Trendikäs erityisruokavalio

Kun vielä muutama vuosi sitten välteltiin rasvoja, nyt pinnalla ovat vahvasti ilmiöt gluteeniton ja maidoton. Ja kuten tiedätte, täältä löytyy juurikin M-GL ihminen. Mutta miltä sitten tuntuu noudattaa trendiruokavaliota? Siistiä, noloa vai ihan tavallista?

Tiedättekö, kun vielä jossain vaiheessa kerroin aina iloisesti kokemistani ruokavaliomuutoksen vaikutuksista, nykyään jätän asian ennemmin mainitsematta ja valitsen hissukseen omalle vatsalleni sopivia vaihtoehtoja. Kun pinnalla on ruokavalio, jota noudatat et voit välttyä siihen kohdistuvista ennakkoluuloista ja kysymyksistä. Ei siinä, voin kyllä hyvillä mielin vastata ja perustella syyt siihen miksi rajaan ruokavalioni, mutta ne epäilevät katseet saavat oikeasti omatkin perustelut välillä kuulostamaan epäilyttäviltä. ”Oletko jollain dieetillä, et kai vaan lahduta?” on tyypillisin kysymys. Varmaan jos olisin ylipainoinen erityisruokavalio olisi huomattavasti ”sallitumpaa”, miksi oi miksi?! Vasta viime aikoina olenkin alkanut ymmärtämään miltä esimerkiksi fitness-harrastajista mahtaa tuntua. Laji on trendikäs, joten siihen suhtaudutaan vähän jo ehkä vitsillä. Jokaista tulijaa ei välttämättä oteta vakavasti, koska kisaajia ilmaantuu kuin sieniä sateella. Aina joukosta löytyy yksi ”fitness-urheilija”. Nykyään joukosta taitaa löytyä myös aina yksi maidoton tai gluteeniton tyyppi.

2015-09-25

Paitsi media, myös kauppojen hyllyt paljastavat tämän totuuden mutta mitä sitten? Miksi se häiritsee niin paljon kanssaihmisiä? Eikö jokaisella ole oikeus itse valita mitä suustaan alas laittaa, tai mitä harrastaa? Siinä vaiheessa, kun itse vaihdoin ruokavaliotani, eivät nämä kaksi ruokavaliomuotoa olleet vielä niin pinnalla. Se oli kevät 2014, kun oman päätökseni tein. Valintani juontaa juurensa ihan puhtaasti terveydellisistä syistä ja siitä, että vatsani ei vaan enää kestänyt sekaruokavaliota johon kuuluu kaikki mahdollinen. Miten paljon helpompaa elämä olisi jos ei tarvisi miettiä vatsan hyvinvointia? Kaikille ihan vaan tiedoksi, että vaihtaisin koska vaan vatsani ”kestävämpään” JOS se vaan olisi mahdollista.

Tänä päivänä olen kyllä onnellinen siitä, että voin välillä syödä sekaleipää ja nauttia juustoja. Etenkin brunssit, joilla syödään monipuolisesti kaikkea toimivat omalla kohdallani ihmeen hyvin. Himassa sen sijaan töiden jälkeen nautittu voileipä saattaa aiheuttaa hirveän turvotuksen ja kivut. Jogurtista puhumattakaan, sitä en ole tainnut maistaakaan sitten vuoden 2014… Tämä on siis oma tapani syödä ja toivoisin ihmisiltä sen suhteen enemmän ymmärrystä. Ymmärrän kyllä osan ennakkoluulot, olenhan joskus itsekin tuominnut esimerkiksi fitneksen rankalla kädellä. Ei sillä, että voin vieläkään sanoa sitä terveelliseksi lajiksi mutta ainakaan en enää tuomitse ketään sormella osoitellen. Mielipiteitä saa ja pitää olla mutta pitää muistaa, että niitä voi olla monia. Jokainen poikkeavan valinnan tekevä varmasti tietää itse mitä tekee ja tekee sitä omista syistään. 🙂

2015-09-10

Blogissani tulen siis jatkossakin jakamaan gluteenittomia ja maidottomia reseptejä, koska niistä itse inspiroidun tahdon jakaa ne myös teidän kanssanne. Tämä on minun tapani syödä ja voida hyvin. Jos vinkeilläni vaan jotenkin voin auttaa ketään vastaavista vaivoista kärsivää, niin se on mielestäni hieno juttu! En kuitenkaan tahdo kehoittaa ketään muuttamaan ruokavaliotaan jos ongelmia ei ole. Toiselle toimii viljaton, toiselle maidoton, toiselle kasvis ja vielä tänä päivänäkin jollekin ihan sekaruokavalio. Kukin tyylillään ja omaa kehoaan kuunnellen. 🙂 Siispä hus ennakkoluulot ja tilalle avarakatseisuutta!

Kohtaako muut eritysruokavaliota noudattavat ennakkoluuloja arkipäivässään vai olenko ainoa laatuaan? Miten suhtaudutte näihin ennakkoluuloihin?

Kommentit (10)
  1. Trendikäs erityisruokavalio on tuonut sen, että se oikeasti esim. vilja-allerginen leimataan automaattisesti trendin seuraajaksi. Allergisella se erityisruokavalio on ainoa vaihtoehto, jos haluaa voida hyvin. Sitä ei aina ihmiset ymmärrä, vaikka kuinka selität. Välillä on helpompaa olla hiljaa kuin selittää, kun jotkut ei vaan ymmärrä tai eivät edes halua ymmärtää ?

    1. Ymmärrän. Ihmiset ovat epäluuloisia mutta miksi?? Sitä en ymmärrä. Jokainen syö kuten tahtoo eikä se pitäisi olla ongelma tai kysymysmerkki kenellekään… Mutta joo, elämä on ja nämä ovat tietty pienehköjä murheita. 🙂

  2. Moikka Jutta! Ymmärrän hyvin kaikkia ihmisiä, jotka joutuvat muiden ihmisten kysymysten äärelle.. aina saa olla selittelemässä ihmisille omasta ruokavaliosta. Mielestäni kaikkien pitäisi saada syödä juurikin niin, minkä itse kokee hyväksi 🙂 jos minulle tulee parempi olo terveellisestä ruokavaliosta, on se minun asiani, enkä kaipaa siihen muiden epäilyä. Ymmärrän kyllä jos joku on oikeasti kiinnostunut syömisestäni, mutta muuten turhat epäilyt jätän mielelläni omaan arvoonsa. Minusta on mielenkiintoista lukea sinun mietteitä ruokiin liittyvistä asioista 🙂 joten näitä saa jatkossakin tulla lisää 😉 hyvää viikkoa sinulle!

    1. Kiva kuulla, kiitos! 🙂 Ja samaa mieltä kanssasi. Jokaisen henkilökohtainen asia.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *