Supersuosikkini sitruuna ja limetti

Olen jonkun verran täälläkin hehkuttanut sitrushedelmiä, etenkin limettiä ja sitruunaa. Käytän kyseisten hedelmien mehua ihan päivittäin, enkä pystyisi yksinkertaisesti enää luopumaan. Ihanan kirpsakan makunsa lisäksi olen havainnut aika paljonkin positiivisia vaikutuksia, joiden vuoksi niitä tahdon ehdottomasti vaalia.

Ensinnäkin uskon vahvasti siihen, että länsimainen ruokavalio ja elämäntyyli aiheuttavat kehon happamoitumista. Tällä tarkoitan siis yleistä stressaavaa elämäntapaa, sekä ruokavaliota joka sisältää runsaasti esimerkiksi kahvia, sokeria, maitotuotteita, viljoja, lihaa jne. Monethan sanovat, että jos elimistön pH-tasapaino on surkea aiheuttaa se mm. ylipainoa, masennusta, turvotusta ja jopa nopeampaa ikääntymistä. Onneksi asiaan voi kuitenkin vaikuttaa sillä mitä suuhunsa pistää! Jos syö mahdollisimman paljon emäksöiviä ruoka-aineita, joihin kuuluu esimerkiksi lehtivihreiden, kylmäpuristetun öljyn, laadukkaan suolan ja veden lisäksi juurikin sitrushedelmät, on keho mahdollista pitää ns. balanssissa. Tämä on se olotila johon ainakin itse pyrin!

IMG_0254

Koska sitruuna ja limetti ovat happamia, en koskaan juo niiden mehua sellaisenaan. Laimennan hedelmämehun aina vedellä jotta hampaani kärsisivät mahdollisimman vähän. Myös maku on mielestäni parempi hieman laimennettuna. Monia varmaan nyt kuitenkin eniten kiinnostaa ne kokemani positiiviset vaikutukset, joten mennääs suoriltaan niihin.

  • Ensinnäkin juon huomattavasti enemmän vettä jos siinä on joku maku mukana. En pidä hanaveden mausta ja sen juominen pelkiltään on vähän vastenmielistä… Maustettu vesi on vaan niin paljon parempaa ja täten sitä tulee helposti iltaisin litkittyä parikin litraa! Joidenkin mielestä maustetut vedet myös vähentävät nälkää ja täyttävät? Itse en ole suoranaista yhteyttä tuohon huomannut mutta jos järjellä ajattelee niin paljon mahdollista.
  • Ruoansulatus ja aineenvaihdunta kiittää! Omalla kohdallani varsinkin sitruuna auttaa vatsan kanssa aika paljon, etenkin rauhoittava vaikutus on ollut selkeä. Tahdon uskoa myös sitruunan kuona-aineita poistavaan vaikutukseen vaikkei siitä tieteellisiä todisteita olisikaan.
  • Sekä limetti, että sitruuna sisältävät runsaasti C-vitamiinia, mikä taas parantaa vastustuskykyä. Hyvä ennaltaehkäisevä hedelmä flunssien suhteen! Ehkä osa oman vastustuskykyni kohenemista?
  • Virkistävä vaikutus. Aloitan tosiaan jokaisen aamuni juomalla pari lasia jompaa kumpaa hedelmää mehuun puristettuna. Vaikka se kuinka erikoiselle tahansa kuulostaisi, virkistävä vaikutus on taattu! Mielestäni ehdottomasti parempi tapa aloittaa päivä sitruunavedellä, kuin kupilla kahvia joka kuivattaa elimistöä entisestään. Itse nautin kahvin tavallisesti vasta noin tunti heräämisen jälkeen ja tietenkin täyteen vatsaan.
  • Auttavat ylläpitämään kehon pH:n balanssissa. Tämä vielä kertauksena, eli vaikka sitruuna on itsessään hapan se pitää sisällään aineosia, jotka emäksöivät kehoa. Emäksiset ruoka-aineet taas auttavat sen pH-tasapainon saavuttamisessa.
  • Tehostavat aivotoimintaa. Kalium jota etenkin sitruuna pitää sisällään terästää aivojen toimintaa. Ei siis huono vinkki juoda sitrusvesiä jos edessä on paljon aivotoimintaa vaativat duunit. ;)
  • Peittävät esimerkiksi superfoodien karvaatkin maut. Paitsi, että käytän sitruksia veden seassa ovat ne meillä osa smoothieita, leivontaa ja ruoanlaittoa. Varsinkin aamusmoothiessani käytän sitrusta poistamaan ne superfoodien ilkeät maut. Toimii muuten erinomaisesti! Ennen peitin noita makuja hunajalla mutta nykyään teen sen sitruunalla tai limellä.

IMG_0262

Monen keittiössä sitrushedelmät varmaan ovatkin jo osa arkipäivää mutta jos näin ei ole, niin kannattaa edes kokeilla! Voin vakuuttaa, että tulet ihastumaan. :)

Tuleeko teidän käytettyä sitrushedelmiä päivittäin tai edes viikottain? Omat sitrusvinkkinsä saa myös jakaa! :) 

On my way

2 vastausta artikkeliin “Supersuosikkini sitruuna ja limetti”

  1. Mä oon kesän aikana rakastunut myös limeen ja sitruunaan! Lähinnä niitä tulee kulutettua veden kanssa. Heitän mukaan monesti minttua omalta takapihalta. Namnam! <3

    • Oi minttu kuulostaa hyvältä, pitää testaa! :) Tosin… Ei oman maan minttua, valitettavasti. :(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta