vielä kunnolla pidempiaikaisia merkityksiä. Mutta niin pillereiden lopettaminen aiheutti järkyttävän hiustenlähdön. :( Aivan p*skaa. Siihen toki osasyy voi olla stressi, mutta varmasti pillereiden hormonimuutokset osaltaan aiheuttivat sen.. En kyllä toista kertaa pillereitä alota , ellei oo joku ihan täysin pakko syy. Ja se ois mulla niin kovat menkkakivut, että en selviäis niistä.

  • Moikka! Olet oikeassa, tutkimustyötä on hyvin vähän takana mikä puoltaa juurikin sitä, että kaikkia vaikutuksia emme voi tosiaan tietää! Itse mietin tässä asiassa niin, että se syöpä voi vaan oikeasti tulla täysin ilman hormoneita, lääkkeitä jne. elävillekin ihmisille. Syöpä voi tulla kelle vaan, ilman selkeää syytäkin. Mutta ymmärrän hyvin kantasi välttää hormoneja. :) Ei varmastikaam huono päätös! Itsekään en söisi jos olisi joku parempi vaihtoehto…

 2. Itse söin Yasmin tabletteja sellaiset 11 vuotta yhteen pötköön ilman minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Havahduin kuitenkin about vuosi sitten siihen, että minä hän olen ollut ihan penska pillereiden aloittamishetkellä (15v) enkä siis todellakaan tiedä millainen olisin ilman niitä.
  En kuitenkaan lopettanut pilleireitä juurikin noiden pohtimiesi juttujen vuoksi, mitä sitä sitten käyttäisi? Ja kun kerta ongelmia ei ole ollut.. Nyt menimme mieheni kanssa naimisiin ja toiveissa vauva. Jätin pillerit pois kohta 2 kk sitten eikä edelleenkään mitään maata mullistavaa ole tapahtunut. Menkat alkoivat normaalisti,hiukset toki rasvoittuvat ja naama kiiltää mutta energiaa on superisti enemmän kuin pillereiden aikaan, that’s it. Ehkä lukeudun myöskin niihin ihmisiin joille pilsut ’sopii’. :) Vaikka ajatus hormoonien mättämisestä ei ole kiva, palaan varmastikin tulevaisuudessa takaisin pillereiden pariin. Vaihtoehtoja kun ei ainakaan omasta mielestäni kovin varteenotettavia ole.

  Ihanaa alkusyksyä!

  • Jep, varmaan samassa veneessä ollaan! Itse en huomannut energisyydessä mitään eroa. Mutta vähän aiheesta poiketen jos kaipaa lisäenergiaa niin Maca-jauhe!! Sillä on ainakin omalla kohdallani ollut suuri vaikutus! :))

   Sinnekin ihanaa syksyn alkua ja toivottavasti pian tärppää! Siis vauva. :)

 3. Itse olen syönyt e-pillereitä ainakin kahdeksan vuotta ja nyt tulossa vaihdos juurikin tuon veritulppariskin vuoksi mineihin. Miksi minipillerit eivät sopineet sinulle? Hieman jännittää, tuleeko itselle jotain oireita tuosta vaihdosta, sillä kerran olen kokeillut lopettaa e-pillerit, mutta iho reaogoi aivan järkyttävällä finnien kukinnalla, että jatkoin pillereiden syömistä muutaman kuukauden jälkeen jo..

  • Kokeilin tosiaan minejä, koska tahdoin mahdollisimman matalahormonista vaihtoehtoa. Mulla alkoi 3 kk aloituksen jälkeen hurja tukan lähtö, oheni puolella! Lisäksi tiputteluvuotoa oli jatkuvasti vaikka menkat jäivätkin kokonaan. Kun vaihdoin takaisin e-pillereihin, tukanlähtö rauhoittui ajan kanssa.

   Onneksi nuo ovat tosiaan vaan pillerit eli saat kyllä ne nopeaa vaihdettua pois jos ongelmia ilmenee!! Se 3 kk taitaa kuitenkin olla se minimi kokeilujakso jonka aikana pitäisi näkyä sopivatko vai eivät. Tsemppiä! :)

 4. Yksi hyvä vaihtoehto olisi ollut hormoniton kuparikierukka. Mulla on se käytössä ja en vaihtaisi mihinkään! Ehkäisyteho sama mitä pillereissä, ei tarvitse muistaa ottaa pilleriä tiettyyn aikaan, 5v ilmainen ehkäisy jne. Toki jos ei pillereistä saa mitään ”oireita” niin kai niitä voi hyvällä omalla tunnolla syödä riskeistä huolimatta.

  • Kierukassa mua vaan pelottaa se soveltuvuus… Jos ei käykään sitä ei saa nopsaa pois ja voi joutua kärsimään monta kuukautta. Myös ajatus jotenkin inhottaa vaikka se pienikokoinen onkin.

   Pillereiden ottamiseen on niin tottunut. Ei siis aiheuta ongelmaa ottaa suht samaan aikaan päivittäin. :)

 5. Täällä ilmoittautuu myös yksi, jolle pillerit sopii. En ole kokeillut muita merkkejä kuin Diane Nova. Olen syönyt niitä 7 vuotta ja olen tyytyväinen siihen, miten ne auttaa akneen. Ongelma on se, etten tiedä miten ikinä uskallan lopettaa niitä, koska pelkään aknen paluuta! Lääkärit vähättelee sellaisa oireita (”vähän näppylöitä”), mutta kyllä se ainakin mulle aiheuttaa ihan itsetuhoisia ajatuksia jos koen olevani sysiruma. Siihen aknen päälle vielä jos hiukset lähtee niin mä en oikeasti pysty olemaan. Eli syön pillereitä niin kauan kuin vaan joku lääkäri niitä suostuu kirjoittamaan…

  BTW, ”Hormonitoiminnan muutoksethan näkyvät aina myös jälkikäteen elimistössä, joten tiesin varsin hyvin etten vielä ollut saanut kaikkea sitä pillerijäämää kehostani pois —”
  Käsittääkseni hormonit poistuu kyllä alle 2 vuorokaudessa. Siksi ehkäisykin voi pettää jos unohtaa ottaa pillerin ja unohdus on yli 12 tuntia! Ei ne mihinkään varastoidu vaan keho hajottaa niitä ja poistaa hajoamistuotteet virtsassa. Elimistön oma hormonituotanto sen sijaan hakee uutta uomaansa ja uuden tasapainon löytymiseen menee usein 3-4 kuukautta, ja siksi uuden tilanteen vaikutuksia voi luotettavasti arvioida vasta sen ajan kuluttua.

  • laiskis–pulskikselle tuosta akneasiasta… Eli pillerithän vain keinotekoisesti pitävät akneasi poissa, jonka aiheuttaja saattaa kumminkin olla omat luonnolliset hormonisi. Pillerit eivät siis aknea paranna, vaan siirtävät sitä kukkimisaikaa vaan eteenpäin ja eteenpäin. Tällöin jos pillerien lopettamisesta haaveilet, kannattaa hoitaa kunnon aknea POISTAVA lääkitys (esim. roaccutan) kuntoon, silloin saatat päästä aknesta eroon loppuelämäksesi. :)

  • Ymmärrän sua täysin!! Toimisin ihan samalla tavalla tilanteessasi. Ja jos mitään terveydelle todettua riskiä ei ole (esim verenpaine) lääkärit varmasti määräävät niin pitkään, kun tahdot niitä syödä.

   Hmm. Itse olen taas kuullut toista. Siis kyllä ehkäisyteho lähtee mutta jotain jämiä jää kuulemma kehoon pitkäksikin aikaa? En sitten tiedä?

  • aa:lle kiitos Roaccutan-vinkistä! :) Ehkä menenki ihotautilääkärille ennen kuin (sitten joskus tulevaisuudessa) lopetan pillerit. Tilalle tulee sterilisaatio, ihanan hormonitonta ja simppeliä!

   Ahaa, no voipa olla että niitä jämiä sitten tosiaan jää, mutta ei tarpeeksi ehkäsiytehon aiheuttamiseen. Aika pieniä määriä sitte kuitenkin ilmeisesti, koska ne ei vaikuta siihen mihin ne on tehty vaikuttamaan? Aika inha ajatus silti:O

  • Sattuipa samalle päivää samat aatokset. :) Samassa veneessä Ollaan siis mekin!

 6. Mulla meni lähes 2 vuotta, ennen kuin keho oli normalisoitunut vuosien pillerien syömisen jäljiltä. Nyt normaali virkeystaso ja myönteisyys on ihan eri luokkaa kuin hormoniehkäisyn aikana.. oli järkyttävää huomata kuinka erilainen olin silloin, vaikkei asiaa tietenkään tuolloin mitenkään voinut tiedostaa. Ja ehkäisynä nyt on ollut ihan perinteinen kondomi. Välissä käytin kuparikierukkaa mutten enää voi ottaa sitä uudelleen, koska asennus ja poisto sattuivat niin jäätävästi (ja ne pari viikkoa kummankin toimenpiteen jälkeen oli ihan helvettiä). Mutta mulla onkin tosi kipuherkkä kroppa..

  • Ohhoh, menipä pitkään. Hurjaa…

   No tuota olen itsekin kierukan suhteen pohtinut ja olen myös hyvin kipuherkkä… En varmaan selviäisi. :D

 7. Itse olen syönyt e-pillereitä 7 vuotta. Ensin söin yasminelleja ja parin vuoden päästä vaihdoin yazeihin(pitkälti sama tuote, vain eri määrä pillereitä). Silloin kun veritulppa-asia nousi esille, minulle tehtiin laajat tutkimukset, koska löytyy jo ennestäänkin sukurasite. Tutkimuksisse ei ollut poikkeamaa ja lääkäri siunasi pillereiden jatkon, sillä olin niitä kuitenkin jo niin pitkään ongelmitta popsinut. Vuosi sitten päätin vaihtaa kapseliin, koska en millään meinannut muistaa syödä pillereitä. Kun lopetin pillerit, odotin muutaman kuukauden, että oma hormonitoiminta tasaantuu. Oli myös mielenkiintoista nähdä mitä mielialalle tapahtuu, kun olen melko nuoresta syönyt pillereitä enkä tiennyt vaikuttavatko pillerini mielialaan. Eroa en huomannut(paitsi haluissa:D). Kuukautiset alkoivat normaalisti, vaikkei niitä yazien aikana ole kertaakaan tullut. Kokeilin minipillereitä kolmen kuukauden ajan, jotta näin sopiiko kapselin hormoni minulle. Vuotoa oli viikon välein, joten se suunnitelma kusi siihen. Nyt olen palannut tuttuun ja ”turvalliseen” yaziin. Kuukautiskivut olivat niin kovat, että en sen pidempään harkinnut jätänkö hormonaalisen ehkäisyn vallan pois.

  • Mä kokeilin myös joskus Yazzeja mutta ne vaikuttivat todella mielialaan!! Se oli tosi outoa sillä tämä mun pillerimerkki on tosiaan Yasminelle mikä ei kai ihan hurjasti eroa… Tuo jatkuva vuoto on juurikin se mikä tappaa innon kapseliin. Mulla oli samaa minien kanssa, valitettavasti…

 8. Onko sinulla vakituinen kumppani? Jos ei ole niin mistä sinua voisi yrittää ”metsästää” jos haluaisi keskustelemisen lisäksi yhdyntään kanssasi?

  • Hahah, no johan on suoraa puhetta. :D Seurustelen, kolme vuotta seurustellut eli en nyt tartu tarjoukseen.

 9. Musta tuntuu, että suurimmalle osalle hormoniehkisy sopii, ne joille se ei sovi pitävät vain suurempaa meteliä. Mielestäni esim. tromboosiriskiä ajateltaessa on otettava huomioon se, että mikäli ehkäisy ei ole kunnossa ja tulee raskaaksi on tromboosiriski huomattavasti suurempi kuin pillereillä (laskimotukostenmäärä 10 000 naisvuottakohden: hormoniehkäisy 5-12/10 000 raskaus 10-300/10 00 ja lapsivuodeaika 50-100/10 000). Lisäksi e-pillerit pienentävät mm. ovario ca:n riskiä 50%:a. Tietenkin hormoneissa on huonot puolensa ja ne eivät kaikille sivuvaikutuksien takia sovi. Onneksi nykyisin hormoneissa on yhä vähenemässä määrin hormoneja ja pillereiden tilalle on muitakin vaihtoehtoja, kuten kierukat. Etenkin hormonikierukoilla on monia hyviä ominaisuuksia. Itse ainakin arvostan vuodottomuutta! Ja koska kierukka vaikuttaa paikallisesti (endometrium ohenee, kohdunkaulan lima paksunee ja osa ovulaatioista estyy) niin systeemisesti hormonimäärät ovat pienempiö kuin muilla ehkäisymenetelmillä. Vaikka kuparikierukkaa mainostetaan luonnollisempana ehkäisynä, niin se kyllä jäisi minulta ottamatta (vuodot ja se ei ehkäise kohdunulkoisia raskauksia, toisin kuin hormonikierukka)..

  Gynekologian kurssilla useampikin luennoitsija totesi, että jos haluaa 3 lasta niin kannattaa käyttää vain kondomia.

  Kukin tekee tietenkin omat päätöksensä ehkäisisyn suhteen, mutta kyllä minä itse uskon siihen, että hormoniehkäisy on huomattavasti parempi kuin ei-toivottu raskaus ja siihen liittyen abortti, joka ei missään nimessä ole ongelmaton hormoonaalisesti tai etenkään psyykkisesti.

  • Olet oikeassa ja hyvä kannanotto. Itse en voisi koskaan kuvitella tekeväni aborttia, joten mitään riskejä en tahdo ottaa. Tämän vuoksi hormoniehkäisy tuntuu luontevimmalle vaikka se luonnollisesta niin kovin kaukana olisikin…

 10. Kuulun myös naisiin, joille e-pillerit ”sopivat” ja olenkin niitä popsinut jo yli vuosikymmenen… Lopetin käytön juurikin terveellisemmän elämän (hormonien, tulppien ja syövän pelossa) takia.Täytyy sanoa, että lopettamisen jälkeen alkoi makuukammarissa tapahtua. Ja tämä siitä holimatta, että kumppani on ollut sama viimeiset 17 vuotta! :) Olenkin kehittänyt mielessäni teorian, jonka mukaan e-pillereiden ehkäisyteho perustuu siihen, että naista ei yksinkertaisesti enää huvita pyöriskellä lakanoissa. :)

  • Hahah aijaa. :D Mulla ei ole kyllä vaikuttanut tuohon laisinkaan… Yksilöllistä siis mutta hyvä sulle. ;)

 11. Minä kuulun niihin naisiin joille pillerit eivät sovi. Aluksi pari vuotta meni ilman ongelmia, oli mahtavaa kun ei tarvinnut pelätä raskaaksi tulemista ja kuukautiset olivat säännölliset… kunnes alkoi ilmaantua erilaisia ongelmia kuten limakalvojen kuivuutta, kipua, masennusta, haluttomuutta jne. Iho pysyi hyvässä kunnossa pillereiden aikana mutta kun lopetin alkoi iho kukkia ja akne tuli jäädäkseen. Välillä on parempia kausia, välillä huonompia kausia ihon kanssa.

  Luulenpa että valitettavasti monet naiset turvautuvat hormonaalisiin ehkäisykeinoihin miesten mieliksi, koska miehille se kondomin käyttö tuntuu olevan ongelma. Itse olen päättänyt pysyä sinkkuna mikäli joudun tekemisiin miehen kanssa joka ei kondomia suostu käyttämään. Suututtaa että naisille tehdään jo hyvin nuorena ikäänkuin itsestään selväksi että pitäisi alkaa käyttämään jotain hormonaalista ehkäisyä. Ei tarvitse. Olisinpa itsekin nuorena tämän ymmärtänyt. Onneksi nyt saan ja osaan ajatella itsekkäästi tästä aiheesta ;D

  • Mielestäni kondomi on hyvä ehkäisytapa sinkuille mutta parisuhteessa… Onhan se nyt vähän turn off, siis omastakin mielestäni. Ei missään nimessä sama kuin ilman.

   Parisuhteessa on kuitenkin varmaan tärkein löytää molempia tyydyttävä ehkäisytapa. On se nyt sitten mikä tahansa… :)

  • Aivan, näinhän se on että se voi naisellekin olla mukavampi ilman. Enpä tullut ajatelleeksi! :) Mutta fiksusti sanoit tuosta parisuhteesta. Ihanaa jos näistä asioista päästään yhteisymmärrykseen ja molempia tyydyttävään tapaan parisuhteessa. Itsellä on paha tapa ajatella kaikki omien huonojen kokemusten kautta :/
   Kiitos että kirjoitit aiheesta joka niin monia koskettaa ja mietityttää :)

 12. Mielenkiintoinen postaus. Itse olen syönyt e-pillereitä jo 2 vuotta ja mulle ne sopii, sivuvaikutuksia ei juurikaan ole. Tai ehkä nykyään oon hieman herkempi. Minkä nimisiä syöt? :)

 13. Painin samojen ongelmien kanssa, tosin minulla hiukan eri oireita. Nuorempana käytin pillereitä jotka eivät sopineet minulle alkuunkaan! Mielialani heitteli häränpyllyä koko ajan. Saatoin suuttua niin pahasti että heittelin tavaroita joka ei ole ollenkaan minun tyylistäni. Lääkärit eivät uskoneet että johtui pillereistä vaikka kuinka selittelin. Lopulta sain kokeilla hiukan miedompia pillereitä mutta sama jatkui. Lääkäri ei kuitenkaan ollut yhtään yhteistyöhaluinen joten lopetin kokonaan pillereiden käytön muutamaksi kuukaudeksi. Sinä aikana mielialani tasaantui ja laihduin 10kg (osittain myös parempien elämäntapojen vuoksi) alle kuukaudessa!

  Nykään käytän Nuvaringiä eli ehkäisyrengasta. Se on ihan ok. Olen käyttänyt sitä jo kohta 4 vuoden ajan. Oireita on, tosin erilaisia eikä niin häiritseviä kuin pillereiden kanssa. Tällä siis mennään kunnes tulee ongelmia taas :D Ah, olisi hienoa elää ilman näitä myrkkyjä mutta jotain täytyy olla.

  • Joo, kurjalta kuulostaa. :/ Mutta toisilla nuo mielialaoireet tosiaan ovat noin selkeät, ikävä kyllä. Jossain vaiheessa mäkin mietin laastarin ja renkaan välillä mutta kumpikin tuntui vähän epämiellyttäville nekin…On tää kyllä hankalaa!

 14. Voi että, ajankohtainen aihe myös minulle! Olen syönyt pillereitä n.7 vuotta putkeen, minäkin aloitin 19-vuotiaana niiden käytön. Nyt olen ollut n. 2 vuotta syömättä pillereitä, koska halusin myös elää ilman. Sama kumppani minulla on ollut koko ajan, ja nyt olenkin miettinyt että ehkä pitäisi taas ottaa jokin muu ehkäisy käyttöön kuin kondomi. Minulla ei ollut liiemmin ongelmia pillereiden käytön kanssa nyt kun muistelen jälkikäteen, ja miesystävänikin sanoi, ettei muista että olisin ollut jotenkin ”erilainen” pillereitä syödessäni. Halusin eroon pillereistä juuri tuon ”uutisoinnin” vuoksi, veritulppariski yms. Nyt kuitenkin olen tainnut päätyä taas palaamaan pillereihin juurikin niiden helppouden vuoksi. En tiedä mitä tapahtuu kropalle, mutta ainahan voi kokeilla ja sitten lopettaa jos ne eivät jostain syystä enää sopisikaan. Minulla on ollut leuan alueella epäpuhtauksia nyt lopettamisen jälkeen, mutta se voi kyllä johtua muustakin syystä, koska lopettamisesta on kuitenkin jo sen pari vuotta, ja nämäkin epäpuhtaudet ovat satunnaisia ja yksittäisiä. Stressikin voi aiheuttaa näitä näppyjä..;) no, mutta kiitos tästä ”kuumasta” aiheesta! Kiva lueskella muidenkin kokemuksia aiheesta. :)

  Ps. Blogiasi olen lukenut jo usean vuoden ajan ja tämä on kyllä ehdottomasti lempiblogini. Kiitos ja mukavaa syksyä! :)

  • Niin, kondomi on kyllä nihkeä parisuhteessa… Pillerit ovat niin helpot! Hankalia valintoja naisen elämä täynnä. Tämä aihe lienee sellainen johon ei koskaan löydy täysin tyydyttävää ratkaisua.

   Ihana kuulla, kiitos kun kerroit! :))

 15. Moikka

  Kerronpa oman tarinani, kun aihe on ollut itsellenikin ajankohtainen.

  Käytin e-pillereitä varmaan noin 6-7 vuotta yhtäjaksoisesti. Pillerit sopivat minulle hyvin, naama pysyi hyvässä kunnossa, vuoto oli vähäistä, muistin ottaa pillerit aina ja kuukautisia oli helppo siirtää. Olin siis hyvinkin tyytyväinen asian tilaan ja popsin niitä sen kummempia miettimättä. Noin vuosi sitten olkapäätäni sattui omituisesti. Pari päivää siinä jumppailin ja lääkitsin buranalla kun ajattelin että on perinteistä niskajumia. Kun se ei sitten auttanut menin lääkäriin. Lääkäri sitten määräsi verikokeen jälkeen jatkotutkimuksiin ja en oikein silloinkaan vielä tajunnut mistä se puhuu. Lopputuloksena keuhkoveritulppa alle kolmikymppisenä ja puolen vuoden verenohennuslääkitys päälle. Pillerit loppuivat siihen päivään. Muuta syytä eivät löytäneet kuin e-pillerit. Minipillereitä saisin syödä, mutta ajatus siitä että taas lappaisin lisää hormoneita sisääni ei houkuta.

  Kuulemma sen enempää ei tarvitse tulpan uusiutumista pelätä, mutta jos raskaaksi tulen, täytyy aloittaa verenohennuslääkitys raskauden ajalle. Ilmeisesti oli vain huonoa tuuria minulla, mutta kyllä näin jälkikäteen kun asiaa miettii, niin onhan ajatus siitä että syö monta vuotta ”ylimääräisiä” lääkkeitä aika hullu. Mutta ei sitä oikein ilmankaan ehkäisyä voi olla. Vaikeita valintoja. Mielestäni nuorille pitäisi enemmän kertoa vaihtoehdoista ja riskeistä.

  • Hui!! Kuulostaa kovin ikävältä. :( Tuo on se pahin pelkoni vaikka kummasti sitä vaan sokeana ajattelee ettei tuo nyt minulle käy… Scary. Onneksi sinulle ei kuitenkaan käynyt pahemmin!

 16. Voi voi hieman ärsyttää, huvittaa ja säälittää että ihmiset menevät mukaan median myllytykseen ja lopettavat pillereitä. Tietenkään kaikille ne eivät sovi ja veritulppariski on olemassa. Olisi kuitenkin hyvä huomata, että riski on oikeasti aika pieni. Suurimmillaan riski on juuri parina ensimmäinenä käyttökuukautena joten siksi koen hupsuksi, että ihmiset jotka pelkäävät veritulppaa lopettavat ja aloittavat pillerit uudelleen ja näin lisäävät juuri pelkäämäänsä veritulppariskiä.

  • Moikka! Ymmärrät varmaan, että jatkuvat pelottelut ja kokemukset mediassa saavat varmasti miettimään… Ja minusta hyvä, että asiaa pohditaankin. Terveys ei ole leikin asia.

   Itse en kuulu riskiryhmään mutta napsin pillereitä tulpankin uhalla. Olisi ihanaa olla ns. hormoniton mutta toistaiseksi nyt näin. Kai sitä tavallaan vähän terveydellään leikkii näiden kanssa…

 17. Tuohon ”kapseli ei sovi niille, joille minipillerit eivät sovi” heittäisin niinkin kulahtaneen kommentin kuin riippuu yksilöstä.
  Vaikuttava aine on kapseleissa, hormonikierukassa ja minipillereissä toki sama, mutta vaikutukset eivät, koska kapseli ja hormoni kierukka vaikuttavat koko ajan ja pillerit vain kerran vuorokaudessa.

  Itse käytin minipillereitä 6kk. Noi 6kk olivat elämäni hirveimmät. Koin kaikki sivuvaikutukset, joita listasta löytyi niin jatkuvista (kyllä, 6kk) menkoista, akneen ja aina masennukseen asti. Koska mulla kuitenkin on migreeni, eikä e-pillerit siten tulisi ikinä kyseeseen lähdin kokeilemaan kierukkaa. En vaihtaisi pois. Ei mitään sivuvaikutuksia, ei edes seksihalujen vähenemistä.

  • Niin no onhan tuokin totta! Yksilöllistä kaikki. :) Olen vaan kuullut niin monelta taholta tuosta niin sillä lähdin vähän epäilemään.

   Kierukasta olen kieltämättä paljon hyvää kuullut! Tekisi tavallaan mieli kokeilla kyllä. Siinäkin vaan ne omat pelkonsa jotka saavat epäilemään…

 18. Todella mielenkiintoinen postaus!
  Luin kommenteja ja en tainnut löytää yhtään ehkäisylaastarin käyttäjää. No minä olen sellainen!
  Minulla on ollut noin 1.5 vuotta ehkäisylaastari käytössä ja olen ollut tähän tyytyväinen. Mietin pillereiden ja laastarin välillä, mutta jostain syystä päädyin laastariin. Olen myös vakituisessa parisuhteessa ja olen samaa mieltä kondomin käytöstä ettei se innosta. Ei yhtään meitä kumpaakaan, joten haluttiin sitten jokin muu. Minulla on vain positiivisia vaikutuksia laastarista. Ei ole tullut mielialanvaihteluita yms. Olen myös luonteeltani rauhallinen, joten pelkäsin tätä mielialanvaihtelua.

  • Moikka! Mä itseasiassa kokeilin kerran ja se laastari häiritsi niin paljon, että oli pakko viskata menemään… Siis kutitti ja oli tiellä. Ei siis ollut oma juttuni mutta monelle varmasti toimii. :)

 19. Minulla on kaytossani ehkaisyrengas- Nuvaring. Hormoonimaara on minimaallinen, koska rengas toimii paikalliseti ja aktivoituu ruumiin lammosta. Minulla ei ole ollut mitaan negatiivisia sivuvaikutuksia ja kaytto on mutkatonta. Rengas voi olla 3 tuntia kerrallaan poissa paikaltaan (esim jos haluaa ottaa pois yhdynnan ajaksi), ja kun sen on asettanut oikein ei sita tunne lainkaan, asettaminen on yhta helppoa kuin tamppoonin kaytto, ja renkaan voi huuhdella huoletta milloin vain haluaa. Rengas vaihdetaan uuteen kerran kuukaudessa (1 viikon tauko=kuukautiset) tai uuden renkaan voi aloittaa suoraan edellisen peraan. Hinta on suurinpiirtein 20e per kuukausi. Moni ei edes tieda tasta vaihtoehdosta koska se on melko uusi, mutta kannattaa ehdottomasti keskustella tasta vaihtoehdota laakarin kanssa. Pillereita soin 7 vuotta ja ilman pillereita olin 1,5 vuotta ennenkun palasin hormonaalisen ehkaisyn pariin. Tuntuu luonnollisemmalta pilleriin verrattuna. Suosittelen :)

  • Hmm. Tätäkin olen joskus miettinyt mutta ajatus hieman ällöttää… Kaivelu ja ns. vieras esine niinkin lähellä kehossa. Mitä jos se katoaisi elimistöön? Mä olen tämmönen niin en usko, että toimisi meikäläiselle. ;D

   Rengas on tosiaan varmasti vähän harvinaisempi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta