Hus pois syysflunssa!

Tämän viikon yhdeksi postausideaksi olin merkannut kalenteriini ”kuinka vältän syysflunssan?”. Nyt on pakko sanoa, että aika ironista sillä tänään vietän itse päivää töistä kotosalla. Muhun on jo pidempään meinannut ja meinannut iskeä flunssa, mutta jokaisella kerralla olen sen onnistunut jipoillani välttämään. Viime viikolla Saku kuitenkin sairastui ja täten sain itsekin aimo annoksen flunssapöpöjä, kun räkäliinoja lojui siellä täällä ja toinen pärski vieressä. Ennen olisin ollut sairas samantien, nykyään jokin on kuitenkin muuttunut. Olen nimittäin harvoin enää todella kipeä. Tällä tarkoitan siis nuha-kuumeflunssia, joita sairastin ennen useamman kerran vuodessa. Nykyään flunssani ovat erilaisia, lyhytkestoisempia ja koko herkku ei tule enää samalla kertaa. Taistelen niitä vastaan myös kovemmin ja tunnen sen kuinka vastustuskykyni on kasvanut. Toki välillä sitten tulee näitä ”romahduksia”, kuten nytkin kävi. Nämä liittyvät usein kiireeseen, stressiin, vääränlaiseen pukeutumiseen tai alkoholiin joka heikentää vastustuskykyä. Onneksi tälläkään kertaa flunssa ei ole mikään koko kehon traumatisoiva kokemus, vaan kuumetta ja kurkkukipua. Tästä selvitään!

Miten sitten torjua jo alkanut flunssa tai orastava sellainen? Oma pitkäaikaisin jipponi on ollut valkosipuli. Sen käytön opin jo lapsuudessa isovanhemmiltani, jotka sairastivat vain harvoin ja söivät joka ilta valkosipulia leivän kanssa. Ehdoton kakkonen on inkivääri! Joko tuoreena tai purkista. Inkivääriä kannattaa käyttää säännöllisesti, jotta siitä saa parhaan hyödyn irti. No sitten ovat toki ne sitrushedelmät kuten vaikka appelsiinit, jotka sisältävät runsaasti ceetä. Minä suosin myös superfoodeja entistä enemmän sairaana ja pyrin tekemään ainakin muutaman smoothien päivän aikana. Oma paheeni on makeanhimo, joka iskee aina kipeänä ja liittyy siihen toimettomuuteen, sekä passiivisuuteen. Kun ei voi tehdä oikein mitään kuin katsella Gossip Girlia, on kiva napostella jotain ja tällöin ajatus irtokarkeista tuntuu niin houkuttavalle… Sokeri on kuitenkin virhe, sillä se on kasvualusta bakteereille!! Jos jollain muulla on samanlaisia houkutuksia, kannattaa kehitellä tilalle jotain ”terveellisempiä” herkkuja. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset hedelmälautaset, banaanipannarit, terveellinen mustikkapiirakka, kaura-omenapaistos tai vaikka raakasuklaa. Toisaalta, eihän se maailma yhteen karkkipussiin kaadu… Flunssa saattaa kuitenkin pidentyä, joten se kannattaa vaan tiedostaa.

2015-09-17

Tänään aloitin päiväni limellä höystetyillä vesilasillisilla, vitamiineilla, sekä spirulina-smoothiella. Kuumaa mun tekee harvemmin mieli jos kurkku on kipeä, vaan ennemminkin toimii kaikki kylmä, joka turruttaa sitä kipua. Kahviakaan ei tee muuten yhtään mieli! Tietää ettei nyt ole kaikki ihan kondiksessa…

Mango-banaani-spirulina smoothie (2 suurta lasillista)

 • 1 banaani
 • 1 kananmuna
 • 300g pakastettuja mangokuutioita tai muutama tuore mango.
 • 1 rkl CocoVi spirulinaa *gift
 • 1,5 tl CocoVi Opti Camua *gift
 • 2/3 rkl CocoVi Macaa *gift
 • Loraus luomu hunajaa
 • Kourallinen casheweja
 • Muutama siivu tuoretta inkivääriä
 • 1 lime mehustettuna
 • Makeuttamatonta mantelijuomaa niin, että aineosat peittyvät.

Hurautetaan blenderillä sekaisin ja nautiskellaan. On muuten täyttävä smoothie!

Onko teillä jotain erityisiä jippoja joilla torjutte flunssa, tulevaa tai jo olemassa olevaa? 

IMG_0899IMG_0890

On my way

Yksi vastaus artikkeliin “Hus pois syysflunssa!”

 1. 5000IU of vitamin D daily and washing hands often (no antibacterial soap just warm water and regular soap) Have not had the flu in 16 years. Get better soon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta