Keittiömme ihanat vihreät

Nykyään liputan ruokavaliossani hyvin pitkälle raaka-aineiden tuoreuden perään. Käytänkin enää vaan aniharvoin pakasteita jos mahdollisuus on korvata ne tuoreilla aineosilla. Tästä hyviä esimerkkejä ovat erilaiset vihannekset ja kasvikset. Ennen olin oikea pakastelaatikon suurkuluttaja ja taisimpa joskus sille ihan postauksenkin omistaa, kuinka ”olen laiska ruoanlaittaja ja teen jauheliha-pakastevihannes mixausta lounaaksi”. Muistan kuinka tuo herätti ihmetystä ja nyt minä sen vasta ymmärrän. Enää en saisi moista sörsseliä alas millään…

Myös salaattien ja muiden vihreiden suhteen olen avannut silmäni. Kun ennen näin vaan jäävuorisalaatin ja lehtivihreän, nyt näen suuren hyllyn erilaisia yrttejä, salaattilajikkeita, ituja jne. Esimerkiksi mintun, sitruunamelissan ja basilikan olen ottanut ihan päivittäiseen käyttöön. Kun joskus maustajana toimi jauhettu valmispussin basilika, nyt käytän basilikaa tuoreeltaan. Ehkä parasta näissä ihanissa yrteissä on kuitenkin niiden tuoksu. Minusta on aivan ihana kokatessa ensin tuoksutella raaka-aineita ja sitten vasta maustaa ruoka. Ovat myös sellaista mielen ruokaa, tulee parempi fiilis, kun tietää ruoan sisältävän niin raikkaalta tuoksuvia aineosia.

IMG_0521

Niille keille yrttien ja erikoisempien vihreiden käyttäminen on vierasta, ajattelin jakaa muutaman oman vinkkini. Etenkin yrttien käyttö voi nimittäin olla hieman pelottavaa jos ei yhtään ole vainua siitä, mihin mitäkin kannattaa laittaa. Mutta uskokaa pois, kun niiden salaisuuden löytää ei niitä haluakaan enää pois jättää. :)

  • Basilika – Ehdottomasti yksi suosikeistani mitä ruoanlaittoon tulee. Sopii mielestäni erinomaisesti esimerkiksi Curryihin ja jauheliharuokiin. Ripotellaan pilkottuna ruoan sekaan ja avot. Basilikaa voi käyttää myös koristeena ja ns. päällismausteena. Pizzassa ihan must!
  • Minttu – Tätä yrttiä voisin nuuhkia ja syödä vaikka kuinka paljon. En sitten tiedä onko se se tuoksu mikä tekee tästä niin miellyttävän, mutta on ehdottomasti suosikki yrttini. Käytän minttua smoothieissa, salaateissa, mehuissa, sekä koristeena esim. chiapuurossa, jäätelössä ja banaanipannareissa.
  • Sitruunamelissa – Raikas ja sitruksinen, nam! Sitruunahullulle täydellinen yrttimauste. Todella hyvää smoothien seassa, mehuissa, salaateissa, kanaruoissa ja ihan sellaisenaan vaikka jogun tms. päällisenä. Tuoksu on erityisen huumaava.
  • Tinjami – Erinomainen mauste kanan ja jauhelihan kaveriksi. Kuulemma myös pataruoissa todella hyvä, maku ei haihdu kuumennettaessa. Minun tulee käytettyä tinjamia myös ruoan koristelussa ja päällismausteena.

2015-09-098

  • Romaine-salaatti – Jos kaipaa vaihtelua perinteiseen jäävuoreen, on roimaine mielestäni herkullinen vaihtoehto. Salaatti on myös hieman juhlavampi laatuaan, joten tykkään suosia eritoten speciaalimmissa tilanteissa. Romainehan on tunnetusti caesar-salaatissa se ykkönen.
  • Rucola – Ah ja nam, yksi ehdoton suosikkini! Rucolaa ostan lähestulkoon jokaisella kauppakeikalla. Todella hyvä lisuke salaatteihin tai pizzan päälle.
  • Pinaatti – Joskus pinaattikeitto oli lempparini, nykyään suosin tuota vihannesta (ruohokasvia) lähinnä salaateissa ja vihersmoothieissa. Osaahan pinaatin maku ei miellytä mutta itse lukeudun siitä pitäviin tyyppeihin.
  • Lehtikaali – Tämä ei ehkä maultaan ole oma suosikkini mutta terveellisyytensä vuoksi sitä pyrin puputtamaan viikottain. Lehtikaali siis sisältää paljon rautaa, ceetä, karoteenia, kalsiumia ja proteiinia. Ihan mielettömän hyvä aineosa vihersmoothiessa! :)

Sellaisia lehtivihreitä ja yrttejä löytyy meidän kaapistamme. Toki välillä saatan tehdä muitakin kokeilevia ostoksia, kuten vaikka meiramia, tilliä jne. mutta nämä ovat ne ns. perus elementit.

Tuleeko teidän käytettyä paljon erikoisempia salaatteja, lehtivihreitä tai yrttejä ruokavaliossanne? Jos tulee mieleen joku ehdoton joka omasta listastani puuttuu niin saa antaa vinkkiä! :)

On my way

2 vastausta artikkeliin “Keittiömme ihanat vihreät”

  1. Hyvä postaus! :) josta tulikin mieleen et haluisitko laittaa enemmän sun ruokapostauksia tänne? Juurikin jauheliha ja salaattiruokia missä näitä ko. yrttejä käytät? :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta