Kahvi ilman maitoa, uhka vai mahdollisuus?

Aikanaan ehkä niitä vaikeimpia ruokavaliomuutoksen seurauksia oli kahvimaidon pois jättäminen. Mikä onkaan parempaa kuin täyteläinen kahvi täysmaidolla? Olen jo pitkään ollut aikamoinen kahvifani ja en voisi kuvitellakaan päiviäni ilman tuota kofeiininlähdettä. Juon sitä kuitenkin maltillisesti, noin 1-3 kuppia vuorokaudessa. Kahvi käynnistää aamulla aivotoiminnan ja virkistää iltapäivästä. Reissuilla tykkään ostella kaffeja erilaisista kahviloista ja maistella. Lempparini on nykyään ehdottomasti soija-cappuchino, missä päin maailmaa sitä ikinä maistaakaan!

Vielä muutama vuosi sitten soija- ja mantelijuomat olivat harvinaisempia kahviloissa. Muistan kuinka aina kyselin löytyykö teiltä kyseisiä juomia kaffiin ja vastaus oli kylmä ei. Onneksi tänä päivänä meitä ”ruokavammaisia” on jo sen verran, että valikoimaa löytyy. Mutta mitä vaihtoehtoja sitten on? Ja moniko on aidosti hyvää tai voiko ”pahaankin” kahviin totutella?

IMG_2037IMG_2020

Oma lempparini on ehdottomasti papukahvi, joka on vasta jauhettu. Meiltä löytyy kotoa kahvikone, joka juurikin jauhaa pavut ja aamuisin on niin ihana herätä täydelliseen kahvin tuoksuun. Toisinaan, kun aikaa ei ole viritellä, pelastaa Dolce Guston kone! Sain nimittäin tuossa alkusyksystä heidän uutukaisensa Stelian testattavaksi. Kyseessä on siis automaattikone, joka tekee myös aivan ihanaa kahvia patruunoista. Omia patruuna-suosikkejani ovat Lungot -ja Grandet, joihin ei ole lisätty mitään maitojauheita tai muuta. Näihin sitten kaadan itse ”maitoni”. Töissä taas olen opetellut juomaan mustaa kahvikonekahvia. Tuo kyseinen kahvi on kuitenkin sen verran laadukasta, että hommaan oli aika helppokin tottua. Mieluummin mustana kuin se, että raahaisi omat ”maitonsa” työpaikalle…

Mutta mitä juomaa sitten suosin maidon korvikkeena jos en käytä itse maitoa? Mulla on tähän aika vahvakin mielipide ja tämä suosikkini on toiminut ykkösenä jo hyvin pitkään. Kyseessä on siis makeuttamaton soijajuoma, niin parasta!! Vaikka soijasta kiistellään aika paljon, itse en koe sitä näin pienissä määrin käytettynä lainkaan ”huonona”. Voi olla, että jos joku yhtä hyvä vastaava tulisi markkinoille vaihtaisin mutta toistaiseksi näillä mennään. No mitä sitten tulee muihin maidottomiin vaihtoehtoihin? Kaupan hyllyltähän löytyy jos jonkunlaista juomaa, on nimittäin ainakin manteli- kaura -ja kookosjuomaa. Itse en kuitenkaan pidä noista laisinkaan kahvissa! Kookosjuoma menee hätätapauksessa mutta mantelijuoma, aivan kamalaa!! Vaikka olisi kuinka makeuttamatonta. Vai onko joku eri mieltä? :D

IMG_2024IMG_2041

Jos taas tahtoo juoda kahvinsa ilman mitään ylimääräisiä juomia, on mielestäni kookosöljy maltillisesti mustaan kahviin lorautettuna ihan hyvä vaihtoehto. Tuossa tapauksessa kahvin tulee olla kuitenkin jo sen verran jäähtynyttä, että juominen öljyn kanssa on mahdollistuu. Monihan pyöräyttää nykyään myös niitä pinnalla olevia ”bulletproof” -kahvijuomia, jotka ymmärtääkseni ovat etenkin kovien treenareiden suosiossa? Itse en ole koskaan tuollaista kahvia maistanut mutta pakko se on kai kohta jo kokeilla. Homma vaan kuulostaa sen verran vaivalloiselle, että toistaiseksi tuo kahvikoneen valmis jauhatus houkuttaa enemmän. :)

Loppukaneettina kaikille maitokahvista vasten tahtoaan luopuville tahdon sanoa, että kaikkeen tottuu. Nykyään jos maistan kahvia maidolla maistan siinä heti sellaisen tietyn tunkkaisuuden, joka ei ole ollenkaan miellyttävää. Ennemmin siis juon jopa mustana ihan suodatinkahviakin, kuin maidon kanssa. Näin sitä siis myös makuaisti tottuu. Ja tämän sanoo nainen, joka koki suunnatonta surua maitokahvistaan luopumisesta. :)

Miten te muut maitoa välttävät juotte kahvinne? Mustana, soija-kaura- ja tai mantelijuomalla, vai kenties jollain muulla tapaa?

On my way

9 vastausta artikkeliin “Kahvi ilman maitoa, uhka vai mahdollisuus?”

 1. Mun kaveripiiristä löytyy monia vegaaneja ja muita vastaavia niin kokeiltu on kaikenlaista. Manteli- tai kauramaito toimii kahvissa mielestäni parhaiten, mutta mulla ei oo ongelmaa juoda kotimaista maitoa, niin juon sitä kotona. Aamukahviin lisään hitusen kookosöljyä, ei se siinä maistu ja näkyy pinnalla kellumassa mutta tuleepahan lisättyä rasvaa kun tajusin jossain vaiheessa että ruokavaliossani on yllättävän vähän rasvaa.

  • Joo. :) En tiedä mikä mulla tökkii tuon mantelijuoman kanssa… Joku siinä kuitenkin on. Hyvä tapa lisätä öljyt kahviin jos epäilee niitä liian vähän olevan ruokavaliossa, yep!

 2. Heh, mä tykkään makeuttamalla mantelimaidolla höystetystä, tosin Alpron versio on aivan kamalaa kahvin kanssa. Käytän siis Almond Breeze merkkistä mantelimaitoa, ihanan mieto mantelinmaku joka ei puske läpi, toimii siis smoothieissa ja prodepannareissakin ;D.

  • Olin just tulossa aivan samaa kommentoimaan että se Alpron mantelijuoma on ihan kamalaa! Siinä on joku tosi kummallinen ja kitkerä maku. Almond Breezen makeuttamaton on just ihanaa ja käy kaikkeen <3

  • Jee kiva kun joku muukin on huomannut ;D ja on tullut joku aivopieru, makeuttamattomasta itsekin puhun, en tiedä mikä tuo ”makeuttamalla” oli :DD

  • Joo no mä käytän sitä kyllä smoothieissa mutta kahvissa… HYI!! Toi Breeze on itsellenikin tuttu, joten pitääkin testata sitä kahviin. :)

 3. Mä en kyllä tykkää mustasta kahvista :D Tai kait siihen tottuisi mutta vaikeaa se kait olisi… Kokeilin alpron sitä vaniljamaitoa ja sehän on ihan hyvää kahvin kanssa. Toisinaan menee kyllä ihan normimaitokin. Kahvi on kyllä hyvää :)

  • Okei. :) No monikaan ei tykkää… Itse en taas diggaa yhtään tosta vaniljamaidosta kahvissa, yäääk. Sitäkin testannut ja suklaajuomaa samoin. Kahvi ei saa olla makeaa… On se hankalaa! :D

 4. Itse tykkään eniten juoda kahvini ihan mustana, mutta kiva arkiaamujen piristäjä on kyllä vaahdottaa kahvin sekaan juurikin tuota makeuttamatonta soijamaitoa ;-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta